icon

Bolo v minulosti podvádzanie manželiek bežné?

7. feb 2025

Ahojte,na facebooku sa objavila diskusia ako žena spala s chlapom zatiaľ čo jej muž bol vo vedľajšej miestnosti a vôbec mu to nevadilo.Akože ja tieto výstrelky neschvaľujem ale keď som tam napísala že kedysi zatiaľ čo žena bola v jednej izbe s deťmi,chlap vo vedľajšej mal inú na ak sa to žene nepáčilo ešte dostala Tak že som tým chcela povedať že nie len táto doba je zvrátená.... Tak som tam mala komentáre typu v akej rodine som to vyrastala a podobne.Ja som chvalabohu vyrastala v normálnej rodine ale počula som viac prípadov hlavne starších žien kde to takto fungovalo. Som jediná ?

Strana
z2
adrestia
7. feb 2025

@tetapetra Keď dotyčná rodina nemala veľký dom a ten chlap nemal zábrany, tak verím, že sa to mohlo stať vo vedľajšej izbe.

oblecenie99
7. feb 2025

@aniele Presne tak. Veď aj taký František Jozef mal milenky, jeho veľká láska: istá Anna Nahowska, kde sa aj hovorilo, že jej deti boli deti cisára, o pani Shrattovej nehovoriac (tú jej dokonca viac menej dohodila sama Sisi, aby mala od neho pokoj a tento vzťah s ich spoločnou "priateľkou", ako ju nazývali obidvaja, aj aktivne podporovala.) Dokonca čo viem, tak istý čas mal za milenku barónku Vetserovu, zhodou okolností matku milenky jeho syna, Rudolfa (teraz niekedy mal výročie smrti, on sa dokonca s tou mladou milenkou zabil, najprv zabil ju, potom spáchal samovrazdu v Mayerlingu. Ak si dobre spomínam, svoju manželku Štefániu nakazil pohlavnou chorobou, preto nemohli mať viac detí, len to jedno dievčatko). Lupou by sme museli hľadať panovníkov, ktorí fungovali ináč.

A neobišlo to ani nižšie vrstvy obyvateľstva. Dovolím si tvrdiť, že dnes v tom máme jasno, môžeme sa rozviesť, ak to zistíme, pred pár rokmi to také jednoduché nebolo.

pragmaticka
7. feb 2025

Netreba sa zamýšľať nad neverou ale skôr nezmyslom manzelskeho sľubu vernosti. Za mňa sú určite iné hodnoty vo vzťahu dôležitejšie ako fyzická vernosť

rachel36a
7. feb 2025

Poznám z okolia aj v minulosti páry kde sa podvadzalo, ale toto co opisujes je dej filmu a nie realita

adrianap83
7. feb 2025

To čo za naivne komentáre tam boli? Ako áno, tak ako dnes aj pred 60rokmi, pred 100 aj 500 a 4000 rokmi boli ľudia a aj rodiny rôzne. Možno kvoli náboženstvu sa viac ukrývali, no keďže aj v cirkevnych kruhoch nebola hanba mat deti, tak si nemyslím, že toto bol problém.
Podľa mňa ešte aj viac, ako dnes. Otcovstvo nedokázali, pohlavné choroby tiež nie. Tak čo by sa obmedzovali.

cacianka
7. feb 2025

@oblecenie99 možno @tomiholjubavi by vedela napísať zaujímavosti na túto tému

marsmykkok
7. feb 2025

zase berme to aj tak, že sex nie je len o rozkoši, ale prináša aj možnosť otehotnenia a teda v dobe, kedy antikoncepcia nebola možno aj žena po mužovi túžila, ale zase ak už mala niekoľko detí asi nechcela riskovať další hladný krk alebo neprofesionálny potrat... Bola možno aj rada, ked sa vyhla tomu riziku otehotnieť a muž sa ukojil na inej...

autor
7. feb 2025

@rachel36a prečo by si to tá osoba vymyslela? Aby bola v 80 tich zaujímavá? 😏

yanabella
7. feb 2025

Žena v minulosti nemala na vyber a nemohla sa ani stazovat, bolo bezne hlavne na dedine ze ju muz hocikedy zbil alebo podviedol. A aj ked sa prisla domov k rodicom postazovat tak ti ju hnali prec. Tieto scenare mi rozpravala moja babka…a zaujimavo o tom pise aj kniha Kde si sa vydala tam si mlieko pytaj.

autor
7. feb 2025

@adrianap83 no odpísali mi tam že to sa asi musí diať mne, alebo v mojej rodine a že kde som to vyrastala 🤭 či som z osady a podobne, že v tej dobe mali rovnaké hodnoty a že sa to nedialo a dnešný svet je zvrátený a tak...v podstate som len opísala situáciu o ktorej som počula..nepísala som že sa to dialo všade ale že sa to stalo,tak isto ako sa nedeje všade že chlapovi nevadí že mu žena spava s kamarátom 😏

rachel36a
7. feb 2025

Pretože ľudia klamú a vymýšľajú si, v 80 uz aj rozum nue vzdy sluzi a ty tie nezmysli siris ďalej...nehovorím ze v nejakom extrémnom prípade niečo nemohlo byť, ale ty sama si to prezentovala v tej diskusii akoby to v minulosti bolo bežné....takže ano, asi budeš jediná, čo sa s takým niecim stretla...teda nestretla, len siris nezmyselné klebety

adrestia
7. feb 2025

Všade sa nájdu pokrytecké svätuškárky, nič si z toho nerob. Diali sa a dejú všelijaké veci. Niektorých chlapov dokonca vzrušuje, že im žena spáva s kamarátom...😂

autor
7. feb 2025

@rachel36a v pohode rešpektujem tvoj názor 😉 . V každom prípade to kedysi bol pekný bordel ale budeme sa tváriť ako keby sa vtedy nič nedialo 😏

adrianap83
7. feb 2025

No tento názor dosť narúša hodnotu tradičnej rodiny, tak ....chápem, že si pobúrila. A rovno sa navážali do Tvojho života a rodiny. Nechala by som to tak. Načo sa hádať, keď vlastne dôkazy nemáš, vieš.
Tí, čo nemáme ilúzie o rozprávkovej minulosti pochopíme.

