Čo robiť, keď partner nechce ďalšie dieťa?
Ahojte, už som sem písala, že chcem ešte jedno dieťa ale muž nechce. Naše prvé je mierne postihnuté, ale zaradené do života. Druhé zdravé máme...kedysi sme sa bavili o veľkej rodine a je to preč. Snažím sa akceptovať a zmieriť sa, že dalsie nebude, avšak je to náročné. Aspoň keby sa somnou o tom rozpráva, že vie že je to pre mňa náročné, ale je rád že akceptujem jeho rozhodnutie alebo niečo také. Ale vzdy ma akurát tak ešte viac zdeptá. Ja som sa podvolila hoc trpím a on nemôže dať aspoň náznak empatie??? Čo robiť. Sme spolu už 10 rokov..
Na dieťa treba dvoch čo chcú a musia sa navzájom akceptovať, že ak jeden už nechce, bolo by to nasilu. Ja osobne mám tri deti, jedno chcené a dve z donútenia a o tie dve ma aj bývalá partnerka obrala.
Takže niekedy je dobré akceptovať aj rozhodnutie partnera, nie len keď žena chce.
A chodíš do roboty? Zarábaš na rodinu aj Ty? ... proste nechce, nechce ... to nie je len o tom vynosiť, porodiť, starať sa ... daj svoje dve deti do škôlky, choď do roboty ... možno po polroku zmeníš názor.
A chodíš do roboty? Zarábaš na rodinu aj Ty? ... proste nechce, nechce ... to nie je len o tom vynosiť, porodiť, starať sa ... daj svoje dve deti do škôlky, choď do roboty ... možno po polroku zmeníš názor.
@dzulli1980 chodím do práce a obe vozím rano aj po obebe do škôlky a školy.
Na dieťa treba dvoch čo chcú a musia sa navzájom akceptovať, že ak jeden už nechce, bolo by to nasilu. Ja osobne mám tri deti, jedno chcené a dve z donútenia a o tie dve ma aj bývalá partnerka obrala.
Takže niekedy je dobré akceptovať aj rozhodnutie partnera, nie len keď žena chce.
@anonym_44bc2a ale keď, žena akceptuje boli by fajn počuť, že manžel cíti a chápe, že je ro ore ňu zložité či iba žena má akceptovať a od manžela netreba empatiu?
Ako ste na tom finančne, máte dostatočné úspory ak by bol výpadok príjmov vydržíte fungovať niekoľko mesiacov?
@anonym_5c6e2b áno, po finančnej stránke problém nieje. Ako som písala, ja akceptujem jeho rozhodnutie, aj keď som nie stotožnená, len by som chcela s jeho strany tiež nejakú podporu/pochopenie.
@anonym_44bc2a ale keď, žena akceptuje boli by fajn počuť, že manžel cíti a chápe, že je ro ore ňu zložité či iba žena má akceptovať a od manžela netreba empatiu?
@anonym_autor rozdiel je empatia a iba jednostranné rozhodnutie mať ďalšie dieťa. Dve odlišné veci. Nemiešaj jablká a hrušky.
@anonym_autor rozdiel je empatia a iba jednostranné rozhodnutie mať ďalšie dieťa. Dve odlišné veci. Nemiešaj jablká a hrušky.
@anonym_44bc2a čítala si prispevok dokonca? A keď už hovoríš o jednostrannom rozhodnutí o dieťa. Asi ked sme sa o niecom bavili o xy rokmi, preto sme sa dali do toho vzťahu..a dalsie toto je tiež jednostranné rozhodnutie nemať ďalšie a to je ok? Ja chcem len náznak pochopenia, keď svoj názor na deti zmenil.
Neviem, nemala by si sa o tom porozpravat so psychologom? Vies, my ti tu nepomozeme a ani muza nepresvedcime. Aj ked tu napises 10x.
tu ti nikto nepomoze, ja by som uz ani druhe nechcela, nie to tretie, zrejme chce muz aj trochu kludu uz v zivote a casu pre seba
Deti majú určité potreby a čím sú staršie, tým nákladnejšie. Ak chceš deťom dopriať všetko to, čo majú aj ostatné, aby im nebolo ľúto a nezávideli, je to drahé. Dieťa nestačí šatiť a nakŕmiť. Je treba v školskom veku platiť športové kluby, jazykové školy, výtvarnú školu, hudobnú školu na nejaký nástroj a pod.- je to na jedno dieťa zopár stovák mesačne. K tomu treba prirátať dovolenku v lete pri mori a v zime niekde na lyžovačke. Ak príjem vašej rodiny presahuje 7 - 8 tisíc Eur mesačne, tak nad ďalším dieťaťom neváhaj.
