Chodievate k rodičom na obed?
Ahojte, ja len taky mini prieskum. Vy, ktori mate male deticky a mate vasich rodicov poblizku, chodievate k nim obcas cez vikend na obed?
Svokrovci byvaju hodinu cesty autom a tam zaujem (o vnuka a o nas) nie je pomaly ziaden, ale moji rodicia vnucika (2r.) zboznuju, a okrem neho maju este dve vnucky 2,5r. a 4,5r. (braskove) a vidame sa tak 1x tyzdenne, ked prideme vacsinou v piatok podvecer vzdy mamca nieco pripravi na stol (rozumej chlieb,maslo,sunku a pod.), prip. sa opyta ci si dame nieco co ma navarene, ale vyslovene na cerstv sobotny alebo nedelny obed nikdy nezavolaju. Ja varim skoro kazdy den, nie som na tom zle, aby som potrebovala niekoho vyjedat, to nie, len obcas mam pocit, ze by nam to aj dobre padlo, pri nasom malom tornade (syncek). Z kazdej strany pocuvam ako babky a dedkovia pomahaju, ci uz s plienkami, s postrazenim, s financiami, s jedlom atd. no u nas nic z toho nie je bezne.
Kamoska zije u rodicov, hypoteku nemaju, manzel krasny plat a aj tak sa chodia kazdy bozi vikend stravovat raz o poschodie vyssie a druhy den o par domov dalej 🙂.
Mnoho veci podostavali.. dom im ostane.
Dalsi kamosi pozemok dostali, vybudovali sa s pomocou svokrovcov.. s mnohym im svokrovci pomahaju.
Dalsi kamosi maju hypo, ale jeden dedko im posiela kazdy mesiac peniaze kedze zije mimo SR a takto si to kompenzuje… k druhej babke a dedkovi sa chodia pravidelne cez vikend naobedovat… vsetkym pomahaju so strazenim.
My majetky nemame, mame hypo na 2izb. byt, auto za vlastne, manzelove pracovne auto sa tretikrat pobabralo tak opat treba vysolit 700€ za diely.. Vysku mame obaja, ja momentalne rodicak a “privyrabam” si predajom svojho a syncekovho oblecenia. Manzel maka fyzicky od rana do vecera kedze rozbieha stav. firmu. Vsetko si zaobstaravame sami, obcas nejaku hracku (auticko) prinesie dedko a od narodenia maleho 2x kupili rodicia plienky pampers.. take to male balenie.
Nevladzeme. Stale sa nam nieco pokazi.. necitime ziadnu pomoc.
Nezavidim, no mozno trosicku citim… “krivdu”? Co robit a co zmenit? Ako to mate vy? Ja viem, ze deti sme si nerobili na to, aby nam niekto iny pomahal.. sme samostatni odkedy zijeme vo svojom (5r). Tak preco mam sakra take pocity? Preco ani na ten blby obed raz mesacne nepozvu?
Co robiť, co zmeniť? Zmeniť svoje zmýšľanie a nastavenie. Každý to ma inak. Bud rada ze majú záujem o vnúča. Ze vám ponúknu chlieb so šunkou.
Ty si ich koľkokrát pozvala na čerstvý obed?
A ako to mame my? Bývam od mami 1200 km tak pozvanie na obed nehrozia, partnerov i rodiča len 300 a tam to 3x do. Roka pretrpim
@mamelka to je strasne? nechybaju im? Take pekne dievcene? nasi sa uz po tyzdni pytaju na moje deti, ako sa maju, ze im chybaju, ze ich chcu objat, a to moji su uz tinedzeri vsetci.
Prestaň závidieť druhým, uľaví sa ti. Sledovať videá na IG a vytáčať sa tým? Vážne? Čo máš 15? Vysokoškolsky vzdelaná osoba si nie je schopná ustrážiť peniaze, ide na nákup s nulou na účte?
Si dospelá, zameraj sa na svoju rodinu, choď do prace, keď vám to nevychádza, hlavne nečakaj, že vám rodičia budú čítať vaše myšlienky a budú vás chovať, lebo tak to má niekto na IG.
