Bezdomovec - manipulátor
Dobry den, moja dcera 18r talentovaná študentka umeleckej školy sa zamilovala do chlapca, ktorý je bezdomovec. Ma 20r a rodina ho vypísala z trvalého pobytu adresy, pretože si z nim nevedela rady. Od 15r je na ulici, drogy alkohol...bez strednej školy, pracovat nepojde. Mama ho mala za slobodná z českým občanom, potom sa vydala, mala ďalšie deti a o neho záujem nebol, resp. boli rady, keď nebol doma. My sme normálne situovaná rodina a naša dcera mu celkom prepadla. Od začiatku prázdnin je s nim na ulici. Prv nocovali po hoteloch, pokiaľ od nich nepýtali zaplatit, a to najviac do sumy 180e/ za 3 noci ich pustili. Hotel, zavolal políciu my sme za dceru zaplatili, on má priestupok no stale nie trestný čin. V lupali sa nám do domu, odniesli veci do záložne, ale dcera vzala všetko na seba. Policajti mysleli, ze už ho maju...no zmanipulovane dievča vypovedalo, ako ju to naučil. Obaja na chlp rovnako. Takže sme udali vlastnú dcéru. Najnovšie je tehotná a je s nim na ulici. To tehotenstvo je účelové! On pracovat nepojde, zohnali sme mu prácu, nepojde ani k otcovi do Česka, ktorý mu núka prácu. On ma za ciel dostat sa do nášho domu. Dcera nám necháva odkazy, ze na všetko ma právo. Niet v nasej spoločnosti zákon na manipulátora, ktorý vymyl mozog nevinnému naivnému dievčaťu, ktoré je ešte dieta? Ona sa od neho nevzdiali, pretože on vykrikuje, že sa hodí pod vlak. Výzorom je ako 15 ročný chlapec s váhou 50kg aj s topánkami, potetovaný, popirsingovaný, no čudo!!! Poraďte, čo robit...ona je úplne v jeho moci, on s ňou všade chodí....nedá sa s tým nič? aj policajti sa jej snažili dohovoriť, no ona ho miluje, ona ho neopusti...
@mima1608 ja som v správach videla len mylné info, že mu hrozí maximálne 8 rokov a okolnosti ako sa daný skutok udial. Bolo niečo nové ?
@annelise17 od policie sme mali info...
@annelise17 v akých správach to bolo, my sme mali tiež info, že bude večer v správach a nič sme nepostrehli...
Inak jemu za 100eur ukradnutych hrozi 8-12 rokov, to je sila.Veĺmi nevýhodný obchod
@karolinakr on z tej peňaženky v tej rýchlosti zobral len 2,60 v minciach a peňaženku hodil, ale pani povedala, že niekde na boku v priehradke mala zlisovanú 100e, ale on tú nenašiel, tak povedala dcéra... on s policajtami išiel tú peňaženku hľadať, no nenašiel už ju tam, kde ju hodil...
@teodozia ?? kvôli 2.60e ísť bručať na 10 rokov....ja by som sa zabila asi
A takí, čo okradaju dôchodcov šmejdi o 20 000e a robia to už 15 rokov, takych ani nechytia☝
@teodozia jaj, čiže si to dáva za vinu?
@karolinakr neviem, ja si myslím, že ho neodsudia na toľko, on sa ihneď priznal, spolupracoval s políciou....neviem, je to veľmi ťažké!
@karolinakr áno všetko si dáva za vinu, že mala nás poslúchať...všetko ľutuje, no neviem, či pochopila, čas ukáže...
@karolinakr ale ten trest nie je za 2,60€ ani za 100€. Na to aby mohlo byť niečo (pár výnimiek) považované za trestný čin, musí byť hodnota škody minimálne 266,01 €. To sa ale jeho netýka, on spáchal lúpež, jemu hrozí 7-12 rokov odňatia slobody za obmedzovanie osobnej slobody + krádež. Lúpež nie je len o krádeži veci, ale najmä o spôsobe - on tú pani búchal tyčou aby pustila tašku.
@teodozia ja som to čítala v článkoch, televízne správy som nepozerala
@karolinakr Keby tej pani tú peňaženku nenápadne vybral z kapsy, to by bola krádež a tam by mal aj podstate nižšiu trestnú sadzbu. Tu sa na výšku škody úplne neprihliada, typické “vreckové krádeže”.
@teodozia on má očividne viacero trestných činov na krku + nevedie riadny život. Nie som sudca, nepoznám všetky okolnosti, ale 7 podľa mňa dostane určite. Pochybujem že už predtým nemal napr. podmienku.
