Aký máte názor na moju situáciu?
Ahojte..potrebujem sa trochu vyrozpravat a mozno aj zistit nazor inych osob na situaciu co sa mi stala uplynuly vikend. Byvam v kosiciach s manzelom a dcerkou a mam jednu jedinu sestru ktora zije dlhodoba v cechach-tym ze byvame od seba tak daleko vidime sa raz do roka niekedy ani to nie. zaciatkom mesiaca sa mi vsak sestra ozvala s tym ze by tento vikend rada prisla s manzelom na navstevom..zaradovala som sa lebo som ju nevidela rok a pol ..s manzelom sme im teda naplanovali u nas aj program .velmi sme sa na nich tesili kedze obaja s nimi vychadzame skvele. Samozrejme o tom ze mali prist vedeli aj svokrovci a manzelova sestra tak isto. V piatok kratko predtym ako mali prist vola svagrina muzovi ze zajtra ( sobotu) je treba prist k rodicom lebo sa ide murovat na chalupe ( svokrovci si kupili taku starsiu chalupu ktoru s prestavkami prerabaju uz vyse 3 rokov- my tam samozrejme chodime zakazdym pomahat robit). ze je uz vsetko dohodnute a ze nas ocakavaju pomahat. Tak jej muz povedal ze neprideme lebo dnes očakavame predsa moju sestru s manzelom ze pridu na vikend..na to svagrina spustila krik ze ako si to predstavujeme ze neprideme ze tam budu vsetci lebo hlasia pekne pocasie a ide sa makat..tak jej muz ešte raz dorazne zopakoval ze mame predsa navstevu..tak nenechame ich u nas doma samych a mi nepojdeme makat predsa..ked prisli k nam ..na to zahlasila ze vsak ich mozeme tam zobrat a mozeme aj ich zapriahnut..na to som muzovi vytrhla telefon a pytam sa jej co sa deje ..a ona ze noo vsak som povedala bratovi ze sa zajtra ide makat a ze ste očakavaní..hovorim jej ale ze ti brat povedal ze mame navstevu..pride mi sestra ktoru som rok a pol nevidela a ze urcite neprideme je mi luto..tak na mna zhukla ze ci nam nieje trapne nechat starych ludi tam samych sa trapit na stavbe a ze sa mame potom ozvat ked bude treba nam s niecim pomoct na byte a bachla mi telefon.. je podla vas toto normalne?..
Nie nie je to normálne a zachovali ste sa správne. I vaša pomoc je stále iba pomoc, nie povinnosť. Vy rozhodujete o tom koľko, kedy, komu pomôžete. Keď máte iné priority, máte. Švagriná by si to mala uvedomiť, ak je “normálna”, ak nie, nič s tým nespravíte.
Iné je odviezť k lekárovi, zaopatriť niekoho..
Oceňujem postoj tvojho muža a inak už tu bolo všetko povedané. Nemaj pocit viny nedajbože a dúfam,že ste si víkend užili.
Súhlasím, že švagriná musí mat s vami už dlhodobo nejaký problém, keď takéto spravanie, teraz mala možnosť sa vykričať a z časti to vypustiť von. Tiež to pomáhanie nie sú preteky, kto z koho a kto tam dušu vypustí, ten je lepší. Rodičom by som možno ešte navrhla finačných príspevok, ze im niečo prispejete na dokončenie, ale už by som tam nešla, máte tiež právo tráviť voľný čas podľa seba, vdaka za 3 roky pomahania je vyhrážanie, ze Vam už nikto nepomôže, ste leniví a takí a onakí, ďakujem, neprosím. A rodicia by tiež mali zvážiť koľko tam na tom ešte majú prace, to nový rodinný dom sa rýchlejšie firmou postaví.
ale chapete ze aka chora hlava este toto vypusti ze vsak zavolaj aj ich a ich zapriahneme do roboty?.navstevu?..ktora tu pride po dvoch rokoch a ktora sa so svokrovcami videla par krat ..
ja nechapem ako ju to moze vobec napadnut
Ona chcela dosiahnut aby vam pokazila cas so sestrou. Ty si ho vsak nenechaj pokazit, teda neviem ci uz sestra bola... Ale tvoji pribuzni, keby vas mali radi, tesili by sa s vami, ze budete mat navstevu a toto by od vas neocakavali. Takze nespravne sa zachovali oni.
Noo volakdo si robí zálusk na prerobenu chatu 🏠...a už si dlaždi cestičku....@autor
okrem vyssie spomenuteho palec hore pre manzela, ze ma rovnaky nazor ako ty. to je najdolezitejsie
@erikavesela Poprosím ťa aj o význam slova osočovanie.
@zoeeoz Neodpovedala si na otázku: Podľa teba ju chváli?
