Čo ak chlap nevie hospodáriť s peniazmi?
Ahojte. Celkom by ma zaujímal váš názor. Čo ak by ste spoznali super chlapa, ktorý je milý, pozorný, zábavný, sexy, vie ako sa chovať k žene a čo jej dať aby bola šťastná... ALE nevie narábať s peniazmi. V dnešnej dobe je síce normálne že si človek ťažšie ušetrí, ale tu hovorím o chlapovi, ktorý teda zarobí cca 1000€ v čistom, nemá deti ani nejaké drahé záľuby (vlastne žiadne). Proste podnájom, jedlo, fajčenie a auto a každý mesiac sa ide na nulu a čaká na výplatu. Jediná výhovorka je, že žije na Slovensku a tu sa ťažko žije, všetko je drahé... Pričom viem, že ozaj na ničom nešetrí, skôr míňa kým má peniaze a keď nemá tak čaká na výplatu. A keby aj mal na výplate zrazu o 200€ tak aj tak mu nič neostane.. zachadza to takých extremov, že si nechá za seba platiť od ženy a nie raz, opakovane až pravidelne.
Je toto vec, pri ktorej začať radšej premýšľať či v tomto pokračovať? Či myslíte že sa to dá ľahko zmeniť?
S takýmto chlapom sa ťažko plánuje aj výlet za 100€ na osobu, nie to ešte nejaká lepšia dovolenka....
Proste podľa mňa žiť z výplaty do výplaty nie je život, ale prežívanie... Viem že to tak veľa ľudí má, ale väčšina z nich má hypotéky a deti...
@lily246 nie a neľutujem 😇 ťahal by ma ku dnu… mám partnera ktorý je finančne gramotny a nebojím sa že na konci mesiaca budem platiť aj jeho účty
@patricia255 no super, tamten bol len klamar a oblboval zeny, aby mu tahali ucty.
@unbeholfen tak nabuduce sem napis pred tym, ako minies poslede euro na Linu. Niekto ti uz poradi, co kupit, aby si nejako vyzil. A ked sme uz pri tom - napis do Chat GPT svoju mesacnu sumu na potraviny, napis mu, co uz doma mas (sol, olej....) a nech ti z tej sumy podla cien v obchodoch napise tyzdenny jedalnicek aj s rozpisom, co kupit. Mozno ti pripravi nieco, co ta nasmeruje.
@simsalabim podľa teba je drahota?
A potom tí finančne negramotní (teda aj ja) nevyhrabú z toho lebo na to obdobie pred výplatou si požičajú, a potom to dopadne tak že jednému dlžim padíka, druhému dĺžim padíka, a keď príde konečne tá výplata tak môžem iba vraciať dlhy, a potom jasné že mi to nekdy nebude vychádzať. Jediná vec na čom sa dá šetriť sú neduhy, a ja som na jedle závislý. Nevydržím nežrať. Radšej sa zadĺžim ako ostať týždeň hladný.
@simsalabim podľa teba je drahota?
@unbeholfen to je jedno, co si ja myslim. Ale nieco viem s istotou - zlepsi sa vo financnej gramotnosti a prezijes aj v drahote. A nebudes musiet niekolko dni hladovat.
@luccija ja akože nezvyknem ľudí odpísať keď sa ukáže že nie sú dokonalí, ale toto ma už trápi dosť si myslím a ako vidím asi nie som hlúpa, že fakt pochybujem o ňom do budúcna... Stále ma reči ako ma má rád a chce so mnou ostať navždy, že vie, že sa v živote ešte musí nejaké veci naučiť a na sebe pracovať, ale teda v realite nemám pocit, že by videl čo je zle...
Ja som taká že keď mi naozaj povie že bol PN a má menšiu výplatu tak niečo pokojne potiahnem za oboch, ale vždy sa mi v takejto situacii potvrdilo len to, že on si dovolil nejaký "luxus" pre seba.... Proste aj mi raz tvrdil, že mi nemôže tento mesiac dať polovicu peňazí za ubytko, pričom išlo iba o 20€ asi... A ešte v ten večer si priniesol pivko a hotdog... Proste mám pocit, že on je totálne zaslepeny voči tomu ako rozhadzuje, že si ani nevie spočítať dve a dve dokopy...
Potom mi píše že sa cítiť ako chudak keď to platím zaňho, ale vlastne nič neurobí preto aby zaplatil aj on... Radšej si objedná každý deň donášku... A len za obed dať 7-8€ pri najmenšom mi príde extremne veľa... Raz za čas ok, ale žiť len z donášky to je 300€ minimálne len na stravu...
Potom mi napíše že je stále na mizine, že sa nedá šetriť... Navrhnem mu varenie si doma... Tak to zaberá čas... Ale on ten čas nijako špeciálne nevyužíva... Pokojne cele doobedie prespí keď ide do práce na poobednú zmenu...
