Cirkevné anulovanie manželstva, uspeli ste?
Ahojte, prosím vas zeny, je to niekto kto si tymto presiel? A uspel? Co treba povedat? Ako sa spravat? ...som z toho v pomykove...ja veriaca nie som, ale byvalemu manzelovi na tom velmi zalezi tak som sa rozhodla ze to podstupim...nech nedoplaca na rozpad manzelstva viac ako musi...dakujem za odpovede.
Prečo potom pri sobáši kňaz vraví. Čo Boh spojil človek nerozdelí. Ako sa dá anulovať manželstvo. Podľa mňa pred Bohom manželia sú stále. Možno sa teraz budete do mňa navážať. Ale nevadí. Napísala som len čo si myslím.
@janynyna Ono sa to manželstvo vyhlasuje za neplatné, teda pred Bohom ani nemohlo vzniknúť. To znamená, že ak niekto vstupoval do manželstva z prinutenia, s klamstvom, prisahali nepravdivo atď. Také manželstvo nikdy nebolo platné a preto je možné ho anulovať.
Ženičky...všetko je to hlbšia podstata a keby sa ma to osobne nedotklo ani páru by som doteraz o tom nemala...takže úplne chápem vaše otázky, znepokojenie...ale je to len nevedomosť už dávno napísaná...kanonické právo je staré...zastaralé...možno by potrebovalo pooprášiť a upraviť, ale to nie je vec nás obyčajných...dosť ťažko sa číta a aj dosť ťažko sa hľadá to čo potrebujete...dokonca som sa stretla aj stým, že sami kňazi a aj vyšší hodnostári nemali o jednotlivých kánoch poňatia, či si dokonca vysvetľovali rôzne jednu a tú istú vec...a túto zvláštnu dobu som zistila, že viera v Boha a samotná cirkev katolícka sú neskutočne dve rozdielne cesty... katolícka viera a všetko s ňou spojené (nechcem sa nikoho dotknúť a ani uraziť) je veľmi netolerantná a zaväzujúca...možno práve tým, že je to náboženstvo dosť staré a cirkev ho vystavala na pravidlách ako nechať svoje ovečky čo najdlhšie v nevedomosti, aby sa dali ovládať, manipulovať....doba je už však iná... ľudia sú vzdelaní a vďaka tomu majú svoj názor ...chcú byť sami sebou....atď...dokonca vďaka možnosti výberu si ľudia vieru nachádzajú inde ako len v kresťanstve...čiže otázky ohľadom správnosti či nesprávnosti konania cirkvi sú bezpredmetné a zbytočne vo vás vyvolávajú tieto popudlivé pocity...všetko je to o ľuďoch, ktorých na ceste svojej VIERY stretnete....
Ale autorka hlavne chcela vedieť čo ju čaká...ja nie som veriaca, nie som pokrstená...môj exmanžel a jeho rodina ukážková katolícka rodinka....ikona...ale iba pre okolitý vonkajší svet...všetko sa začalo rúcať, pretože svoje životy založili na klamstvách, ktoré sa nabaľovali a ja som odmietla hrať túto hru...a áno, mala som závažný dôvod, dokonca niekoľko na to aby moje manželstvo uzavreté v kostole bolo vyhlásené za neplatné...stretla som sa s pochopením od cirkvi aj keď som na dokumentoch bola označená ako NEPOKRSTENÁ bez vierovyznania...ale bola to dlhá nekonečná cesta, ponižujúca, bolestivá, pretože vás nútia spomenúť si na to, na čo ste sa snažili zabudnúť a pochovať to niekde na dne svojho vnútra, uvedomíte si, ako ľahko sa dokážete stať obeťou, ktorou nechcete byť, nechcete mať túto nálepku aby ste nestratili svoje JA...dokonca sa stretnete s tým, že pravda sa dá vypovedať rôznym spôsobom, až nakoniec máte pocit, že svoje problémy ste si zapríčinili samy, možno to len preháňate a určite to nie je až také hororové ako sa to zdá....totálny citový kolotoč...Keď som v rukách čítala posledné rozhodnutie o tom, že anulita je platná...necítila som úľavu, ani voľnosť...necítia som nič....ale mám v rukách výpovede svedkov, ktorí na verejnom štátnom súde nevypovedali, prípadne sa zafarbili skutočnosti...no tu som ich donútila prisahať na BIBLIU (takto sa to robí pri predvolaní k danému cirkevnému hodnostárovi, ktorý je vymenovaný do tribunálu) a tu sa klamať už báli a povedali aj to, čo nemuseli..takto som dosiahla svoju pravdu (a tento rozsudok sa dá použiť aj na štátnom súde v prípade núdze)