A ako to máme my? Keď sme mali prvé dieťa malé žili sme ma Slovensku. Nik nám nevaril, ani ju nestražil a do roboty som išla, keď mala dcéra 2 roky. Muž robil od rana do večera, tiež rozbiehal vlastnú firmu. Druhé dieťa sme mali v záhraniči, (kde sme začínali úplne od nuly, bez známosti, bez rodiny, bez bývania, bez práce a muž aj bez znalosti jazyka) až keď sme si to mohli dovoliť, muž tiež robil od rana do večera, musel nanovo rozbiehať firmu, ja som mala na starosti deti a domácnosť, nik nám nepomáhal, nevaril, nestrážil deti, ani neposielal peniaze na účet. Ani náhodou ma nenapadlo závidieť ľuďom, čo to majú inak. Treba sa sústrediť na veci, ktoré môžeš zmeniť, nie na veci, ktoré neovplyvniš.
Jediné, čo ti pomôže bude, keď sa zmieriš s tým, ako to je a nebudeš mať očakávania. To pomohlo mne 🤭. Máme 3 deti, ale na obed ma nezavolala mamina nikdy, býva 10min od nás. Skôr ona sa chodí najesť ku nám, keď ju zavolám, aby aspoň 2x za mesiac videla vnúčatá 🤷♀️.
@onedaynick nevieme. Už ani neriešime. Volali sme ich v septembri k nám, minulý rok sme volali taktiež a neprišli.
Tak ste sa do mna obuli a pretocili veci, ktore som napisala, ale tak to ti uz chodi.. ze 🙂. Nejdem ani vysvetlovat lebo to nema zmysel.
Ale v jednom mate pravdu. Zmierim sa s tym ako to mame my a neriesim viac kto to ako ma. Zelam pekny vikend vsetkym.
Boze moj, ziadna vdaka. Su maminy/rodiny uplne same na vsetko - hypo, deti atd.
mna prekvapilo, ze si z obchodu volala mame, aby ti pozicala. ja by som sa vratila domov po hotovost, ci vzala si od muza.
Tak zaplatila som pred par dnami 360€ za dva vytiahnute zuby mudrosti tak som sa preratala 🙂 akokeby sa to nikdy nikomu nestalo. Bolo mi lahsie zavolat mamci a poprosit s tym ze jej zajtra poslem naspat, ako nechavat nakup a vraciat sa spat domov po hovotost kde prave uspaval manzel synceka 🙂. Hrozne co.. my nastastie mame dobre vztahy a sme zvyknuti si navzajom pozicavat.
Nie a ani by som nechcela. Jedine ak by to fungovalo že raz prídeme my k nim a potom oni k nám. Ja som typ že si zoberiem, ale mám snahu aj vrátiť.
Mňa len udivuje, že ty máš na učte 15€...a kde sú peniaze, ktoré zarobil manžel? Neviem si predstaviť, že si musím od manžela pýtať peniaze, lebo on ma svoj účet a ja svoj. A aj kebyže máme každý svoj, trvala by som aj na spoločnom, kde by bola nejaká rezerva.
@mamelka to ma mrzi a viem ako sa citis. Moji svokrovci videli maleho za tie dva roky minimalne.
Ak tu boli, tak svokor len sedel za stolom aj ked ho maly tahal za ruku hrat sa, ale nemal cas 🙂. A svokra, ta chodieva cez mesto casto a tiez nema cas. Zaklincovali to cele silvestra, ked sme mali prist poobede na kratku navstevu, oni nas pozvali. My obleceni, hracky, plienky a nahradne oblecenie pobalene, pripraveni, ze maly bude spat v aute hodinu cestou k nim.. sli sme sa obut a pre istotu este manzel zavolal ze vyrazame.. a predstav si ich odpoved… oooch my nie sme doma.. sme u kamaratov 🙂. Odvtedy sa nas vztah k nim riadne zmenil.
@tanyag kazdy mame svoj ucet 🙂 noo neviem ja nemam potrebu pytat od manzela peniaze. Vacsinu veci plati teraz on, ja platim sipo za byt, poistky a take drobne poplatky a male nakupy. A ako som pisala vyssie, mesacne si pekne privyrobim predajom veci.. resp. sa mi vracaju peniazky, ktore som kedysi minula. Dnes to bola proste iba blba nahoda, nezijem takto “biedne”.
