Bude priateľov byt po svadbe spoločný alebo nie?
Ahojte. Chcem sa opytat len preto ze nemam skusenost. Mam sa nastahovat k priartelovi a vlastne do buducna kebyze mame svadbu a deti tak po tej svadbe bude ten byt aj moj alebo len jeho ? Ako to ma byt po spravnosti ? Dakujem.
@anonym_autor všetko už bolo napísané. Nárok nemáš, ani by som sa nepýtala, či mi prepise pol bytu. Ale určite by som sa spýtala, ako si predstavuje našu spoločnú budúcnosť, že momentálne nemáš nehnuteľnosť, ale ak by sa nedajbože niečo stalo, aby si mala kde ísť. Lebo tu je problém, ona nemá na jeho byt nárok, ale ak by za manželstva kúpila byť, bude spoločný. Čiže môže sa stať, že bývať budú v jeho (nemá na ňom hypo), ona si bude chcieť kúpiť byt, aj si kúpi. Byť prenajima, výnosy z prenájmu dáva do rodinného rozpočtu. Rozvedú sa, jemu ostane jeho byt a z polky jej bytu ho bude musieť vyplatiť, lebo je spoločný. Príklad - byt stojí 100 000, splácajú za manželstva. Za 10 rokov narastie hodnota na 150 000, splatených je 20k. Hodnota bytu je 150 000, úver ostáva 80, musí ho vyplatiť z 1/2 hodnoty po odpočítaní úveru - čize 35 000. Ak by bola napríklad na Materskej, nemali by úspory, nemohla by prebrať a navýšiť hypotéku, byt musia predať a za 35 000 nič nekúpi, pôjde pod most. Dá sa to spraviť podľa mňa zuzenim BSM, ale o tomto by som sa pobavila pred svadbou.
@anonym_a28c30 "Alebo uz rovno nech slovensko vykape ked tu mame takych chamtivych chlapov"
Svet nevykapal ani vtedy, ked neboli lenive bambulky, ked neboli dve dovolenky rocne na Maledivach a jedna lyzovacka v alpach. Rodilo sa 10 deti, ked neboli pracky, chladnicky, roboticke vysavace, donasky, ked nebol Lidl za rohom a obaja rodicia dreli od rana do vecera. Obstarat statok, dojit, varit, kopat, ... A nie dnes s 1 dietatom do detskeho kutika, pol dna presedim v Poluse pri kavickach a aka som udreta mama. Az raz som rodila, do prace nechodim, zasluzim si polku bytu/domu zdarma za tu drinu ...
@anonym_af18b6 polku nehnutelnosti som dostala za to, ze som obetovala svoju karieru rodicakom a nevidim na tom nic zle. Ono to znie fajn valat sa doma, ale niekto sa s tym deckom doma valat musi a zatial mu uteka plat, povysenia a kontakty v praci. Moj chlap dostal na vyber, ak chceme deti, prestriedame sa na rodicaku( pri chorobach i ciastocnych uvazkoch) alebo zaplatime aupair alebo ma zaisti nehnutelnostou, pze ak by som na rodicak nesla, nehnutelnost si kupim lavou zadnou. To nie je lenivost, to je matematika. Ja obetujem cast kariery a ujdu mi obrovske prijmy, pze nebudem "velkou riaditelkou", on obetuje cast majetku, pze vdaka tomu, ze nemusel na rodicak, stal sa "velkym riaditelom".
@cacianka po svadbe môže muž vložiť byt do BSM, ak bude chcieť... aj akýkoľvek dar. Prípadne môže časť previesť na manželku, ak sa mu bezpodielové vlastníctvo nepáči. To je tiež možnosť, keď nie sú peniaze na kúpu ďalšej nehnuteľnosti.
@tiezjedna áno, aj to je jedna cesta, ale ruku na srdce - koľko majiteľov to urobí , len tak z lásky, v dnešnej dobe keď je štatistika rozvodov veľmi vysoká
@anonym_autor TO JE LASKA AKO BYC, ESTE NIE STE ANI ZOBRANI A NEMATE DETI A UZ ZISTUJES, CI S TVOJIM LENIVYM ZADKOM NEOSTANES S TVOJOU PRAZDNOU PENAZENKOU NA ULICI - POBAVILO
@anonym_c75c7b chcelo byt napisane BIC, nie BYC. Vsak?
@anonym_7c86b9 no zazila som jedneho co som chcela urobit to iste ze kupit nehnutelnost a urazil sa ze sa chcem takto poistovat ze preco vobec myslim na rozchod
@anonym_autor nikdy by som nesúhlasila s tým, že budeme ako rodina bývať v partnerovom byte, na ktorý nemám nárok a žiadna iná nehnuteľnosť nie je.
Buď vlastná nehnuteľnosť, alebo potom iná, spoločná.
V živote sa všeličo stáva a je síce super veriť v "a zili spolu šťastne až naveky", ale je fajn mať premyslenú alternatívu, ak by sa všetko pokašľalo.
@anonym_autor TO JE LASKA AKO BYC, ESTE NIE STE ANI ZOBRANI A NEMATE DETI A UZ ZISTUJES, CI S TVOJIM LENIVYM ZADKOM NEOSTANES S TVOJOU PRAZDNOU PENAZENKOU NA ULICI - POBAVILO
@anonym_c75c7b prečo kričíš?
Vypni si láskavo ten caps lock.
Inak BYC má tiež celkom pobavil..
@anonym_c75c7b chcelo byt napisane BIC, nie BYC. Vsak?
@moonlight1210 možno je to: láska ako BYC Slovakia - čo je bowlingovy klub.. 🤪
@anonym_c75c7b prečo kričíš?
Vypni si láskavo ten caps lock.
Inak BYC má tiež celkom pobavil..
@beronsche rada kricim, je to zdrave, uvolnuje to napatie 🙂
Najlepsie,ked su 2ja s holou ritou a vsetko si buduju spolocne v manzelstve,tam sa nikto netrase,moje,tvoje ale nase.
Alebo teda kazdy svoje,a 1 spolocna.
Skoro vzdy to dopadne tak,ked zena pride s holou ritou k muzovi tak aj odide po x rokoch.

@anonym_7c86b9 no zazila som jedneho co som chcela urobit to iste ze kupit nehnutelnost a urazil sa ze sa chcem takto poistovat ze preco vobec myslim na rozchod
@anonym_autor už si to zažila? A odvtedy si si byt nekúpila a čakala si na druhého? Akosi mi to nevychádza