icon

Chodievate k rodičom na obed?

1. okt 2023

Ahojte, ja len taky mini prieskum. Vy, ktori mate male deticky a mate vasich rodicov poblizku, chodievate k nim obcas cez vikend na obed?
Svokrovci byvaju hodinu cesty autom a tam zaujem (o vnuka a o nas) nie je pomaly ziaden, ale moji rodicia vnucika (2r.) zboznuju, a okrem neho maju este dve vnucky 2,5r. a 4,5r. (braskove) a vidame sa tak 1x tyzdenne, ked prideme vacsinou v piatok podvecer vzdy mamca nieco pripravi na stol (rozumej chlieb,maslo,sunku a pod.), prip. sa opyta ci si dame nieco co ma navarene, ale vyslovene na cerstv sobotny alebo nedelny obed nikdy nezavolaju. Ja varim skoro kazdy den, nie som na tom zle, aby som potrebovala niekoho vyjedat, to nie, len obcas mam pocit, ze by nam to aj dobre padlo, pri nasom malom tornade (syncek). Z kazdej strany pocuvam ako babky a dedkovia pomahaju, ci uz s plienkami, s postrazenim, s financiami, s jedlom atd. no u nas nic z toho nie je bezne.
Kamoska zije u rodicov, hypoteku nemaju, manzel krasny plat a aj tak sa chodia kazdy bozi vikend stravovat raz o poschodie vyssie a druhy den o par domov dalej 🙂.
Mnoho veci podostavali.. dom im ostane.
Dalsi kamosi pozemok dostali, vybudovali sa s pomocou svokrovcov.. s mnohym im svokrovci pomahaju.
Dalsi kamosi maju hypo, ale jeden dedko im posiela kazdy mesiac peniaze kedze zije mimo SR a takto si to kompenzuje… k druhej babke a dedkovi sa chodia pravidelne cez vikend naobedovat… vsetkym pomahaju so strazenim.
My majetky nemame, mame hypo na 2izb. byt, auto za vlastne, manzelove pracovne auto sa tretikrat pobabralo tak opat treba vysolit 700€ za diely.. Vysku mame obaja, ja momentalne rodicak a “privyrabam” si predajom svojho a syncekovho oblecenia. Manzel maka fyzicky od rana do vecera kedze rozbieha stav. firmu. Vsetko si zaobstaravame sami, obcas nejaku hracku (auticko) prinesie dedko a od narodenia maleho 2x kupili rodicia plienky pampers.. take to male balenie.
Nevladzeme. Stale sa nam nieco pokazi.. necitime ziadnu pomoc.
Nezavidim, no mozno trosicku citim… “krivdu”? Co robit a co zmenit? Ako to mate vy? Ja viem, ze deti sme si nerobili na to, aby nam niekto iny pomahal.. sme samostatni odkedy zijeme vo svojom (5r). Tak preco mam sakra take pocity? Preco ani na ten blby obed raz mesacne nepozvu?

behulka
1. okt 2023

virtuálny svet nie je realita... prikrášlené príbehy, usmiate foto a skutočnosť môže byť celkom iná.

vulka
1. okt 2023

No u nás by Ti ľudia povedali, že "nemému decku ani vlastná mater nerozumie". Ja keď potrebujem pomoc, tak poprosím. Nikdy mi nebolo odmietnuté. Tak isto aj rodičia a svokrovci, ak niečo potrebujú, tak nechodia ako okolo horúcej kaše, či by som nááááhodou nemohla, nevedela, nedalo by sa mi,....ale rovno povedia, čo by potrebovali, chceli.

nikasmile
1. okt 2023

Nie, nechodíme a mrzí ma že to takto je. Celé detstvo sme tak fungovali, že sme chodili k starkej často cez víkendy na obed, nebolo to len o jedle, ale o posedení a strávení chvíľ s rodinou. Malo to svoje čaro.

autor
1. okt 2023

@nikasmile presne takto som to myslela. Varim pomaly kazdy den takze naozaj nepotrebujem od niekoho inejo jedlo ci vyjedat niekoho.. ale prislo mi luto, ze toto nezazivame. Nevadi. Skusim to opacne, ze zavolam k nam.

