icon

Dar, ktorý ničí priateľstvo: Ako reagovať?

6. aug 2026

Dostali ste už zistný dar? Ako sa staviate k tomuto fenoménu? Keď my bolo darovaný tak som netušila o úmysloch dotyčnej osoby.
Teraz vznikla blba situácia ktorá ničí dlhoročné kamarátstvo.

Strana
z2
moonlight1210
6. aug 2026

@anonym_autor co bol ten dar a co je pytane/cakane na oplatku?

anonym_eddd4c
6. aug 2026

Ziadny dar ta k nicomu nezavazuje

autor
6. aug 2026
@moonlight1210

@anonym_autor co bol ten dar a co je pytane/cakane na oplatku?

@moonlight1210 nechcem to veľmi rozpisovať. Pochválili som kamoška tašku na kočik, ktorú si sama ušila. Potom som dostala k sviatku vlastnoručne usitú kabelku. Až neskôr som zistila že som mala tú kabelku denne nosiť, robiť reklamu v práci , medzi známymi, a tým jej zháňať nových klientov.

sense
6. aug 2026

Dar je dar, ak dotyčná osoba očakávala za to robiť reklamu, mala ťa vopred informovať o podmienkach. V Tom prípade to ale nie je dar,ale reklamný produkt. A ty máš pravo to odmietnut

doriiis
6. aug 2026
@anonym_autor

@moonlight1210 nechcem to veľmi rozpisovať. Pochválili som kamoška tašku na kočik, ktorú si sama ušila. Potom som dostala k sviatku vlastnoručne usitú kabelku. Až neskôr som zistila že som mala tú kabelku denne nosiť, robiť reklamu v práci , medzi známymi, a tým jej zháňať nových klientov.

@anonym_autor ... Pekne darček vráť a povedz, že žiadnu reklamu robiť nebudes

anonym_53bb08
6. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Tak to potom nebol dar, ale jej investícia. Tašku by som jej vrátila s tým, že takto ju propagovať nemienim.

autor
6. aug 2026
@sense

Dar je dar, ak dotyčná osoba očakávala za to robiť reklamu, mala ťa vopred informovať o podmienkach. V Tom prípade to ale nie je dar,ale reklamný produkt. A ty máš pravo to odmietnut

@sense ?? snáď píšem jasné, nevedela som to dopredu, ja tú kabelku nebudem denne nosiť, proste nie je vhodná na denné nosenie do práce, aspoň u mňa. Nebudem predsa nosiť dve kabely jednu čo mi vyhovuje druhú na ozdobu. Dostala som ju na jar ani netuším kde je, doma ju nemám. Neakceptuje moje názory

autor
6. aug 2026
@anonym_53bb08

@anonym_autor Tak to potom nebol dar, ale jej investícia. Tašku by som jej vrátila s tým, že takto ju propagovať nemienim.

@anonym_53bb08 ja nemám problém s samotnou propagáciou, ona je má materskej sche si privyrobiť. Mám problém so samotnou kabelkou, je síce na handmade pekná,ale nie je na denné nosenie, aspoň u mňa.
Neviem k akej príležitosti by som ju mohla využiť.

anonym_53bb08
6. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_53bb08 ja nemám problém s samotnou propagáciou, ona je má materskej sche si privyrobiť. Mám problém so samotnou kabelkou, je síce na handmade pekná,ale nie je na denné nosenie, aspoň u mňa.

@anonym_autor Tak ju skrátka nenos, nebudeš predsa nosiť niečo s čím nie si stotožnená a nemá to u teba využitie. Ak sa spýta prečo ju nenosíš, povedz, že sa ti nehodí a hotovo. Alebo že si ju nechávaš pre špeciálne príležitosti, ak máš pocit, že by sa jej to mohlo dotknúť.

mk1111111111
6. aug 2026

Toto milujem 😬. Zazila som, vnucovanie sa s produktom, co kamaratka predavala. Treba sa odosobnit. Ak to spomenie, zmen temu a hotovo. Ak to nepojde. Na cas prerus konatakt, mozno sa spamata

anonym_a11de7
6. aug 2026

@anonym_autor Ako si sa dozvedela že si ju mala denne nosiť a propagovať?
Dostala si inštrukcie typu ze nos ju do práce a keď dakto pochváli strc im túto vizitku? Či si mala v práci do rozhlasu vyhlásiť že mám kabelku od osoby XY kto chce rovnakú nech sa ozve na číslo....
Povedz kamoške že do práce chodíš pracovať nie robiť neplateného obchodného zástupcu.

