Bývalý manžel a závislosť syna na pc
Ahojte,idem si k vam po radu lebo ja uz neviem ako dalej.Som pol rok rozvedena.deti su u exmanzela od štvrtka rana do nedele kazdy druhy tyzden.maju 17 a 9.Problem mi robi mladsi syn,u ktorého je zjavna zavislost na pc hrach,ktoru podporuje exmanzel.Vraj je taka doba a toto je zivotny styl mladych tak to nemam menit lebo je to zbytocne.Doma sa snazim deti zapajat do manualnych prac aj spolocenskych hier.Zial beru to ako nutne zlo.Su nervozne,neprijemne a drze,ak im dam pracu.ak ich necham,su schopne byt za pc od rana do večera. A teraz moj problem. Mladsiemu sa povinnosti nepacia a chce travit u ex tyzden (samozrejme znamena to tyzden hrania na pc a ziadne povinnosti).Viem ze by som malaprihliadat na chcenie dietata (byt s otcom) avsak nechcem..nechcem, lebo viem co je za tym... poraďte mi co robit.Rozhovor s ex aby obmedzil hry nepomohol. Vraj je taka do a a co by ine robil...
Já jsem herní máma... A ano dřív jsem tam seděla i 24/7 když jsem neměla povinnosti. (Skoro stejně je na tom i manžel). V hraní sa na pc nevidím žádný problém ak sa to nepřehání (já nejsem zrovna dobrý příklad 😁). Zkus stanovit, že keď spraví domácé práce tak sa možu zahrat na určitů dobu... Nenutila bych je vyloženě do něčeho co ie nebaví. Když chceš snima hrát deskovou hru tak zkus jít s dobou a navrhnout nějakou deskovku alá zaklínač, warcraft... 😁 Třeba to ocení a rádi si stebou zahrají. Možná se ti můj pohled na situaci zdá přehnaný a strašný... Ale mladí vážně teď v tomhle frčí 😁 já se upřímně těším až si snad někdy zahraju s malou 😅(Do té doby bude něco jiné a pošle mě k šípku). Pokud chceš mít řeč s klukama tak hold musíš jít trošku s jejich dobou... Já bych dovolila po školních a domacích povinnostech ať si svůj čas tráví jak chce... Dejme tomu na tom pc do 21h a pak jde spát... (Věř tomu, že se to nezlepší k tomu čemu je chceš vést ty) 😁
zakázané ovocie najviac chutí. Ale časové obmedzenia sú v pohode. A áno, je dobré, ak majú aj povinnosti, ktoré si musia splniť. Ak nie, tak žiadne hry. A nervózni sú všeobecne hocijakí ľudia, keď veci nejdú tak, ako chcú/naplánujú. A nezabúdaj, že to ste ešte čerstvo rozvedení, čiže tie ich emócie určite odrážajú aj novú situáciu. Plus puberta dá zabrať aj tzv. usporiadanej rodine. Takže fakt len trpezlivosť a pochopenie. To neznamená, že im všetko dovolíš a hocikoľko, ale chápeš, čo chcem povedať, že? 🙂
@zdenka11081983 ty si s mužom rozvedená?
9 ročne dieťa sa nemá čo celé dni hrať za PC.
My sme mali dovolené po 12r hrať poobede hry po úlohách a aj tak sme tam presedeli veľa času.
Proste mi to vypni. Urč hranice. A s ex sa treba porozprávať. Na rovinu. Má sa prizerať na chcenie dieťaťa ale dieťa chce kadečo. Treba pozerať hlavne na jeho zdravý vývoj. Hodiny za hrami v takomto veku znamenajú hodiny vedomosti a skúsenosti (aj zo sociálneho života), ktoré mu budú chýbať inde. O závislosti a agresivite nehovoriac.
