Čo všetko by ste ne/robili v manželovom dome po rozchode?
S muzom sa chcem neformalne rozist, cize ostavame z praktickych dovodov s 2 detmi byvat zatial nadalej v jeho dome. Ja nemam kam ist, on to bude tolerovat. Situacia bola taka, ze robim na pol uväzku, zvysny cas venujem starosti o dom, domacnost, zahradu, samozrejme detom, so vsetkym co suvisi. Citim sa vytazena dost. Jedno dieta ma poruchy ucenia a spravania, druhe bude prvak tento rok. Muz chodi do prace na plny uväzok, doma cez tyzden sprata denne kuchynu a cez vikend prida ruku k zakladnym domacim pracam (navari, vysava, pokosi). 3x do tyzdna po praci nie je doma, chodi cvicit, prichadza vecer. Mne sa toto nastavenie nepacilo, ale casom som ho akceptovala, lebo som videla ze nepohnem s tym. Po tomto zdrazeni nas zacali tlacit financie, tak na mna opakovane tlaci, ze mam ist na plny uväzok. Som mu vyratala, co vsetko tu robim a ze to casovo nestiham, ze teda nech prevezme viac povinnosti doma, co viac menej povedal, ze "potom zacne". Vykrucal sa. Kedze som mala obavu, trvala som na tom, aby uz teraz zacal a zabehol sa, lebo nema ani paru o vsetkych veciach, v zivote dietatu nekupil nic na oblecenie ani do skoly, neumyl okna, "nevie" co v zahrade treba robit. Teraz mame prerastenu zahradu a nechyti sa jej ani bohovi. Pochopila som, ze on sa nechce obmedzovat, ale kludne by mne nalozil dalsiu zatas na chrbat a pre mna to bola posledna bodka. Takze vramci debaty padli slova o tom, ze je koniec, ale ze tu ostavam byvat, obaja budeme na plnom uvazku. Chcem na polovicu riesit naklady na byvanie, na deti, kazdy svoj podiel na strave, zabudla som na nieco? Samozrejme priorita pre mna budu deti, potom asi domacnost, aby bolo aspon nejak cisto.
Co vsetko by ste robili, nerobili nadalej v jeho dome ci zahrade? Ja teda neplanujem v zahrade muklovat uz nic, ani ked tu byvam. Nie som povinna nie? Kolko mu mam zaplatit "podnajom" za to ze tu byvam? A treba este zvlast nejake naklady mu platit, ze ked bude potrebovat dom opravovat, lebo to nie je moje, ale byvam tu. Pytam sa vas preto, lebo ked nam tie povinnosti zacnu padat na hlavu, budu dalsie hadky. Nie ze by som to preargumentovala, to nie, ale aspon trochu aby som sa vedela branit.
Umývanie okien? Tak ich umyjes dvakrát do roka, keď budeš mať dovolenku, ako väčšina ľudí, alebo cez víkend. To nie je tak, že ráno vstaneš a musíš umyť okná pred robotou. Ano, ja ťa chápem, tiež sa nezastavím, ale upratovanie je asi najmenší problém. Aký má vyznam takýto rozvod? Vážne ma to zaujíma. Akože môžeš chodiť na rande a ex nič nezmôže, akurát sa budete na seba dívať, keď sa budeš chystať? :D
Ja nejaké spolužitie aj v nefunkčnom vzťahu neriešim, my dva roky riešime krízu a vidím to čierne. Ale načo ten rozvod, ak všetko má fungovať ako doteraz? To sa ti už skôr oplatí si nechať aj ten papier, keby sa mu nebodaj niečo stane a pod. Keď oddelíme city a divame sa na to racionálne. Alebo zištne.