anonym_c448ad
6. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Toto je ten problém handmade výrobkov 😓 sú to pekné ručné práce, človek to pochváli, lebo fakt musí byť ich tvorca veľmi šikovný, ale v realite nechcem žiadnu háčkovanu kabelku nosiť do práce, ani strikovany pulovrik, ani macrame naramok a koralkove náušnice 🙄 Asi by som si vymyslela nejaké klamstvo, že som ju darovala tete z Olomouca, lebo ku mne sa tá kabelka nehodí a mám radšej kožené, viac by ti nič nedarovala a časom by to vyprchalo

sense
6. aug 2026
@anonym_autor

@sense ?? snáď píšem jasné, nevedela som to dopredu, ja tú kabelku nebudem denne nosiť, proste nie je vhodná na denné nosenie do práce, aspoň u mňa. Nebudem predsa nosiť dve kabely jednu čo mi vyhovuje druhú na ozdobu. Dostala som ju na jar ani netuším kde je, doma ju nemám. Neakceptuje moje názory

@anonym_autor ak neakceptuje názory, tak jej ju vráť s tým že si si myslela že je to dar a nie reklamný produkt. A viac by som to s ňou neriešila. Ak kvôli tomu pôjde kamarátstvo do stratena, znemane sto ,že to nebolo skutočne priateľstvo

anonym_eddd4c
6. aug 2026

Kasli na to, ked ani netusis kde je, ocividne ju vobec nenosis 🙂 posun alebo vyhod.. ona ti povedala, ze ju mas nosit?

sisska96
6. aug 2026

Akože nevieš kde je ? Vyhodila si či čo? Aspoň jej to vráť ak sa ti nepáči a buď úprimná preboha

motylik2559
6. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Ahoj, tak ju nenos denne...v com je vlastne ten problem? Kamoska ta donutit nemoze, ze ju denne nosit nebudes a narovinu jej to aj povedz,ze sa ti nehodi kazdy den a hotovo. Ja nechapem ako takuto jednoduchu vec nevies odkomunikovat. Ako potom fungujes v tazsich situaciach? Kamoska, ak je ozaj kamoska to pochopi, ked jej to povies a nemoze sa na to ani odut, ved nemate 15 (predpokladam).

anonym_4e0c72
6. aug 2026

Otazka - ze ako sa staviame my k tomuto fenomenu - ma naozaj pobavila.

to uz je dnes ozaj každá kravina fenomén? Ze ti dala kamoška darček a ty sa k tomu nevies normalne postavit? co mas desat rokov?

anonym_f851cb
6. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor mne z toho vychádza, že máš veľmi divnú kamošku. Vyrábam kadečo ale nikdy som dar nedávala za účelom propagácie. To je pekne trápne chovanie. Narovinu by som jej povedala, že ju nenosím lebo sa mi nehodí. No a čo?

anonym_157138
6. aug 2026

kamaratka si dala namahu a spravila ti darcek .. je normalne ocakavat ze ho budes nosit ..iste nechcela kazdodenne nosenie,ale obcas ano a ano-je normalne ze duala,ze sa niekomu inemu tiez zapaci ... podla mna si to nafukla a zle pochopila .. toz e ani nevies kde je -je len dokaz toho,ze sa ti nepaci a nevazis si dar co ti dala.. taka kabelka nieje jednoducha na vyrobu - mala si jej hned povedat,ze to nieje tvoj styl a vratit ho -mozno by si nasla vdacnejsieho majitela -niekoho kto rucne vyrobky vie ocenit ... mna by tiez zamrzelo ak by som niekomu nieco podarovala a on to len tak smati niekde do kosa...