Autorka inak pouvazuj pripadne nad zmenou účtu.. 15e za poplatky mne príde strašne veľa.. Ja som zgrlos tolko platiť za niečo, za co nemusim.. Nevyžiadana rada, viem, ale nedalo mi...
uf ale prepac chybajuxe penize si mas riesit primarne s muzom a nie s mamou
myslim ze si voci nim nespravodliva nezaujem rodicov /babky dedka je uplne nieco ine ako to co ty popisujes a uplne zbytocne sa lutujes
To, čo cítiš, nie je krivda, ale závisť. Neocakavaj od nikoho nič, nikto nie je povinný ti prispievať, pozývať tá a darovať. Nám tiež nikto neprispieva, nedáva veci, nezdedili sme ani 💩, všetko čo máme, máme vlastnou zásluhou, a možno to nie je veľa, ale zariadili sme sa tak, aby nám nič nechýbalo a nemuseli cítiť "krivdu" 😉
Hej je to tak ako pisete, neviem preco som sa vobec nechala zavistou opantat.. mozno len preto ze to vsetko co clovek ma, je umerne tomu kolko musi odrobit.. a manzel sa nadrie teda riadne a mozno toto je prave tym dovodom preco som z toho nestastna. Ze na vsetko co pre maleho a pre nas potrebujeme musi zarobit, nie je doma, ja som potom sama.. zacarovany kruh. Ale uz to viac nebudem v sebe zivit a som vdacna vobec za zaujem mojich rodicov ohladom syna. Ja by som nechcela financnu pomoc, to nie.. my sme samostatna rodina. Max. si od mamy poziciam, ale to viem, ze si pozicia aj brat ked ma vyssie vydavky, aj sestra ale u nas je to normal. Ved to o den vratim.
Len ma akosi premohlo, kto ma aku pomoc. To je vsetko. Dakujem vam za nazory a aj za uprimnost.
Autorka chápem presne ako to myslíš,ale zas na druhej strane aj buď rada že mi nikomu není nič dlžná,fakt a nebuď smutná raz bude lepšie keď budeš mať aj ty príjem bude sa vám dýchať lahsie
Nebud smutna, este to vydrz, pojdes do prace a bude lepsie. Bud rada, ze aspon pozicaju, aj to je pomoc, v niektorych rodinach, ani to nie je. Ze vas nepozyvaju na teple obedy? vy ste ich tiez na teply obed nepozvali, tak to mozno povazuju za to, ze ste si kvit. Ste uz rodina, tak ako oni, tak mozno tiez cakaju, ze ich niekedy pozvete, tak by sa to patrilo, recipoicne
Nememu ani vlastna mater nerozumie...ved sa opytaj doma, ci by ste nemohli na obed prist? To je tak vela?
A inak, starki nie su povinni nic, bud rada za to, ze ich mozete vidat kazdy tyzden, a ze ma s nimi vase dieta dobry vztah. To je najviac, co vam mozu dat.
Na peniaze a plienky sa vykasli, neporovnavaj, lebo to je cesta do zahuby.
Niekto ma od rodicov dom a plny ucet, niekto ma bohateho manzela, niekto moze ostat doma 3 roky na rodicaku...vzdy je niekto, kto sa bude mat lepsie. Ale nezavid, neporovnavaj sa, dakuj bohu ze mas zdrave dieta a spokojnu rodinu.
A ty si kolkokrat pozvala? A nezavid, nie je to pre teba dobre😉
Vieš, co si myslím o tvojom mužovi? Ze to dotiahne ďaleko. Naozaj. Teraz síce maká, ale časom si preoseje ľudí a on bude "len" zháňať robotu. Ty vydrž, zbohatnes. 🤑
Teraz sa uskromni, máš všetkého dostatok, len to večne porovnávanie s tými, co majú viac...