oli18
Autor odpoveď zmazal
dominikamacakova
1. okt 2023

Nie, nechodíme nikam na obed

mikadooo
1. okt 2023

Porozprávaj sa o tom s mamou a popros ju o pomoc, ak pomoc potrebuješ. My to máme úplne ináč ako vy, ale radšej nebudem písať, pokiaľ nechodíš v mojich topánkach, aj tak ti to bude úplne nanič. Krivdu cítiš asi preto, lebo očakávaš, že si niekto niečo domyslí, nuž ale nikto z nás nemá vešteckú guľu...🤷. Ani tvoja mama. PS: každý piatok sa najesť u rodičov je podľa mňa ešte celkom fajn scenár.

tahomi
1. okt 2023

Ja ale stale nechapem, ze v com je jednoduchsie volat mame a pozicat si peniaze, ako zavolat manzelovi nech mi posle. A nemusis nikomu nic vracat.

amel
1. okt 2023

V prvom rade si treba sadnut s manzelom a dohodnut sa na tom,ako financne zabezpecit nakupy.
Ist do obchodu s 15mi € je slusny vykon...a Ty si isla bez. Vziat ceruzku,papier a pisat.Nemat peniaze nie je hanba,no treba sa naucit s tym pracovat.
Na zub mudrosti mohol prispiet i manzel...My mame s muzom oddelene ucty,no nikdy sa mi toto nestalo,ani pocas rodicaku,kedy som dostavala vtedy 200e.
Muzovych rodicov uz nemame, k mojej mame chodievame na obed cez skolsky rok cca 1x za mesiac V zivote mi deti nikto nestrazil,v zivote neboli u nikoho na prazdninach.Staci si to zorganizovat a zzit sa s tym.

autor
2. okt 2023

@tahomi @amel zienky, 99% nakupov plati manzel, on chodi na nakupy alebo chodime spolu a plati on. Vcera som ja odbehla lebo boli s malym v izbe a siel uspavat a uz som nesla rusit. Vratit som sa nechcela lebo ak by maly pocul dvere hned by sa prebral. Nebojte, nezijem zle v style, ze manzel ma peniaze a ja nie 😁. To sa stalo nahodne. Inak, preco by mi mal manzel prispiet na zuby? Nechapem. To je nejaka povinnost? Momentne kym som na RD tak plati hypo, robi nakupy, kupi co chcem a co potrebujeme, plati dovolenky, plati chaty, vylety. Proste skoro vsetko. Tak hadam nebudem od manzela pytat, aby mi zaplatil osmicky preboha. Jasne, ze ak by som vedela ze mi v NEDELU stiahnu poplatky za ucet tak beriem hotovost z domu. Stale mame doma odlozenu hotovost. Dokonca den predtym mi manzel vravel nech si odlozim jeho kartu od uctu, kedze ma dve. No naco. Ja nie som tento typ zeny. Proste nahoda nic viac.

autor
2. okt 2023

@tahomi mala som 10€ v hotovosti a potrebovala som zaplatit viac, tak mi bolo jednoduchsie zavolat a poprosit pozicat ako nechat nakup na mieste, ist domov, nedajboze narusit uspavanie, (99% casu uspavam ja alebo spolu, nahoda vcera, ze uspaval manzel) a manzel ma ucet v inej banke kvoli hypo. Od mamy mi piplo do par sekund. Snad uz chapes 🙂.

ajko2011
2. okt 2023

My občas chodíme k mojim rodičom a aj k svokrovcom na obed. Ale len cez víkend, keď mám doma aj manžela. Ináč nie. 🙂
Čo sa pomáhania týka, tak moji rodičia bývajú 10km od nás. Nie sú s mojimi deťmi nonstop, ale keď vyslovene treba tak moja mama príde k deťom. Starší k nim chodí občas na víkend, dedo ho berie na ryby alebo huby. Ak môže, tak im občas aj niečo kúpi.
Svokra býva vedľa v bráne. Ona moje deti nevidí pomaly ako mesiac dlhý. 🤣 Ona má proste svoj program po práci a ja sa jej pýtať ani už nepýtam či bude s deťmi keď mi niekde treba ísť. 🙂 Raz za čas ideme aj k nej na obed. Malému 6m kúpia raz za mesiac mlieko a plienky. Tak ako kupovala aj staršiemu, aj švagrinej deťom tak aj jemu. Nepýtam to od nej. Robí to sama od seba. 🙂

majulino
2. okt 2023

Nikto nám nevarí, nepecie, nestrazi deti. Mám ich 3.
Svokor býva cca 3minuty od nás autom, moji rodičia 15 minut. Nevravím, že nás nevolajú aby sme prišli, ale vyslovene nie na obed.
Čo môžeš mať také ťažké pri jednom dieťati nechápem.
Moji všetci traja boli nespavci. V noci čo hodina a pol hore a cez deň 2-3 spánky po 15-20 minút. Zvládla som to úplne sama ako 22, 24 a aj 30 ročná.