anonym_851fd5
6. aug 2026

Heh trošku ma to pobavilo lebo som bola sama v podobnej situácii . Moja vtedy naj kamarátka vyrábala remenčeky na Apple Watch hodinky . A podarovala mi jeden taký . Čo som slušne odmietla , že ďakujem vážim si to, je to od nej pekne , ale ja to nevynosim pretože také hodinky nemám a neplánujem si ich ani kúpiť . Žiadne také hodinky smart . Pri každej návšteve alebo na každom stretnutí mi to vyčítala , že ona mi niečo podarovala a ja nie som schopná si dokúpiť k tomu hodinky . Bol to otrasný nátlak na mňa a cítila som sa ako taký papagaj lebo stále som jej to vysvetľovala . Nakoniec to skoncilo cele tak , že jej manžel išiel na kávu s mojim manželom a začal sa sťažovať , že jeho žienka mu spomínala , že neni som schopná si kúpiť Apple Watch aby som mohla nosiť darček od nej . Skoncilo to všetko vtedy , keď sa opýtal môjho muža , že či sme chudobní alebo či ma nemiluje aby mi kúpil takéto hodinky , ktoré som nikdy nechcela a ani nikdy nebudem chcieť podotýkam . Pretože nemám rada takéto hodinky celkovo . No a potom nám došlo , že aha zrejme to mal byt nejaký reklamný ťah . Pretože po case sme sa dozvedeli od iných známych , že im podarovala takéto remnečeky na hodinky a každý deň im vypisovala nech jej spravia reklamu na fb alebo insta a označia ju … čiže naše cesty sa rozdelili a už nie som s ňou v kontakte vôbec …

anonym_851fd5
6. aug 2026
@anonym_851fd5

Heh trošku ma to pobavilo lebo som bola sama v podobnej situácii . Moja vtedy naj kamarátka vyrábala remenčeky na Apple Watch hodinky . A podarovala mi jeden taký . Čo som slušne odmietla , že ďakujem vážim si to, je to od nej pekne , ale ja to nevynosim pretože také hodinky nemám a neplánujem si ich ani kúpiť . Žiadne také hodinky smart . Pri každej návšteve alebo na každom stretnutí mi to vyčítala , že ona mi niečo podarovala a ja nie som schopná si dokúpiť k tomu hodinky . Bol to otrasný nátlak na mňa a cítila som sa ako taký papagaj lebo stále som jej to vysvetľovala . Nakoniec to skoncilo cele tak , že jej manžel išiel na kávu s mojim manželom a začal sa sťažovať , že jeho žienka mu spomínala , že neni som schopná si kúpiť Apple Watch aby som mohla nosiť darček od nej . Skoncilo to všetko vtedy , keď sa opýtal môjho muža , že či sme chudobní alebo či ma nemiluje aby mi kúpil takéto hodinky , ktoré som nikdy nechcela a ani nikdy nebudem chcieť podotýkam . Pretože nemám rada takéto hodinky celkovo . No a potom nám došlo , že aha zrejme to mal byt nejaký reklamný ťah . Pretože po case sme sa dozvedeli od iných známych , že im podarovala takéto remnečeky na hodinky a každý deň im vypisovala nech jej spravia reklamu na fb alebo insta a označia ju … čiže naše cesty sa rozdelili a už nie som s ňou v kontakte vôbec …

@anonym_851fd5 ešte doplním , že musíte si to s ňou narovinu vykomunikovat a nie sa tomu vyhýbať .. ja som jej to narovinu odkomunikovala a dopadlo to tak ako to malo zrejme byť . Držím palce

anonym_f851cb
6. aug 2026
@anonym_851fd5

@anonym_851fd5 vyborne ste to poriešili, toxických ľudí treba odstrihnúť.

danica2711
6. aug 2026

no tak asi to nebolo až také priateľstvo...ona ťa chcela využiť ako reklamnú figurínu a ty s ňou nevieš hovoriť na rovinu. Kabelku nájdi, vráť, vysvetli, ona neakceptuje, zazvonil zvonec, "priateľstvu" je koniec, také niečo ľahko oželieš

januska12323
6. aug 2026

Ja hlavne neviem prečo ju nazývaš kamarátkou keď sa vôbec neviete porozprávať a ani nevieš kde si jej dar zahodila.

natalka13
6. aug 2026

Fenome?🤔
az taka kamka to nebude ked nevies kde v dome mas od nej dar-kabelku.

anonym_0f0b7c
6. aug 2026

A ako kamoška vie, že ju nenosíš denne?
Inak teda zvláštne. Ja som si tiež ušila tašku, takú na weekend, keď potrebujem viac vecí, kamoška sa páčila, tiež som jej ušila. Videla som ju s ňou asi 2x. Ale mne je to jedno. Vtedy to bolo moderné, dnes už nie je. Aj tá moja je šlahnutá niekde na povale. Rozhodne by som kamošku nenutila ju nosiť a robiť mi reklamu.