autor
7. feb 2025

@adrianap83 tak ja som to aj zmazala lebo ja sa hádať nepotrebujem.Na to mám dosť málo času aj nervov 🤣🤭 Ale nechápem to zaslepené rozmýšlanie . To ako keď sa v diskusiach navážajú keď sa nejaká mama posťažuje že nestíha a má toho dosť ,tak vtedy zrazu všetky matky roka vykrikujú ako to oni kedysi zvládali a hlavne že tu minule bola diskusia o tom koľko detí končilo u starých rodičov alebo v dojčenskom ústave a podobne...

rachel36a
7. feb 2025

Neviem o akom bordely pises...ale nie všetko je vždy pravda co ti kto povie

autor
7. feb 2025

@rachel36a ja neviem, ale ty si nečítala aj ostatné príspevky čo tu písali? Alebo len vidíš to že som napísala niečo čo sa nestalo priamo mne v rodine ale v mojom okolí?;) veď v pohode never tomu čo píšem. Ale to, že ľudia už celé roky boli ako zajace to mi nevyhovoríš 😉

cacianka
7. feb 2025

To musela byť skupina vymletych hláv, puritanky , ženy čo si nevidia ďalej od nosa.
Sexuálna turistika medzi susedmi, kolegami, a v každej bežnej komunite fungovala desaťročia, stáročia. Nikdy nikde netvrdím že každý, ale cca 1/10 - 1/5 mala úlety. Chudobní, bohatí, starí mladí.
Moja mama 80r. spomína na pár žien v dedine že mali deti prespanky, babky - susedky to spomínali. Lebo sa to prevalilo ! Ženy dobité, muži sa pobili, Gazda prepísal kus poľa, susedov syn sa neskutočne podobal.... Povedzme aj to ovplyvnilo, že nebol večer iný kultúrny program pred rokmi, tak sexovali. 🤪.
Kto tvrdí že nie, že ty si blbá a kde sakra si to žila, tak nie je v poriadku 🤷

rachel36a
7. feb 2025

Nie nečítala...stačil mi ten tvoj blud co si hodila na stranku

cacianka
7. feb 2025

Máš pravdu
Dokonca mám odložené staré noviny, článok o starom chlapovi, pomali na smrteľnej posteli, z našej dediny, kde ho trestné stíhali za sexuálne delikty, týranie žien a zvierat. Nebol postihnutý, teda bol uznaný za svojpravneho.
Kedysi som čítala staré zborníky kriminalistiky, nevládala som - iba listovať. Mmch. máme veľa sk dokumentov o kriminálnyvh a sexuálnych deliktov.
Takže - áno, ľudstvo/ dejiny je/ sú pretkane sexom vo všetkých podobách, celým spektrom.

aniele
8. feb 2025

@marsmykkok Tak Rose Kennedyová (matka Johna Kennedyová, prezidenta) to vraj urobila z náboženských dôvodov. Po toľkých deťoch vraj stopla manžela. Ako dobrá katolíčka nechcela antikoncepciu ani interrupciu, tak mu tolerovala milenky (myslím, že tam boli aj iné dôvody, napríklad by rozvodom - čo pre ňu tiež bolo morálne neprijateľné - stratila sociálny status a pod.).

margotka17
8. feb 2025

No neviem, to asi museli byt všetci na hlavu. Nepočula som ešte o takom niečom 😏

barborachors
9. feb 2025

@kristinka92 lebo by musela do podnajmu aj s deckami a nemala by uz ten zivotny standard. Preto tie zeny drzia hubu a krok, ako sa hovori. Muzi budu mat vzdy viac penazi a preto budu mat aj milenky a manzelky zaroven.

jananovotna88
9. feb 2025

Taký Staroveký Rím to bola sexuálna dekadencia. Mali dokonca sviatok "Saturnalie", kde si mohli muži meniť svoje partnerky. Nevera tu bola vždy.
Je zaujímavé, že v stredoveku na našom území bola nevera aj trestaná, ale vždy len tá ktorej sa dopustili ženy. Bolo to od finančných až po fyzické tresty.
Zdokumentované je toho mnoho.

adrianap83
9. feb 2025

@jananovotna88 ono sa to veľmi nehovorí, ale aj taky karneval bol vymyslený za týmto účelom. Výmena partnerov, všetci mali masku....bez pocitu hriechu. Ako v Benátkach, tak aj naše fašiangy...

aniele
9. feb 2025

@jananovotna88 Logické. Podľa vtedajších zákonov nemanželské deti nededili. Takže muž mohol mať detí mimo, koľko chcel, celistvosť rodinného majetku neohrozili. Samozrejme, mohol ich zabezpečiť, ak na to mal a chcel to. Mnohí ľavobočkovia vysokopostavených otcov dosiahli vysoké pozície. Ale ktorý chlap by bol chcel, aby jeho majetok zdedil syn iného muža? No a ďalšie - ako mohli "podriadení" veriť, že si poradí so svojím majetkom, krajinou, ak si nevie poradiť s manželkou? To bol aj jeden z dôvodov popravy Anny Boleyn a Kataríny Howard, manželiek Henricha VIII. Akonáhle sa "dokázala" ich nevera, musel ich potrestať. Inak by bol hodnotený ako slabý panovník, neschopný zvládnuť štát.

Strana
z2