icon

Cirkevné anulovanie manželstva, uspeli ste?

6. nov 2019

Ahojte, prosím vas zeny, je to niekto kto si tymto presiel? A uspel? Co treba povedat? Ako sa spravat? ...som z toho v pomykove...ja veriaca nie som, ale byvalemu manzelovi na tom velmi zalezi tak som sa rozhodla ze to podstupim...nech nedoplaca na rozpad manzelstva viac ako musi...dakujem za odpovede.

777januska777
7. nov 2019

@ptmt1011 To nerobí len kňaz, veď koľko rodičov napríklad vraví svojim deťom nepi alkohol a držia pohárik v ruke. Ja sa neriadim príkladom kňaza, ale Bibliou a svojim svedomím. Ak viem že je niečo zlé a ten kňaz to robí, tak kto som ja aby som ho súdila a to isté platí u každého, kto som ja aby som niekoho súdila? Aj keď to všetci často robíme a sudime sa navzájom. Ja mám tiež svoje chyby, ten kňaz má svoje. My ľudia akosi zabúdame na svoje chyby, ale chýb v druhom vidíme vždy veľa. A hlavne my často vidíme len chyby už nevidíme či sa niekto snaží s chybami bojovať. A to isté kňazi o nich sa často rozpráva, len ak urobia chybu ak sú podráždení, unavení alebo majú zlí deň. Sme na nich prehnane kritickí. Ja som vo svojom živote nestretla zlého kňaza a to ich poznám veľa. Občas som stretla unaveného, zničeného a podráždeného kňaza, ale aj on je len človek. A to isté aj s akýmkoľvek človekom, ešte som nestretla vo svojom živote vyslovene zlého človeka. Stretla som unavených, zničených, podrazdenych ľudí, niekedy sebeckých, pyšných a aj závistlivých, ale aj tito ľudia sú len nešťastní. A to máte pravdu, autorke je to asi jedno 🙂

pink_lady
7. nov 2019

moj muz je ateista, len podpisal vyhlasenie ze nebude branit vo viere mne ani nasim detom ...
@anjelic ...je to len formalita
@anonym dovody musia byt pravdive a normalne prebehne cirkevny sud, kde sa posudia vase dovody...ale stava sa to vynicmocne ze anuluju ...ak jeden z manzelov /v tomto pripade ty/ napr umyslene zamlcal nieco zavazne - napr vaznu chorobu, ak by to urobil manzel /krestanska stranka a ten ktory chce anulovat/- neprejde mu to

kvetinka75
7. nov 2019

@777januska777 tak ja to beriem že sú to len ľudia a tí robia chyby ale toľko zneužívaných detí čo je cirkvenými ,,ľuďmi,, tak to je podľa mňa už priveľa.

kvetinka75
7. nov 2019

@oomina myslím, že vždy časť cirkvi bola taká ako teraz.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
777januska777
7. nov 2019

@kvetinka75 To je pravda, ale napríklad koľko percent detí je zneužívaných v rodine? To sú oveľa väčšie percentá a práve preto budeme odsudzovať rodinu?

kvetinka75
7. nov 2019

@777januska777 ja nikoho neodsudzujem. Ani Cirkev neodsudzujem ale mám svoj názor tak ako na rodinu tak aj na cirkev.

777januska777
7. nov 2019

@ptmt1011 No tak ak veríme, že Boh riadi tento svet, tak nebudeme veriť tomu, že si Boh nedal pozor keď sa prekladala Biblia? Veď predsa Boh musel vedieť, že to bude kniha kníh a on ako všemohúci Boh to bude ignorovať, ak by niekto do Biblie vkladal svoje myšlienky? A ak si niekto prečíta Bibliu a aj sa nad ňou zamysli, tak predsa nemôže pochybovať o jej pravdivosti. No tak to väčšinou vo svete funguje. My všetci často niečo iné tvrdíme a niečo iné robíme. Ja napríklad viem, že ohováranie je zlé a nemám rada keď to niekto robí, ale aj sama veľa krát ohovaram. Tak to jednoducho je. Niekedy máme často chyby ale si neuvedomujeme a aj s nimi bojujeme, ale ťažko sa ich dá zbaviť. Aj ja prajem pekný deň. 🙂

michellemary
7. nov 2019

@suzitok ona s tým ale musí súhlasiť, nemôže to on vybaviť sám.

