icon

Dávajú starí rodičia peniaze za vysvedčenie?

28. jún 2024

Ahojte, prosím vás, ako je to u vás? Moji rodičia dali dcere 20 eur za vysvedčenie, končila 6.rocnik. majú štyri vnúčatá a piate na ceste. Vôbec sa mi to nepáči, nepoviem keby kúpia čokoládu, ale nie peniaze. Ako je to u vás? Neviem či som jediná, ktorej sa to nepáči? Ja som dala dcére 10 eur a vzala ju do cukrárne a pochválila za dobré známky. Takisto majú sklony dať peniaze len tak, keď k nim vnúčatá prídu, napr 5 eur. Pritom samozrejme im nič netreba, sebe nič nedopraje, nič si nekúpia.

autor
28. jún 2024

@paulina291 no vieš, nechcem aby ich deti mali radi len kým budú dávať peniaze. Také veci sa tiež deju. A zas až takí starí nie sú, majú 60 rokov,čiže kľudne by si mohli dopriať,ale oni nič nepotrebovali celý život. Ako majú pekný dom, tam ide dosť peňazí,ale myslím tak pre seba kúpiť si pre radosť nejaku blbosť...áno tiež radšej dávam, im zas leziem ja na nervy s tým,že im najviac pomáham,tiež som taká obetava, na druhých vidím že je to na škodu a pritom robím to iste

tramtada31
28. jún 2024

Celkovo sa prejavuje štedrosť. Keď dostane cokoladky, cukriky, príde a dá z toho aj mne a je Rado, že ma mohlo obdarovať. Minuly vikend som počúvala ich rozhovor, kde druhemu súrodencovi rozprávalo, že keď vyrastie a bude zarabat peniaze, tak mu kupi veľké auto 😀 Dlho nám trvalo prist na sposob motivácie a pochopit to, že každé dieťa je absolútne iné a treba k nemu pristupovať individualne.

autor
28. jún 2024

@tramtada31 tak to je super, lebo popravde,asi väčšinou ti čo sú "na peniaze", nie sú zrovna štedrí a nechcú sa rozdeliť,chcú mať všetko pre seba.

paulina291
28. jún 2024

Moji rodičia majú 50 a sú presne takí istí. Mne velmi pomohli so štartom do života, sebe odopreli. Lebo robí ich šťastnejšími, keď vidia ako sa nám darí, majú veľkú radosť z vnúčatka a že ja som najšťastnejšia. Budem chcieť byť taká istá mamina a babka.
A nemyslím si, že to deti berú ako úplatok a že mám babku dedka rada iba ak mi dajú peniaze. Nikdy som to tak ako dieťa nebrala. Ale jasnel že ma peniaze tešili😄 Keby vidíš u detí také tendencie vtedy treba zakročiť. Jedine môžeš deti viesť k tomu aby si odkladali na niečo rozumné, väčšie, po čom túžia. Aby peniaze nerozflákali na blbosti. Naši to tak vždy robili a som im za to vďačná

marca12
28. jún 2024

Niekoho tesi obdarovat inych a sebe nedopraju. Ja som tiez taka,radsej dam krsniatkam ako sebe. Tiez im obcas podam peniaze alebo ak maju tabor,skolsky vylet alebo idu na dovolenku,davame im peniaze,nech si kupia,co chcu. Aj za vysvedcenie som davala peniaze,rodicia sa hnevali,tak uz davam len drobnost,co vyuziju v lete napr.novu loptu,hry na von a podobne.

majusqa77
28. jún 2024

dedko nie, ale krstna da 🙂 aj ja synovcom 🙂

oli18
Autor odpoveď zmazal
sense
29. jún 2024

Nie nedostáva, ani my sme nedostávali za vysvedčenie. Ale jedna babka mi vzdy pri návšteve dala 100, neskôr 500 ze nech si spravím radosť alebo ušetrím. Keď som odmietla. Vždy Som si to nasla v bunde vo vrecku alebo v taške.
Aj moja mama da mojej občas niečo ale tiež nie za vysvedcenie

oli18
29. jún 2024

@paulina291 no podla toho, kto. Ja si doprajem vylety, aj kazdorocne more. A saty nove kazde leto, t.r.zatial dvoje 😉.

