icon

Chcem sa rozviesť, ale nemám kam ísť s deťmi

2. jún 2022

S manzelom nevychadzame dobre,uz istu dobu sa nevieme porozpravat normalne,mame rozdielne nazory na vychovu, travenie volneho casu. K tomu ,ked ja musim ostat dlhsie v praci,tak ma cakaju jeho hystericke vystupy,alebo sa prestane so mnou rozpravat. Mame dve deti. chcela by som sa rozviest,len problem je ten,ze nemam kam ist s detmi. Pravdaze uvazujem nad podnajmom,len neviem,ci by ho mne prenajali. Pracu mam, manzel sa mi vyhraza,ze po rozvode,bude platit minimum na deti. Dakujem, za nazory a aj rady ako postupovat.

svetlonos
2. jún 2022

@danica2711 napisanych tu je uz vela dobrych rad a ona sice pisala o svojom nazore „ k veci“ ale radu som u nej tiez zuadnu nepostrehla, tak k comu ten komentar mal byt dobry? Ved sa to da napisat peknejsie aj ked by som oci prevracala nad niektorymi situaciami. A nie si este takto nepriamo autirku oznacit za blbu a vyzdvihnut seba.

dadis
2. jún 2022

@liljana Nejde o jeho uspory, ale spolocne uspory. @autorka V nasom manzelstve to bolo podobne, uspory riesil muz, nemala som k uctom pristup, vsetky peniaze pri rozvode "zmizli" a neviem ci sa k nim niekedy dostanem. Su to skoro 3 roky co rozvod trva..

autor
2. jún 2022

Som v práci,takže na rozpisovanie nemám čas.je " milé" od niekoho má nazvať blbou,keď nevie,prečo to tak bolo.nebudem vysvetľovať,keďže to nemá význam.u psychologicky som dávno bola,nemám extra problém so psychikou.takze vyplakavat nebudem chodiť nikde.asi to prediskutujem s právnickou a budem hľadať podnájom.zial viem,že mamičky s deťmi nechcú moc do podnájmu,ale možno sa pošťastí a dovtedy sa pokúsim polku spoločných peňazí získať na môj účet.ale ďakujem za rady,niektoré fakt pomohli a niektoré si potrebovali zdvihnúť ego.ale som rada,že sa im to podarilo,asi budú mať lepší deň ;)

zonjushe
2. jún 2022

@svetlonos no si predstav ze konkretne ja som to mala v zivote extra tazke,ale mojou cielavedomostou a tym,ze predvidam dopredu a ratam so vsetkymi moznostami sa poistim, aby som mohla byt sebestacna..samozrejme,zaklad je zdravie,ak by to zlyhalo,tiez si mozem piskat..to ale nie je pripad tejto mamicky a xy dalsich zien,ktore pravidelne prispievaju podobnymi prispevkami..mne je luto,ze musia riesit taketo existencne zalezitosti a pytam sa kedy uz tento fenomen pominie..

zojazoja
2. jún 2022

Pozri.. Stastie praje pripravenym ako sa vravi. Spis si na papier, do mobilu všetko co potrebujes vedieť a pravnicka ti ešte pomôže. Samozrejme, nove zaciatky nie su jednoduché, ale zvladli to tisíce žien ešte s menšími detmi, zvladnes aj ty. Vyzivne je zo zakona, to dostanes, deti pojdu s tebou, treba zamakat na tom podnajme, rozhod siete po znamych, kukaj, hladaj inzeraty. Prácu mas tiez, to je veľmi velmi dobre. Ja to nevidim az tak cierne.

barborachors
2. jún 2022

Podnajom si daj zmluvne napisat na otca/matku a normalne sa do bytu nastahujes a majitelovi na rovinu vysvetlis, ze papierovo bude zodpovedna ina osoba, nie ty. Ty budes riadne platit samozrejme najom svojej rodine a oni tomu majitelovi. Da sa to obist, ak nechces ist s kozou na trh.

autor
2. jún 2022

@barborachors ďakujem,toto som napr.nevedela,to by aj celkom šlo 🙂

autor
2. jún 2022

@zojazoja diky,tiež po zvážení všetkých záležitosti sa mi to také čierne nezdá ;)

zojazoja
2. jún 2022

@barborachors myslis, ze prenajimatel by pristúpil k takemuto kroku? To pocujem prvy krat.. Co ale neznamena, ze ked to ja neviem, tak to neexistuje 😀

autor
2. jún 2022

@zonjushe nuž,musela som si pozrieť tvoj profil,aj keď sa mi do toho nechcelo.ale že je niekto taký múdry a všetko ovláda.poucuje ostatných,to nie je len tak.som rada,že pri ťažkom živote sa ti podarilo si všetko dopredu premyslieť.si šikovná. Len tak ďalej ;)

tenerifka
2. jún 2022

@barborachors no to snad nie, je to pod uroveñ, akoby bola nesvojpravna🤦‍♀️

tenerifka
2. jún 2022

@barborachors toto robim ja ako matka pre studujucu dceru, ktora este nema svoj zarobok a VS studuje v inej provincii.
Dotycna je pracujuca zena, matka dvoch deti.

