icon

Čo robiť, keď prichytíme susedovo dieťa fajčiť?

annm81
7. dec 2023

Ahojte. Pošťastilo sa mi prichytiť susedovie štrnásťročného fajčiť. Susedov poznáme z videnia. Keď sa stretneme, prehodíme pár zdvorilostných slov. Občas si navzájom prevezmeme balík od poštára, zalejeme kvety počas dovolenky, ale nie sme priatelia, nenavštevujeme sa. Som si ale v podstate istá, že o synovom fajčení nevedia a ako nefajčiarom a zdravo žijúcim ľuďom by sa im to nepáčilo. Keby ste boli na mojom mieste, povedali by ste im to? Priamo? Naznačiť? Neriešiť?

A keďže mám deti podstatne mladšie, tie, ktorých deti nikdy nefajčili, ako ste to dosiahli? Nerada by som, aby moje deti v puberte prepadli fajčeniu, lebo kamaráti... Priklad doma majú- sama som nikdy nefajčila. Ich otec je nefajčiar, aj starí rodičia aj ujovia a tety, teda celá bližšia rodina. Snažím sa ich už od raného veku učiť, že nemajú podliehať takýmto tlakom. Keď sa niekde dozviem o nejakej priblblej výzve na tiktoku, alebo o deťoch z okolia, čo spravili nejakú hlúposť, tak sa bežne o tom s nimi rozprávame. Teda vedia, že jesť kapsule do prania je nebezpečné a že skočiť z veľkej výšky len preto, že ťa k tomu povzbudzujú kamaráti, alebo sa ti vysmievajú, že si padavka, je hlúpe.

Čo ma možno mnohé nepochvália, nemám žiadny problém učiť deti, že niektorí ľudia sú prosto hlúpi a majú debilné nápady a nasledovať ich znamená byť rovnako hlúpy. Ak príde syn zo školy a povie mi, že niekto je idiot, lebo spravil to a to, nemám najmenšiu potrebu mu dohovárať, ako si všetci ľudia zaslúžia úctu (vulgarizmy nepoužíva a ani by som ich netoerovala). Starší syn je obľúbený, má veľa kamarátov, ale nemá problém povedať, že sa nezapojí do nejakého "podniku", lebo sa mu to nepáči. Ale je ešte len prvák, teda netuším, čo bude v puberte. Máte nejaké tipy a triky?

Strana
z2
barbora0308
7. dec 2023

@annm81 Ja osobne by som to nepovedala susedom. Ak su nefajciari, tak musia casom zistit, ze ich syn fajci, to citis na obleceni, rukach a pod...myslim, ze ak sa naozaj zaujimaju o svoje dieta, tak to coskoro urcite zistia.
K ostatnemu sa neviem vyjadrit, sama sa bojim obdobia puberty 😬 len ak si spomeniem, ako som sa chovala ja 🫣.

januska12323
7. dec 2023

Mala si povedať keď si ho pristihla teraz už to nechaj tak. Deťom môžeš dohovárať koľko chceš ale až v puberte sa uvidí či to chce skúsiť alebo nie. Ja osobne som tiež nikdy nefajčila lebo som mala dosť rozumu a vedela som, že keď začnem bude to cítiť a veľmi ľahko sa stanem závislou. Peniaze na to tiež neboli tak ani nebolo z čoho.

lenkasarka
7. dec 2023

@annm81 keď nefajčia tak to zistia a možno už aj zistili. Ja som názoru, že každý má vychovávať to svoje dieťa nie cudzie. A nie nepovedala by som im to.

petronelag
7. dec 2023

@annm81 Netreba žalovať, oni na to prídu a keby ste to povedali, tak ten chlapec by sa na vás hneval. On skúša, ako väčšina chlapcov v jeho veku.

mikadooo
7. dec 2023

@annm81 nie nepovedala. Oni na to prídu sami. Tiež som fajčila z frajeriny. Prešlo ma to. V 14 je to čisto frajerina. A prečo my deti fajčiacej matky nefajčíme? Neviem, podľa mňa sme vychytali dobré kamarátstva, áno, fajčenie bola frajerina, ale neboli to také množstvá alebo frekvencia, aby sa z toho stala závislosť... Tak asi preto 🤷.

