icon

Čo si myslíte o vykaní rodičom?

3. jan 2025

Čo si myslíte o tom, keď si niekoho rodič praje, aby mu jeho deti vykali?

Ja mám 27 rokov a odmalička môj otec chcel aby mu jeho deti vykali. On vyká aj svojím rodičom. Myslel si, že k nemu takto budeme mať väčší rešpekt. Ja si na druhej strane myslím, že v tejto dobe je to jedna z vecí, ktorá môže rodiča a dieťa oddialiť. Nepoznám nikoho v mojom veku, kto by svojmu rodičovi vykal. Príde mi to staromódne. A navyše s ním nemám nejaký blízky vzťah. Keď som bola dieťa, vkuse pracoval. Bol buď v práci a pracoval aj doma až do neskorého večera. Veľa toho o nás nevie, lebo s nami netrávil veľa času. Teraz sa s rodičmi len zriedka stretávam, lebo bývam v zahraničí.
Niektorí si možno poviete že veď to je len vykanie/tykanie. Pre mňa to má hlbší zmysel. Ja by som nikdy svojím deťom nepovedala, aby mi vykali. Neznášala by som to. A navyše mi to príde chladné. Mame samozrejme tykám.

Strana
z2
janai1
3. jan 2025

Že mi je jedno ako to majú iný doma.

Mám 26 a poznám ľudí v mojom veku čo vykajú rodičom. Nič divné.
Za váš zlý vzťah vykanie/tykanie nemôže

hipuska
3. jan 2025

@janai1 presne, súhlasím. Tiež mám takých známych, s ktorými sa stretávame. A majú veľmi blízky vzťah s deťmi, napriek tomu, že im deti vykaju

crazy_cat_lady
3. jan 2025

Mne to pride strasne cudne a priznam sa, ze ani som nevedela, ze take nieco ludia robia :D (prvykrat som sa s tym stretla na navsteva u manzelovej babky, ktorej vykala vlastna dcera)

0silvia0
3. jan 2025

Tiez mi to je cudne a nezvycajne, neviem co ine si mam o tom mysliet

autor
3. jan 2025

@janai1 Ja si nemyslím, že vykanie môže za zlý vzťah. Len mi to príde trochu chladné voči vlastným deťom. To je všetko.

nevenka
3. jan 2025

Ja poznam jednu osobu, ktora rodicom onikala, cca 50 rocna je dnes, obaja rodicia jej uz neziju. Ale ina stale, maminka povedali, oni robili....zvlastne pre mna, ale mali to tak.

pribinak
3. jan 2025

Videla som to len raz, že dieťa vykalo svojim rodičom. Cela tá rodina bola strašne čudná, náboženskí fanatici

Mnohí rodičia si myslia že je to vec úcty, ale nie je
Tá Moja známa sa tak či tak strašne hádala a rodičmi, dlhodobo žije v zahraničí, kontakt 0

lindous
3. jan 2025

Ja teda nepoznám naozaj nikoho kto by svojim rodičom vykal a chápem, že je to o zvyku, no ja osobne si to neviem vôbec predstaviť 😅 ale teda keď si niekto snaží takýmto spôsobom snaží vydobiť rešpekt a úctu, neprekvapuje ma, že to s ľuďmi moc nevie a pôsobí chladne

muchotrafka298
3. jan 2025

V niektorych rodinach je to tak zauzivane, dedi sa to z generacie na generaciu. Podla mna ale ziadne vykanie vacsi respekt ani uctu nezaruci.

betulinka1
3. jan 2025

Aj moj muz vyká svojim rodicom. Vnucata uz tykaju. Mne je to tiez divne ale ja to vnímam tak, ze vela citov a pochopenia podla mna doma nezažil. On sa nestazuje ale mnoho jeho Akoze chvaleni sa ako on uz robil v akom veku neviem co a nase deti stale v tom veku nejaku asistenciu nasu, mi je jasne, ze vela starostlivosti a lasky tam nebolo zo strany rodicov. Takej tej vrúcnej lasky bez očakávaní, ze ta lubim, ked posluchas.

cina1
3. jan 2025

v dnešnej dobe nepoznám nikoho. ale otec aj jeho brat vykali mame, ale ich otcovi tykali, ja som rodicom tykala, starkej aj strarkemu vykala, ale uz pravnucence tykali prastarym rodicom a starym rodicom tykali, takze u nas sa to vykanie v rodine postupne vytratilo...
v dnesnej dobe by mi to prislo uz trosku zvlastne, ale mne je jedno ako je u inych a ako mnohe pisu, vacsi respekt vykanie/onikanie urcite nezarucuje

madeincssr
3. jan 2025

Archaizmus a ano, aj urcite "sklo" medzi ludmi. Naozajstna autorita (ucta ostatnych) sa ziskava zivotnou mudrostou, nie formalitami.

katkamarcinova
3. jan 2025

Mám 39 celý život rodičom vykám a som na to velmi hrdá. Mne to vôbec nevadi a stretávam sa s tým ,,že vela ludi sú prekvapení a milo. Dokonca všetci traja surodenci vykáme. Nám naši rodičia v dospelosti povedali že im možme tykat ale ani jeden z nás to neurobil

zuzubb007
3. jan 2025

Za mňa je to vadné

wolf_
3. jan 2025

Mala som asi dve spolužiačky, ktoré svojim rodičom vykali/vykajú (som 30tnička)... Za mňa je to prežitok. Pôsobí to na mňa ako taký studený odchov...