vlucifuk
29. jún 2024

Aj moji rodičia vždy dávajú mojim deťom, svojim jediným vnúčatám, peniaze. Navštevujeme ich raz za mesiac a poza môj chrbát im mama vždy strčí 20€ do ruky, no a na sviatky samozrejme tiež. Za vysvedčenie tiež určite dostanú, keď tam pôjdeme o dva týždne. Veľmi ma to vždy hnevalo, ale už som rezignovala.

betulinka1
29. jún 2024

Komu maju dat ked nie svojim detom a vnúčatám?! Preco ta to rozčuľuje. Musis to pochopit tak, ze ich to tesi. Oni maju radost, ze vsetkym vedia zabalit nieco zo záhradky. Dalsia vec ta zahrada im pomaha. Hýbu sa, o nieco sa staraju, vidia z toho vysledky. Aj ked ich nieco boli do tej zahrady pojdu. Prekonajú svoje limity a pri výsledku sa im zvihne dopamin. Lepsie ako keby sedeli pred telkou. Ja mojej babke 85 rokov hovorim, uz roky, ze naco tolko pestuje. A ona mi na to raz povedala, ze Ved by som sa zbláznila keby som len sedela. A ma pravdu. Jej dcera na to hovori, ze keby sa nehrabala stale v zemi, uz by davno nebola. Tvoja uloha je im pripomínať aby nechodili v najväčšom teple, vela pili a dodržiavali pitny rezim a ked ti nieco balia velmi sa tesit. To je to, co im vies dat ty, vďačnosť, lasku, objatie. Ostatne co im robi radost im nechaj, nehundri na to, nekritizuj.

cacianka
29. jún 2024

@tramtada31 obdivujem tvoje dieťa.
S veľkým D, bude s Č 💝

3009
29. jún 2024

Ja som dala vnúčatám tiež peniaze, oni sú už starší. A bolo to určite viac ako 20 eur. Vnučka si rada sama už kúpi nejaké veci a vnuk je už skoro dospelý.

paulina291
29. jún 2024

@oli18 sa sebe tiež doprajem. Ale tým, že si môžem kúpiť čo chcem kedy chcem mi to už nerobí takú radosť ako keď niekoho iného obdarujem

autor
29. jún 2024

@oli18 ďakujem ti, to je také primerane podľa mňa. Naši tiež kupujú darčeky ale nebaví ich to,rozmýšľajú že budú na sviatky dávať peniaze. Nebola by som proti,no oni sú schopní dávať na každý sviatok po 50 eur, čo je veľa podľa mňa a zvlášť pri 5 vnucarach

autor
29. jún 2024

Ďakujem všetkým za názory a postrehy

monika2012
29. jún 2024

Nie, nedávajú. Ale ani sa o našu dcéru celý život nezaujímajú... My sme od starkej nejaké korunky dostávali. Ale viac ma vždy potešilo, že nám venovala svoj čas, či už to boli víkendy alebo prázdniny. Brávala nás, štyri vnúčatá, k sebe na celé prázdniny na dedinu, aby si naši rodičia oddýchli alebo porobili, čo bolo treba, prípadne aby s nami nemali starosť cez prázdniny. Toto bolo na nezaplatenie, ako pre nich, tak aj pre nás deti. Mám na tie prázdniny tie najkrajšie spomienky, a aj keď mi táto starká zomrela tri roky dozadu, vždy na ňu s láskou myslím a spomínam. Táto starká bola vdova od svojich 56 rokov.
Starí rodičia z otcovej strany nikdy nič. Nedali, nevzali nás na prázdniny. Boli sme pre nich vzduch. Vzácne im boli iba vnúčatá od ich dcéry. Dodnes (a to už mám 47 rokov) je toto v mojom srdci veľmi boľavé miesto. A teraz to isté zažíva aj moja dcéra, žiaľ...