autorka: obávam sa, že tu nezmôžeš nič :( akože pustiť ho na týždeň nie. pokiaľ tak súd nerozhodne. a myslím, že ak by mal súd čo i len za hŕstku rozumu, poslal by k nim nejakú kolíznu pani a tá by prišla na to, čo sa tam deje, tak by pán otec zrejme neuspel. v čom vidím ale problém je, že syn bude otecka zbožňovať a teba nenávidieť. nuž, máš to sakra ťažké. ak by to naberalo na obrátkach, odporúčam požiadať otca dieťaťa, nech si syna vezme do starostlivosti on. potom pochopí, že robiť natruc spôsobom, že synovi dovolí všetko, je hovadina. nech si ho vezme aspoň na skúšku. na 2-3 mesiace. ale nech sa oňho stará výhradne on tak, ako sa o syna staráš výhradne ty. lebo niektorí tí úžasní "oteckovia" len melú hubami, ale keby si to mali skúsiť, tak by asi odpadli
@lenkakravcova ťažko s takým človekom. chápeš, po 1: má od syna "pokoj", 2. robí mu ešte radosť, že ex-žena je nasratá.... to sú obyčajní chrapúni sebeckí niektorí, fakt.
@lenkakravcova to že někdo hra hry neznamená, že mu stupa agresivita alebo zavislost... Aj keby hra ty největší zabijačky v hre tak sa to neodrážá na člověkovy 🤦🏼♀️... Jinak při hraní sa toho dá dost naučit. Zlepší se v angličtině, může si zlepšit reflexy, logické myšlení, rozšiřuje kreativitu... Je toho spousty a na socializovat se může s vrstevníky při hraní 😁
Ono pokud to člověk nikdy nezkusil a čte si negativné články na novinkách tak se to lehko odsuzuje.
@egnivia
Ja Ťa ubezpečujem, že na zlepšenie reflexov je určite lepší hocijaký šport, na zlepšenie orientácie je lepší pohyb dieťaťa v reálnom svete (les, mesto, príroda … ) a na zlepšenie kreativity je oveľa lepšie konanie kreatívnej činnosti (kreslenie, vyrábanie hocičoho, maľovanie …). Pokiaľ ide o angličtinu, problém je u nás spôsob učenia jazykov, ale teda môj muž doma hovorí anglicky a moja 5ročná hovorip anglicky plynule, 2,5 ročná anglicky rozumie a začína ju pomaly používať … ok, nemá každý takú možnosť, ALE mňa fest vytáča, ako sa hranie hier považuje za univerzálnu činnosť na naučenie všetkého. Ok, ty si hrala, si v pohode, ale každý rozumnejší psychológ povie, že hranie hier nie je ok a nekonečné hranie hier je u detí úplný prúser.
Dala by som po krku jednému aj druhému.... Nevolá sa náhodou ex manžel Peter a syn tiež? Úplne mi to sedí ma môjho sprosteho svogra.... Sam sa o seba nedokáže postarať a jeho 9 ročný syn, ktorého berie, ze nasilu ho berie k sebe a co mu vie dat? PC... Ten chlapec celé božie leto sedel za PC a stiahnuté žalúzie a viete čo jedol... Mušličky s mliekom, to bola jeho celodenná strava... Stále chce byť o otca, reve.... A otec sa s ním ani hrať nevie, ani rozprávať ani postarať.... Vezme ho k sebe a býva oddelnie od svojich rodičoch ale stale sa o neho moja svokra ako aj o vnuka tak o syna 40 ročného.... 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Hlavná vec, ze maju vserko extra ale upratať mu musí, navariť mi musí... Okná mu umýva aj 4x do roka keď nie 5x...ja sa nato nemôžem pozerať...
@egnivia Že sa to neodráža na človeku?
Závislosti sú budované na hormonálnej báze. Dopamine. A ten má vplyv na celkové fyzické psychické zdravie človeka.
Okrem toho všetko, na čo sa človek neustále pozerá sa zapisuje do jeho podvedomia. Také veci, že to nič nehovorí, píšu len závisláci na tom. Ospravedlňuju to rovnako ako alkoholici alkohol.. Proste si nepripústia, že sú závislí a ze potrebujú pomoc.. Ešte budú okolie presviedčať, že je to normálne.
@panelacikova Hrozna situácia. Ako neviem si predstaviť ako by som toto riešila. Som rada, že môj muž, informatik, je proti hraniu hier u tak malých detí.. Lebo do 12r je to ešte nevyspelé dieťa, ktoré ľahko prepadne závislosti.