keithy
2. okt 2023

Vieš ono to určite závisí aj od toho, ako to mali rodicia keď ostali po svadbe a s malým dieťaťom, či ich rodicia volali na obed. Alebo proste o celkovej povahe. Ja som mala o 10+ starších súrodencov a keď sestra mala 1. A potom 2.dieta chodili k nám na obed každý druhu nedeľu a tu druhu boli u muzových rodičov. Ale sestra nikdy neprišla a nesadla si do obývačky, vždy pomáhala v kuchyni mamine a my s mladším bratom sme bavili deti. Neter k nám chodila pravidelne na noc aj na dve kým nezačala do škôlky chodiť, moji rodicia ešte pracovali ale nikdy sa nesťažovali, pre nich to bola radosť. A pre mňa tiež, rada som jej deti strážila. Mame veľmi dobre vzťahy 😊 no a časom vyrástli, rodicia sa mi rozviedli a majú už skoro 70. My sme kúpili byt, a vzali sme si mamu k sebe, čiže my na obed nechodíme, varím viac menej ja, ale mamina Mo veľmi pomáha s deťmi, mam dve a za chvíľu tretie. Veľmi nám to vyhovuje a je spokojnosť na oboch stranách. A môj ocino k nám chodí aj 3x do týždňa na obed, vždy keď potrebujeme pomôcť niečo opraviť, on vždy rad opraví a ja mu aspoň takto pomoc vraciam. K svokre ideme na obed tak 1x do roka, tak ze sa dohodneme ale keď je muž pri nej a s deťmi, alebo ja, vždy nás ponúkne navarenym, xkrat nám nabalila kolace/placky...neberieme to tak, že "potrebujeme", ale je to prejav lásky 😊

jvlo
2. okt 2023

Počuj, vy ste rodina, nikto iný iba vy sa o seba musíte postarať. Nie, tvoji rodicia vás nemusia pozývať nikam, ani vám nič kupovať...mate zle nastavenie doma, v rodine. Napríklad tie zuby, je jedno koho sú, sú súčasťou rodiny, platia sa spoločne. Byt je spoločný, tvoj manžel neplatí hypo. Vy ju platíte, pretože vaše financie sú spoločné. Rovnako, auto, každé tričko, mlieko, chlieb, ktoré kúpiš. Tu je chyba, nie každý sám za seba, rodina je ako spoločná firma, na ktorej pracuju jej členovia spoločne, zmeňte svoje nastavenie a bude sa vám ľahšie dýchať. U nás bolo financne ťažko keď sme začínali, hypo, RP, choré dieťa, pracoval iba manžel, zvládli sme to spolu. Teraz je nám dobre, ako sme vtedy zdielali nedostatok, teraz si užívame spolocne to čo máme . U nás neexistujú moje a tvoje financie, radosti, problemy, iba naše...

maryetta
2. okt 2023

Bývame od rodičov ďaleko. Ak prideme k nim samozrejme nás prestravuju. Rovnako to plati ked pridu oni k nam na vikend. Resp na par dni 🙂
Kazdopadne inym do kuchyne nepozeram. Je to ich vec ako im to vyhovuje.
Stacmi ked si tu prečitaš. Niekto by sa rozdal. A v druhej domacnosti je ťažko dať vnučaťu krajec chleba.

amel
2. okt 2023

Ved v pohode Vyznelo to inak,ako si napisala.
U nas to funguje tak,ze muz je v meste,ja som v praci,tak mu poviem,nech vytiahne 500e,potrebujem k zubarovi.
Rovnako on je v praci,chce zaplatit zalohu na napr na JEHO auto,tak zaplatim....mame dva ucty,no peniaze su nase....a je jedno,ci na zuby,ci na kabelku a ci na dovolenku...ale nikdy to nerobime tak,aby som ja ci on skoncila na 0 ci nebodaj v minuse....

