icon

Boli by ste vo vzťahu s niekým s psychickou diagnózou?

3. okt 2024

Ahojte.Idem si k Vám po radu.Budem konkrétna.Boli by ste s niekým,rozvíjali by ste ďalej vzťah,kebyže Vám dotyčná osoba už v začiatkoch spoznávania povie,že má stanovenú diagnózu,ktorá sa vyliečiť nedá,len liekmi potláčať príznaky.Je to psychického charakteru.Tá osoba sa ale javí na prvý pohľad,ako veľmi milá,slušná osoba.Človek by ani nepovedal na prvý pohľad........

Ďakujem za všetky odpovede.

vlastnynazor
5. okt 2024

Palec hore ze ti to povedal pomerne skoro, ale i tak za mna urcite nie. Chodila som s manipulatorom (jeho diagnoza = maniodepresia), ten povedal pravdu o jeho diagnoze, az ked sme uz tvorili niekolko mesiacov par a od toho momentu sa z neho stavalo akurat tak bremeno, manipulant... - bolo to strasne. Ako ti tu pisali, zit s takymto clovekom nie je o vztahu, ale z teba sa stane jeho opatrovatelka a vsetko sa toci len okolo neho a jeho diagnoze.
Ak to chces z pocitu tvojej samoty vyskusat, urcite si daj max.mozny cas na kamaratstvo s nim, aby si ho zazila aj z tej stranky jeho diagnozy a potom sa rozhodni, ci chces tak zit, alebo ci chces zit normalny zivot.

veroonr
6. okt 2024

Pozn. - teraz sa ti nepaci ze sa tu nikto nepozera ako sa citis, ako to vnimas. Nuz, zvykaj si. Ked s nim budes zit, tvoje pocity budu to posledne, co koho bude zaujimat... Mixni si do toho dve deticky a o celozivotnu zabavu mas postarane...
(napisala som to trochu ostrejsie nech sa ti malinko otvoria oci, ale tvoj zivot, rob ako uznas za vhodne)

mantilka
6. okt 2024

@veroonr toto je svätá pravda. Točiť sa bude okolo chorého muža a nikto sa nebude pozerať na jej pocity, ani jej manžel nebude special vďačný a dokonca ani svokrovci.
Toto mám odpozorovane. Nikde svokrovci nepomáhajú a ešte kritizujú.
Ale však vieme ako naše "svekruse" a to naši manželia takú diagnózu nemaju.
Autorka si nemyslí, že ti pomôžu svokrovci. Dňom svadby by bol úplne na tvojich pleciach. Oni sa ho s radosťou zbavia a všetko bremeno bude na tebe. Dúfam, že sa máš rada aj svoje deti, ktoré porodis a toto im nedoprajes.
Keď muž ochorie počas manželstva, to je iná káva.

kattty85
6. okt 2024

@mantilka co sa tyka svokrovcov, môžem potvrdiť, i u nas to tak bolo...a ked som sa rozhodla utiecť, zacalo z ich strany najväčšie peklo....a to som o jeho chorobe nevedela, bola zamlcana, vdaka mne sa zacal liečiť.... Ale doteraz som ta najhorsia....

ema22270
6. okt 2024

Autorka a ako dopadlo to stretnutie

natalienka12
6. okt 2024

No co, boli v korunach stromov v Bachledke a ona mu
povedala o zlych zenach z konika a tak jej zakazal uz sem chodit, aby ju postupne mohol on manipulovat. Nikto nehladi na jej pocity…tym myslela to, ze je zalubena a my jej kazeme to s nim ihned skoncit. Lenze dievca si neuvedomuje, ze teraz by ta bolest bola taka 30% toho co bude citit neskor. Nuz nadarmo jej budeme radit…teraz stupila do hovna, ale este by si mohla topanku umyt a nedosrat sa kompletne.

prasiatko30
6. okt 2024

@natalienka12 ja to nazyvam syndrom matky terezy - pomahat druhym za kazdu cenu, zit zivoty inych ludi a zabudat na svoj vlastny zivot - len aby to neolutovala az prilis neskoro

mantilka
6. okt 2024

@kattty85 to je mi ľúto. To bol riadne nefér, takéto niečo zamlčať.
Autorka neviem nad čím rozmýšľa, ešte s ním ani nezačala chodiť a cíti záväzky. Takto sa zamotávať s takou diagnózou, ja by som sa ho bála.

autor
7. okt 2024

Ahojte. Ak by zaujímalo, dopadlo to veľmi dobre,aj bez tej Bachledky. Nemám žiadny syndróm,ako si tu väčšina myslí. Je to ten najlepší chlap so schizou,aký je. Poznala som jeho rodinu,jeho priateľov,dokonca aj psychiatria. (Aj keď ste vraveli,že nemá možnosť mi o ňom povedať,rozprával sa si mnou a veľmi rád). Aj keď viem,že mi neprajete,bude to ten najlepší vzťah,ja ti cítim a viem. Najlepší chlap.