memma
7. dec 2023

@annm81 netuším ci by som to povedala. Ale na druhej strane by som chcela aby mi to suseda povedala

simsalabim
7. dec 2023

Neviem, ako dosiahnut, aby deti nefajcili. Moje vsetky 3 dospele nefajcia a nikdy nefajcili. Ja tiez nie. U mna to je jasne - v detstve sme s otcom kvoli jeho praci vela cestovali autom. On fajcil, ja mam kinetozu=caste vracanie. Cigarety to zhorsovali a ja ako Pavlovov pes mam zafixovane cifareta=nevolnost. V zivote som si ani nepotiahla. Vplyv rovesnikom bol slabsi ako moj reflex ( v urcitom monente dom v partii bola jedina bez cigy). Manzel fajcil asi 10 rokov, mojim vplyvom prestal. A deti? Neviem, ci sme im isli vzorom, niekedy sme sa o fajceni rozpravali, ci to malo vplyv? Len pre zaujimavost, kedysi som citala nejaku studiu, ktora spajala fajcenie s nekojenim. Ze deti, ktorym bol odopierany prsnik, su vo vacsej miere fajciari a ukludnuje ich to podobne, ako kojene dieta prsnik.

abbey1
7. dec 2023

Ťažko nevedieť, že mi dieťa fajčí. Ja ako nefajčiar to proste cítim okamžite.
Osobne by som im to však povedala. Sama by som chcela vedieť, keby moje dieťa fajčili, pilo,...v tom veku.
Ak to však nebola jediná cigareta v jeho živote, pravdepodobne to rodičia vedia.

0silvia0
7. dec 2023

@annm81 ja osobne by som nepovedala, ale mne svagrina povedala, ze videla mojho syna fajcit.
Tiez ked bol maly mi svatosvate sluboval, ze nikdy nebude fajcit a brat drogy😄, fajcit fajci, lebo mu to chuti. Ja som nefajciar, muz je fajciar.

maranco
7. dec 2023

@annm81 za deti sú zodpovedný rodičia, mali by o tom vedieť. Keď ich nabudúce stretneš a prehodíš pár slov spomeň im to.
Nemusia čakať kým závislosti celkom prepadne a si to všimnú, ale môžu to skôr riešiť. Teraz deti cez prestávku v triede fajčia elektronické cigarety, alebo žujú tabak a nikto z dospelých si nič nevšimne.

annm81
autor
7. dec 2023

@simsalabim Spomínam si, ako mi starší kamaráti spominali metódu z čias socializmu - keď ich rodičia prichytili s cigaretou, donútili ich vyfajčiť celú krabičku. Deťom vraj bolo tak zle, že na ďalšiu už v živote nepomysleli... len neviem, či práve týmto smerom chcem ísť, hoci vyzerá efektívne 🙂

simsalabim
7. dec 2023

@0silvia0 moj ma byvaleho spoluziaka, ktory na ZS a v prvej polovici gympla robil osvetu proti drogam na ich skole aj mimo. Prezentacie, prednasky, zucastnoval sa akcii… jeho mamina bola vzdy hrda, ako vystupuje proti drogam. Momentalne, v 23 rokoch, je uz 5 rokov zavisly. Je to strasne smutne, vobec nevieme, co sa stalo.

simsalabim
7. dec 2023

@annm81 ano, toto sa tradovalo. Ako to bolo efektivne, netusim. Ale z casu na cas som pocula, ze toho a toho otec prinutil vyfajcit celu krabicku 🤪

annm81
autor
7. dec 2023

@maranco Toto ma najviac nahlodáva. Naozaj si myslím, že rodičia to nevedia, tak asi je to len v začiatkoch a môžu tak začať problém riešiť hneď v jeho počiatku.

simsalabim
7. dec 2023

@annm81 neviem si predstavit, ze rodicia nefajciari ten smrad necitia. Mne sa hned otoci zaludok, ked niekto taky vojde do autobusu 🫢

0silvia0
7. dec 2023

@simsalabim tak toto si neviem predstavit mat dieta zavisle na drogach. Netesi ma, ani ze syn fajci, oni na strednej fajcili vsetci, uplne vsetci.