suzitok
7. nov 2019

@michellemary ved tak som to myslela, ze ked jemu na tom zalezi, nech si povybavuje a samozrejme ona podpise, popripade pojde osobne, ak by bolo treba

natycaga
7. nov 2019

@ptmt1011 jaaj ty chuderka. Vsetci len knazi a veriaci su zli.. Bububu... Posudzovať vies perfektne. Sa pozri do zrkadla aka uzasna si ty. Vela knazov a veriacich pomaha chorym, opusteným... Praveze kresťanské rodiny drzia spolu, davaju príklad... Ale ty mas len ten svoj maly skresleny pohlad a prezentujes ako pravdu. Tak neotravuj cirkev krstmi a podobne, ked vlastne len na nich nadavas. A anie som fanaticka, len neznasam osocovacov ako si ty

anjelic
Autor odpoveď zmazal
katrinka8
7. nov 2019

@ptmt1011 - vieš, ono to nie je len také jednoduché, ako to opisuješ. Cirkev je inštitúcia, ktorá má svoje pravidla, zjednodušene povedané, "založil, či ustanovil" ju Ježiš (takže pre neho nemohli ešte predtým platiť pravidlá, niečoho, čo neexistovalo - krstní rodičia pri krste napríklad).
Pre cirkev ako takú platí, že len manželstvo uzavreté a požehnané Bohom je platné. To sa udeje prostredníctvom kňaza. Úradník na Mestskom úrade či poslanec miestneho zastupiteľstva nie je považovaný za zástupcu Ježiša na zemi. Takže logicky nemôže manželstvo uzavreté ním platiť pred Bohom. Nehovoríme stále o právnej - svetskej/štátnej stránke veci, kde sú obe pred zákonmi, samozrejme, rovnocenné. Bavíme sa o cirkvi. Je to obdobné, ako keby si sa nechcela sobášiť na úrade, ale dožadovala by si sa, aby štát uznal Tvoj sobáš uzavretý napríklad predsedom vlastníkov bytov alebo riaditeľom školy ako rovnoprávny so sobášom na mestskom úrade vykonaný zákonom poverenou osobou. Ak sa chce niekto sobášiť v kostole, čiže cirkevne, je to jeho slobodná vôľa a jeho rozhodnutie. Nikto ho nenúti s nožom na krku. Ale mal by si uvedomiť, že on sám sa dožaduje cirkevného úkonu, na ktorý treba splniť cirkvou určené pravidlá. Hľadať cestičky ako ich obísť mi príde nefér a detinské. Tak buď chcem od cirkvi sobáš v kostole a som ochotný preň splniť podmienky, alebo ho nechcem a nemusím nič plniť a idem bez týchto podmienok na úrad. Mimochodom, aj pre úradný sobáš musíš splniť určité podmienky.
A presne to isté platí pre krst a všetky podmienky, ktoré preň treba splniť. Nie, dieťa nezosobášených rodičov nie je o nič horšie ako deti rodičov sobášených v kostole. Len je tým kňazom asi divné, načo chceš krstiť dieťa (prijať ho do cirkvi), keď sama ignoruješ pravidlá tej cirkvi (žiješ podľa nich vo vzťahu, ktorý nepožehnal Boh a pre cirkev je to neprípustné) - nedáva im to logiku a správne si myslia, že zrejme Ti na tom krste nezáleží skutočne, srdcom, ale robíš to pre niečo iné - len "naoko". Lebo keby Ti skutočne záležalo na tom, aby si žila v súlade s cirkvou a chcela ten krst pre dieťa pre to, prečo sa skutočne, vierou krstí (nie pre to, že "muž chce, svokra, mama chce... ", ale preto, že veríš, že krst je pre dieťa a jeho život dôležitý), tak si zosobášená v kostole - pre skutočne veriacich je to úplne samozrejmé. Ak Ti ide len o vieru ako takú, ako to prezentuješ, že veríš len v Boha a nie v cirkev, nedožadovala by si sa predsa krstu ani cirkevného sobáša, lebo by si verila, že dieťa nepotrebuje krst pre vieru a Ty sobáš.
Žijeme v 21. storočí, nestáva sa, že by nám na domy a byty chodili kňazi klopať s krížom a cesnakom, aby sme okamžite išli dať krstiť svoje deti. Ak niekto chce pokrstiť svoje dieťa, je to jeho slobodné rozhodnutie. Žiada predsa kňaza, aby ho v mene Ježiša prijal do cirkvi. A na to treba splniť podmienky. Tak buď tam chcem to dieťa a podmienky splním, alebo nechcem mať s cirkvou nič spoločné a nemusím nič plniť. Je to jednoduché. Skús sa stať členom akejkoľvek organizácie s tým, že keď tam prídeš, začneš vyjednávať, koľko podmienok prijatia nesplníš - či Ti niekto vyhovie. Skús si ísť do banky vypýtať úver alebo hypotéku, a povedz, že Ti nevyhovuje taký bod ani onaký, že nebudeš platiť úroky, lebo v banke sú samí mafiáni, čo okrádajú bežných ľudí... ale nech Ti dajú úver, lebo Ty chceš úver/hypotéku, a oni sú povinní Ti ju dať za podmienok, ktoré vyhovujú Tebe... To už znie dosť inak ako to, že sa Ti nepáčia podmienky cirkevného sobáša alebo krstu. Ale je to presne to isté. Ty niečo žiadaš od inštitúcie, a odmietaš splniť podmienky, ktoré si tá inštitúcia stanovila a žiadaš od nej, aby ona akceptovala Tvoje.
Cirkev je taká, aká je. Nemusíš tam vstupovať, nemusíš s ňou mať nič spoločné. Len mi príde pomerne nefér hádzať všetkých v cirkvi do jedného vreca. Koľko kňazov - mega boháčov osobne poznáš? Koľko pedofilov z nich osobne? Tak ako v každej jednej organizácií na svete súd obrí aj zlí ľudia, tak je to aj v cirkvi. Sú aj pedofili, aj boháči, mamonári, zlí ľudia. Treba o tom hovoriť, odškodniť obete, riešiť. Ale namala by sa hádzať špina na tých, ktorí majú srdce na pravom mieste a robia naozaj službu ľuďom.
A na záver, nie som praktizujúci kresťan, aby ma niekto neobvinil z fanatizmu náhodou. A ani nie som stotožnená s cirkvou ako takou. Ale keď som chcela z rôznych osobno-rodinných dôvodov sobáš v kostole a krstiť deti, splnila som podmienky na to určené. Či sa mi páčili alebo nie. Mala som na výber, vybrala som si.

