icon

Bývalý partner mi vyčíta, že ho neinformujem ako sa má syn

16. feb 2022

Ex partner mi vyčíta že ho neinformujem ako sa má malý keď nie je u neho má ho každý druhý víkend . Ja to nepovažujem za dôležité malý je zdravý má sa dobre chodí do škôlky ... To mu mám fakt toto vypisovať... Keď ho to tak veľmi zaujíma prečo sa on neinformuje... Môj názor chodím do práce fakt na toto nervy ani čas nemám

sense
16. feb 2022

@anjelicek26 ono ak by to ocka potešilo, aj ocko môže večer napisat. Ako sa ma môj syn? A nielen požadovať...

ukulela
16. feb 2022

Tak prave preto mu 1x do tyzdna posli info a ty si cista. Extempore s covidom a pod by som riesila, je to debil.

anjelicek26
16. feb 2022

@sense ano musia si najst kompromis. Ale rovnako aby jej kazdy bozi den volal a pisal, ci sa nieco nedialo? Malo by to byt obojstranne... nie, ze si to kazdy raz musi vyziadat, aby sa nieco dozvedel...ved on nevie, ze sa jeho syn napriklad v skolke dal prvu pusu jeho vysnivanej frajerke, ved ako? Nema "alarm" na nejake nove nepredvidane situacie a zaujimalo by ho to a rad by vtedy zo synom pokecal... nech najde nejaku rozumnu mieru, samozrejme nie 50 fotiek denne od ranajok az po stav stolice, ale par fotiek v tyzdni pripadne nejake dielko zo skolky ci anekdotu zo zivota, co maly povedal alebo urobil a budu vsetky strany spokojne...

basska_b
16. feb 2022

Ja si to akoze pri rozvedenych alebo rozidenych partneroch neviem predstavit... ze posielat fotky, chichichi, sli sme na zmrzlinu... kedze je tam narusrna komunikacia a vztahy na bode mrazu. Skor by som nastavila nejake dni v tyzdni, kedy zavola cez webkameru, ukazes syna, podas hlasenie. My sme mali opacny pripad, dcera podavala hlasenie matke, ked bola na vikend s otcom u babky a zatvorila sa v izbe, aby nikto nepocul.. ked niekto vosiel dnu, nervozna bola... trapne a neprijemne to bolo :/

laila22
Autor odpoveď zmazal
ukulela
16. feb 2022

Baby, ktore vravite, ze nie je povinna, nemate pravdu. Samozrejme je najlepsie, ked sa dohodnu. Chapem zakladatelku, ze vsak nech otec zavola a opyta sa.... ona mu tieto info je ochotna podat, len potrebuje najst vyhovujuci sposob a model. Pre kazdy pripad pripajam link, len zdoraznujem, ze to nie je priklad zakladatelky....https://www.pravneprerodica.sk/povinnost-inform...

ls85
16. feb 2022

@anjelicek26 prepac ale preco by matka mala stale informovat byvaleho o dietati? Ved ked ja mam o neho zaujem, sama sa aktivke informujem. Ja by som robila uplne presne to iste co autorka. Sekirovat dokaze kazdy, to jednoduchsie, ako zobrat mobil a z vlastnej vole zavolat. Ked chces jest, tiez musim pre to nieco urobit 🤦🏼‍♀️Du ust ti jedlo nikto nehodi, aspon sa ukaze ako otcovi na malom skutocne zalezi.

makova333
16. feb 2022

Autorka: Co sa tyka technickej strany tejto veci, je to na nom nie na tebe. On ma zavolat a pytat sa, vyziadat dieta k telefonu, poziadat o foto atd. Nie je to tvoja povinnost mysliet na to, ze niekoho moze tvoje dieta zaujimat. Ak chce, nech sa ozve, myslim, ze nebudes mat ziadny problem dat info. Skor tu ide o sikanovanie matky prostrednictvom dietata. A nie, nie je to to iste ako v manzelstve, pretoze vy uz nie ste rodina muz, zena, dieta/deti, nie ste ani partneri. Ste ludia, ktori maju spolocne dieta, ale ziadne zaväzky k sebe navzajom.

hrabovo
16. feb 2022

@anjelicek26 ale ved píše, že nech sa zaujíma. Ale ani ja nepíšem ex, ako sa majú deti, ved ma telefón, prečo sa neinformuje sam.... Ja viem ako sa deti majú.... A keď to jeho zaujíma, mal by sa sám informovať. Nevidím dôvod na to, aby som ja volala ex

ajka0207
16. feb 2022

Nečítala som komenty ale skús si predstaviť že si týždeň bez syna a nevieš o ňom nič. Boli by ti to príjemné? Asi nie však.