Akoze nehnevaj sa, ale ani moj muz by okna neumyl, na to si zavolam firmu a mi 2 krat do roka umyje za 100e, nie som zastancom delenia prace nejak extra na muzske a zenske, ale nepoznam chlapa co by umyval okna, moj uprace, aj vyvesi pradlo, hlavne navari co je pre mna obrovska pomoc, ale umyvat okna by som mu nedala, ja tiez nevrtam ani neskrutkujem… ved ste dospeli ludia, to ozaj je problem sadnut si a dohodnut sa? On bude mat zahradu, zametanie dvora a napr mycku, ty budes mat varenie, pradlo, prach, podlahy… pri detoch sa striedat, deti nech pomozu ked su dost velke, nedavate im zrovna Dobry priklad v tomto, kazdy musi plnit povinnosti, uber z narokov, pridaj spolocne travenie casu ako spolocne varenie ci zahradnicenie, pratajte spolu napr vo stvrtok, my cez vikend nepraceme, teavime ho spolu ako rodina na vyletoch alebo len tak, ale upratujeme raz do tyzdna spolu, ja neviem kupte si tabulku s rozpisom povinnosti a odskrtavajte aby ste videli ako cam to ide/ nejde, ludia si nevazia mantelsky slub, za kazu kokotinu sa rozvadzaju a pritom prisahali v dobrom aj zlom. Otazka- ty ho uz nelubis? Netulite sa? Milujete sa? Chodite do kina ci na drink, kavu? Vies ani sudca nezere seno a len tak pre nic za nic nerozvedie manzelstvo a ked mu povies, ze muz nechce umyvat okna tak si tak maximalne zatuka na celo a nerozvedie vas proste
Ináč, dom nieje tvoj, čiže veskera snaha je aj tak márna , venuj sa dieťaťu, nie upratovaniu. Navar na dva dni. Naje sa chlap naje, nenaje nenaje, jeho problém. Poupratuj čo musíš, načo ste robili záhradu? Keď cas nemáte. On by asi bol najradšej, keby si odišla.
@ahhola To bol subeh viacerych udalosti v nasom zivote, nerada by som na neho verejne nieco zle hovorila (aj ked criepky z nasho zivota som tu lde tade spominala velakrat 😀), je to otec mojich deti a za ich otca som im ho vybrala ja. Vela z toho, ako sa ku mne spraval, bolo dosledkom mojho konania a mojich nezrelych rozhodnuti - tuzbou byt mu najlepsou partnerkou, aj za cenu straty vlastnej hodnoty - respekt by som takym spravsnim neziskala od ziadneho muza, nielen od neho. Ale svoje rozhodnutie odist nelutujem, nevedela som s nim uz viac zit a svoje rozhodnutie som za tie 3 roky neolutovala.
Podla mna sa tu vsetky upínate na to upratovanie atd,ale ked snad zena poporosi muža aby s niečom pomohol tak by to mal spravit!!! Ocividne sa mu lubi zit v chlieve a radsej vypadnúť von sam ako doma pomoct.úžasný vzor pre deti! Ja na tvojom mieste by som nic neriešila na polovicu,porob si co treba a hľadaj vlastne ubytovanie co najskor. Jasne, pracovat na plny uvazok ale mensi byt staci,bez záhrady a hned bude vacsi psychicky pokoj.
Neviem teda, ale my napríklad umývame okná asi tak 2-krat ročne. A áno, umýva ich aj môj muž a dokonca aj syn. Inak keď som celý deň v práci, deti v škole, tak nejaký extra neporiadok tu nie je. Večer trochu upracem a kašlem na to. Záhradu máme, ale je tam len tráva a ovocné stromy. Takže muž raz za čas pokosi a vybavené. Zvieratá nemáme. Ja mám pocit, že tiež si tak trochu posadnutá upratovaním a úplne zbytočne. Chápem, že sa treba aj deťom venovať, ja mám 3 deti s diagnózami. Nie je to jednoduché, ale musíš proste niekde ubrať. Ja napríklad vôbec nezehlim.
Keď tu čítam o nepomahajucich chlapoch, pre mňa je to sci-fi. Už môj dedo napr. skrabaval zemiaky, to bola jeho práca v domácnosti. Môj otec teda nevedel nič, sám hovorí, že mu aj voda na kávu ukypela a keď bola jeho mama po prvýkrát u nás na návšteve po mojom narodení, a moja mama mu povedala, nech ide skontrolovať, či niečo v kuchyni nekypi, tak babka vyhlásila, že čo to ma byť, to je ženská práca, ale postupne sa všetko, okrem prania v pracke, to je akosi nad chlapske sily, naučil. Môj brat vie v domácnosti spraviť všetko, aj vedie svoju domácnosť, svagrina nerobí takmer nič. Môj muž tiež spraví, okrem toho prania, všetko. A väčšinou sám od seba, alebo si povieme, kto ide spraviť čo, nech máme hotovo a môžeme ísť von.