katkamarcinova
3. jan 2025

@lindous cely život vykáme rodičom a to co ste napísala je totálna blbosť nehnevajte sa ale pokial s tým enmáte skúsenosti nepište take slová. Naši si nič nevynucovali niekedy to bolo bežné a nikdy naozaj nikdy sme ani len na sekundu nemali takýto pocit ako to vy opisujete

katkamarcinova
3. jan 2025

Ja len nerozumiem preco dnes ludia odsudzuju to čo nikdy nezažili ja rodicom vykám a absolutne som nikdy nerozprávala niekomu kto tyká, že je to vadné, chladné a podobne. Nám to v živote naozaj nič nerobili my sme vykali ,iní tykali je to v podstate jedno ale súdit niekoho kto vyká len preto , že sa to niekedy robievalo nexhápem naozaj

tetapetra
3. jan 2025

Koľko má otec rokov? Poznám dve, ktoré vykaju svojim rodičom. Ich rodičia majú po 65. Za mňa je to čudné

lindous
3. jan 2025

@katkamarcinova myslela som to trochu inak, nehovorím o všetkých rodinách kde sa rodičom vykalo, chápem, že niekde je to proste zvyk a je to samozrejme na každej rodine, pre mňa osobne zvláštne, ale v poriadku, každý sme iný a z inej rodiny... ale tu autorka vyslovene písala, že jej otec si tým chcel získať rešpekt, ona to pociťovala a teda toto naozaj nie je cesta k tomu ho získať, čiže som to myslela konkrétne na neho

gab1sol
3. jan 2025

Moja mamina svojim rodičom vykakala. Môj ocino svojim rodičom tykal. Naša generácia v rodine rodičom tyká… Mám mladšieho kolegu, v ktorého rodine je úplne bežné, že rodičom vykajú a starým rodičom dokonca onikajú… Podľa mňa to je len o zvyku a vôbec to neznamená budovanie vzťahu, rešpektu, či úcty.

katkamarcinova
3. jan 2025

@lindous aha tak tym si rešpekt nezíska respekt je výchovou a je to len a len rodičoch nie o vykaní. Necitala som az do konca ale teraz v tomto veku chce si získat respekt ? Doteraz kde bol

bloger
3. jan 2025

Súhlasím s tebou autorka. Je to také neosobné, chladné.

mane01
3. jan 2025

Ja si to neviem predstavit. Moj otec je sedemdesiatnik a ani on svojim rodicom nevykal. Moji svokrovci su okolo osemdesiatky a dokonca aj ja ako nevesta im tykam, lebo si to tak zelali.

ina2405
3. jan 2025

Určite sú rodiny, kde deti onikali rodičom a vzťah mali plný úcty a lásky. A aj rodiny, kde si tykajú a kde dieťa nemá problēm povedať mame, že či nie je p...Aj také som už počula.
Takže to nie je o vykaní. Mne osobne sa páči, keď sú vzťahy úctivé a plné lásky, ale nie "ja som rodič a ty si môj kamoš", skôr ten staromódny spôsob, kde je rodič počas detstva autorita a neskôr vzťah prerastie do priateľstva . U nás doma sa tyká, tak ako som ja bola zvyknutá.

autor
3. jan 2025

@tetapetra Má 54.

diewcatqoo
3. jan 2025

Ked sme boli male deti, tak si pamatam, ze sme tykali. Az neskor, ked som mala cca 10(?) si otec vsimol, ze bratranci svojim rodicom vykaju, tak chcel aj on, aby sme im doma vykali. Tazko mi to slo na jazyk, ale zvykla som si a vykam obom, aj mame, aj otcovi. Vykala som aj babke a dedkovi, vykam aj svokrovcom. Mame dobre vztahy, nie sme nabozenski fanatici, ani podivini. Moje dieta uz ale nevyka nikomu, tyka aj mojej babke (jeho prababke).

tetapetra
3. jan 2025

Človek by čakal že to bude starý človek. Naozaj si kompenzuje niečo, čo v živote nemal a ani mať nebude

namornicka
3. jan 2025

Zvláštne, že mame tykáš a otcovi vykáš. To sa mohli aspoň rodičia dohodnúť, že ako vám to nastavia. Baby, tie mladšie čo tu píšete, keď vykáte rodičom, tak vaši bratranci a sesternice, ich synovci a netere im tiež vykajú, že? Ešte by ma zaujímalo, že z akého regiónu ste, či je to naprieč celým Slovenskom, že dnešní päťdesiatnici si nechajú od detí vykať. Ja takéto v tejto generácii nepoznám. Neposudzujem, či je to dobre, či zlé, istý odstup to medzi ľuďmi robí, to asi pozná každý.

mikadooo
3. jan 2025

Ja v tejto dobe veru nepoznám žiadnu osobu v mojom veku alebo mladšiu, ktorá vyká svojim rodičom. Mám 40+. Aspoň že s mamou máš normálny vzťah. Otcovi asi viac záleží na rešpekte ako na vás ako osobách, to už tak občas u niektorých býva, "status" nadovšetko, treba dirigovať okolie až do smrti.... (a skryť to za "rešpekt", pritom je to skôr na smiech)

martina0782
3. jan 2025

Mne to príde ako keby tam bol určitý odstup keď mu musíš vykať.

Strana
z2