0silvia0
7. dec 2023

@annm81 ak to tak citis, tak to rodicom povedz. Ked som to riesila ja so synom, rozpraval mi sprostosti ze tie cigarety co ma v taske strazi spoluziakovi, aby mu ich jeho mama nenasla🙈

martinkatinka
7. dec 2023

@annm81 tazko pivedat co vedia a ci to bola prva a jedina cigareta. Ja by som povedala, ak ich poznas.

simsalabim
7. dec 2023

@0silvia0 najmladsia dcera na SS mi hovori, ze je jedna z mala, co nefajci… asi aj vplyv rovesnikov je silny.

A ten chlapec nie je v rodine jediny zavisly. Vraj k tomu priviedol aj starsiu sestru. Takze maju doma 2 z 3 deti zavisle. Ani si to neviem predstavit. Kedysi sme boli v kontakte, ale zhruba v case, ked ten syn do toho spadol, sa prestali ozyvat a mne je blbe sa ozvat. Ale co pocuvam od synovca, vraj je to zle. Ale aj toto vie len tak sprostredkovane, cez siete. A to boli kedysi na ZS najlepsi kamosi…

diewcatqoo
7. dec 2023

Tiez sa mi stalo, ze som susedovie pubertalne dieta pristihla s cigaretou. Sice sa ju snazil skryt, ked ma uvidel, ale videl, ze vidim. Nepovedala som to nikomu. Myslim, ze taketo veci by sa mali riesit v ramci rodiny. Ak by som ho pristihla s alkoholom alebo travou, to by som im uz naznacila.
A ako docielit, aby tvoje dieta v buducnosti nefajcilo? Tazko povedat a tiez by som to rada vedela. Snazim sa synovi odmalicka vstepovat, ze to nie je ok, smrdi to a skodi to zdraviu. Ale nedam ruku do ohna za to, ze to nebude chciet aspon skusit. Vacsina mladych to v puberte aspon vyskusa.

annm81
autor
7. dec 2023

@simsalabim Ja tiež neznášam pach cigariet, ale poznám človeka, čo fajčí len pomerne málo (1-2 denne) a šúľa si tabak (netuším či v tom je rozdiel oproti kupovaným cigaretám, toto ide fakt mimo mňa), a u toho to cítim len keď pred chvíľou fajčil a je v tom istom oblečení. U iných to cítim nielen z oblečenia, ale podľa mňa už aj z kože.

Rodičia o tom podľa mňa nevedia, lebo fajčenie by sa im nepáčilo a nemajú problém rozdávať tresty, ak si dieťa zaslúži. Ak by vedeli, myslím, že dieťa by malo domáce väzenie, nie bolo celý deň s kamarátmi... samozrejme, je to len moja nepotvrdená domnienka.

kiwi3
7. dec 2023

neriesila by som to. toto nie je "problem, ktory sa da riesit v pociatku". ak bude chciet fajcit, fajcit bude, snad ho nebudu zvazovat doma. jedine, co moze clovek spravit, je prevencia a to hlavne budovanim dovery s dietatom. potom nema pocit, ze vsetko, co rodic hovori, je len nezmyselny blabol.
a nechcem to zlahcovat, ale zase vybudovat si zavislost na cigaretach nie je az take jednoduche, u vacsiny ludi (a hlavne v tomto veku), je to skor spolocenska zalezitost.

20erika07
7. dec 2023

@annm81 ja by som nepovedala, ked su nefajciari musia to citit a mozno aj o tom vedia ale predsa sa tym nebudu "chvalit" . Ja som v tom veku vyfajcievala tiez, aj ma požalovali, aj mama ma načapala, ale nic ma neodradilo,ani bitky ani zakazy,nic. Sam musi clovek chciet. Kamoska ma syna a cele jeho dospievanie sa pred nim skryvala s cigaretou, nezniesol fajciarov, no a co robi on v dospelosti? Fajčí. Nasa mama zarytá nefajciarka, a vsetky 4 deti sme fajcili. Mohla sa aj na hlavu postaviť, kym to nam nedoplo.
Neviem ako to budem riesit ak sa to stane pri mojich detoch. Syn 16r zatial ok, v triede je ich skoro 30 a maju tam "len" jedneho fajciara. Ale povedal mi , ze uz skusal. No on je zas velmi sporovlivý, takze pri tych cenach nema zaujem, ale pisem zatial, lebo nikdy nevies .
Má vysvetlene samozrejme aj zdravotné následky no je to na nom. Dcerka uvidime ked bude v puberte .