Dievcata, ja koncim, to sa zvrtava uplne inde darmo som to kocirovala. Neviem, kto kde a ako napisal, ze lipnem na upratovani, to bolo btw, ze kazdy musi prilozit ruku k dielu a niekedy aj viac. Hadam staci, ked napisem, ze u nas sa okna umyvaju len 1x rocne, 1x mesacne sa utrie prach, 1x za 2 mesiace zotriem dlazku, tyzdenne sa len umyva kupelna a vysava, denne ta kuchyna, tak teraz ma co, budete ma teraz rozotierat ze som spindira? Ta pointa unikla, uplne, vacsine z vas.
Ale jednu vec uznavam, ze som evidentne oproti vam totalne neschopna, to ste mi tu vacsina potvrdila, vdaka.
@autorka tak ako si.to predstavuješ ty, to fungovať nebude. Tvoj muz si s tebou proste veci nepodeli.
Vzdy budeš ty ta "skodnejsia", s tým sa zmier. Ako ho donútis aby urobil nieco co on nechce? Abybsa učil s dieťaťom 2 dni jeden tyzden, 3 dni druhy? Aby ste sa striedali? Proste nedonutis... ale odpoved na tvoju otázku teda.
Ako mate rozdelené financie? Kto nakupuje detom? Lebo ak vylucne ty, je trápne aby si mu niečo platila. Ked on ti za tvoju energiu venovanú detom neplati. Na druhej strane koho je chladnička, práčka, kto platil kuchyňu? Lebo aj to je podstatne. Kto bude co v dome využívať? Napr. Prášok na pranie mate kazdy sam? Koho sú hrnce, plechy, poháre, taniere? Mate každý svoju izbu len pre seba? Aké mate náklady na domacnost? Uvery ci pôžičky? Lebo to všetko je podstatne... sumu ti nenapíšem, ale platila by som mu menej ako polovicu z nákladov na byvanie. Nic ine. Neprala, nevarila. Pokial záhradu nevyužívas, nech sa stara sam. Detto okna, umyla by som si svoju časť. Ale ako som ti.napisala, budeš robiť aj za neho vzdy veci. Ideal aby si sa odsťahovala aspon k rodičom
Ahoj, neviem či to bude k veci, ale skúsim príbeh mojej mamky a našej rodiny.
Moja mamka je vdova, ostala so 4detmi sama v rozostavanom dome po tragickej nehode môjho tatka/jej manzela, prijem vdovske, sirotské, prídavky smiešne peniaze na tu dobu. Hypotéka po manželovi na krku, finančná ani žiadna pomoc od rodiny nebola mozna, nebolo z čoho. Max zaváraniny, vajíčka, slanina a podobne dobroty vedela babka jedna alebo druha doniesť. Aj za to sme boli vďační. ❤️Moje detstvo bolo veľmi skromne, o tatika som prišla ako 4 ročná, najmladší brat mal 1,5 a najstarší 7. Môjho najstaršieho brata si pamatam, že sa naučil kosiť, rúbať drevo do kotla krátko po tej tragédii…my ako deti sme oplievali burinu v záhradke, ja som upratovala ako 6 ročná kupelne, najmladší brat utieral prach na skrinkách a na parapetqch, najstarší brat vysaval a starší odomna zmyval na mokro. Upratovalo sa v soboty, mamka v sobotu prala, žehlila, varila a dokončovala robotu, ak niekomu niečo nešlo. Cez týždeň pred odchodom do škôlky/skoly sme rano otvorili okno, popostielali posteľ, špinavé veci boli vždy v pradlovom kosi, žiadne valanie po zemi. po príchode zo skoly sme si napisali úlohy, najedli sa a sli na dvor pomahat, čo bolo treba, okolo 3-4 sa šlo pre najmladšieho do skolky. Keď som mala 9 rokov mamka začala študovať večerné vysokú skolu a zvládla ju jak sa povie