amel
2. okt 2023

@jvlo si to krasne napisala♥️

misinka0611
2. okt 2023

Nikto mi nevarí, navarím si sama. Veď píšeš že piatky tvoja mama niečo pripraví na stol chlieb šunku… čo je problém? Že to nieje vyslovene obed? Sú ľudia ktorí nemajú ani tu šunku a neriešia. Ak ti dobre taký obed padne a nepotrebuješ nikoho vyjedať tak si ten obed objednaj domov, alebo sa chod najesť niekde do OC.

autor
2. okt 2023

@jvlo dakujem mna naozaj nemusis poucovat a presviedcat, nemame to zle nastavene. Neviem kde som napisala ze moje a manzelove. My neriesime moje a tvoje. Vsetko berieme ako nase. Manzel plati skoro vsetko a ja to “zvysne”. Ale zeny, prebudte sa, ja nepotrebujem pytat od manzela na zaplatenie extrakcie zubov ked to bola moja volba a ja som si ich chcela dar vytiahnut. Mala som na to a zaplatila som si to. Tak ako ked som si dala zvacit pery lebo som chcela, zaplatila som si ich. Tak ako ked manzel zaplati opravu auta. Zaplati svojou kartou, hotovostou a nepyta odomna. O to menej nam ostane. My to berieme ako spolocne peniaze ale nepotrebujeme si vsetko delit 50:50. Manzel by ma najradsej nenechal nic platit, to je jeho heslo ze on zabezpecuje momentalne peniaze a nech neplatim, neriesim. Pracovala som od 15tich na roznych brigadach, neskor kym spoluziaci na strednej a vyske dostavali vreckove tak ja som mala normalnu pracu, vysoko platovo ohodnotenu. Ja som naucena zaplatit sk co chcem, asi som iny typ zeny ako vy, ktore Ste zvyknute pytat od muza. To nemyslim v zlom, ale ja proste pytat nemusim lebo vsetko plati. A uz neriesme peniaze prosim vas. Tam fakt nemame co riesit 🙂.

autor
2. okt 2023

@amel to je pekne ze mate dva ucty a peniaze dokopy su VASE. Lenze moj manzel je zivnostnik a peniaze tam mam mnohokrat navyse, na uhradenie faktury za material, ale nie su pouzitelne pre nas.
Ja som na RD a nezijem s nejakou extra rezervou ako mnoho dalsich zien na MD a RD. Obaja nie sme typy, ktori setria sto rokov peniaze a sedia na zadku. My zijeme a uzivame si peniaze spolu.
Netvarme sa ako kazdy ma tisice na uctoch a nikomu sa nikdy nestalo ze by bol v minuse. Na RD je to prechodne obdobie a tych prostriedkov je menej, to vie kazdy.
My to mame tak, vy to mate inak. Kazdy nech si zije po svojom ako mu vyhovuje. Nam tento system vyhovuje. Pekny vecer.

amel
2. okt 2023

Neviem,preco sa Ta to dotklo,no mas na zaplatenie zubov a potom nemas na nakup v potravinach ...nuz...
Nie som zvyknuta pytat od muza,nemam preco pytat....u nas sa jeden pyta toho druheho,ci nieco nepotrebuje.Sme spolu dost dlho,aby sme taketo malichernosti neriesili,ako je delenie a " nasledne pytanie"...pytame sa preto,lebo jeden sa zaujima o druheho.Ak si mierila na "vydrziavanie", tak to nie je pravda, na rodinu sa pozerame inymi ocami a fungujeme inak a hlavne sudrzne.Presne ako napisala kocka vyssie, i tie zuby su "spolocne".
Kazdy si urobi tak,ako mu vyhovuje.No ked to sem pises,zjavne by nieco z Tvojho pohladu mohlo byt i lepsie,ale s tym my nic neurobime.

rozpravocka
2. okt 2023

My chodievame na obed cela rodina raz do mesiaca (ja s rodinou aj moji 3 surodenci s rodinami) ....ale vzdy sa striedame...vzdy je obed u niekoho ineho vratane starych rodicov ....byva nas okolo 20, takže je to financne narocnejsie, ale zase vyjde to na kazdeho tak 2-3x do roka. Zaviedli sme to kvoli tomu, aby sme spolu trávili viac casu a aby sa deti neodcudzuli....proste, aby boli dobre vztahy. Neviem si to vynachvalit 👍 U svokry fungujeme podobne, akurát manžel ma iba jedneho brata a ten aj s rodinou byva u svokry. Tam sa nestriedame, ale kazdy nieco prinesie. Tiez sa stretavame raz do mesiaca. Je to super, ked dve nedeke nemusim varit. 😂 V kazdom pripade je to ale o dohode...nam to takto vsetkym vyhovuje.

