icon

Čo robiť, keď prichytíme susedovo dieťa fajčiť?

annm81
7. dec 2023

Ahojte. Pošťastilo sa mi prichytiť susedovie štrnásťročného fajčiť. Susedov poznáme z videnia. Keď sa stretneme, prehodíme pár zdvorilostných slov. Občas si navzájom prevezmeme balík od poštára, zalejeme kvety počas dovolenky, ale nie sme priatelia, nenavštevujeme sa. Som si ale v podstate istá, že o synovom fajčení nevedia a ako nefajčiarom a zdravo žijúcim ľuďom by sa im to nepáčilo. Keby ste boli na mojom mieste, povedali by ste im to? Priamo? Naznačiť? Neriešiť?

A keďže mám deti podstatne mladšie, tie, ktorých deti nikdy nefajčili, ako ste to dosiahli? Nerada by som, aby moje deti v puberte prepadli fajčeniu, lebo kamaráti... Priklad doma majú- sama som nikdy nefajčila. Ich otec je nefajčiar, aj starí rodičia aj ujovia a tety, teda celá bližšia rodina. Snažím sa ich už od raného veku učiť, že nemajú podliehať takýmto tlakom. Keď sa niekde dozviem o nejakej priblblej výzve na tiktoku, alebo o deťoch z okolia, čo spravili nejakú hlúposť, tak sa bežne o tom s nimi rozprávame. Teda vedia, že jesť kapsule do prania je nebezpečné a že skočiť z veľkej výšky len preto, že ťa k tomu povzbudzujú kamaráti, alebo sa ti vysmievajú, že si padavka, je hlúpe.

Čo ma možno mnohé nepochvália, nemám žiadny problém učiť deti, že niektorí ľudia sú prosto hlúpi a majú debilné nápady a nasledovať ich znamená byť rovnako hlúpy. Ak príde syn zo školy a povie mi, že niekto je idiot, lebo spravil to a to, nemám najmenšiu potrebu mu dohovárať, ako si všetci ľudia zaslúžia úctu (vulgarizmy nepoužíva a ani by som ich netoerovala). Starší syn je obľúbený, má veľa kamarátov, ale nemá problém povedať, že sa nezapojí do nejakého "podniku", lebo sa mu to nepáči. Ale je ešte len prvák, teda netuším, čo bude v puberte. Máte nejaké tipy a triky?

Strana
z2
medda_beda
7. dec 2023

Možno na to prídu možno nie, ja som to vedela dobre skrývať a moji rodičia sú nefajčiari.
Lenže ja som fajčila vždy max 2 cigarety.
A nikdy som nemala problém nefajčiť.
Obaja s manželom nefajčíme.Ja si zapálim možno 2 krát za rok niekedy ani 3 roky.Manžel fajčenie vedel skrývať viac ako 15 rokov.

Mňa osobne nezaujíma kto fajčí a kto nie, nefajčí za moje peniaze.

rebrambora
7. dec 2023

Zalovat sa nema 😉
Ak su nefajciari, maju cuch a venuju svojmu dietatu aspon minimum pozornosti tak si to urcite vsimnu.

sonalove
7. dec 2023

Ja by som to povedadala , tak ako som bola ja rada keď sa mi moja kamarátka povedala že moju 15r Dcéru videla s cigaretou, rozprávali sme sa o tom spolu v klude. ( ja aj otec sme nefajčiari) verim že pochopila. Po čase aj elektronické cigy vyskúšala aj zuvaci tabak … nemala som ako zistiť že to skúšala a el. Cigu fajčí, obidve som zistila úplnou náhodou- v zaciatkoch. Rodičia NEMAJÚ AKO ZISTIŤ že deti fajčia el. Cigu alebo žujú tabak- obidve majú rôzne prichute / vône takze ak im niečo nenájdete - NEVIETE Že si vaši pubertaci kúpia el. Cigu alebo zuvaci tabak . Malé písmenka nečítajú… ved kamosi im to ponúkli -a aby neboli out , daju si … vyskusat chcú .. tomu nezabranite. Záleží od kamarátov v akej sú partii. Potom uz je to o komunikácii doma s rodičmi či to pochopia z rozhovoru čo im hrozí napr. Pri žuvaní tabaku (nečítajú si kolko nikotínu je v 1 vrecúšku -1-5-viac cigariet? Dajú si ih viac po sebe a potom končia priotraveni na pohotovosti) , či sú dosť silní povedať v partii NIE . Či?

didamt
7. dec 2023

Ja by som asi taktne naznačila, ak sa poznáte lepšie hoci nie ste kamaráti, povedala by som. Prečítala som si mnohé odpovede......ale.....aj ja by som bola rada keby sa ku mne dostala informácia že moje dieťa fajčí. Rady typu nestaraj sa do druhých, nerieš....a takto to tu potom máme, deti sú závislé, siahajú si na život v krajnom prípade, prepadnú partiám, berú drogy. Ked je to už v takomto stave, je neskoro. Ja osobny by som si vyčítala, že som možno mohla zasiahnuť. Naopak, máme si všímať ľudí okolo....koľko ľudí potrebuje pomoc a nik si ich nevšíma. Všetko sa nejako a niekde začína. Asi som už stará, ale mne toto nepríde ok. Tváriť sa že tu žijem sama....a všetko okolo sa ma radšej netýka.

ghoul_
7. dec 2023

@annm81 susedom by som nič nepovedala - starám sa o seba nie o druhých a vôbec to nie je moja vec . Úprimne aj keď si to nemyslíš tak v puberte tvoje deti budú hocičo robiť a skúšať ako všetci , tomu proste nezabrániš ani keby sa na hlavu postavíš.

minka201
7. dec 2023

@annm81 A tí tvoji susedia sú fajčiari? Všimla som si, že najmä z detí fajčiarov sa stávajú tiež fajčiari. Tie deti v tom odmalička žijú, tak je to pre ne prirodzené. Nuž, neviem, ale asi by som sa do toho veľmi nestarala :/
V mojej blízkej rodine fajčiara nemáme. V širšej rodine asi 1. Takže ja osobne sa až tak nebojím, že z mojich detí budú fajčiari.
V období dospievania je normálne, že to decká skúšajú. Hoci ja nefajčím, nerobila by som cirkusy, keby moje dieťa skúsilo cigarety. Osobne si myslím, že prevencia proti tomu, aby sa z dieťaťa stal fajčiar, je príklad rodičov 🙂 Opravte ma, ak sa mýlim.

pralinka25
7. dec 2023

@sonalove no vidis ale tvoj rozhovor pokojny a uprimny vobec nepomohol a skusala dalej. aj dieta z tejto temy to bude robit. len sa z neho vdaka susede stane vacsi spekulant a bude obozretnejsie a este to aj nastrbi vztahy doma lebo podla slov autorky su rodicia razni.
dnes je uz slusna osveta o skodlivosti cigariet. robi sa aj na skolach. to dieta to velmi dobre vie. rodic mu nepovie ziadnu novinku a trest je len voda na mlyn.

misters
Odpoveď bola odstránená
dada2610
7. dec 2023

@annm81 politika po voľbách už nie je zaujímavá tak si presedlala na sociológiu?

walentina7
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2