svetlonos
3. jún 2022

@zonjushe ahoj, nepominie nikdy, pretoze kazdy dostane do vienka inu vychovu a vzory spravania sa. Jedny sa nad tym zamyslia asi ako ty a spravia podstatne kroky, predvidaju. Ine urobia uplny opak, pretoze to nevedia lepsie. Tiez mi obcas v podobnych temach ostava rozum stat ako moze ist clovek tak velmi proti sebe. Ale tu autorku nepoznam a neviem, aky nala zivot predtym.

autor
3. jún 2022

Nechce sa mi to uz vysvetlovat,viem,ze som vtedy spravila blbost.Nie som zo skromnych pomerov, Lenze momentalna situacia je taka,ze aj ked nejake majetky moja rodina ma nepomoze mi. Ja sa im prosit nebudem,takze sa pokusim si odkladat peniaze a navstivit pravnicku a hlavne neustupovat,ako som doteraz zvykla,kedze som nechcela pocuvat manzelove kazne.

svetlonos
3. jún 2022

Autorka,
ahoj verim ze podnajom najdes. Raz som prenajala dom tehotnej matke s dvoma detmi len za vo vyske energii. Islo mi o to aby bol dom obyvany a nikoho nenapadli blbosti.
V mojom prioade to bola chyba velka, slecna situaciu vobec nezvladala.
Ake keby som mala pred sebou zrelu rozumnu zenu s detmi, urobila by som to znova a urcite nie som jedina. Tak prajem vela stastia do buducnosti.

cessy01
4. jún 2022

@zonjushe toto teraz potrebuje pocut... ona hlada slova ktore ju podporia a riesenia na jej situaciu. Proste si riesila zivot za pochodu ako to financne vychadzalo a nie kazdy clovek hned pred svadbou rozmysla ze sa rozvedie.. my sme kupovali spolocny dom tiez az po 10rokoch manzelstva a co? Moja kolegyna ovdovela v 40r a byva u svokrovcoch v dome do ktoreho dali vsetky peniaze a co? Je to kazdeho zivot ona riesi teraz ako si poradit tak ak nemas v sebe kusok sucitu a nevies poradit tak sa do nej nenavazaj a hlavne nekonstatuj. Kamoska mala hrozne detstvo a jedine ako sa vedela dostat od alkoholikov rodicov bolo hned po vyske vydat sa a odstahovat sa kamkolvek aj keby k svokrovcom. Nikdy nevies co clovek prezil a preco konkretne veci urobil tak nesud a nekonstatuj pod prispevok znicenej zeny ako si si ty dokonalo zariadila zivot . Autorke: drzim palce a vela sil.

andreabug
4. jún 2022

Ak ste na fb, pridajte sa do skupiny @nikdy viac. Pomozu vam. Napiste im

anitramaavoseneb
4. jún 2022

Ja som bola v situácii ako ty.Mama ma k sebe nechcela vziať.A a prenájom so. Peniaze nemala a ani by som to nedala sama.A ešte mám malú ,ktorá mi ide do škôlky.Som zostala v pasci..Vydržala som 4 mes. bojovať.Teraz som pozastavila rozvod,lebo som ten psychycký tlak nevydrala.Teraz muž sa ukludnil.A vôbec nevie,čo bude.Či rozvod znova neoživím ak by sa to u nás neurovnalo.Si na ťažkej ceste.Držim palce.Aby si mala viac sily než ja.A mala možnosť sa osamiaratniť.Ale bez pomoci to budeš mať ťažké.

lacibo
4. jún 2022

Predajte pozemok a kup si svoj byt..do podnajmu nechod..skor by som sa nestahovala..co na tom, se byt je jeho..nikto ta z neho vyhodit nemoze, ak tam mas trvaly pobyt..nech ti manzel zabezpeci byvanie, ved to je pre jeho male deti..ked s tebou nemoze vydrzat a potom chod..ak mate spolocny majetok, trvaj na predaji a kup si za to byt, ak sa da..aspon 1- izbovy, ale vlastny..v manzelstve idu vsetky prijmy do spolocneho a pri rozvode vsetko napoly..ak ti to pravnik vsetko zrata..aj na ten byt ti vyjde..

kittykat22
4. jún 2022

@zonjushe nic v zlom. Ale ako tvoje moralizovanie pomoze autorke? Ja nechapem, ze si das taku namahu pisat prispevok pomaly na 200 slov ktory je prisaham o nicom, cisto kecy. Takze si si dokazala, ze ty si genialna dobre zabepezcena zena, ktora to ma jasne dane. Autorka je debil a tym to konci? Mne teda prides kompletne neemapaticka arogantna truba, ktora si na fore masti ego.