amel
2. okt 2023

Na tej RD som bola 3x a s mensimi peniazmi ako maju matky teraz....pozri,mne je to fakt jedno,len mi to ako standard nepride.
Tak ste nadstandard,no😁

iwesska
2. okt 2023

Sorry,mate auto, byt, rozbiehate firmu a len jedno male dieta a tebe je malo? Este by si rada aspon obed a nejaku "pomoc", akokeby ste boli na pokraji zivotneho minima? Nie je ti tak trosku nevolno,ked sa pozeras do zrkadla? My nechodime vyjedat svokrovcov,ani rodicov a mame 2 vacsie deti,ktore stoja viac ako tvoje 2r. ,ani firmu nemame,do prace chodime obaja a stale mame navarene a napecene. A v zivote mi rodicia ani svojrovci nestrazili ani chore dieta,vsetko sme vykryli sami dvaja OCR-kami,kedy som mala polovicny plat a prezili sme.

lossless
2. okt 2023

Mame 2 deti do 3 rokov, k nasim chodime raz-dvakrat do mesiaca na obed, niekedy na cely vikend, cez leto aj castejsie. Vzdy nas pred odchodom nabalia a mamka sem tam prinesie nieco navarene aj cez tyzden plus nas davaju zavaraniny a ovocie/zeleninu zo zahrady. Nasi to to ale takto maju v sebe, ich rodicia su rovnaki, celkovo vychadzame fajn. Mamka nam deti postrazi kedykolvek na par hodin, ale napr ked su chore tak nie a vzdy sa nuka ci nekupi nejake oblecenie alebo topanky. Svokrovci velmi nevaria a chodime tam len sporadicky na kavu, nosia detom male pozornosti (napr balony z akcii v meste, casto kupovali plienky), s nimi ale muz velmi nevychadza takze vztahy su skor vlazne, ale zaujimaju sa. Vacsie polozky (byt, auto) si hradime sami, pracujeme obaja.

Mavali ste spolocne obedy pred tym ako ste mali deti alebo ked ste vy boli deti? Lebo ak tam ten zvyk nikdy nebol tak tazko vasim dojde zeby ste chceli.

autor
2. okt 2023

@iwesska prosim ta, precitaj si odpovede, ktore som tu pisala a nebudes potom pisat odveci 🙂

vienala
2. okt 2023

@autorka, odkedy som sa naucila od druhych nic neocakavat, zijem slobodne a stastne. Spolieham sa na seba, nemam IG ani FB, od rodicov vobec neocakavam obedy, pozornosti pre deti, toboz nie peniaze a zijem stastne. Cesta k tomuto poznaniu nebola lahka, ale stalo to za to. Nemenila by som za nic na svete tu nezavislost a to, ze uz nezazivam pocity sklamania
Skus to, verim, ze o nejaky cas si na tieto krivdy ani nespomenies 🙂

makodob
3. okt 2023

@lenja123 tak to je teda hrozná a sebecká svokra, ktorá sa nasáčkuje neveste po porode a čaká, že ju bude obskakovať. Toto by som za pozitívny priklad nedávala.

makodob
3. okt 2023

Ahoj autorka, podľa mňa je najvačší problém v tom, že sa vobec porovnávaš. Každá rodina funguje inak, aj rodičia sú rozni, niekorí si pokladajú za povinnosť deťom pomáhať a iní si povedia, že už svoje deti vychovali, nech sa starajú sami. Nemaj zbytočné očakávania a nepríde sklamanie. Cítiť krivdu nemáš prečo. Zameraj sa na to, čo máš a váž si to a nie na to, čo nemáš. Ak máš túžbu chodiť k mamke na obed, tak ju pozvi k sebe na obed a navrhni jej, či by ste na striedačku nemohli párkrát do mesiaca stretávať na obed. Ono rodičia sú už často unavení, niektorí stále pracujú a sú radi, že si cez víkend oddýchnu. Netúžia robiť ešte babysitting a kuchára pre celú rodinu. Dnes je taká doba, veľa sa pracuje a potom nie je energie inde. Pomohlo by ti zrušit fb a ig, žije sa bez toho lepšie 😊