@egnivia ty ako dospelá si snáď uvedomuješ, že treba chodiť do práce, treba jesť teplé jedlo ktoré treba uvariť, vyzdvihnúť dieťa zo škôlky, nakúpiť, upratať a hranie máš za odmenu, ako relax. Ale ak je pre teba hranie hier priorita a radšej si zaplatíš doplnky k hre ako účet za elektriku a sedíš pri compe v plienkach aby si nemusela ani wc odbehnúť, tak to v poriadku nie je. A ktovie aké by to bolo, keby ťa na dva týždne niekto úplne odstavil od hier, mala by si voľný čas aj všetok komfort ale nemala by si k dispozícii comp - asi by bol absťáčik, že? 😃
Tu deti odmietajú akékoľvek iné aktivity, takže nie, nie je to v poriadku a autorka má oprávnené obavy o ich zdravie.
Bohužiaľ,ja ako matka dvoch chlapcov a bez ineho vztahu chcem a potrebujem aby mi pomahali, samozrejme s prihliadnutím k veku.Cele utle detstvo, všetky choroby,a nebolo ich malo,som stravila pri ich posteli ja bez pomoci ex...on zarabal a ja (aj ked som bola a som zamestnaná), som tu bola na to postarat sa. A teraz ma neskutočne vytaca,ako ma vie dieta "vymenit" za pohodlie a pc u ex. Ano mozno si pomyslite ze prehanam,ze je este maly,ale ja uplne vazne citim zradu a boli ma to a...ziarlim.ziarlim ze to dieta,co mi roky viselo s laskou na krku,je zrazu drze a arogantne,akonahle od neho nieco chcem...napr aby vyplo pc...
Dieta ti nemá, ale tu lásku a to čo si mu dala vracať. Dieta si mala, lebo ty si chcela. To teraz si myslíš, ze ono ma k tebe nejaké záväzky a musi sa nejako správať ako ty chceš? Prepáč, ale to co je za sebecké zmýšľanie? Deti sme dali svetu, lebo sme ich chceli a nie preto, aby nám to museli neskor vracať. Tu máš dieta vychovávať, ale nemôžeš ho citovo vydierať. Výchova ma byt pre neho do života a nie pre teba.
autorka: no ja ti dokonale rozumiem, fakt... akurát ako píšem vyššie, budeš to mať veľmi, veľmi ťažké. chalanovi sa vyvíja závislosť, ex ho v tom podporuje, tým pádom je ten najlepší na svete. jediné (aj keď si to nechceš pripustiť), čo vidím ako akú takú nádej je, že bývalému zavesíš deti na krk nastálo... potom rýchlo pochopí, že ak sa má krútiť doma ako žienka domáca a ešte mať aj drzého a závislého syna, že robí alebo robil chybu. inak ti bude stále "skákať po hlave" a syna týmto spôsobom (nenápadne a nenásilne) štvať proti tebe :(
@lenkakravcova Dobre takže i já som závislá keď si zahrám když dítě spí? 😅 to budete zakazovat i 17 letému dítěti aby nehrálo?
@sissy27 neboj sa naše malá vobec nestřádá 🙂 čakáme druhé bábo a ani to nebude... To je strašné jak někteří lidi vůči tomuhle mají předsudky a dělají ze všech gemlery a hažou do jednoho pytle... 😂 nebol by absťáček stěhovali jsme se a byli jsme bez připojení i tv skoro půl rok 🙂 Jak jsem psala výše... ať matka najde společnou cetu třeba těma deskovými hrami dračí doupě, zaklínač... chcem vidět vás jak poroučíte 17 letámu ať nesedí za pc keď jste ho odmala nevedla k sportu nebo jinám činnostem.
Ja neviem baby co čakáte... keby sa trošku zajímáte o to co je tam baví tak by jste je tam možná pochopili. Sa tu stěžujete jak banda důchodců alá "mladí stále jen hledí do telefonu" tak opravdu zníte
@egnivia autorka rieši prioritne 9ročného, to ti nejak uniklo 🙂 a ver mi, že aj pri 17ročnom sú páky ako ho nepustiť k pc v mojej prítomnosti.