Nie. Píše o švagrinej síce možno pravdivo ale negatívne. A hovoriť síce pravdivé ale zlé veci o inom je ohováraním. Podotýkam píše úplne zbytočne, lebo to dokáže vyriešiť sama, vyriešil to už jej manžel. Vyventilovala sa už doma, keď to riešila s manželom. Prečo to má riešiť ešte ďaľších 30 ľudí na MK? Lebo sem chodí aj jej švagriná?
Je to úplne jednoduché, vykašľať sa na nich...
Ta sestra je nehorázne primitívna....a druhá vec ste dospeli a máte vlastnú rodinu, vôbec tam nemusíte zakaždým chodiť nasilu...to je čo ze sa rozhodnem kúpiť niečo kde povinne bude chodiť každý príbuzný drať..aj bezdôvodne môžete ostať doma a nieto keď ešte aj návšteva príde a hlavne nie vymyslieť a na poslednú chvíľu zavolať... to akože by ste náhodou mali zaplatenú dovolenku tak ju nechať stratiť lebo akurát sa bude zas makať na tej haraburde?za pomoc treba vďačiť a nie vydierat
@loliki tak potom zrusme forum na MK?..ked tu nemoze nik sa prist postazovat..nech s kadzy vsetko vyriesi doma...neviem potom na co taketo forum funguje..
A ako bolo so sestrou? Urobili ste si aj niekde výlet?
@katkami123 samozrejme aj na koncerte sme boli
Tak snáď sa aj nabudúce skôr uvidíte a častejšie. Plánujete aj vy za ňou ísť?
@loliki kde o nej v prispevku pise negativne? Nemyslim si ze ju chvali, ani ze ju hani, ma prekvapivo podla mna neutralny postoj, ja by som mindzovala uplne inak..dokonca si viem predstavit, ze mozno mala pocit, ze je zaujata a zaujimal ju pohlad niekoho nestranneho
Nerozumies preco ma nieco riesit dalsich 30 ludi ale si na fore ktore je aj o tom..takze neviem co tu robis a naco sa vyjadrujes..proste si si len dosla porypat, ukazat nam, ze mas asi blbu naladu alebo mas len potrebu len poucovat a povysovat sa, neviem, ale snad ty vies..snad si to cim skor vyriesis ale fakt oatava slovo "ohovarat" si netrafila
@loliki ty si pisala o ohovarani....nie osocovani
Podla mna ste reagovali dobre. Jednoducho vtedy nemôžete... Keby vam dali vediet skor, tak by ste im to povedali skor a mohla sa ta prerabka posunut na inokedy....takto nech bohuzial robia sami.
Ako jej taka poziadavka moze napadnut? No normalne.
Proste bola vytocena, ze vy mate krasny volny vikend, pojdete za zabavou, uzijete si navstevu a ona ide otrocit na stavbu. Tak sa jej mozog scvrkol na rozum trojrocnej. Proste ju zaplavila zavist a pocit krivdy. Tak trepala sebecke blbosti.
Verim, ze svokrovci to neberu nijak zle a svagrina sa uz medzicasom oddula. 🙂
@erikavesela Ale ty si pletieš pojmy. Naštuduj si, čo je ohováranie a čo je osočovanie, lebo je v tom rozdiel. Ak si kopírovala text, tak máš zlý zdroj. Len toľko. Pekný deň.
@loliki Ty si ta svagrina? 🙈😂
@loliki ty pises o ohohovarani...to, ze ty zle rozumies pojmom a mas v tom medzery..a uz ti to tu pisali viacere...je tvoj problem...
Ocovanie je sice velmi podobne, ale napriek tomu ine...
@loliki slovnik.juls.savba.sk...slovnikovy portal jazykovedneho ustavu ludovita stura...uz doveryhodnejsi zdroj snad ani nemoze byt
Tak asi mas sakra zly zdroj ty...mylis si pojmy...a ked im nerozumies, nechaj si ich vysvetlit
@loliki opat ten isty slovnik
@erikavesela no, niekto nepochopí ani relevantný odborný zdroj, aj keby to jazykovedný ústav nakreslil
@erikavesela Takže máme v tom jasno? Jestvuje šírenie klebiet, ohováranie, osočovanie.
Význam slova „ klebetiť ” v Krátkom slovníku slovenského jazyka
Krátky slovník slovenského jazyka
klebetiť nedok. robiť, šíriť klebety; ohovárať, osočovať: k. z dlhej chvíle, k. o známych;
Pri šírení klebiet môže človek ohovárať - hovoriť pravdivé ale zlé veci.
- alebo osočovať - hovoriť nepravdivé zlé veci o inom.
@loliki netoči sa vam ešte z toho hlava?

Jasne, ze toto normalne nie je. Mali ste ohlasenu navstevu, tak co. Aj brigadu treba ohlasit skor. Maju smolu. Ja by som nesla, nech ich aj rozdrapi na dve polky. Neurobili ste nic zle.