michellemary
7. nov 2019

@katrinka8 👏👏👏👍👍

hipuska
7. nov 2019

Nie je "anulacia" ako "anulacia". Je to v podstate papier, ktory sa da "vybavit" spravnym postupom. Otazne je, ci to je aj v srdci tak a ci je to uprimne

sara07
7. nov 2019

@ptmt1011 a pritom je zaujimave že vo vatikanskej zmluve sa píše že cirkvevny a civilny sú si rovné sobáše , čiže ked je v kostole štát ho ma uznat za právoplatny , ale naopak to zase nejak kulha

natycaga
7. nov 2019

@katrinka8 perfektne si to vystihla. ☝🏼

natycaga
7. nov 2019

@sara07 rovne pred statom, nie pred cirkvou.

sara07
7. nov 2019

@natycaga ale ja ten rozdiel chápem len potom načo je písané slovo rovné ked to rovné nie je a to prosím citujem z vatikanskej zmluvy ako príde mi to neviem ako to správne pomenovat ako sa čo hodí do krámu

hefo
7. nov 2019

@sara07 A z akého dôvodu by to malo platiť aj naopak?
Proste štát uznal, že z hľadiska civilného práva sa smie sobáš vykonávať aj pred predstaviteľmi cirkvi (a preto sa tam podpisuje oficiálna zápisnica), a nie je potrebné duplicitne chodiť aj na úrad (ako to bolo za boľševika). To je celé.

hipuska
7. nov 2019

@katrinka8 no, s tym krstom nesuhlasim. Nie vzdy sa da zit vo viere. Ja som odisla od muza, 6 rokov tyrana, 3ja chlapci. Nazor knazov? Za kazdu cenu zachovat rodinu, radsej odluku ako rozvod. Lenze, pri odluke neochranis svoj majetok, (resp.tebe uz na tom nezalezi, potrebujes peniaze pre deti) ten druhy ta moze zadlzit neskutocne.

Bolo mi tazko, po psych, fin. stranke, chlapcom chybal muzsky vzor. Mam noveho partnera, deti ma rad, a cakame spolocne. Teraz co? Nemam ho dat pokrstit? Anulovat manzelstvo by sa dalo....ale, ako pises, brala som sa z lasky, dobrovolne, pre mna vnutorne by to nemalo zmysel. Svadba na urade momentalne tiez pre mna nema zmysel, naco?

