Darčeky na narodeniny pre kolegov

15. jan 2024

Chcem sa spytat ako riesite v praci narodeniny?
U mnazela v praci je ich malo a skoro kazdy mesiac sa skladali 5-20€ na niekoho darcek, lebo riesili aj meniny a ked mal niekto okruhle tak dali hodnotnejsi darcek. Nakoniec sami uznali, ze to je rocne dost vela a otravne stale vymyslat co kupit, tak sa rozhodli riesit uz len meniny nejakou drobnostou (lebo na tie sa nezabudne ked su v kalendari).
V mojej byvalej praci nas bolo viacej tak sme sviatky neriesili, oslavenec len doniesol nieco “pod zub”. Skladali sme sa len na darcek ked niekto odchadzal, materska alebo svadbu a to tiez podla uvazenia kolko sme chceli.
Teraz som v novej praci, tiez vacsi pocet ludi, uz po skusobnej dobe a maju zvyk sa na zaciatku roka skladat 30€ z coho potom tym co sa poskaldali kupia darcek. Ja ich este ani vsetkych nepoznam, vacsina z nich sa pozna uz roky tak vedia aj co si maju dat aby ich to potesilo, vela robim z domu, svoje narodeniny neriesim, nezvyknem robit oslavy ani pre rodinu a teraz neviem co spravit?
Na jednej strane nechcem vyzerat ze sa nejako vyclenujem z kolektivu, a na druhej strane mi je divne davat 30€ aby mi “cudzi” ludia kupili darcek na narodeniny ked ja sama ich neriesim. Mimochodom ja som uch uz mala ked som bola tu zamestnana a nikto nic, tak neviem ci manager koli GDPR ani nemohol zverejnit alebo co 🤷‍♀️ co by ste spravili?

0silvia0
15. jan 2024

u nás oslávenec prinesie koláč, nič extra. Keď niekto nie je v práci, má dovolenku, tak sa na to "zabudne" a nikto nič nerieši. Čiže keď sa neozve oslávenec a nepozve na koláč, tak poväčšine nikto nič.
Na tvojom mieste sa prispôsobím fungovaniu v novom kolektíve a neriešim prečo načo začo. Dám 30 euro a budem dúfať, že sa na mňa zabudne, lebo neznášam darčeky a gratulacie, ale to som ja.

h2
15. jan 2024

Veď keď píšeš, že sa kupuje tým, čo sa poskladali, tak určite tam majú aj takých, čo sa neposkladali. Mne by bolo divné prispievať v podstate na svoj darček, ktorý mi kúpia iní ľudia.
My v práci sa skladáme, je nás málo, tak to vyjde do pár eur na osobu. Mužom sa kupuje fľaša, ženám kvet a sladkosť, čiže nič veľké. Väčšie dary sa kupujú na okrúhle narodeniny, alebo na svadbu atď. Ale neskladáme sa dopredu. Vždy sa najskôr kúpi a to sa potom rozráta medzi prítomných. Čiže keď je niekto chorý, alebo je na dovolenke, tým pádom nie je na oslave (oslávenec nosí do práce občerstvenie), tak neprispieva.

thereisabear
15. jan 2024

Ak je taký zvyk, dala by som tých 30€ a neriešila.

muchotrafka298
15. jan 2024

U nas kto chce donesie kolac alebo ovocie alebo marlenku, chipsy. Kto nechce, nedonesie nic, oslavenec nedostava od firmy nic. Kedysi sme sa skladali pri okruhych vyrociach, ale odislo to "do kytek", lebo ludia odmietali prispievat. Bolo to dobrovolne. Len ked sa bolo treba poskladat 20 EUR, tak z 25 ludi prispelo maximalne 10. Takze to nemalo ziadny zmysel. S niektorymi kolegynami si davame k sviatkom nejake malickosti, do 10 EUR maximalne, ale to viac menej lebo sa kamaratime. Niektore oddelenia su take, ze sef im zagratuluje, mne napriklad nie.