Ak chces byt dolezita zaloz si blog a odpusti si tieto kecy. Autorka ziadala o pomoc a rady a nie o tvoje osvietene nazory.

bekky01
4. jún 2022

Všetko sú len vyhovorky. Keď chceme všetko sa dá. Ja som sa rozvadzala keď mali deti 1 a 2 roky. Obe som musela dať do jasiel a zamestnať sa. Odišla som bývať do podnájmu keďže dom bol exmanzelov. Výživné mi ex
zo začiatku neplatil aj keď ho mal stanovené sudom takže som rok riešila trestné oznámenia a výsluchy naťahovalo sa to. Lenže existuje UPSVAR a náhradné výživné ktoré mi vyplácali takže finančné to bolo ok. Teraz je to už jednoduchšie stačí mesiac aby ho neplatil zájsť za exekútorom podať TO a veci sa pohnu. Horšie to bolo nájsť si normálny prácu kde vychádzajú matkám samoživiteľkam keď sú často na OČR. Už sú to 4 roky po rozvode a nemenila by som. Prežili sme pandémiu tak to dáme aj dalej.

kittykat22
4. jún 2022

Najlepsie by bolo, keby si si nasla co najlepsie platenu pracu predtym ako odides. Zmen miesto kde dostanes dobry cash aby si si mohla dovolit prenajom. Idealne v korporacii + samozrejme po ukonceni skusobky, aby ta nevyhodili. Niektore firmy maju firemne skolky - mozes tam dat syna. Predtym ako zbalis kufre si setri peniaze bokom. Aspon nieco. Vo finale aj 1500e lepsich ako nic. Pamataj si, cim blbsia vychodia pozicia, tym lepsie musi byt planovanie. Chapem, ze si frustrovana, ale ked to dobre osefujes a zariadis, tak ti bude hejhou. Obrn sa proti muzovi a jeho vystupom, skus to doma trosku zahladit a priprav sa na odchod. Ked nemas podporu rodiny tak to musis zvladnut sama. ALe nie bezhlavo. Skus to spravit rozumne.

haslerka31
4. jún 2022

Ak si na fb , tak je tam sukromna skupina Opýtaj sa právnika /Ask the lawyer (SR)
Tam ti poradia , čo sa týka rozvodu , na čo máš ,či nèmáš nárok.
Drzim palce 🙏

betulinka1
4. jún 2022

Chod za pravnikom a potichu sa pripravuj. Kazdopadne sa dostan aspon k jeho výpisom a odfot si ich aby si vedela, co patri do BSM.

dievcacitajucelist
4. jún 2022

Určite si k rozvodu zober právnika, nenechaj sa mužom zastrašiť..vybojuj si všetko načo máš s deťmi nárok...ja som si právnika nezobrala a ľutujem to...

demetria
4. jún 2022

@zojazoja
@tenerifka
Dievcata, v SR sa najom takto bezne pise - bud iba na jednu osobu a deti v byte akoze nebyvaju, alebo na rodicov…
Je to z dovodu, ze nik nechce prenajimat byt/dom rodine s maloletymi detmi, lebo aj v pripade, ze neplatia, nie je mozne ich z bytu len tak vystahovat. Trva to aj rok a za tu dobu musi prenajimajuci platit energie, ktore spotrebuju, plus nie je schopny prenajat byt niekomu, kto by platil. A dostat sa nasledne k peniazom je tiez na dlhe lakte, treba sa o ne sudit.
V pripade bytu sa nieco da obist zmluvou o prenajme cez obchodny zakonnik (ale tu si nie som ista, ci si to pamatam uplne spravne), ale v pripade domu to nie je mozne.
Nedavno bol o tom podrobny clanok v niektorom z dennikov (Sme, DennikN, Pravda), ale nepamatam si v ktorom z nich konkretne.

zojazoja
4. jún 2022

@demetria zaujimave.. Ja prenajimam byt, ale nespravila by som to, ze zmluvu napisem na inych ludi nez na tych, ktori tam budu byvat

demetria
4. jún 2022

@zojazoja
Osobnu skusenost nemam, nie som ani v prenajme, ani nic neprenajimam.
V clanku nebolo pisane ako to konkretne obist, len dovody, preco nik nechce prenajat byvanie rodine s maloletymi. Nasledne mi znami vysvetlili, ako sa to obchadza. Najcastejsie vraj napisanim zmluvy len na jedneho dospelaka s zvysok rodiny v zmluve neexistuje. Ale ako pisem, osobnu skusenost este nemam, prenajimanie nehnutelnosti ma caka az v buducnosti. Potom mam v plane sa poradit s pravnikom, aby som sama seba neobklucila.

zemiakovysalat
4. jún 2022

Toto budem ukazovat dcere ked bude mat 18 rokov a ruzove okuliare na ociach,...

Vela stastia

zojazoja
4. jún 2022

@demetria je rozdiel najomna zmluva a zmluva o kratkodobom najme.. Vtedy nema prenajímateľ povinnosť najst nahradne byvanie neplaticovi s dietatom alebo postihnutou osobou