0silvia0
7. dec 2023

@simsalabim mne obe decka chodili na umelecke stredne skoly, tam to bolo take uvolnene, oni tam fajcili aj s ucitelmi. A ked sa uz vytvori navyk...
Mozno by si sa tym znamym mohla ozvat, nemusi ti to byt blbe. Oni si tiez mozno myslia, ze ich kazdy odsudzuje, tak sa radsej stiahli, musia to mat tazke.

saxana000
7. dec 2023

Fajcit ma.stretli snad vswtci znami mojich rodicov nikto noc neprezradil ani moja mama ked stretla nehlasila.v 14 je to len frajerina nic viac..

veronikaszabova
7. dec 2023

@annm81 nie, nebonzovala by som. A po pravde, ja ako nefajciar citum, kto je fajciar a kto nie. A keby mi niekto zaloval na syna, ze ho videl niekde fajcit, pomyslela by som si o nom svoje.

kristiii
7. dec 2023

@annm81 ja by som nepovedala. Popravde ma nezaujíma či fajčia cudzie deti. Ja som mala 11, áno 11 🙈, keď sme s pár kamoškami skúšali cigarety. Samozrejme z frajeriny, ako veľké baby. Trvalo to pár týždňov, cigarety sme zahrabávali v lesíku, lebo každá sme sa báli ich zobrať domov, až kým nám raz nezmokli 🤣. Na druhej strane, mala som to skoro za sebou a na strednej, keď veľa spolužiakov fajčilo, mňa to už vôbec nelákalo. Takže ja by som v pohode rozdýchala aj keby načapem vlastného syna. Samozrejme, že by som sa mu snažila dohovoriť a vyhovoriť, ale cirkus by som určite nerobila.

akvi
7. dec 2023

@annm81 asi by som im to nepovedala, tiež si myslím, že ak sú oni nefajčiari, tak to už vedia.
A ako dosiahnuť, aby dieťa nepodlahlo takýmto veciam, - jediná cesta je mať nadštandardné vzťahy plné dôvery. Nič iné. Môj syn je už dospelý a keď bol v takomto veku, keď jeho spolužiaci skúšali, on nám o tom doma rozprával. My s mužom sme vcelku "divní" rodičia, pretože my sme mu na to povedali, že ak túži čokoľvek vyskúšať, že môže s nami. Kľudne cigarety, alkohol... Takže syn vedel, že to nie je také tabu, že musí niekde potajomky ťahať. Cigarety nechcel skúsiť, ale chcel ochutnať alkohol. Tak sme mu dovolili. Našťastie mu nič nechutilo a skonštatoval, že nechápe, čo na tom ľudia vidia 😅 Keď mal 18, tak opäť dostal ponuku, že ak má potrebu sa opiť, že doma kľudne môže, ak chce vedieť, aký je to pocit. Povedal, že to zatiaľ nepotrebuje, že mu bohate stačí pohľad na opitého. Keď bol 1x s kamošmi na Silvestra, tak sa vrátil tesne po polnoci, že on sa nemieni s nimi opíjať a že ho nebaví sa na to ani pozerať.

franica
7. dec 2023

Ak sú susedia slušní, aj ich syn je pravdepodobne slušný a je to len klasická frajerina. Fakt sme to robili všetci, chvíľu..aj to samotné skrývanie sa bolo vzrušujúce a strašne sme sa cítili byť rebelmi 😀 Keď už si rodič, tak to pozeráš úplne inak, jasné, že deťom omielame aké to je hnusné, zlé, drahé, nezdravé... mužova rodina okrem neho fajčí celá a tiež nemáme problém povedať, že to je hlúpe, inak to nazvať nevieme a bola to ich sprostosť v mladosti s tým začať a hľa vidíte aké je ťažké prestať, že ani jeden to za desiatky rokov nezvládol, pritom chcieť by možno aj chceli. Tak to ich zatiaľ trochu desí - tá predstava, že nie ty rozhoduješ či prestaneš, ale tvoje telo. Ale ako to už niekto písal, uvidíme potom vplyv partie, puberty a všetko okolo toho... najmä syn počíta peniaze, tak vždy mu vyčíslime koľko dovoleniek, leteniek, výletov taký človek prefajčí za rok, tak to je pre neho úplná nechápačka, že prečo 😀
Ja by som možno mladému susedovi "prehovorila do duše"- nie vychovávať, to nie je moja úloha, ani by to tak od ciedzieho nebral. Len aby vedel, že aj iní dospeláci si to všímajú a nie je to okej. Trochu zahrať na city v zmysle, že vidím ťa, ale nepoviem to vašim. No keby to robili moje deti, bola by som veľmi smutná, určite aj tvoja mama by bola...