Akože áno, strašne sa mi zo začiatku páčil a priťahoval ma fyzicky ale teraz si tak hovorím že ja proste od partnera aj niečo očakávam... Že byť s niekým kto má 5€ na účte pár dni pred výplatou je niečo čo sa mne nikdy nestalo a teda starám sa o seba a svoje účty rovnako ako všetci... A tiež viem tú výplatu roztrieskať... Ale o čom by ten život bol?
Teraz prišlo leto a on si maximálne dovoli na začiatku mesiaca nejaký pôžitok, výlet a koniec...
Ale ja rada aj cestujem a chodím k moru... Na to človek musí našetriť...
@patricia255 s takymto presne som chodila, nemal nikdy peniaze hoci zarabal, ale na kamaratov a flakat sa autom mal vzdy. Dokonca ma uprosil, aby som mu pozicala vacsiu sumu, ze mi to bude splacat. Nic z toho. Rozisli sme sa a horko tazko som tie peniaze od neho dostala naspat aj to len vdaka jeho bratovi. Ruky prec od neho, zavana to tym ze ta obletuje len z vypocitavosti a hrkuta ti do uska, je to parazit.
Nedaj mu uz ani cent a uvidis reakcie. Ja by som sa hanbila ako pes na jeho mieste vyfnukavat pred zenou, ze nemam peniaze
Brat má taký princíp ale to pomôže len vydržať od výplaty do výplaty, teda že nebudem v pluse ale ani v mínuse. Že vždy si aktuálnu sumu ktorou disponujem, vydelím dňami čo mi ostávajú do ďalšieho príjmu, a vyjde mi suma na deň, a do tej sa treba zmestiť. Ak ju prekročím tak už viem dopredu že mi to nebude vychádzať.
Ja som veľmi pažravý a kupujem predražené potraviny. Ale inde šetrím veľa. Všetko mám z bazáru alebo darované. Nevyvážam sa na aute ak nemusím, nefajčím, nepijem alkohol, neobjednávam donášky, ani nechodím do reštaurácií. Skôr do pajzlov ako sú vývarovne pre robošov, staničné bufety, stánky s langošom… Ale ajtak to leze do peňazí.
Ja som veľmi pažravý a kupujem predražené potraviny. Ale inde šetrím veľa. Všetko mám z bazáru alebo darované. Nevyvážam sa na aute ak nemusím, nefajčím, nepijem alkohol, neobjednávam donášky, ani nechodím do reštaurácií. Skôr do pajzlov ako sú vývarovne pre robošov, staničné bufety, stánky s langošom… Ale ajtak to leze do peňazí.
@unbeholfen ty sa nauc varit, lebo langos so stanku je nasobne drahsi ako ten doma. Ty nemas na to, aby si pravidelne jedaval mimo domu. Toto by mal pochopit kazdy, co mu nevychadza na jedlo. A pouzi Chat gpt, aby ti to vsetko rozplanoval.
@unbeholfen ty sa nauc varit, lebo langos so stanku je nasobne drahsi ako ten doma. Ty nemas na to, aby si pravidelne jedaval mimo domu. Toto by mal pochopit kazdy, co mu nevychadza na jedlo. A pouzi Chat gpt, aby ti to vsetko rozplanoval.
@simsalabim Ok a čo Patríciin frajer? Ten bude mínať alebo ho prevychováme? Mňa Helena naučí robiť pečienku s ryžou za euro. Povedala že pri mne by si neprerobil.
@simsalabim Ok a čo Patríciin frajer? Ten bude mínať alebo ho prevychováme? Mňa Helena naučí robiť pečienku s ryžou za euro. Povedala že pri mne by si neprerobil.
@unbeholfen pises tu ty, nie jej frajer. Ale ja ti uz pisat nebudem, lebo komu niet rady, tomu niet pomoci.
@patricia255 s takymto presne som chodila, nemal nikdy peniaze hoci zarabal, ale na kamaratov a flakat sa autom mal vzdy. Dokonca ma uprosil, aby som mu pozicala vacsiu sumu, ze mi to bude splacat. Nic z toho. Rozisli sme sa a horko tazko som tie peniaze od neho dostala naspat aj to len vdaka jeho bratovi. Ruky prec od neho, zavana to tym ze ta obletuje len z vypocitavosti a hrkuta ti do uska, je to parazit.
Nedaj mu uz ani cent a uvidis reakcie. Ja by som sa hanbila ako pes na jeho mieste vyfnukavat pred zenou, ze nemam peniaze
@anonym_38e662 pozri dátumy - bolo to pred 2.5 rokmi
Na dátume nesejde. Finančná gramotnosť bola aktuálna v minulosti, je aktuálna v prítomnosti, a bude aktuálna aj v budúcnosti… Kým nezavedú nejaký kontrolovaný kreditný systém ako v číne a potraviny budú na prídel, aby takýto pažravci neprežrali za 2 týždne výplatu…

@patricia255 autorka zostala si s ním?
@lily246 nie a neľutujem 😇 ťahal by ma ku dnu… mám partnera ktorý je finančne gramotny a nebojím sa že na konci mesiaca budem platiť aj jeho účty