basska_b
7. okt 2024

Autorka, mna to tiez zaujima ako to dopadLO, ale ono to vsetko len este nejako dopadNE. Z tvojich komentov vnimam take ruzove okuliare, ako som mala aj ja vo svojom prvom vztahu: on by nikdy... ale on neni taky... vobec sa nezda... randite spolu par tyzdnov ci mesiacov, nezazili ste ziadne konfliktne ci vypate situacie. Neviem, ci si teda chces s nim planovat buducnost, spolocne byvanie ci zalozit rodinu. On bol aspon natolko uprimny, ze ti to o sebe otvorene povedal. Aby si potom nepovedala, ze si nebola varovana. Mozes zist z kratsej cesty, mnohe zeny ale maju pocit takej spasitelky, zachrankyne, chces sa ho ujat, ked ho ziadna ina nechce, lebo podla teba je fajn a zasluhuje si lasku. To je vsetko velmi slachetne. Ale tuto ta varovali tie, co maju osobnu skusenost, co vsetko obnasa taky zivot so schizofrenikom. Zial, moze byt nebezpecny sebe aj druhym. Moze zial prist chvila, kedy nebude vediet, co robi a nebude sa vediet ovladat. A ta reakcia, ktoru mozes cakat, ta pravdepodobne bude fakt šokovať :(

grof_monte_christo
8. okt 2024

@autorka To nie je o tom, že ti neprajeme. Nám tvoj život môže byť ukradnutý, ty ho budeš žiť, nie my. My sme sa len úprimne a na základe skúseností vyjadrili k tvojej otázke, ktorú si tu položila. Ci by sme boli v takomto vztahu, tak prosím ta nedramatizuj.

muchotrafka298
8. okt 2024

Toto si snad robis srandu, ze my Ti neprajeme??? Vacsina z nas ma vlastne problemy a tie tvoje su mu uplne ukradnute, aj to, ze si ides na krk príviazat cloveka s dusevnou chorobou, ktora je dedicna. My Ti mozeme leda tak drzat palce, aby Ti to vyslo ale to je vsetko. Je to tvoj zivot, rob si ako uznas za vhodne.

@grof_monte_cristo a @basska_b dievcata zbytocne nieco pisat. Komu niet rady, tomu niet pomoci.

zeldia
8. okt 2024

Rozdiel medzi psychiatrickými pacientami a tými ostatnými je ten, že ti prví o svojej chorobe vedia a liečia sa….
To je akože vtip len veľmi pravdivý.

hopsas
8. okt 2024

Autorka tak o tri roky si tu rada prečítam ako si spolu žijete a dúfam že sa mýlim...

andrea2323
8. okt 2024

Ja neviem, ja už mám pocit, že 90% tém je vymyslených 😂 spoznať psychiatra to som ešte nevidela na slovensku a cez víkend?

elli333
8. okt 2024

Autorka este povedz ,ze ti nedoprajeme lebo by sme ho chceli pre seba 😀. Neboj doprajeme ti a dokonca drzime palce. Snad to bude vsetko take ruzove ako to teraz v opare zamilovanosti vidis. Ja vidim akurat to, ze uz teraz tebou velmi pekne a ruzovo manipuluje 😀. Ale komu niet rady tomu niet pomoci.

macatt
8. okt 2024

Ale doprajeme🫶len ty poznáš jeho tvár, ktorá je nastavená a utlmená liekmi, ale on má tváre 2☝️
Snažili sme sa ti vysvetliť, že nie každý deň mu sadnú lieky, aby bol v takej pohodičke, choroba sa prediera von, musí bojovať s ňou a je to veľmi ťažké a pre teba to bude ťazké tiež..

macatt
8. okt 2024

A je to čiastočný invalidný dôchodca a nebude mať problém dostať plný invalidný, myslíš, že to rozdávajú kade komu na počkanie?! Len sme ti chceli vysvetliť do čoho ideš, lebo to nevie ani on, ani psychológ ako sa choroba vyvinie a musí byť pod kontrolou a nemôže robiť a žiť ako človek zdravý.. nevieš si predstaviť koľko úsilia ho stojí len ráno vstať a kde sú ďalšie veci dôležité pre život v partnerstve?

unicornlady
8. okt 2024

Čo ti vlastne povedal o tej chorobe? Ako sa to u neho prejavuje? Ako sa u neho striedajú obdobia atd..
A naozaj ti niečo povedal psychiater?