Ty si mohla mať plány, ale život si to niekedy zariadi proste inak. Ja tvojo muža chápem. Mať dieťa s postihnutím,tak osud už viac nepokúšam, hlavne ak už súrodenca má. A čo sa týka podpory. Tiež by ma to nebavilo za niekým stále chodiť. Určite si v "depresiách" z toho nie chvíľku,ale dlhodobo. A to tomu druhému strašne berie energiu a chuť sa o tom baviť dookola.
@anonym_44bc2a čítala si prispevok dokonca? A keď už hovoríš o jednostrannom rozhodnutí o dieťa. Asi ked sme sa o niecom bavili o xy rokmi, preto sme sa dali do toho vzťahu..a dalsie toto je tiež jednostranné rozhodnutie nemať ďalšie a to je ok? Ja chcem len náznak pochopenia, keď svoj názor na deti zmenil.
@anonym_autor a povedala si mu to takto narovinu ako nám? Treba sa s ním otvorene o tom rozpráva. Možno sa len bojí mať to ďalšie dieťa, keď píšeš, že jedno máte trochu postihnuté. Chlapi to berú úplne inak a musíš sa s ním o tom porozprávať
Len sa porozpravat s nim. Ak to nedokazes, celkom vsetko vyjadrit, napis mu list. Ja ta plne chapem. Ty si zarespektovala jeho rozhodnutie ale on v podstate neurobil v tomto ziaden komprosim. Aky? Myslim si, ze on si to pravdepodobne uzavrel logicky, nie je pripraveny to rozoberat na emocnej urovni. Takze neviem, ci tu tuzbu v tebe niekedy pochopi. Ja by som asi vyhladala psychologa s ktorym by som sa mohla o tom rozpravat, vnutorne si to odzit a uzavriet v sebe. Lebo, toto moze vas vztah znicit. Ty citis voci nemu hnev, hnevas sa nanho, potom mozes prudsie reagovat na veci, ktore by ti inak nevadili. On to moze brat ako vlastne zlyhanie, aj to, ze mate postihnute dieta. Moze si brat za svoju vinu aj ked to nemusi povedat nahlas a uvedomit si to. Clapi sa velmi boja zlyhania. Az tak velmi, ze dakedy radsej oddidu zo vztahu aby tomu museli celit. A podla mna, z teba citi aj tu tuzbu po dietati. Taku tichu vycitku.
@anonym_autor asi ste sa o tom bavili, kym sa vam narodilo postihnute dieta, ja sa vobec necudujem, ze sa zlakol a uz nechce "riskovat". Skor je pre mna tazko pochopitelne, ze ty riskovat chces, ale ok, nesudim, len sa ti snazim povedat, ze ani ja by som na jeho mieste asi nevedela reagovat stylom: chapem, rozumiem, resp.ak by som nieco take povedala, bolo by to len prázdne klise, rozumiem tvojej tuzbe po dalsom dietati... Aj tak mam pocit, ze ty ten rozhovor ocakavas len preto, aby si ho mohla lamat. On je presvedceny, ze dalsie dieta nechce, ja tiez neviem, o com viac sa tu da diskutovat. Ja verim, ze s dvoma detmi mate zivot naplneny az az, proste si tam to tretie nevie predstaviť.
Na to si radsej najdi kamaratku. Muz asi po prvom pochopil, ze to nemusi byt take ruzove a nechce uz riskovat. Alebo na deti zmenil nazor, to sa smie. To, ze niekto chcel mat kopec deti pred 10 rokmi ho nezavazuje do konca zivota, ide o preferenciu, ktora sa moze zmenit. Ludia starnu, menia sa ich nazory, to je normalne. A ano, bohuzial ti tym zhatil plany, ale ak niekto viac deti nechce, ma v tom mat pravo veta. Teda ide sice len o jeho rozhodnutie, ale malo by sa respektovat. A skus si polozit otazku, ci tubtuzbu po dietati mu neomielas stale dookola, ci sa ho nesnazis do toho podvedomo dotlacit. V takom pripade je len normalne, ze nema chut tu temu zasa rozoberat, hlavne ak ju uz ma v sebe vyriesenu.
ale on nieje ty ..je to chlap.. nie postava z telenovely .. hold nedava najavo city tak ako v reklame .. zmier sa s tym a najdi si kamosku ..len jej nevylakavaj stale lebo aj ta odide .. su veci s kt sa treba zmierit sama... ak mas tolko volneho casu na premyslanie radsej si chod zabehat alebo na kruzok kde prides na ine myslienky
@anonym_autor je pre teba viac mat RODINU alebo ďalšie dieťa?