Raz sme boli pozerať jeden montovaný dom. Symposi starší manželia, on sa bavil s mojim a ja s pani, ze ako to zvládali, ze ťažko, s jej učiteľským platom si tie roky výstavby "odhladovala". Nie, nezartovala. 90.roky,vtedy mala po 40.tke a jedlo bolo relatívne drahé oproti dnešku. Takže sa hod do kľudu, dobre sa mas▪️
Chodievame cca 1x za tyzden ale nie na obed...no samo,ze ak maju a mozu, radi ponuknu. Su pohostinni ale neprehanaju. Neocakavam od nich ziadnu pomoc. Obcas su iniciativni. Ak potrebujem,poziadam/poprosim o nu. Napr nebol problem varit prve 2m,ked som porodila 3tie,no poziadala som o nu.
Nie nechodíme ,rodičia resp svokrovci chodia k nám .my ich pozývame domov na obed . A tiež nič nedostávame,ani nám deti nestrazia .máme tri deti
@autorka
Trocha si protirečíš, v príspevku píšeš, že nevládzete, že nemáte pomoc od rodiny (mne z príspevku to príde tak, že by si uvítala ak by kúpili plienky, pozvali na obed, kúpili niečo malému, aby ste vy ušetrili), potom píšeš, že si nežiješ biedne, lebo si privyrábaš, ale nechápeš, prečo by si si mala peniaze pýtať od manžela, ale pýtať od mamy už je podľa teba ok, veď vrátiš...ak by si opýtala od manžela, tak vraciať nemusíš...ale to je jedno.
Nasi byvali nedaleko, ked som mala deti male, ale nikdy deti nestrazili, nebrali ich von, nekocikovali, nevyberali zo skolky. A ani sme k nim nechodievali na obed. Obaja este pracovali, ani mi nenapadlo, ze by boli povinni mi robit servis. O vsetko som sa starala ja s muzom. Oni maju svoj zivot, deti uz vychovali, nerozumiem, preco by mali byt povinni starat sa o rodinu svojej dcery …
A ty si koľko krát pomohla rodičom, veď aj mama ,otec chcú mať svoj kľud a ešte vám dávať peniaze
Ahoj kazdy to ma inak. Moji rodiacia nie su zvyknuti na to niekoho hostit pri obede, ja si nepamatam (okrem par krat na hody), ze by len tak k nam niekto prisiel na obed, tak to ani neocakavam. Par krat nas zavolali, niekedy ich normalne postrcim. Rodicia, my aj svokrovci byvame v tej istej dedine 5-10min peso. Svokrovci nas tiez nevolaju na obed, ale zato ostatne ich deti s rodinami su tam kazdu nedelu, len na nas akosi nemyslia takze to ma mrzi, ale nic s tym nenarobim ked nas tam asi nechcu tak nechodime. su uz na dochodku, obcas postrazia malu ked potrebujem doktroa vybavit( cakam 3, chodim aj na hematologiu tak to mam na cely den pomaly). Ale uz sa im neprosim, poslednych par mesiacov to nastastie vyslo tak, ze bud mohol byt muz doma, alebo moji pracujuci rodicia si nasli cas. Svokrovci nam nic nekupuju, donesu jablka zo zahrady, svokra posle sem tam nejaky kolac. Moji rodicia zase nas obdarovavaju, z dovolenky, vyletu prinesu drobnost, detom mamina kupuje oblecenie, hračky (ale to sa bavime o tom ze pride jesen, kupi pekny sveter, nie ze by cely satnik zabezpecovala), teraz mne naposledy len tak kupila kosele na kojenie 🤷♀️

Mame 3deti, obedy si riešime my. Majetok co mame aj nemame-ved to ma banka, nikto nam nepomaha. Pre nas aj tak naj riesenie, zije sa nam takto najlepsie....
Keď sa chceme najesť,tak ideme do mesta, ale aj to je málo. Nikto nám nepomáha, nikto nič nedáva. Keď dostanú na sviatok peniaze tak kúpime po dohode s dievčatami,ze co za to. Ale aby niekto prišiel,,na tu máš, kúp deťom na Vianoce, tu máte do domacnosti,, tak to nie. A ohľadom stretávania sa nevyjadrujem. Lebo sme ich volali a neprišli a to videli deti pred rok b auguste.