prasiatko30
8. okt 2024

Btw rodine dobre padne, ze sa najde bezplatna opatrovatelka 🫣

lienka.7
8. okt 2024

@autorka 🤣🤣🤣🤣
Ja neviem, ale musíš byť veľmi zúfalá, ze nevidíš všetky možné riziká 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

ema22270
8. okt 2024

Autorka to si stihla za 2 stretnutia spoznat uz aj jeho rodinu a aj psychiatra 😳 to snad je nejaky zart nie? To uz by mi uplne blikali kontrolky 🤔

deedol
8. okt 2024

@prasiatko30 toto je velka pravda, v pripade, co poznam, to zatajili, len aby ho ozenili. Bolo to pred cca 50r

prasiatko30
8. okt 2024

@deedol clovek s takouto dg je proste spaty s rodinou, je to dedicstvo. A to nic proti nikomu, a to si treba uvedomit, ze na sk ti system nie je schopny(peniaze, kapacity, existencia vhodnych zariadeni, etc) a vela krat ani nie je ochotny pomoct ostava to vsetko na pleciach rodicov a potom surodencov

aveeva72
8. okt 2024

Nie. V ziadnom pripade. Ak si nechces pokazit zivot, ukonci to co najskor.

petronelag
8. okt 2024

@macatt Je to tak, že oni majú dve tváre, tá dobrá je celkom prijateľná a tú druhú niekedy neudržia v norme ani lieky.

kattty85
8. okt 2024

A to planujes v buducnosti s nim aj rodinu?... Aj tak nepochopím, dobrovolne ist do vztahu so psychiatrickym pacientom.... A uz za tak kratky cas rozpravat aj so psychiatrom?...casom lieky budu ovplyvnovat vsetko, tlmit, emocie, aj chut na sex.....

vlastnynazor
8. okt 2024

To nie je o tom, ze by sme ti nepriali. Skor by som povedala, ze mudry clovek sa pouci na cudzich chybach a sprosty clovek na vlastnych. A aby si to nebrala ako urazku, aj ja som sa poucila az ma vlastnych chybach, nedala som na fora, kde pisali ludia o skusenostiach s partnerom, kt.maju psych.poruchu. Myslela som, ze ved sa choval normalne, ale to sa casom zvrtlo.
A tiez nie ze by sme ti nepriali, vlastnu skusenost ti napisali viacere. Ked raz zazijes nieco take a spomenies si, ved to pisali viacere, tak chces varovat tie dalsie nech nerobia tu istu chybu. Za tvoj zivot si zodpovedas sama. Kludne sa s nim daj dokopy, tvoj zivot a tvoje buduce problemy.
Tiez nie je o o tom, ze ti neprajeme. Z praktickeho hladiska, "trh" sa ocisti o jedneho takehoto chlapa.
Vela stastia.

elli333
8. okt 2024

Pravda sa autorke zle pocuva, zrejme uz v case ked pisala prispevok bola do dotycneho zamilovana a jej city sa len prehlbili medzitym. Je nefer od neho, ze diagnozu jej dal vediet az v case kedy uz videl, ze zo vztahu zrejme necuvne. Chapem, ze nikto nechce byt sam, ale on znici zivot zdravej babe, ktora este mohla mat rodinu, tak strati najlepsie roky v niecom co ju zrejme privedie do pekla.

kim2028
8. okt 2024

Všetko záleží vždy od povahy a aj tie duševné diagnózy sú o tom. Sám mám schizofréniu, ale ja mám skvelú povahu na to. Veľmi mi pomáha to pri tejto diagnóze. Poviem tak, že dnes nie je sa čoho veľmi báť. Rozhodujúca je ako som písal tá povaha. Niekto môže byť taký, iný zase môže byť iný. Dnes dá sa to už aj zvládať, hoci mnoho ľudí aj tu neverí tomu. Ľudia existujú určite aj agresívni, ale to sú aj bez diagnózy. Výhodou schizofrénie je tá, že nemení to povahu vôbec. Kto je aký v jadre, tak taký aj je. Poznám aj veľmi veľa schizofrenikov, čo sú workoholici. V zásade nie je to nič také, čo by smrdelo prúserom. To schizofrenikov na stacionári som videl veľmi veľa už. Zlého schizofrenika som prakticky nestretol, čo považujem za zázrak, lebo ľudí som videl už dosť možno až vyše 50 poznám. Tak možno nedávajú ich na stacionár resp. nechcú tam chodiť. Ktovie? Aj sa hovorí o schizofrenikoch, že sú to skôr veľmi dobrí ľudia, ale boli v niečom tak trochu aj naivní. Môžem to aj osobne potvrdiť.