s palcom v riti, nemala komu povedat, že nevládze, neopustala sa, bojovala. Chodila do roboty, aby nám v skole nechýbali základne veci. Preto mi oride zvláštne, že máš tak veľké deti a nevies ich zapojiť. Už sú podľa mna schopné zvládnuť aspoň nejakú aktivitu doma. Ustlať si, umyt riad, upratať izbu, utriet prach, pozametat chodniky, aj burinu by mohli tiež ľavou žiadnou zvládnuť, aj povesat opraté pradlo by vedeli... Aj ponožky poparovat, ak rozložid prácu aj medzi deti, jednak ich niečo naučíš do života, ale zbavis sa aj ty nejakej prace. V dnešnej dobe neviem ako zena nemôže niečo nestíhať. Teraz mám takmer 2 ročne dieťa a do obeda stihnem popostielat, pustiť pracku, nachystat obed, povysavat, utreit dlážku, utriet prach, mame mycku, to je pomocník velky. A kadečo iné stihnem, ísť s malym na nákup, na dvor. KyM sa hra, pozametam si, utrem vonkajšie parapety…O 12 Keď maly soinka ja oddychujem. Keby chodím do prace, tak sa upratuje jeden deň, v sobotu hĺbkovo a upratoval by kazdy, kto ma ruky nohy 😁. Ja upratujem priebežne kazdx deň a v sobotu sa venujem naoriklad prácam okolo domu, chodníky pozametat, prezliecť postele, skrine atd. Teraz som tehotná sdruhym, prvý mesiac mi bolo zle nerobila som dá sa ppvedat nič, a aj tak to nebolo nič hrozne. Povysavala som, keď slm vládala. Poriadok pocka, aj u vás. A ak si cistotna ako píšeš nikdy u vás chliev nebude, len si z toho celého unavená to je vsetko. Záhrada stačí keď muž pokosi, upratuje cela rodina v sobotu doobeda, ty rozlož niektorú prácu medzi deti, na muza nechaj vysávanie, vyprasenie kobercekov a vesanie pradla. Ty zmyvaj dlážku na mokro, umyvaj kupelne a kuchyňu. Obed sa dnes dá navarit za 30 minút, takze žiadna tragédia. A nevidím v ničom problém. Okna by som umývala na jar, v lete a v zime. Muž ti mize pomahat, nosit cistu vodu, podávať niečo alebo mize umyt žalúzie a ty okna…Aj saty by ste mohli kazdy svoje poskladať. Deti ponožky a trenky… ja by som hneď prácu rozdelila, aj u nás doma bola robota rozdelená, kým neboli deti a muž sa nesťažoval. Len treba mat láskyplny prístup a pôjde to lepšie. Držím palce
@autorka tak to je normálne, že sa diskusia zvrtne. Nemyslím, že vam to bude fungovať. Keď sa muž nestará teraz, počas manželstva, tak po rozchode už nebude vôbec. Čo si ten dom rozdelíte? Každý bude mať vlastnú bytovú jednotku? U koho budú deti? To, že mu neoperies a nenavaris, je za mňa najmenej.
Podľa mňa je ok, že chodí 3x týždenne do fitka - začni aj ty. Baby majú pravdu...
Neverim, že si neschopná. A nemyslím, že rozchod chces kvôli tomu, že muž nepomáha. To by si ženy kritičky mohli uvedomiť, že dôvodom nikdy nie je to, že muž nepomáha, dôvody sú ovela hlbšie. Mala som to podobné. Po rokoch neporozumenia, muzovho sebectva, neochoty ustúpiť, nemoznosti dohodnúť sa nijako, vzťah je tak narušený, že je koniec. Len žena, ktorá v tom vzťahu žije, a muža pozná, vie, že sa to nikdy nezmení.
K tej deľbe po rozchode:
Ak rozchod pre teba je len metóda, ako zmeniť muža, neviem poradiť, lebo myslím, že to nebude fungovať.
