icon

Bývalá manželka nechce odísť

tom_ah
21. mar 2023

Som po rozvode cca 3 roky, s exmanzelkou sme majetkovo vyporiadaní 2 roky. Mám dve deti, dospelé 18r a 22r, žijú so mnou v mojom dome, ktorý som nadobudol pred svadbou. Syn cez týždeň býva na internáte. Problém je, že tu stále býva aj exmanželka. Rozvádzali sme sa v dobe kovidu, sám som jej navrhol, že nech odíde až si niečo sama nájde. Sú tu dve poschodia, miesto bolo, tak mi to nevadilo, niekedy sa nevidíme aj 3 dni. Nechce to však nijako riešiť, je zavretá u seba hore a nechystá sa nejako odísť. V dobe vyporiadania sme sa finančne vyrovnali, financie na jednoizbový byt alebo starší dvojizbový má. Mne to nejako extra nevadí, ale naozaj už sú to tri roky. Najprv nemohla chodiť po obhliadkach bytov skzr kovid, potom cena nehnuteľností rapídne stúpla a do podnájmu nechce. Peniaze z vyplatenia dáva vraj na lieky a kúpele. Cez víkend mi oznámila, že má asi roztrúsenú sklerózu, čaká na nejaké posudky a že potom jej prednostne priradia byt. No neviem, nezdá sa mi to. Ešte mi oznámila, že ak bude invalidná, nemôžem ju len tak vyhodiť, lebo zatiaľ nemá kam ísť a bude nezaopatrená. Osobne to nechcem riešiť škandálmi, políciou, ja jej nechcem rušiť ani trvalý pobyt, kedže nemá kam ísť. Sme malá obec, to by sa rozkríklo. Neviem ani ako by to obec riešila. V obci máme malú bytovku, sociálnu, 5 bytov a tie sú obsadené. Najbližšie mesto má asi svojich občanov, ktorým prideľuje byty. Keď pôjdem na obec, zariadi jej nejaké bývanie, aj keď nemá kde? Dá sa to vôbec nejako riešiť?

tom_ah
autor
21. mar 2023

@pralinka25 Nechcem predávať. Deti tu budú chodiť na víkendy, chcem, aby mali vlastné zázemie. Mám to tu rád, rekonštruoval som to podľa svojich predstáv.

liljana
21. mar 2023

Kym dostane socialny byt, ak vobec, potrva dalsie roky. Dovtedy sa nenecha vyhodit, bude byvat u teba, veselo ta nenavidiet a chodit do kupelov. Toto su tazko riesitelne rodinne veci. Na konci budete aj tak zhadani, aj s detmi. Tie peniaze z BSM si mal vyplatit az pri vystahovani, ale kto vedel, ako to dopadne. Na buduce budes mudrejsi, ze peniaze sa vyplacaju, az ked prebehne ich ucel. A nie 3 roky vopred. To mozes byt rad, ze ti nepovie, ze naco ti je vlastne dom, ze ona ho potrebuje surnejsie ako ty. A ty mozes ist do garsonky.

tom_ah
autor
21. mar 2023

@zmrzlinka2021 Ona nemá z čoho. Pracuje čiastočne, teraz má vraj veľké výdavky s liekmi, chodí po kúpeľoch.

kitycat
21. mar 2023

@tom_ah nic si nepochopil. Pajaca z teba robi tvoja ex a uz aj dcera sa naucila ako cvicit s muzmi.

Nech si pani ex najde byt a tam nech si ochka a dcerou si necha fukat "bobo". Uz rok mala byt prec.. Neviem co tam nacvicujes, chodit po spickach..

simca06022011
21. mar 2023

No poslala by som ju hned, takto ju z domu nedostanes... Nema sa co informovat, nech si proste nieco najde a ide. Daj jej termin do kedy ma dom opustit. Vysporiadany ste. nech ide do podnajmu ked si nevie vybrat. A ked u teba byva, mohla by ti teda najomne platit.
Inak je teraz hrozna doba na nehnutelnosti, nezavidim, ale ona podla mna skusa...

liljana
21. mar 2023

Este budes rad, ze ju nenapadlo, ze by mohla pytat dorovnavat zivotnu uroven po rozvode. 🙂

anjelicek26
21. mar 2023

Preco teba zaujimaju jej vydavky, jej kupele, jej socialny byt, to su JEJ problemy, nie tvoje :( Prilis dobry si, ale skodis sam sebe.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
tom_ah
autor
21. mar 2023

@zoro9836 Ja sa s ňou určite nebudem dávať dohromady a to nikdy. Já už mám známosť. Deti ju majú radi, preto tu aj zostala. Ja sa nechcem pliesť do vzťahu detí s matkou, deti tu majú zázemie, ju nech navštevujú, ale už nie u mňa.

liljana
21. mar 2023

Proste si nepochopil, co sa hovori v kostole. V dobrom, aj zlom az do smrti. Zobrala to doslovne. To len ty si myslis, ze manzelstvo sa konci rozvodom. 🙂

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
apolka77
21. mar 2023

@anjelicek26 ono je to ľahko napísať že mu môže byť skutočne jedno kde ona bude bývať...lenže nie je to preňho cudzí človek. Minimálne 20 rokov spolu žijú , voľakedy ju miloval a keďže chce, aby bývala na poriadku zrejme ju má rád minimálne ako matku jeho deti...veď to sa nedá len tak vymazať. Milovali sa, majú prežitu veľkú časť života určite aj v dobrom...preto to ona zneužíva a preto on ju nevie len tak vyhodiť na ulicu.