Cela tato moja skusenost neskutocne otriasla mojou vierou. Myslim si, ze toto nema pravo nikto sudit ani posudzovat, jedine Boh.

natycaga
7. nov 2019

@sara07 nie je rovné, lebo statny sobas nepozehnal Boh. Ale pred statom su oba rovne

natycaga
7. nov 2019

@hipuska ja zas poznám knazov, ktorí týmto ženám radili od takeho muza odísť...

sara07
7. nov 2019

@natycaga ale ja tomuto pojmu chápem, len tá rovnost ma proste zaraža

katrinka8
7. nov 2019

@hipuska - no to sú práve tie prípady, v ktorých by mohla cirkev zmeniť svoje zaužívané pravidlá a individuálne pristupovať k ľuďom. Ono je to vždy o ľuďoch. Len vo veľmi mnohých prípadoch ide práve o to také špekulovanie, a v takých prípadoch sa nedá každému dávať výnimky len preto, že niekomu sa niečo nepáči. To, čo Ty píšeš, sú vážne veci, a tam je fakt na pováženie, prečo cirkev má s tým problém. Neviem, nevyznám sa v tom až tak, že či tam nejako zaváži aj samotná osoba kňaza, s ktorým sa to prejednáva.

katrinka8
7. nov 2019

@sara07 - ale to je logické, lebo manželstvo je a) právny úkon - z pohľadu štátu a b) zmluva medzi manželmi požehnaná Bohom - z pohľad cirkvi. Štát upravuje "právny", spoločenský vzťah 2 ľudí a na to, aby tento vzťah ako právny uznal mu stačí podpis zmluvy aj pred kňazom ako poverenou osobou. Kdežto cirkev berie manželstvo prioritne ako duchovnú zmluvu, vzťah požehnaný Bohom. A preto nemôže postačovať podpis papiera pred úradníkom, ktorý nie je "Bohom odobrený". Samotný podpis sobášneho listu je ako druhotný - je viac pre účely štátu a matrík. Prvotne sa sobášom v kostole rieši duchovná časť, ktorú štát nerieši vôbec.

tilko
7. nov 2019

tak mne sa táto záležitosť podarila...cirkevný rozsobáš.....trvalo to 5 rokov...bolo to nechutné dokazovanie, vypočúvanie svedkov....posudky psychológov....posúvanie z prvej inštancie na druhú...

katrinka8
7. nov 2019

@hipuska - mimochodom, práve to, čo Ty popisuješ, mne príde, že Ty žiješ v pravej viere, tu mi prídu Tvoje rozhodnutia v manželstvo, krst.. ako naozaj úprimné požiadavky zo srdca, lebo veríš. A trápi Ťa pre tú vieru, že Ti to nie je umožnené. Nie pre to, že sa Ti nepáči cirkev, alebo neuznávaš kňazov. Ty cítiš vnútornú potrebu tie sviatosti absolvovať. Nie preto, že sa to patrí, že to chce manžel, mama, svokra.... ale preto, že tým žiješ. A to je rozdiel. A máš vážne dôvody na to, aby Ti to bolo umožnené. Ale tie dôvody vyššie na nejaké "výnimky" podľa mňa nestačia.

tilko
7. nov 2019

ako už ktosi vyššie písal....najskôr treba zájsť za kňazom...nie všetci kňazi majú s touto záležitosťou skúsenosti, tak sa netreba dať odbiť a hľadať kňaza, ktorý naozaj pomôže, poradí a vysvetlí čo a ako...spísať žiadosť na príslušnú diecézu....možno Vám odporučia podanie len nejakej žiadosti o výnimky...možno nebude potrebné prejsť celým procesom...a tiež by som si prečítala kanonické právo, či vôbec existuje dôvod vo vašom prípade na rozsobáš...to je asi najpodstatnejšie

sara07
7. nov 2019

@katrinka8 ale ano to máš absolutne pravdu vo všetkom, ale ke to obratiš , vymeníš strany má to iný význam, snád aj v cirkevnom sobaši hraju city nejaku rolu alebo duševny sulad, povedala by som že je tam moc omáčky a malo mäsa a knedle metaforicky povedané,
toto platilo hlavne v stredoveku, snád trochu prispôsobit sa by nezaškodilo, potom by tu nemuseli byt ako je presne tento pripad doslova šaškárny