Asi som zla, ale toto posadnutie plodenim nechapem.
Asi som zla, ale toto posadnutie plodenim nechapem.
@anonym_a56df3 nie si zla. Ani ja to nechápem.
@anonym_autor ja to vidím tak ze tvoj muž má viac rozumu ako ty. Nie si bezdetna, máš 2 deti, tak o čo ti ide?
@anonym_autor ja tvojho muza chapem,keby mi neustale niekto plieskal o hlavu dokola tu istu temu,ktora je uz uzatvorena,tiez by ma to znechutilo.co chces stale preberat?pises ze ste sa dohodli a uzatvorili to,preco sa v tom stale rypes?
A vedela by si sa aj sama postarat o 3 deti keby nahodou zomrel/odisiel? Dieta musia chciet dvaja, inak bude trpiet. Uz to, ze chcel druhe po postihnutom je zazrak. Bud vdacna za to co mas.
Uz to ze po prvom mate druhe by som bola rada aj za to druhe. Nepozeraj na to co nemas. Pozeraj na to co uz mas.
Chapem ze ti chyba ta empatia. Pochopenie. No ak tlacis na pilu necuduj sa ze to nemas.
@anonym_autor aj ja som chcela vzdy vela deti. Ale jedno sa narodilo chore (v poradi tretie), takze ak by ma niekto chcel presviedcat stylom "chcela si velku rodinu pred 10 rokmi tak preco nie dalsie", tak by som mu dala facku. Napriek tomu, ze to nie je problem financii. Jednoducho su veci, ktore menia situaciu...
Ja viem, ze Ti to je luto, ale tak manzel evidentne ma na to svoje dovody - a ked hovoris ze jedno dietatko je mierne postihnute, asi ma manzel na to dovody a mozu byt nie z pohodlnosti, ale zodpovednosti. Nie vsetko je o tom, ci mate na to financie...
Na Tvojom mieste by som proste sa snazila stotoznit s tym, ze mam dve decka (mnohi mat nemozu), a zila spokojny a stastny zivot - takto si znicis rodinnu pohodu a mozno aj manzelstvo, ak budes na to tlacit a uzierat sa.
@anonym_autor nedočítala som sa,že prečo nechce ďalšie..bojí sa postihnutia? Financie? Je to ťažke ja som mala túžbu mať tretie..nakoniec aj mame a vieaxo chcela by som ešte jedno a muž uz ozaj nie navyse obaja mame 37
@anonym_autor nedočítala som sa,že prečo nechce ďalšie..bojí sa postihnutia? Financie? Je to ťažke ja som mala túžbu mať tretie..nakoniec aj mame a vieaxo chcela by som ešte jedno a muž uz ozaj nie navyse obaja mame 37
@anonym_0637bd Nechce, lebo proste nechce. Nestaci? Okrem toho, autorke bude kazda odpoved malo. Ona proste stale toci svoje.
@anonym_0637bd Nechce, lebo proste nechce. Nestaci? Okrem toho, autorke bude kazda odpoved malo. Ona proste stale toci svoje.
@anonym_a56df3 zrejme je jej tužba taka veĺka ze nerozmysla ze moze stratit manzela
@anonym_autor aj tvoje rozhodnutie je jednostranné, nielen jeho. Deti sa majú rodiť tam, kde ich chcú obaja rodičia, nie tam, kde len matka chce mať kopu detí. Uvažuj rozumne, máte dve deti, tak sa im venujte a vychutnávajte si to. Pochopila by som tvoju obsesiu, keby ste ešte dieťa nemali, ale takto... Nedramatizuj a ži si v pohode so svojou kompletnou rodinou
Pohovor si s muzom, skus neakceptovat jeho ignore, a vytiahni z neho aky ma problem... ci tam nebude aj problem s komunikaciou a iny v tom vztahu, ked mate problem si toto vydiskutovat, najma ak deti kedysi chcel. Ono urcite toho s detmi mate dost, mate aj postihnute dieta, moze mat dovody akekolvek. Vytiahla by som to do riadneho rozhovoru, lebo to si treba vydiskutovat a nie to utlacat a ututlavat. Vyplava to na povrch o rok dva desat a kludne aj s velkou nenavistou, ze vlastne ta pripravil o "velku rodinu" atd, ak to potlacis do uzadia bez nejakeho rozumneho dovodu, rozhovoru a konecnej dohody.

Ako ste na tom finančne, máte dostatočné úspory ak by bol výpadok príjmov vydržíte fungovať niekoľko mesiacov?