@tom_ah ty sa s ňou musíš v kľude diplomaticky porozprávať. Prečo ťa nenávidí? Povedz že nechceš s ňou už žiť pod jednou strechou, že keď si bytovú otázku nevyrieši do septembra budeš nútený vymeniť zámky. Zároveň jej povedz že jej môžeš pomôcť nájsť garzonku keď na ten 2 - izbový už nemá peniaze ...a len teda sa modlí či má peniaze aspoň na garzonku....žiadne sociálny byt, že jej ho pridelia môže byť otázka 10 rokov...že čakať už nemáš trpezlivosť..jednoducho musí sa po 3 rokoch postaviť na vlastné nohy....

Ešte môžeš predať dom a kúpiť 2 byty jeden väčší pre teba a tu garzonku pre ňu ale napísaná bude na deti ....nech tam býva ....ale predpokladám že domu sa vzdať nechces a ona sa ho vzdať tiež nechce keďže v ňom žila 20 rokov zrejme sa cíti že si ju okradol ( v nepráve) že si jej vyplatil iba časť z rekonštrukcie...zrejme si narokuje na polovicu ceny domu čo popravde sa jej nečudujem keďže ste boli manželia dlhé roky...

tom_ah
autor
21. mar 2023

@liljana Chcela sa aj cirkevne rozviesť či čosi anulovať, všetko som podpísal, všade som bol, bolo to zamietnuté.

tom_ah
autor
21. mar 2023

@zoro9836 My sme už tri roky rozvedení. To sa môže žiadať maximálne do tých troch rokov.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
tom_ah
autor
21. mar 2023

@apolka77 Majetky sme riešili s právnikmi. A polovicu peňazi, ktorú sme vrazili ako manželia do rekonštrukcie som jej vyplatil. Aj polovicu úspor, čo sme šetrili pre deti. Dom bol môj už pred manželstvom bez hypotéky.

apolka77
21. mar 2023

@tom_ah ja viem, ale ona (morálne) môže cítiť, že má nárok na viac ako dostala a cíti sa ukrivdena. Aj keď je to tvoje dedičstvo v Tom dome dačo zanechala nemyslím len finančne ale dačo zo svojej duše, ak sa to dá tak povedať...kus svojho srdca tam nechala...
Keď je silno veriaca že žiadala o anulovanie cirkevného sobáša a zamietli zrejme stále tá berie ako manžela (aj takto to niektoré ženy silno veriace cítia) ....my vám dovnútra nevidíme...neviem koľko si jej vyplatil či sa z toho naozaj dá niečo kúpiť...ak áno, potom musíš byť nekompromisny a trvať na vysťahovaní najneskôr do septembra...

kate211
21. mar 2023

A preco ste sa rozviedli?

liljana
21. mar 2023

@tom_ah No a co ze dom bol tvoj predtym. Ty si ho nenapisal za manzelstva na nu, lebo ti porodila deti a robila full servis? 🙂 To ty si mal mat veru zbalene davno veci podla tunajsich pravidiel.

taty
21. mar 2023

@tom_ah choď za právnikom,ktorý jej pošle doporučene list kde bude mať dátum vysťahovania. Môj kolega to tak riešil . Mala tam aj zrušenie pobytu rovno od toho dátumu . Tiež sa mu smiala že ju z domu nedostane. Prišli policajti a musela ísť . Komu niet rady tomu niet pomoci. Ty si už urobil maximum. Tvoja nová partnerka zrejme tiež bola dlhšie ústretová,hold je čas ísť každý svojou cestou a žiť svoj život. Ak budeš ustupovať, zostarnes sám a ex bude stále u teba. Ver tomu že tá sa grátis bývania len tak nevzdá.

matullienka
21. mar 2023

@tom_ah no neostáva ti nič iné len jej písomne najneskôr cez právnika oznámiť termín do kedy má dom opustiť, do septembra kým dcéra odíde na vysokú školu bude mať dosť času niečo si nájsť. A pokiaľ si nechceš pokaziť vzťah čo máš teraz kvôli nej tak to ries čím skôr, myslím, že žiadna žena by to netolerovala dlhodobo, veď ty ju vlastne naďalej finančne podporuje s keď ešte aj za ňu platíš energie