@karolinakr a čo sa týka šmejdov - to nie sú bezdomovci, ktorí narýchlo potrebujú získať bezhlavo peniaze . Ich konanie je premyslené, dôchodci ich vpustia do domu sami, sami im dajú peniaze. To je podvod, nie lúpež, a to sa veľmi ťažko dokazuje. Používajú falošné identity, pohybujú sa po xy lokalitách a je to tvrdenie vs tvrdenie, keďže nikto si nenahrá s nimi a ich súhlasom video o kúpe tovaru. Na ich obvinenie je potrebné nespočetné množstvo dôkazov.
Môžu ho pustiť skôr za dobré spravanie. Teraz treba dcére dať hubovú polievku, nech niekde brigáduje aj tehotná, napr. v supermarkete pri pokladni to nevadí, tam sa sedí, nech pochopí, že peniaze nepadajú z neba a tú škodu, ktorú vám spôsobili obaja. Nech pochopí, že kradnúť sa nevypláca a peniaze treba získať čestnou prácou, inak s ňou budete mať ešte iné veľké problémy v budúcnosti, zvlášť, keď ho pustia z väzenia, toto by bolo len zahrievacie kolo, čo ste absolvovali. Čiže on ju posielal domov. Wau. Čiže dcera všetky tie zlé veci robila nie pod jeho vplyvom (lebo on vraj bez nej nevydrží, ako si tvrdila) že za všetko môže on, ale ona bola hlavný vodca toho zlého. V tomto prípade si ľútosť ani ona nezaslúži. Robila vedome zle a hlúposti a extrémizovala vedome situáciu. A do budúcna, už jej neplňte všetko, čo jej na očiach uvidíte a na čo si prstom ukáže. Potom Vam nebude chodiť vykrádať dom, posielať odkazy, že má nárok na všetko vo vašom dome, naučte ju hodnote peňazí a že nerastú na strome. Aj vy ste si na to všetko museli zarobiť. naučte ju - Zarob si. Nezarobíš si, nemáš na to, žiaľ, nedá sa mať všetko.
@teodozia ja ťa chápem, ona je teraz zmanipulovaná a berie všetko na seba, zrejme má zlomené srdce a obviňuje sa. O to ťažšie je pre ňu to, že je tehotná a teda určite si to nejak predstavovala, že sa možno spamätá, možno ho prichýlite, videla vo vašej rodine vzor milujúcich rodičov a šťastného dieťaťa, zrejme sama to tak chcela aj pre svoje dieťa. Treba jej dať teraz veľa lásky, podpory ale aj veľa pravidiel. Súhlasím s nápadom, ak jej zdravie dovoľuje, aby išla niekam na brigádu - nie len spoznať hodnotu peňazí ale aj prísť na iné myšlienky, iný kolektív, noví ľudia. Úplne by som ju asi netrestala, pretože ona sa v podstate vytrestala sama už len tým tehotenstvom. Tehotenstvo je krásne a deti sú dar, ale prinesie jej to veľa ťažkých chvíľ a veľakrát bude v budúcnosti rozmýšľať, prečo konala tak ako konala. Skôr by som sa s ňou veľa rozprávala o jej pocitoch, o predstave budúcnosti, o financiách, o toxických vzťahoch. Pokojne si s ňou pozrite dokumenty o manipulátoroch, o bezdomovcovi, o drogách.
@annelise17
Na druhej strane, on ju posielal domov, za rodičmi. Na koľko to potom bola naozaj manipulácia z jeho strany?
To tvrdí matka, lebo si nedokáže priznať, že aj jej dcera na tom nesie veľkú vinu, najľahšie je všetko hodiť na chlapca a tvrdiť, že dcera je anjel. Ale koľko dievčat pôjde s bezdomovcom okradnúť vlastných rodičov?
Nebolo aj jej tehotenstvo cielené? Nebola napokon ona posadnutá ním a nie on ňou? To chcela to dieťa porodiť v záhradnom domčeku, bez tečúcej vody, bez tepla? Toto nie je zaľúbenosť, toto je už posadnutosť. Či aký mala plán? Cielene otehotniet a ísť bývať aj s chlapcom k rodičom, však by ho museli prijať, je otcom jej dieťaťa, ich vnúčaťa? A nepodarilo by sa jej to? Už teraz matka narieka, že keď sa dieťa narodí, otec bude vo väzení. Tu musela vyššia moc zasiahnuť a veľmi dobre, že je v tom väzení, inak by boli rodicia nedobrovoľne na hromadke s dcérou a “zaťkom” a vzhľadom na mäkkosť povahy autorky, inak by to nedopadlo. Tu musí dozrieť nielen dcera, ale hlavne matka.