V tomto pripade ze treba dat 30 EUR, asi by som dala. Ale len preto, aby som nebola vyclenena z kolektivu.

svetlonos
15. jan 2024

Neuznavam to. Jedna zlata postarsia kolegyna mi povedala, ze ona sa uz ored rokmi prestala skladat. Vzdy kazdemu na narodeniny dala cokoladu a popriala. Ide o mily umysel a to urobi aj cokolada. A uz vobec nevidim zmysel zberat sa sefom na drahe hodinky ( ako u nas ). Mne tiez staci ta cokolada. V jednej pracibsme boli dobre kamosky asi 6-7 nas bolo a na malickost sme sa skladali ale nie jazdy kazdemu na oddeleni.
Nedala by som 30 e na vlastny darcek, je to blbost pre mna. Zvladt ked sa nepoznate. Ja si viem minut peniaze aj sama pidla vlastneho uváženia.

tajka14
15. jan 2024

My to máme v práci tak ze na 50 a 60 okrúhle narodeniny (napr kto ma 20,30,40rokov tak sa mu nezbiera lebo ze to sa neoslavuje)sa zbierame a ešte keď niekto odchádza.tiez sa mi to nepáči je náš veľký kolektív skladáme sa aj na opačnú zmenu a zbierame sa bud po 10 alebo 15 eur.potom oslávenec prinesie chlebíčky,jednoduchý,zákusky,koláče,malinovky.uz sa veľa krát stalo ze sme si nestihli ísť zobrať z občerstvenia pretože sme mali veľa prace a keď sme išli neskôr tak kolektív všetko zjedol.čize zase hádky.ale človek s tým nič nespraví musí prispiet

vilma7
15. jan 2024

U nás sa neriešia nijako, ak si niekto spomenie, tak si zablahoželáme. Voľakedy sa tiež dávali nejaké, ale už sme to dávno zrušili.
Skladáme sa len dobrovoľným príspevkom na darček ak niekto odchádza, alebo sa vydáva, poprípade k narodeniu dieťaťa.

janinah
15. jan 2024

Každý robí ako chce a nik nerieši kto komu čo koľko....ja nedávam na narodeniny.ale stále nosím suveníry z ciest a tým nemyslím len magnetky .Opakovane som prosila.ze ja si darčeky neprosím.mam všetkého dosť.vysledok je.ze dostávam stále.tak som sa vzdala.Oslavenec nosí koláč a nealko šampanské .To je v rámci nášho malého oddelenia.V rámci celého kolektívu ak oslávenec ohlási oslavu ( donesie misy a koláče po oddeleniach) tak sá skladáme po 10 eur.Ak neohlásil.tak nedostane nič.Lenze potom to dopadne tak.ze niekto sa skladá každému.on oslavu neurobí z rôznych dôvodov a nedostane ani jeden kvietok.Ja by som to všetko zrušila.narodeniny sú každého osobná vec.

misana84
15. jan 2024

Asi vás nezaujíma kto to ako má vy chcete počuť názor na vašu situáciu…za mna ako písala vyššie pani dala a neriešila… ja som nastúpila do roboty a už som sa skladala… bolo mi trápne povedať že nedám keď pýtajú že sa zbierajú a vyšlo to isto viac ako 30€ buďte rada že date raz a mate pokoj🤷‍♀️

autor
15. jan 2024

@0silvia0 ja tiez neznasam gratulacie, datceky ktore sotanem len aby som dostala nieco …

@h2 Ja teda predpokladam ze je to len ore tych co sa poslaldali, v maily to je tak neisto napisane - len ze mame zahalsovat ci sa zucastnime starej tradicie na vytvorenie bugetu na datceky. A presne - skladat sa na vlastny darcek mi pride divne. U manzela to tak aj vychadzalo ze to co sa poskadal inym tak cca v rovnakej hodnote dostal aj on

lindous
15. jan 2024

Aj keď sme väčšie pracovisko, tak my si gratulujeme aj s darčekom (drobnosti ako čokoláda, jeden kvietok, črepníkový kvet, čaj,...) iba vrámci nášho menšieho kolektívu z jedného labáku a oslávenec väčšinou niečo napečie alebo donesie nejaké drobné pohostenie... na okrúhliny robíme väčšie posedenie a aj sa skladáme na väčší dar (max po 5€ a kúpime kyticu, či dobré víno a poukážku do kníhkupectva napr.)... mne osobne príde to ako to majú kolegovci nastavené v novej práci zvláštny spôsob riešenia týchto vecí, ale ak by to pre mňa nebola rozhodujúca suma v rozpočte, tak by som asi prispela... predsa len oslávenec asi vždy niečo prinesie a potom je také blbé neprísť a vyčleňovať sa, lebo veď ja som sa neskladal alebo sa pohostiť aj keď som neprispel.... a časom, keď už budem v kolektíve viac doma, by som asi skúsila navrhnúť iné riešenie 😂