rencina_4
16. feb 2022

jednoduche, ak chce byt informovany, tak nech ti zavola, je to jednoduche, ty nie si povinna mu neustale vyvolavat. vsak je to aj jeho povinnost sa samostatne zaujimat a vyvinut nejake to usilie

laila22
16. feb 2022

@anjelicek26 ani ja sa nejdem doťahovať. Môj názor je, že ak má raz niekto záujem ozve sa sám, bez toho aby som ja podsuvala informácie. A to nemá nič so sebauctou a vyvolávanim konfliktov, alebo robením si naschvál. Garantujem Ti, že chlap čo odovzdá cez víkend dieťa rodičom, ale má neopodstatnené požiadavky na expartnerku o striedavu starostlivosť bojovať nebude...

sante81
16. feb 2022

Ja by som to celkom uvítala, keby sa otec roka informoval. Všetko je o komunikácii, zavolať 3x ročne a spýtať sa na deti je podľa niektorých asi dostatočne

autor
16. feb 2022

@rora Presne ďakujem

autor
16. feb 2022

@ls85 presne ďakujem vám keby som ho informovala o takých blbostiach(jeho reč) mal by mňa za prepnutu ako píše
@anjelicek26 a má telefón neubudne s pána keby raz do týždňa malému zavolal

autor
16. feb 2022
autor
16. feb 2022

Inak neviem čo si zač psychologička alebo čo
@anjelicek26 ale máš veľmi múdre názory ďakujem ti

laila22
16. feb 2022

Autorka?

sense
16. feb 2022

@anjelicek26 ale také Info mu môže podať aj keď si. Pre neho príde... Raz za týždeň zhrnúť dvoma troma vetami.... Ak by on napísal ze chce vedieť ako sa dieťa má à ona ho od ignoruje alebo mu odpise ze sa nemá starať tak by požadovať.

autor
16. feb 2022

@laila22 že súhlasím s Vami ja nemám problém s ním veď nech mu zavolá spýta sa ako sa má odpoviem malého mu dám .. čo mu mám poslať fotku aha malý sa práve vykakal pozri sa tešíme...sa inak ja fotky nikde nedávam nezverejnujem ak chce nech si ho odfotí

modry1985
16. feb 2022

V prvom rade si uzavri - volá sa to psychorozvod. Ak má dieťa jedného rodiča somára neznamená to že aj druhý rodič somár musí byť. Ako už malým deťom hovoríme múdrejší ustúpi. Vieš ono je to tragikomedické že na MK si schopná odpísať aj 10x za deň ale jednu SMS nie. Chcela si poradiť , ty , nie tvoj muž. Ak by sa ozval tvoj muž a pýtal by radu , od prispievateľov na MK , mnohý a aj ja - by som mu oznámil či je normálny vyžadovať od teba denne sms. Prišla si však po radu sem TY , a je na tebe či sa chceš hádať a hľadať dôvody ako živiť konflikt , potvrdiť si v podstate len to čo si sa rozhodla - a to nepísať mu , alebo chceš mať pokoj a napíšeš mu tu jednu sms. Emočne vyzretý jedinec chápe že zmeniť druhého možné bohužiaľ nie je , zmeniť seba a svoj postoj však možné je. Ak si však 100% presvedčená o neomylnosti svojho názoru a chceš len počuť aký je to somár , téma bola zbytočne otváraná. Všetci ti povieme je to somár , a vy sa naťahujte o jednu sms aj 10 rokov......

makova333
16. feb 2022

@ukulela ale ona mu neupiera informacie o dietati. On si ich neziada. Zavolal a ona odmietla? Nezavolal. Ma niekde exmanželka povinnost volat mu a/alebo pisat sms ked ju o to nepoziadal? Nema. Tu Majka Dvončová (tvoj link) jasne pise: "V prípade, ak rodič, ktorý má dieťa vo svojej osobnej starostlivosti odmieta informovať druhého rodiča a nevedia nájsť konsenzus, je ďalšou možnosťou súd. Predtým samozrejme odporúčam vyzvať rodiča písomne (preukázateľným spôsobom), aby Vás o dieťati informoval. Uveďte konkrétne informácie, o ktoré máte záujem." Ale urcite nejde o informovanie na dennej baze s vypisom kedy kakal, cikal, prdel a ako velmi to smrdelo.

