Dali by ste dieťa k babke na prázdniny?
Ahojte, riešime s manželom dilemu či dať alebo nie dieťa k babke cez prázdniny. Máme 5rocneho chlapčeka, je veľmi živý celý deň sa nezastaví. Je to náročné dieťa, často ani my rodičia nestíhame pri ňom ostatné veci a nemáme čas na oddych až keď večer zaspí. Manžel by aj bol za keby sme si pár dní od neho oddýchli a porobili v kľude niečo v záhrade a okolo domu. Uf keď to teraz píšem dôjde mi že som divná ak vôbec rozmýšľam nad tým dať dieťa k babke aby sme si od neho oddýchli. On ešte nikdy nebol s babkou sám. Keď ideme k nim na návštevu chvíľu sa s ním zahrajú babka s dedkom a ďalej sa venujeme ja s manželom malému. Ony si pozerajú telku alebo oddychujú ležia. Majú 65 rokov obaja na dôchodku. Bývajú od nás 100 km čiže 2 hodiny cesta autom. Malý sám nezaspí musíme ležať pri ňom. Bojím sa to risknúť čo keď u nich bude plakať večer že nebude vedieť zaspať, alebo aj cez deň keď nebudú vedieť s ním rady. Predsa je to diaľka a není to len tak ísť preňho na otočku. Navrhla som babke nech dôjde ku nám na pár dní aby si zvykli na seba s vnucikom ale nechce o tom ani pocut. Tak neviem, skôr ja osobne by som k nim dieťa nedala. Možno o pár rokov keď bude väčší a samostatnejší. Čo si myslíte?
Ak nie su zvyknuti a navyše maju už taky kludnejší režim asi by som to neriskovala aj ked ide o par dni, nie je to najblizsie a ked sa nebudu citit dobre museli by ste ist po nich. Navyse ak uz maju stari rodicia takyto rezim mozno by sa tam aj nudili a bola by to pre starych rodicov zataz. 🙂
On už bude predškolskej,takže v kategórii väčší už je.. začala by som "na vikend" a uvidíte.. moji od 6 rokov aj do školy v prírode a táborov chodia a babka je babka, bude tam mat plnú pozornost.. raz tu pupocnu šnúru treba začať strihať... Maju 65, nie 80 a keď tam nebudete, venovať sa budú.. keď ste tam vy s nim,jasne,ze to nechávajú na rodičoch.. daj tomu šancu...
Tak otazka je aj to, ci tam maly chce ist. Ak ano, tak by som ho urcite dala. Moj chodi k starym rodicom, ma 4.5r. Nema tam vsetko ako doma, aj ine zaspavanie, aj dalsie veci sa lisia. A chodi tam velmi rad a vsetko super klape.
Nedala. Keď sa mu treba nonstop venovať a musíte ho uspavať. A už vôbec nie, ak ho oni sami nevolajú.
nedala. Najprv skus len tak nechat maleho sameho s babkou na par hodin a sama uvidis. Neskor ked vsetko pojde tak ako ma, tak sama budes vediet ci na noc ano a ci nie a ci len na jednu aleno na par noci.
5 ročný je už dosť veľký na to, aby strávil pár dní u starých rodičov bez vás, ja by som dala na skúšku na víkend
Ahoj,vyskúšaj na prvý krát.
Deti sú ale u starých rodičov zväčša úplne iné a ani si nespomenúť,ako ich doma uspávajú rodičia.
Ja by som pomaličky už skúšala.
Nebude rozmaznaný? Keď si predstavím, že naši chodili cca od 5 mesiacov. Aj boli samostatnejší, my väčší kľud, žiadne uspávania v 5 rokoch u nás nehrozilo
Celé zle toto.
1.Dieta dosť uvelicene,rozmaznané,nesamostatne.
2.Stari rodičia starší,nebudú vládať celý deň okolo dieťaťa
3.Ziadny vybudovaný vzťah vnuk- starí rodičia.
a keby jeden z vás ostal prvý deň u starých rodičov? aspoň aby starkí obkukali aky ma dieta režim, čo ako robite?