@ptmt1011 - veď keď si nečítala komentár, prečo tvrdíš, že sa do Teba navážam? Len som Ti vysvetlila pohľad, ako to vníma cirkev a prečo má podmienky také, aké má a prečo vyžaduje, aby ich ľudia plnili, ak od nej niečo sami dobrovoľne chcú. Ja Ti nevnucujem, že musíš tie podmienky prijať - ak nechceš, nemusíš. Ak chceš cirkevné sviatosti, tak zrejme musíš cirkevné podmienky splniť. Na výber máš vždy 😉 Každý si žije život, ako si ho zariadi. Nik nevraví, či horšie alebo lepšie je jedno alebo druhé, sama si si domyslela, že niekto hodnotí ten Tvoj ako horší napriek tomu, že také nič napísané nebolo (minimálne mnou nie, ale tak keď si nedočítala príspevok, ktorý komentuješ, tak to je asi škoda písať). Ty sama si začala obhajovať svoj postoj. Ja osobne (nemôžem povedať za iného) nepotrebujem pred nikým obhajovať to, ako žijem a ako vnímam vieru ako takú, Boha či cirkev. Ja som uzrozumená, chápem, ako funguje cirkev a podľa toho sa riadim - podľa toho, ako cítim, že je pre mňa a moju rodinu dobre. To sú veci, ktoré si každý musí poriešiť najmä sám so sebou. Ak ich máš poriešené vnútorne sám, nemusí ťa rozčuľovať nikoho postoj (vo väčšine bežných prípadov teda - chápem však rozhorčenie @hipuska, len to nie je ten pomerne bežný prípad, aké sa tu často vyskytujú typu - nechcú ma zosobášiť bez náuky, bez krstu, nechcú mi pokrstiť dieťa bez cirkevného sobáša...).
To je častý argument, bohužiaľ bez rozmyslu - pokrytectvo ľudí chodiacich do kostola (nie, ani ja tam nechodím). Nikde neexistujú reálne štatistiky, koľko pokryteckých ľudí do kostola chodí, koľko z tých, čo do kostola chodia, pokryteckí sú a koľkí nie sú, a koľko je takých, čo sú ateisti a sú pokryteckí, koľko je tých, čo veria, nechodia do kostola, a sú pokryteckí a koľkí pokryteckí nie sú. Ono to bude asi tým, že to, či človek je alebo nie je pokrytec vôbec nezávisí od toho, či do kostola chodí alebo nechodí.
@tilko - pekne si to popísala 🙂 Mne skôr ako problém v cirkvi (okrem, smozrejme tých škandalóznych tém) ako takej príde to, že každý kňaz - človek si pravidlá vysvetľuje po svojom (tak to občas vnímam), že tam nie je nejaký jednotný, ľuďom a bežnému životu blízky spôsob, a vznikajú zmätky, nedorozumenia. Je mätúce to, že jeden kňaz nedovolí, "o dedinu vedľa" problém nemá, potom sa niet čo diviť, že ľudia sa hnevajú... že občas sa vytráca akoby ľudskosť a ide sa cestou nejakých zvláštnych - možno aj nepísaných a nie reálne existujúcich - pravidiel... Osobne si myslím, že takto to ale často, bohužiaľ, funguje aj v bežnom živote na súdoch, úradoch napríklad. Že naozaj všetko je o ľuďoch, všade...
@ptmt1011 - fanatikov ale nájdeš na každej strane, aj na strane neveriacich. V tejto diskusii sa to zvrhlo na 2 extrémy, ale tak to v reále nefunguje. Základ toho je to, že "oni a my"... a jedna skupina pripisuje vlastnosti tej druhej a hlavne zovšeobecňuje všetko zlo na toho druhého. Celé zle, ako za čias holokaustu - oni - Židia 😢
@katrinka8
@ptmt1011 ja v kostole nevysedavam ale nedá mi nenapisat, že ty si tiež riadna fanaticka. Proste 99 % katolíkov hadzes do jedného vreca a oznacujes ich nálepkou fanatici. Medzi ateistami nie sú fanatici, vrahovia, pedofili? V iných náboženstach nie sú fanatici? A aj tak si nedovolím tvrdiť, že každý moslim je terorista alebo ateisti sú zlí ľudia.
Môj muž je ateista a rozumieme si čo sa týka viery, on akceptuje mňa, ja jeho. Neuráža, nehádže všetkých do jedného vreca. Nesmejte sa z ľudí, čo chodia do kostola. Čo keby si to skúsila aj ty? Volá sa to telarancia.
Katrinka, ďakujem za tvoje nestranné, rozumné názory.
@ptmt1011 moja zlata, uz ti viacerí konkrétne vysvetlili všetko a dali relevantné argumenty na tvoje nie ohováranie, ale osocovanie! Ty mas brutálny problém sama so sebou. Nasrata na cely svet. Nadych, vydych, uz daj pokoj konecne. Zbytočne odvadzas tuto diskusiu zlym smerom a nie nie je to o tebe! Tak sa uz prestan predvadzat

@katrinka8 máš pocit že ako píše tilko osobnu skusenost, že k duševnej pohode prispieva tetno kolotoč a okolo , znechutit čo najviac aby to človeka odradilo