Dá sa partnera naučiť lepšie hospodáriť s peniazmi?
u nás je asi problém aj v tom, že partner je z domu zvyknutý žiť od výplaty k výplate. jeho rodičia to mali vždy podobne a jemu to príde normálne.
ja som naopak vyrastala tak, že sa vždy niečo odkladalo bokom a dosť ma stresuje, keď vidím, že na konci mesiaca mu nezostane skoro nič.
myslíte, že sa toto dá časom zmeniť? že sa človek naučí hospodáriť inak, aj keď je celý život zvyknutý na pravý opak?
Myslím si že nie, babka držala na krátko dedka počas celého manželstva. Mala presne vypočítane že keď pošle dedka do mesta po chlieb s 2(cena lístka, cena chleba) tak to úplne stačí, keby mu dala 5ku nedonesie z toho späť nič. Po smrti babky dedko rozhejdakal tridsaťtisíc
podľa mňa nedá 😏
jediné čo môžeš urobiť je prevziať vaše peniaze pod svoju správu…
no musi zarobit tak, aby proste neminul 🤣
@anonym_autor uz si mu to hovorila, ak nie tak mu to povec a budes vidiet, co to dokaze, alebo nie.
riešili sme to spolu, on to nevnima ako problem. vždy to nejako vykryjem ja, ale napr. aj veci, ktore by sme mali platit na polovicu a su to vyssie vydavky musim cele zatiahnut ja
Určite sa s tym da niečo robiť, každopádne partner si musi uvedomiť, ze takto zit nie je výhodné... Stačí pokazena práčka, vysávač a bude problem. Pravdaže zaklad je aj zarobit viac ako minimum, kedze z minima aj žiť aj ušetriť je riadne ťažke.
riešili sme to spolu, on to nevnima ako problem. vždy to nejako vykryjem ja, ale napr. aj veci, ktore by sme mali platit na polovicu a su to vyssie vydavky musim cele zatiahnut ja
@anonym_225d44 nemusiš nič zatahovat,on ťa využiva,byvate spolu?
Dá, ak chce. Ja som vyrastala v takej rodine, kde s prepáčením jeden deň hojno a ďalší hovno. Na konci mesiaca som mala na desiatu max rožok s maslom (ak vôbec), pritom príjmy mali rodičia dobré. Avšak vedela som, že v takom systéme moje deti vyrastať nebudú. Takže mám presne rozratané, čo minieme, čo odložíme a naučila som sa tak hospodáriť, že odkladám 2-3x ročne viac ako 1000€ za mesiac. Partner je z rodiny, kde sa šetrilo, ja som sa učila od svokry. Niekedy si človek nejakú blbosť odoprie ale je to nič v porovnaní s tým, čo sa dá ušetriť.
My máme naštastie s manželkou zhruba rovnaké finančné nastavenie, teda obaja viac odkladáme ako minieme. A keď niekto minie, je to premyslené a nie finančne náročné.
Žiť s človekom čo by všetko rozflákal by som veru nechcel. To by sme sa veľmi často hádali a aj rýchlo rozišli...
@anonym_autor nečítala som komentáre. Opýtam sa, rozprávate sa o tom? Vieš, koľko zarobí, koľko čo platí? Vieš naisto, že nemá nejaké úspory? Bývate spolu, alebo plánujete?
Ale ved muz, co (na nu) minie kazdy mesiac vsetko do centu, je sen kazdej zeny. Ci? Zase nejaka vynimka?
Ale ved muz, co (na nu) minie kazdy mesiac vsetko do centu, je sen kazdej zeny. Ci? Zase nejaka vynimka?
@anonym_072995 Ona niekde pisala, ze to minie na nu? Nefabuluj.
@anonym_072995 Ona niekde pisala, ze to minie na nu? Nefabuluj.