deti95060810
15. jan 2024

keďže rada pečiem vždy do práce donesiem vééééľa koláčov. .... u nás to poniektorí riešia len tyčinkami , chrumkami a pod.
na tvojom mieste by som dala 30 e a viac sa nestarala...

jana_eyre_2
15. jan 2024

My sme celkom veľký tím ľudí, narodeniny sú o Tom, že ak ich niekto prizná, tak donesie občerstvenie - niekto väčšie, niekto menšie, ostatní mu zagratuluju.. od firmy som dostala čokoládu s prianím, od kolegov z timu pochvalu že koláč bol dobrý 😄 nevidím zmysel v darčekoch pre dospelých zarábajúcich defacto cudzích ľudí.. darček kupujeme len v prípade že niekto odchadza, na pamiatku 🙂

mishka81
15. jan 2024

U nas sa kupovanie darcekov zrusilo, lebo mam pansky kolektiv a chlapi vzdy cakali co vymyslim ja. A teda u nas oslavenec na meniny alebo narodeniny donesie nieco sladke a slane ako pohostenie, potrasieme mu rukou a vybavene. Jedine okruhliny 50, 60 sme sa poskladali a nieco kupilo.
V kazdom pripade vzdy ked pribudol niekto novy do kolektivu tak sa prisposobil zauzivanemu pravidlu. Takze v tvojom pripade by som dala tych 30 eur a prisposobila sa ostatnym. Casom sa mozete navzajom dohovorit, co z toho zrusite ale opat pre vsetkych.

slovenka753
15. jan 2024

Keď sa nechceš pridať tak neries. Ak sa nechceš cítiť blbo zloz sa tento rok a budúci to odmietni. Ja som na začiatku osla s davom, ale potom som sa na to vykašľal, prestala som nosiť občerstvenie (ja nás 50 na oddelení!) A povedala som že sa do toho nechce zapájať. Skladam sa len na svadby, materské a odchody. Okrem toho ako prišlo gdpr niekto nevie kedy máme narodky mimo manažéra, takže ak to nepriznam nikto si na to nespomenie 😂

adrianap83
15. jan 2024

Ja by som zaplatila, ved to nevychádza veľa na hlavu. Pišeš, ze vas tam je viac. A potom celý rok pokoj, skladačky nebudeš riešiť.
A uvidíš, ako sa Ti to bude počas roka pozdávať. Možno budete celkom fajn partia a rada si chvíľu pokecas pri kolaciku a tyčinkách.

20erika07
15. jan 2024

My sme velmi dobry kolektiv, je nas 12. Okrem jedného sa skladame vsetci po 2e mesacne. Tak sa kupi nieco za kolektív ale co sme si bližšie kolegovci tak aj osobne nieco. Vzdy sa kupuje bud nieco co ma niekto rad alebo co naozaj vyuzije, ak dojdu napady, da sa 20e a dotycny ich vyuzije ako chce. Nosime slane sladke ale nie vela,kavu . Domace nenosime,iba ked mame riadnu oslavu alebo vlastnu party. Fungujeme takto roky, a zatial to nikto nechcel zmenit 🙂

0silvia0
15. jan 2024

@20erika07 a čo ten váš jediný neskladajúci sa vo vašom kolektíve? Ten ako funguje?

20erika07
15. jan 2024

@0silvia0 ten donesie nieco pod zub ale kedze sa on nesklada tak ani nic neocakava 🙂

muchotrafka298
15. jan 2024

Ja nemam so vsetkymi kolegami nejake nadstandardne vztahy, niektorych vyslovene tolerujem, lebo s nimi pracujem. Negratulujem kazdemu, niektorych vobec nestretavam napriklad. Ked negratulujem, neponukam sa ani z obcerstvenia.