hortenziaj
7. dec 2023

Ono veľa záleží od dieťaťa, partie, postavení dieťaťa v nej. Ja ako introvert som ani reálne nemala nikoho kto by mi nukal, moje kamarátky také neriešili, ale sestry to skúšali u babky so sesternicou, ja som vtedy odišla ze fuj,ved to škodí.
Obe sestry fajčia, aj môj otec fajčil a pamätám si ako som ako decko revala keď šiel fajčiť, tak sa schovávaldavala som mu nech na mňa dychne ci nefajčíl a podobne, keďže som Vedela ako to škodí zdraviu a nechcela som aby fajčil. Reálne je mi to ľúto pri sestrách tiež, a aj alkohol u rodiny, ale je to ich život a ja to nezmením, takisto ako u mojich detí, ak sa tak rozhodnú. Keďže ja na to vplyv budem mat asi minimálny, ked vidím už také deti malé, max 8-9 rokov ako si na bicykli podavaju tu elektronickú cigaretu

pralinka25
7. dec 2023

ja by som to rodičom nepovedala.
prave zakazy a sceny maju opacny efekt. priznam sa skusala som aj ja. ako cigarety tak alkohol. ako som skusila a zacala tak som aj skoncila. sama a bez scen mojich rodicov. ako sa poznam ich sceny by sposobili v case puberty u mna uplne opacny efekt.
ako dospela uz vyse dvadsat rokov som nevypila jedinu kvapku alkoholu a fajcit som prestala este v puberte. ale bolo to moje rozhodnutie a moje dozretie. som presvedcena ze ak by som tym bola konfrontovana a nutena niekym inym neslo by to tak rychlo ani tak hladko. tych metod a sposobov ako tych rodicov obist je nekonecne mnozstvo a mozu byt akokolvek prisny a akokolvek dosledni. akurat ho to nauci viac vymyslat. urobis tym podla mna medvediu sluzbu. a ver ze pubertaci vedia byt vynaliezavi velmi. rodic ma v tomto najmensi dosah bohuzial. vychovava sa do puberty. potom je to uz len kto z koho.

podla toho co pises o rodicoch a ich trestoch mozes sposobit akurat vacsie zlo a to dieta sa skor ci neskor prave takymto pristupom moze uplne vymknut kontrole a nepomoze nic.

mam tri deti. ja nepijem ani nefajcim, cvicim zdravo sa stravujem nejem sladke a bla bla bla ale moje deti su samostatne jednotky, vysvetlujem idem prikladom ale to je vsetko co zvladnem. viem ze moja dcera je schopna zjest na tajnaka v skole 200gramoveho cokoladoveho mikulasa a za tym este lizatko, pretoze vie ze doma by som jej 20 minut vysvetlovala ake je to nezdrave. vie ze je to nezdrave a vie ze jej ho nevezmem len by som jej ho nedala celeho na posedenie ale aj tak to urobi. iste ked som sa to dozvedela z nevinnej fotky tak som jej aj tak tu 20 minutovu prednasku dala ale myslim si ze nabuduce to spravi znova. a tak je to aj s inymi vecami.
teraz je to cokolada ked ma 8. tazko povedat akou cestou pojde. doma priklad ma, vysvetlenia tiez ale rovnako ako cigarety cokoladu pred nou neskryjem uplne ze ano.
to decko aj ked bude mat zaracha stale este chodi do skoly. vzdy si najde cestu ak bude trucovat tak mozno aj cestu k horsim veciam ako unik od "diktatury" hoci to rodicia myslia dobre a chcu mu len dobre. este to pekne moze zamavat doma vztahmi.

Strana
z2