@anonym_0fbcf5 ale ved to mine na rodinu, domacnost ... Lakomec je fuj, rozhadzovacny je podla tohto vlastne tiez fuj. 🙂
Uspesny muz je taky, co zarobi viac, ako jeho zena minie. Uspesna zena je taka, co takeho najde. :D
@anonym_autor pre mna by to bol obrovsky problem, pt3etoze financna gramotnost a podobne fin nastavenie s partnerom je pre mna uplny zaklad bez ktoreho by som vo vztahu nepokracovala
@anonym_0fbcf5 ale ved to mine na rodinu, domacnost ... Lakomec je fuj, rozhadzovacny je podla tohto vlastne tiez fuj. 🙂
Uspesny muz je taky, co zarobi viac, ako jeho zena minie. Uspesna zena je taka, co takeho najde. :D
@anonym_072995 Rodina? Domacnost? Vsak ani nevieme, ci maju spolu dieta a ci vobec spolu byvaju. No esteze vies viac😏 Nauc sa citat s porozumenim. Ocividne ti to robi velke problemy.
manžel veľmi podobne. Za 15 r práce nenašetril ani cent. Bol tak naučený z domu.
Preto držím financie ja. Manžel má k účtu prístup, vidí kde idú eurá, myslím že to úplne stačí. O financiách rozhodujem hlavne ja. Inak by sme boli už aj na ulici.
no musi zarobit tak, aby proste neminul 🤣
@anonym_61c1b1 taký aj keď zarobi viac, tak aj minie viac. Je to naozaj o gramotnosti, hospodárení a aj disciplíne, ktorú má dotyčný mať z domu... Ale dá sa aj pekne naučiť, ak sám chce. Veď vieme, že sú ľudia, ktorí budú aj s malom (moja starká vedela hospodáriť a ešte aj odložiť s malého dôchodku - narodena pred vojnou) a aj ľudia, ktorí zarobia 1500-2000€ a neostane im nič.
@anonym_autor Jasné že sa dá.Moj manžel za 15 rokov našetril toľko bokom , že sme nedávno kúpili spoličny investičný byt.Keby sa nepriznal ani o nich neviem .Vraj ich setril ako prekvapenie na moju päťdesiatku.Keď som ho spoznala , do výplaty do centa minul na zážitky a dovolenky.
@anonym_autor Jasné že sa dá.Moj manžel za 15 rokov našetril toľko bokom , že sme nedávno kúpili spoličny investičný byt.Keby sa nepriznal ani o nich neviem .Vraj ich setril ako prekvapenie na moju päťdesiatku.Keď som ho spoznala , do výplaty do centa minul na zážitky a dovolenky.
@anonym_a49c12

@anonym_a49c12
@anonym_0fbcf5 Tak vies každý má iný plat a každý vie, odložiť inak.Ja tu píšem o Tom, že sa to dá.Niekto by tajne našetril na auto, niekto na dovolenku.Píšem tu o čase 15 rokov.A teraz asi odpadneš, ale za ten čas sme splatili aj náš dom a auto.Pekny deň
@anonym_autor neda sa to a v nasom pripade to bol jeden z hlavnych dovodov rozchodu. A to sme spolu aj zili a stalo sa nieraz ze par dni pred vyplatov nebolo z jehobstraby ani na nakup potravin. Hrozne cosi. Povedat si nedal nic aby si odkladal, aby sme nadobuski nieco spolu ci na dovolenku, ked mal minul a co bilude neskor nezajem. Jeho rodicia presne taki isti. Radsej budem sama ako s takym clovekom.
@anonym_072995 počkaj, to si naozaj myslíš, alebo je to irónia?
Ja si myslim, ze ty ho to naucit nemozes, ani nikto iny. Jedine on sam, ak bude chciet.
Nie finančnej gramotnosti ho vo vyššom veku už nenaučíš.Tam sa treba poďakovať jeho rodičom, obvykle su takí istí
Ale zivot s takym clovekom by som nechcela.Su to ľudia nespoľahliví a nezodpovední.Radsej zidem z kratšej cesty na tvojom mieste
manžel veľmi podobne. Za 15 r práce nenašetril ani cent. Bol tak naučený z domu.
Preto držím financie ja. Manžel má k účtu prístup, vidí kde idú eurá, myslím že to úplne stačí. O financiách rozhodujem hlavne ja. Inak by sme boli už aj na ulici.
@anonym_f2e554 Uf, toto by som nedala. Pre mna absolutne asexualne. By som mala pocit, ze davam synovi peniaze na zmrzlinu.

ano da sa ... mozes mat nanho dobry vplyv.. ale musi chciet a nebude to lahke ...