Ak rozchod myslíš vážne, a plánuješ odstahovanie a rozvod, tak pre teba bude najlepšie sa odsťahovať čím skôr. Hlavne kvôli deťom, pretože čím staršie budú, tým je väčšia šanca, že budú chcieť ostať s otcom kvôli domu. Okrem toho, je zbytočne sa ničiť kvôli domu, ktorý aj tak ostane mužovi.
A na ten čas, kým tam budeš, riešiť len to, čo je pre teba osobné nutné...neriešiť jeho záhradu.
A ešte upozornenie:
Ja som po oznámení rozvodu žila s mužom ešte rok a pol, pričom on rozhodol, že každý máme svoj príjem (ja 300 rodicak a on 900), no výdavky si delíme na polovicu. Bolo to náročné.
Neviem no.. Nechcem autorke nakladať ale sama si za tu nalepku 'posadnutá upratovaním' môže, nakolko to bol jeden z dvoch hlavných argumentov, prečo nemôže fulltime job, lebo by to nestihala (druhý dôvod problémy s dietatom chápem i keď ktovie, ci to nie je rovnako zvelicene ako to upratovanie, kedze nakoniec vyplynulo, ze upratujes menej ako ja a to ja sa za žiadneho upratovaním posadnuteho cvoka nepovazujem a priala by som si aj mat cas upratať viac).
Ono mnohé sa vyhovaraju ze nemajú cas na xy veci lebo domácnosť upratovanie, problémové dieťa a nakoniec z toho vypáli, ze tomu upratovaniu az tak nedajú, dieťa je úplne normálne... Len proste bud zly time management alebo sa proste nechce 🤷🏼♀️
A aby som bola k teme - nie, takéto bývanie v žiadnom prípade. Autorka je načase, aby si sa postavila na vlastné nohy, nasla si prácu a keď nemôžeš k rodičom, nasla podnájom. Domácnosť aj upratovanie zvládať budeš, s muzom rodicmi ostanete. Skor mam pocit, ze ti bývanie v dome vyhovuje ale keď sa chcete rozísť, tak úplne a nie takto polovicato. Ale tak je to tvoj život, nie môj. Ja by som tak žiť nemohla.
No neviem koľko rokov ste manželia, ale to nie je len tak, že všetko je jeho. Ty si za tie roky tiež investovala do rodiny do bývania. Čiže asi tak, vyhľadaj bezplatnú právnickú pomoc. A keď on chodí 3x do týždňa niekde aj ja by som s tým začala a vtedy deti môžu byť s otcom. A muž je silnejší, čiže určité práce v záhrade by mal robiť najmä on. Najmä, ak je dom, záhrada jeho.
ja stále nechápem čo nestíhaš, že potrebuješ robiť na polovičný úväzok. Skôr mám pocit, že sa ti nechce normálne pracovať a vyhováraš sa na upratovanie.
@sasa1310 Ty budes moj muz, cauko.... 😂
To by sme museli byť tvoj muž viacerí.... 🙄 Trochu sebareflexie....

@oli18 Poznas take, ze vies co mas robit, ked nemas cas sa modlit? Modlit sa 2x tolko 🙂. Dcera ma tazku diagnozu, ale naozaj vyborne prospieva. Zijeme, skoro normalne, od 3 rokoch chodi do skolky, chodi na 8r gympel, aktivne sportuje, ma lepsiu kondicku ako 98% rovesnicok v jej veku (minuly sk. rok bolo take testovanie dievcat na skolach), ziskala striebro na MS Slovenska vo svojej vekovej kategorii Tym sa nechcem chvalit, len chcem povedat, ze velakrat tazke situacie nam do zivota prinesu vela zazrakov, radosti a stastia. Chodime sice casto po doktoroch od narodenia, niekedy aj 3x do mesiaca a kazdy den to obnasa aj starostlivost - rehabilitacie, lieky, velakrat bola operovana... ale pre mna je rovnaka ako zdrava, robim vsetko preto, aby mala zivot ako ine zdrave deti, od malicka sa tym riadim