Verím, že ty si svoje limity a povinnosti uvedomuješ a vieš to udržať v rovine hobby. Ale čo si budeme klamať - hranica medzi hobby a závislosťou je veľmi tenká (a je úplne jedno, či sa bavíme o hrách alebo zbieraní známok). Deti žiaľ túto “klapku” nemajú a pokiaľ robia cirkus keď nemôžu hrať, tak je to problém. A nevidia v tom to čo ty - rozvíjanie reflexov, logiky, angličtiny a neviem ešte aké “benefity” (by som sa pozrela, ako tú hráčsku angličtinu využiješ v bežnom živote, no ale budiž) si tu spomínala. Pre nich je to proste pocit víťazstva keď rozstrieľa virtuálneho nepriateľa, pocit, že je v niečom dobrý a viac ako ostatni. Myslíš, že také decká sa stretnú a rozprávajú si, koľko nových anglických slovíčok sa z hry naučili? Nie, je to o tom, kto je v ktorom leveli, má lepšiu výbavu, hral dlhšie do noci a podobne. Deti v tomto jednoducho potrebujú nastaviť hranice presne tak ako vo všetkom inom.
@egnivia Rozprávame tu o 9 ročnom dieťati, ktoré je denne za PC hodiny. Nie o 17rocnom a ani o dospelej osobe, a ani o hodinke hry denne. Ale o hodinách.
Úplne diametrálne odlišné témy.
Autorka, skúsila si sa s malým porozprávať, polopatisticky, "do duše" bez svedkov, vysvetliť mu svoj postoj a očakávania, dohodli ste si pravidlá kedy hrať môže?
Ja mám 9r najstaršieho syna, potom dve ďalšie mladšie deti.. aby išli s "dobou" majú dovolene hrať 1hodinu hry na mobile IBA v sobotu.. úplne vpohode to akceptujú, povinnosti si plnia, nič im nechýba a vedia sa zabaviť úplne bez mobilu.. zaráža ma a zasnem ako to vedia ľudia obhajovať a bagatelizovať.. mne samej vadí že mobil mám po ruke, vidím ako ľahko sa po ňom siaha a spolieha a snažím sa to krotiť.. nechcem aby deti poznali detstvo len cez obrazovku..
Rozumiem ti veľmi dobre a súcitim s tebou.
No presne tento problem mam aj ja. Rozvadzali sme sa ked mal syn 5r. Vzdy ked bol u otca dostal do ruky tablet alebo ps4. Tazka zavislost sa taha od 10r., kedy syn minul vsetky svoje uspory(darceky, sibacka, babky) a kupil si v trafike kod do hry...za250€. Raz za rok sa udeje nieco podobne. Mal zakazane hrat, bol 1 cely mesiac u otca...skusam co zaberie, ale nic nefunguje. Ukradol mi z bytu 100€ a minul ich na hru. Ma 12r. a som zufala. Psychologicka sa s nim rozprava, vsetci mu dohovaraju, sport nechal, hudobny nastroj nechal, corona nam velmi nepomohla.
@sofi05 ani nevies ako velmi ti rozumiem. Zatial až takú závislosť nemá a vie, ze "mamka nema peniazky na zbytocnosti" tak zatial také odomna nepýta. Avsak muza mam strasného sebca a to je v tomto prípade aj dobré. Hrat síce hrajú, ale on im nekúpi ani jednu sladkosť ked su u neho lebo "platím mamke nech vam kupi", takze tam na hry zatial tiez nemínajú peniaze. Je to tazke, vidím stale zmenu v správaní ked pridu od ex, su nervozni. U mna ma mladsí limity a dobre si to uvedomuje cize trvá den, kym sa "prisposobi" nasmu rezimu
No idem skusit volat linku na zavislosti, nasla som linku dôvery nezabudka, mozno mi poradia a daju kontakt. Stale verim, se sa spamata, ale dovera sa tazko vrati spat, stale ho kontrolujem, upodozrievam, je to tazke aj pre mna.