makova333
16. feb 2022

@anjelicek26 samozrejme, ak by bola nejaka situacia, ktora nie je bezna, tak ma ho matka informovat, lebo naozaj nemoze tusit, ze si dieta zlomi nohu napriklad. Ale o beznych veciach sa bud bude informovat iniciativne sam, alebo si pocka na nejaky tyzdenny sumar ked si po dieta pride, pripadne ma autorka cas, tak mu napise. Urcite nie na dennej baze.

autor
16. feb 2022

@modry1985 ty si čo prepnuty ?veď ja mu odpíšem nemám problém ,ale nech sa on informuje

thoughtfulweirdo
16. feb 2022

Môj manžel má deti s exmanželkou a áno, každý boží deň ho zaujímajú, nie len raz za týždeň. Ony už majú vlastný mobil, takže komunikuje s nimi a áno, každý jeden deň si napíšu aspoň pár správ, ako sa mali, na dobrú noc, pošlú mu fotku z výletu a podobne. Keby mobil nemali, komunikoval by každý deň s ich matkou. Sú to jeho deti, miluje ich a každý deň chce vedieť, ako sa majú. Nevidím na tom nič čudné. Oveľa obťažujúcejšie mi príde každý deň zdvihnúť telefón v čase, kedy on volá, než napísať pár slov v čase, ktorý si ja vyberiem. Veď dnes už aj cikanie trvá dlhšie než poslanie fotky 😄

kinlly7
16. feb 2022

Asi už nevie co...ved keď by bol malý chorý, dáš mu vedieť, keď je všetko po starom, tak načo ta otravuje. My máme syna v striedavke tak viem o com hovorím.

layla123321
17. feb 2022

Ja si tiež myslím, že keď sa zaujíma, nech sa opýta.... Lebo toto mi príde, ako u malých detí.... Tváriť sa, že ma niečo zaujíma, ale nič pre to neurobiť. Porovnanie s manželom je podľa mňa dosť mimo, veď predsalen manžel je niekto, koho mám rád a bývalý asi nie až tak rád, keď je bývalý.... :D ako z dobrej vôle áno, možno raz za čas niečo aj sama napísať, hlavne ak sú to nejaké novinky - malý je zrazu chorý, naučil sa nový šport, má nové záľuby.... Ale tak hádam aj samotný otec sa môže zaujímať a spýtať...

cacianka
17. feb 2022

Doťahujú sa tu dva tábory,
Pričom stačí prečítať zákon o rodine, keď už zdravý rozum nevie ako postupovať.
Rodič ktorému je dieťa zverené je povinný informovať toho druhého o podstatných skutočnostiach.ale aj ten druhý rodič má právo si info pýtať, všetko primeraným pomerom.
Keď sa s ním nevieš dohodnúť na kompromise, napíš mu návrh, že napr. ty si ochotná mu podať info 1x týždenne, pridaš fotku,dve. On ti môže volať napr 2x a navrhni termíny, aby ťa to nerusilo v nejakej činnosti.
Ak sa udeje niečo mimoriadne, oznámiš mu to okamžite.
Takisto ho poziadaj aj ty že v čase keď ja dieťa u neho, sa ti ozve alebo umožní telefonát so synom.
Rieš písomne, bude to mať čierne na bielom a ty dôkaz že si mu dala návrh.
Alebo raz za mesiac mu napíš krátke zhrnutie - čo bolo doma, v škôlke, aký mal mimoriadny program, čo bolo na kontrole u lekárov. A ak má záujem o bližšie info, nech sa páči - môže sa porozprávať s učiteľkou ako sa vyvíja jeho syn, aj s lekármi aký má zdravotný stav. Ty mu nemusíš písať a posielať maturitné slohy.
Pár základných bodov na A5.
Čo sme my museli riešiť, aké cirkusy, jaaaaj to bolo....

tykat
18. feb 2022

@mikadooo ...presne tak, copy-paste... a vobec by som.tam nespominala seba (ze som po neho isla) ani ze kde sme boli a pod.
Len co a ako syn...kazdy vecer mail napr. rano vstal, v pohode, cez den skolka, v pohode, na obed mal maso s ryzou, zjedol. Potom sa hral, vecera, sprcha, zuby, a ide spat.PS,: potrebuje nove topanky, narastla mu noha.
A to iste nech pise on tebe ked je syn u neho. A opovazi sa vynechat 😀

arasidka123
18. feb 2022

@anjelicek26 tak ako keď chce vedieť ako sa má tak čo takto zavolať alebo napísať?