5 ročný chalan zvládne pár hodín bez rodičov, prečo to neskúsite?
nas stravil par noci bez nas so svokrovcami, ked mal 1.5 roka, teraz bude mat 3 a ide tam na tyzden, svokrovci maju cca. 70 ALE nas maly je na nich zvyknuty, od babatka chodili kocikovat, my tam na vikendy, uspali ho vecer a my sme sli s muzom von na veceru, potom strazili jednu noc atd.
podla mna je normalne chciet byt aj bez dietata 🤷♀️ kazdopadne nesla by som na to takto zhurta - ze zrazu ide na tyzden, najskor by som to skusila natrenovat
5r.dieťa je už veľké,aby strávilo pár nocí bez rodičov.Ak náhodou by bolo potrebné ,100km nie je tak ďaleko.A potom veľakrát vnúčik zje u babky všetko čo mu doma nechutí,pomáha v záhrade alebo zametá,čo doma ofrfle a aj zaspí bez problémov.Možno bude pár problémov,ale držím vám i im palce.Ak bude mať dosť aktivít myslím,že to bude o.k.Telefóny,mobily máte.
Pokym niesu zvyknutí tak nie, babka nema snahu ani prísť, aby si trošku zvykli... za mňa nie
5 rocne dieta je velke,aby ste sa ho opýtali čo si o tom celom myslí a vymysleli spolu ako by to mohlo fungovať. Možno najprv iba na 1 noc samého a potom sa ho opýtať,či by ostal aj dlhšie.
Aj my uspavame nase deti (5 a 3 ), ale to iba pri nich sedíme (stačí naša prítomnosť) a ja nevidím nič zlé mať s nimi takýto vztah a "byť ich bezpečný prístav". Veď ich nebudeme uspavat do nekonečna
Keď sa ho opýtam či chce ísť k babke pýta sa či pôjdem tam aj ja alebo manžel. A keď mu poviem že iba on sám povie že nie nechce že by tam plakal za nami. Není rozmaznany on robí s nami všetky činnosti aj keď nám to spolu ide pomalšie no zapájame ho do všetkého. Lenže starý rodičia nemajú záujem oňho, nikdy ho nezobrali ani pokocikovat, nedôjdu len tak na návštevu zahrať sa s ním. Len my k nim chodíme a keď sme tam chvíľu sa s ním zahrajú a koniec. Ako mám ja vybudovať ich vzťah starý rodič - vnuk keď ony nemajú záujem?
Aha, takze to nie je ze babka by velmi chcela vnucika na prazdniny, vam by sa to aj hodilo, ale nevies ci to apolu sami zvladnu.. to je doslova ze chceme dat syna na par dni prec, ale nevieme ci to zvladnu, chlapec sa sice netesi, babka sa sice netesi, ale aspon nepovedala rovno ze nie. Tak v tomto pripade by som ho nedavala, pretoze chlapec zarucene bude plakat a babka s takymto nastavenim nebude chlacholit, ale bude rovno volat ze place a pridite si pre neho a este sa mozno aj potesi. Ono 5r dieta je uz dost velke na to aby sa s nim dalo v pohode fungovat, aby sa zahralo a zabavilo aj damo a aby nemuseli okolo neho cely den skakat, ale aj tak nie kazdy stary rodic proste tuzi po tom mat male vbuca na prazdninach. Aj ked tomu, ze vam by sa to pacilo naozaj verim 🤭 Sla by som tam najprv s nim a isla si s muzom oddychnut vecer niekam tam.. nech ho skusia uspat, byt s nim par hodin sami. Nie ho tam hned nechat sameho.
Ty chceš dat dieťa k starým rodičom, ktorí sa oňho nezaujímajú??? Blaznis? V žiadnom prípade. Moje deti majú rady starých rodičov a aj oni ich a to sa mi o deti nestarali, ani cez prázdniny. Bývajú 70 km od nás.