oli18
29. jún 2024

@paulina291to je pravda, ak sa vies trafit do vkusu obdarovaneho. Ty si pisala, ze starki si nedopraju, tak ja som na to reagovala 😉

dariaaa
29. jún 2024

@gemerka17 ja nesuhlasim,ze im to treba vratit.Stari rodicia daju vnukom,lebo im chcu dopriat.Ked len na drink po skole,ked si len odlozia.Nevracala by som to financiami.Im staci posedieť,zobrat von sa prejst,vyvencit,mozno pokosit travu,povysavat.Zalezi od veku a potrieb

autor
29. jún 2024

@dariaaa no lenže mňa stve presne toto. Ja sa snažím pomôcť rodičom aj keď bývam 25 km od nich. Sestra býva 25p km, k sebe ich nikdy nezavolá, pritom aj by radi šli. Aké ona k nim príde s celou riti ku na niekoľko dní a vtedy je nedeľa,to majú ako dovolenku, naši ich obskakuju,varia, nič sa vtedy nerobí. Keď odídu,zas doháňajú čo nestihli kým oni tam boli. Švagriná za desať rokov pre našich nepohla prstom, este deti štve proti starkym rovní pred nimi povie, že ich nechcú, že ich nevolajú tam prespávať,pritom keď ich požiadajú vždy deti postrážia. Len obavsinoredstavuje že by tam boli pol prázdnin, pritom naši majú dosť toho plus este 80 ročnú banku po dvoch podlažiach a dvoch infarktoch. Možno ma ani nedtve to že dávajú ale to že ostatní na nich kašlú

gemerka17
29. jún 2024

@dariaaa necitaš s porozumením celú diskusiu. Autorke je ľúto a velmi sa nad tym zamysla, ako si starí rodicia nič nedopraju, neuziju a všetko rozdajú (holt taka generácia a sú tak naučení). Preto im môže autorka dopriať, resp. rozhodnúť za nich, aby si užili. Keď sa teda nevie s tým vyrovnať, že starí rodicia na seba neminu peniaze, môže minút ona na nich - ako dcéra.

candii
29. jún 2024

Áno, dávajú. Dávajú si do pokladničky a keď chcú niečo hodnotnejšie tak si kúpia sami a veľmi dobre vtedy rozmýšľajú či to naozaj chcú 😁 keď si to majú sami kúpiť

liz_lemon
29. jún 2024

moja mama dala kazdemu 5 EUR, podla mna je to v pohode, a je jedno o aku sumu ide

rorino
29. jún 2024

Áno,dajú nerobím z toho vedú,lebo oni si to vyargumentuju tým,že ktovie dokedy tu budú,potom už od nich nedostane nič.Z oboch strán už má len staré mamy a ani jedna mu nedá toľko,aby nemala z čoho žiť.Vedia,koľko si môžu dovoliť.A keďže sú v pokročilom veku,tak majú pravdu,nik nevie dokedy tu bude.Tym nechcem povedať,že som za,aby sa deťom pchali peniaze,ale chápem aj ich myšlienkové pochody.

dariaaa
29. jún 2024

To ta chapem.Je to ich luto.Treba si oreh9vorit hlavne so svagrinou.Keby ma to stalo hadku,ale rodicov si treba chrániť. Hlavne jed vidis,akoby sa rozdali

dariaaa
29. jún 2024

@gemerka17 tu nie je problem financie ze im to treba vratit.O tom so pisala,citam pozorne.Starsi ludia si nepotrpia na wellness a tie hluposti. Im chyba vdaka ako clovek cloveku,porozpravanie,obycajne dakujem.Autorke je luto, ze daju vsetko a nedostanu ani len obycajne dakujem,su zneuzivani druhou rodinou

sisska96
29. jún 2024

Áno takisto, len trosku viac . Stále odložíme a keď bude väčší bude mať rezervu. Šetríme im už od narodenia

mantilka
29. jún 2024

Nerieš to, lebo nakoniec môžu na to doplatiť tvoje deti keď im to zakazes. Tvojim deťom nedajú a ostatným vnúčatám rozdajú. To že sebe nedopraje ty týmto spôsobom nezmenis. Tešia sa z toho, ako sa tešia vnúčatá.

babulkomale
29. jún 2024

@tramtada31 vidim ze uz by som si mala tu knihu konecne precitat...marne premyslam, preco je jedno dieta na peniaze, ked nas nikdy nevidelo pocitat ziadne, vsetko je virtualne teraz 🤭
Vsetko by predaval, podnikal, chce pracovat, len este nema vek na to.

tatianamaria
29. jún 2024

Nedávajú ani na narodeniny, meniny....vôbec neadavaju darčeky. Ja tiež nedávam darček za vysvedčenie svojim deťom.