pralinka25
21. mar 2023

@tom_ah ale ty nemas ziadnu zaruku ze si ziadost o ten byt uz podala. mono vobec nie je v poradovniku. prislo by jej oficialne vyrozumenie o to mze ju zaraduju do poradovnika a ona si tu ziadost musi kazdy rok obnovovat inak o miesto v poradovniku pride. podla mna ta vodi za nos a ty pred tym slepo zatvaras oci. podla tvojich prispevkov to totiz vyzera ze si sa prisiel len postazovat pretoze kazde riesenie zamietas v podstate a stale operujes s tym istym socialnym bytom o ktory poda na ona vobec nepoziadala. to ze sa informuje je na nic pretoze ona musi oficiane poziadat a oni jej odpovedat v zmysle platneho VZN konkretnej obce.
jedno je ale iste. ak si toto neporiesis tak novu znamost mat dlho nebudes. to je skratka dlhodobo nezlucitelne. prosim ta preber sa.
podla prispevkov si vazne typek ktory na sebe necha orat len aby bol pokoj. tak co vlastne chces? musis si to vazne ujasnit. nemyslim to v zlom. ale takto ti utekaju roky. je jasne ze ona sa nikam nehrabe. ak aj ma diagnozu tak ta sa bude len zhorsovat. a potom co. nechas ju useba navzdy? budes sa o nu starat? platit jej niekoho? fakt nerozumiem naco ste sa rozvadzali.
jednoducho najdi gule na to dat si zivot doporiadku. a ano bohuzial clovek nemoze byt stale len za chrumkaveho. myslis to dobre, si dobracisko ale na svoj vlastny ukor.

apolka77
21. mar 2023

@liljana presne tu bude ten problém a ja si tiež myslím že raz mám rodinu a ženu a s ňou deti tak mohol na ňu prepísať polovicu domu...je jedno že to zdedil...veď práve preto že ani on to nemusel kupovať....asi ju až tak nemiloval....a verím že kvôli tomu nechce odíst teraz ona lebo 20 rokov a zrazu s holou riťku má odísť resp. S almuznou trepnem 50 000 ( zato fakt ani garzonku nedá) keď ma ako jeho manželka morálne právo na polovicu domu čo prib dnešných sumach nehnuteľnosti môže byť aj 200 000 ( keďže nevieme kde bývajú) ...domy v Ba a trojpodlažne idú aj za 800 000...
Áno morálne právo a právo z právneho hľadiska sú dve rozdielne veci ale predsa...20 rokov sa aj ona obetovala a teraz nemá nič ...pritom on veľký dom...ako kto by bol spokojný?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
liljana
21. mar 2023

@apolka77 Mna vzdy pobavi, ako niektore zeny su doma 20 rokov, uzivaju si mladost, volny cas, nepracuju, nic nerobia, chlap taha zahranicie, zo zivota nic nema a potom zacnu vykrikovat, ako stratili s dotycnym mladost a chcu byt este odskodnene. :D A potom sa tu fnuka, kde su normalni chlapi (normalny = s poriadne plnym uctom a domom, ktory hned na nu prepise ... a potom uz kludne moze ist rovno do prd..le. Uz ho nepotrebuje. ). 🙂

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
tom_ah
autor
21. mar 2023

@liljana A prečo by som mal na ňu niečo prepisovať? Na celú rekonštrukciu som šetril zo svojich výplat. Polovicu som jej musel vyplatiť. Úspory deťom šli z mojich výplat. Tiež som jej polovicu vyplatil. Exmanželka bola do roku 2011 na predĺženej rodičovskej a odvtedy pracuje len čiastočne, max 0.5 úvazok. Ja doteraz neviem kam jej peniaze išli. Občas nakúpila, občas niečo kúpila deťom. Keď jej dali peniaze jej rodičia, prosil som ju nech niečo odloží. Kúpila si najnovšie auto, ktoré rozbila v roku 2007. Naštastie sa nič nestalo. Full servis nikdy nerobila. Celý život obedujem v kantýne v práci, večere studené, chlieb, pomazánka. Práčku, umývačku, sušicku zapínam sám odkedy ju máme. Vysávača a mopu sa tiež nebojím. Syna som vozil na futbalové zápasy celý život. Aj do škôlky som chodil.

alexka89
21. mar 2023

@tom_ah tak nech si ju berie dcéra keď by to ťažko niesla ...ty už niesi žiadna rodina prečo ju máš ty opatrovať? Ale to vidím aky ty máš prístup tu zbytočne všetky komentáre....ty si aj tak svoje pôjdeš....to i svokru mám takú povieš jej 50x ale ona i tak to sa nedá to takto nejde....

liljana
21. mar 2023

@tom_ah Aspon si popisal z druhej strany, ako sa niektore zeny "zoderu" v manzelstve v sluzbach muza. :D

mpg
21. mar 2023

@apolka77 Čo som poznala podobný prípad, tak manželka po rozvode išla do podnájmu, neskôr sa vrátila k rodičom, kde sa stará o mamu. Právne sa berie ohľad nato, čo kto má už pred manželstvom, takýchto prípadov je veľa.
Ja by som tiež radšej išla do podnájmu, ako sa stretávať v dome s niekým negatívnym, čo by mi len pokazilo deň. Aj podnájme sa dá čakať na sociálny byt, možno by ho v prípade invalidity dostal ešte skôr.