autor
6. aug 2026
@anonym_157138

kamaratka si dala namahu a spravila ti darcek .. je normalne ocakavat ze ho budes nosit ..iste nechcela kazdodenne nosenie,ale obcas ano a ano-je normalne ze duala,ze sa niekomu inemu tiez zapaci ... podla mna si to nafukla a zle pochopila .. toz e ani nevies kde je -je len dokaz toho,ze sa ti nepaci a nevazis si dar co ti dala.. taka kabelka nieje jednoducha na vyrobu - mala si jej hned povedat,ze to nieje tvoj styl a vratit ho -mozno by si nasla vdacnejsieho majitela -niekoho kto rucne vyrobky vie ocenit ... mna by tiez zamrzelo ak by som niekomu nieco podarovala a on to len tak smati niekde do kosa...

@anonym_157138 dôkaz? Alý chceš je menšia nezmestí sa mi tam notebook, má síce vrecká z vosku ale žiadne zapínanie,dá sa iba z vrchu stiahnuť aj to iba ťažko. Do mojej kabelka sa zmestí aj notebook aj dozadu obedom a pár drobností , peňaženka , utierky,dáždnik,a pod.
Čize nie je bezpečná pri ceste do práce.
Neviem kedy ju nosiť. Na slávnostne príležitosti handmade kabelka z recyklačného materiálu sa tiež nehodí. Na túry, výlety mám batoh. Ani na dovolenku a poznavačky nie, lebo tam by som sa tiež bála, lebo by ma s ňou ľahko vykradli.
Vedomie by som si nikdy nekúpila kabelku bez zipsu či zapínania. Aj keby som ju mala, tak sem foto nedám.

anonym_a11de7
6. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_157138 dôkaz? Alý chceš je menšia nezmestí sa mi tam notebook, má síce vrecká z vosku ale žiadne zapínanie,dá sa iba z vrchu stiahnuť aj to iba ťažko. Do mojej kabelka sa zmestí aj notebook aj dozadu obedom a pár drobností , peňaženka , utierky,dáždnik,a pod.
Neviem kedy ju nosiť. Na slávnostne príležitosti handmade kabelka z recyklačného materiálu sa tiež nehodí. Na túry, výlety mám batoh. Ani na dovolenku a poznavačky nie, lebo tam by som sa tiež bála, lebo by ma s ňou ľahko vykradli.
Vedomie by som si nikdy nekúpila kabelku bez zipsu či zapínania. Aj keby som ju mala, tak sem foto nedám.

@anonym_autor Nie je to náhodou kabelka zo starých rifli čo kedysi všetky kabelkarky šili ako o dušu spasenu?
Keby bola väčšia vieš ju využiť ako nákupnú tašku.
Menšiu kabelku môžeš používat ako kozmetickú tašku ci na schovanie drobných veci čo nechceš mat roztatarene po skrini.
Do mhd je malá kabelka bez zapínania čistý nezmysel.

fairyy
6. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ved toto co si napisala sem jej povedz a vybavene ci?

autor
6. aug 2026
@anonym_0f0b7c

A ako kamoška vie, že ju nenosíš denne?
Inak teda zvláštne. Ja som si tiež ušila tašku, takú na weekend, keď potrebujem viac vecí, kamoška sa páčila, tiež som jej ušila. Videla som ju s ňou asi 2x. Ale mne je to jedno. Vtedy to bolo moderné, dnes už nie je. Aj tá moja je šlahnutá niekde na povale. Rozhodne by som kamošku nenutila ju nosiť a robiť mi reklamu.

@anonym_0f0b7c ona kočíkuje dieťa chodí hore dolu po meste, vídam ju pravidelne. Keď sme sa naposledy stretli, tak ma s tým priamo konfrontovala. Povedala som jej prečo junenosím. Že či sa náhodou niekto nepýtal na kabelku, lebo že nakúpila v sekači kopu handier na šitie, dala si opraviť šijací stroj, a nemá objednávky. Naznačovala,že by som jej mala robiť reklamu na sociálnych sieťach aj keď ju nosiť nechcem. Bolo vidieť že sa urazila.
Úprimne nepamätám sa že by mi na oslave mojich narodenín povedala, že kedy sa niekomu v mojom okolí páči tak ušije. Bolo tam kopec ľudí, hrala hudba, ona meškala kvôli dieťaťu.

Strana
z2