@teodozia čo sa týka finančnej gramotnosti, treba jej vysvetliť na čo má nárok a naučiť ju vypočítať si peniaze, aby jej vychádzali. Povedala by som jej, že v rámci pomoci môže u nás bývať a neplatiť energie, aby pochopila, že už je samostatná jednotka, rodič, že to nie je inak samozrejmosť. Ale na iné veci si musí zarobiť sama. Napríklad kočík - moja pomoc by vyzerala asi tak, že si zarobí na brigáde a niečo jej doložím, na nejaký z bazáru. Určite nie kúpiť pre dieťatko všetko super značkové, nové a vo vlastnej réžii. Taktiež by som jej podmienila školu, pokiaľ nedokončí školu, bude musieť popri rodičovskej dovolenke pracovať a hradiť za seba energie, stravu,telefón.. aby ste mali istotu, že školu dochodí. Musíte k nej zaujať postoj, že je to vaša milovaná dcéra a ste ochotní jej pomôcť, no zároveň už nie je dieťa, už je dospelá a zodpovedná za svoje dieťa. Taktiež že ju rešpektujete, rešpektujete jej výber partnerov, rozhodnutia ale s tým, že ona rešpektuje vás. Takže žiadne že (akýkoľvek) chlapec k vám bude chodiť len tak, nocovať tam, to je váš dom a vy pomáhate, vy rozhodujete o pravidlách. A pokiaľ sa rozhodne žiť s niekým na ulici, rešpektujete to, ale tým vaša pomoc končí a dieťa v jeho vlastnom dobre budete musieť nahlásiť na sociálku.
Oprava : Už teraz autorka narieka, že keď sa dieťa narodí, otec bude vo väzení.
@katkami123 no myslím, že jej dcéra je veľmi zmanipulovaná, veľmi ňou lomcujú hormóny a preto všetko berie na seba, pretože silou mocou ho chce očistiť. Autorka ju pozná najlepšie, ak sama vie, že jej dcéra je sama strojcom tohto všetkého tak jej nepomôžu rady ale snaha objektívne sa na to pozrieť. Do autorky sa viem vcítiť, ak som dobre pochopila, nemohla mať vlastné deti a podarilo sa im adoptovať dcéru .. už len to je faktor, ktorý ju značne ovplyvňuje, pretože to dieťa je pre ňu zázrak a najväčší, rokmi vybojovaný poklad. Preto sa môže zdať, že je veľmi naivná a dcéru ospravedlňuje, lebo áno, má tendenciu to robiť, asi každý rodič by mal, pretože ju vychovávala s láskou a najlepším vedomím a svedomím. Je pravda, že sa na to musí pozrieť viac objektívne a stanoviť dcére hranice, zmeniť prístup, ale chápem jej aktuálne správanie. Autorka určite nikdy nečakala, že niečo takéto sa stane, a už len vyrovnať sa s takou situáciou musí byť extrémne náročné. Keď emócie trocha vychladnú a ubehne nejaký čas, verím, že autorka bude schopná sa na všetko pozrieť s nadhľadom a stanoviť si hranice. Teraz sa snaží hasiť oheň a uchrániť dcéru, vrátiť všetko tam, kde ešte bola dcéra poslušné a dobré dieťa. Ak nie a ide o opičiu lásku a ozajstnú naivitu, tak žiadne rady nepomôžu.
Čím dlhšie tento príbeh čítam, tým je mi jasnejšie, že to celé skončí pre autorku zle - už vychovala jedno cudzie decko, z ktorého nevyrástlo nič poriadne a teraz vychová aj ďalšie. Dcéra zrejme neskončí školu, do práce sa nepohrnie a ak aj tohoto grázla dočasne zavrú, pár detí ešte stihnú. A adoptívna stará mať sa postará o všetkých. Ak nie, vykradnú jej dom a časom ju aj začnú biť. A ona stále nepochopí, že robí chyby.
Je celkom možné, že jeho už nepustia na slobodu, lebo on tou lúpežou ukázal, že je schopný aj zabiť, keby ju bol buchol po hlave, on bude hodnotený ako nebezpečný, keď už aj má nejaké záznamy a ktovie koľko.
Pre dcéru to bude poučenie, že takto sa nežije, musí chodiť do školy a potom pracovať,
len ona má dosť pravdepodobne už v génoch náklonnosť k takémuto spôsobu života.
Ale dobré príklady aj od rodičov, spolužiačiek ju možno dovedú na normálnu cestu.
A aj keď to niekto neuznáva, treba sa aj modliť, lebo svet ovládajú dobré ale aj zlé sily, ktoré vedú na takúto cestu a treba sa im ubrániť.

@annelise17 však to bolo aj v správach