Keď si predstavim že som ako 3 ročná išla so starkou do grecka autobusom na 21 dní a neboli ani telefóny 🥴
ak nemajú oňho záujem tak na spanie to nebude dobré, treba sa mu venovať, vlastne venovať mu celý čas, ja si myslím že vzťah majú hlavne starí rodičia budovať, treba sa s nimi porozprávať či to vôbec zvládnu a na skúšku jednu noc
@anavixy Čítaš čo píšem? Ja ho tam nechcem dať, aj keď musím uznať že vpadlo by nám pár dní oddýchnuť si len vo dvojici s manželom, no keď vidím ako babka nezáujem nechcem ho tam dať. Ďalšia vec že babka ho podpichuje aby tam išiel k nim na návštevu, lenže nechápem prečo mu to hovorí keď vidím že sa mu nevenujú keď sme u nich.
@andreakotesova Ja osobne nechcem ho tam dať, manžel by bol za a babka si ho pýta že veď už je dosť veľky. No zatiaľ ja s tým nesúhlasím aby tam išiel sám keď vidím ako sa mu nevenujú nezaujímajú sa.
Nedaj ho tam. Ved ešte budeš mat veľa príležitostí na oddych. My oddychujeme s deťmi 😁 A hlavne, keď tam aj dieta nechce ísť.
Uspávaš 5 ročné dieťa a napíšeš, že nie je rozmaznaný? A potom sa ženy čudujú, že majú doma chlapa, čo sa z mamičky ide po*rať a telefonuje s ňou 10 krát denne🙈
Máš ho rozmaznaného a možno pre to je aj ten nezáujem od starých rodičov. Oni to evidentne vidia a nechcú mať urevanéhi, upišťaného vnuka na starosť.
Ale ano, ved ja ta chapem, ze ho tam ty neches dat, ale myslela som to “chces” ako ze taky je plan, zvazujes to, je to vas napad (muz chce), nie babkin… mozno chces ho dat na par dni prec, ale nechces ho dat k babke a ina moznost nie je.. nic to nemeni na tom, ze nedala by som. Obzvlast ked sama nechces.
Babka ho pýta, takže záujem bude mat, ale nevenuje sa mu tak ako ty, neuspava ho tak ako ty, nespĺňa to,co si ty pre dieťa predstavuješ... a vieš čo? Tak to ma aj byť,nie je jeho mama,ale babka... učiteľky v skolke sa k nemu predsa tiež správajú a uspavaju ho inak ako ty doma,že? Prežil to? Áno? Tak prežije aj iný prístup babky. Ty im proste nedáš ani šancu im naplánovať niečo,keď ste tam vždy s nim, proste uprednostní logicky pri činnostiach mamu... ono toto je presne vek,kedy ešte vnúčatá starkych zbožňujú a vedia si pekný vzťah vytvoriť.. ako pubertiaka nemá zmysel ho tam posielať, to bude mat v ruke mobil a hynut nudou....vyskúšajte víkend, možno ťa prekvapí. A ak to nepôjde,skúsite to o rok.
Dala by som, na jeden den na vyskusanie, a potom sa syna opytat, ci tam chce ist aj na dlhsie. Ak by chcel tak potom ano. Ale nevidim to ruzovo. Ked sa mu stari rodicia nevenuju ani ked je tam raz za cas, tak pochybujem, ze na prazdninach sa to zmeni.
Ak nemajú záujem, tak aj napriek tomu ich chceš nútiť sa o neho starať? Chcú svoje pohodlie. Tak smola, vaše dieťa. Skúste opatrovateľku, keď chcete byť sami.
@mandarinka555 Uspavam v zmysle že sedím pri ňom na posteli prečítam mu rozprávku, zakryjem ho dám mu pusu na dobrú noc a niekedy ho hladkam po chrbte alebo len tak čakám kedy zaspí. Ale on to chce aby som ostala pri ňom, keď zaspí idem preč. Nechápem čo je na tom zlé, veď je ešte malý tak sa mu venujem. O pár rokov ma už nebude potrebovať.

Tak to je ťažké keď nie sú zvyknutí byť spolu bez Vás. Síce 5 ročné dieťa by už to malo vydržať ale keď ste nezačali skôr postupne, tak takto už bude náročné. Svokrovci bývajú cez 100 km od nás, ale my sme začali nechať deti u nich od začiatku najprv na deň potom na víkend, a teraz tam ostanú aj na týždeň.