Dieťa pred alebo po dokončení domu
Ahojte. S manželom sme zobratí už skoro rok. Najprv sme boli dohodnutí, že vyriešime najskôr bývanie a potom dieťa. Rozhodli sme sa pre stavbu domu, pretože mám pozemok od rodičov a natiahlo sa nám to na dlhšie ako sme očakávali kvôli plynárom so stavebným povolením a potom budeme žiadať o úver. Bude to drevodom takže rýchla výstavba, len všetky tie povolenia sú nadlho. Zatiaľ bývame v podnájme a ja mám 28 rokov, on 29. Ja som už v takom štádiu, že mi "tikajú" biologické hodiny, chcela by som rodiť do 30tky. Rada by som mala to bývanie a porodila bábätko do domu určite by som bola spokojnejšia, no možno to bude trvať minimálne rok kým nám schvália pôžičku od šrfb, prípadne banky, neviem či to do konca roka už stíhame. Máme možnosť byť v podnájme alebo ísť k mojím rodičom, no oni nejako dva krát nechcú aby sme šli k ním ani manžel by sa asi necítil najlepšie a ja by som zase nešla k svokrovcom. Manžel chce dieťa až keď bude schválený úver, dom postavený a skolaudovaný, no vyzerá to ešte nadlhšie a druhá vec, on si myslí, že budem tehotná pomaly hneď ako po mne hodí trenky. Už pred dvoma rokmi vravel, že ešte by sme mohli aspoň rok počkať, pred rokom vravel pred sestrou, že ešte aspoň rok chceme počkať, to už sú dva roky. Si e sme si mysleli, že už začneme stavať tento rok teraz na jar, že už budú všetky povolenia, no žiaľ nevyšlo to ako sme si predstavovali. Ja sa bojím toho, že sa nám to takto budeme naťahovať dlho lebo nemáme dokončené stavebné povolenie kvôli plynárom, potom o úver treba žiadať a tým pádom aj moje tehotenstvo sa bude naťahovať a nakoniec to dieťa ani do 30tky nestihnem ako som vždy chcela prvé, ak vôbec niekedy. Som z toho nešťastná lebo vidím aj moje rovesníčky mladé mamičky ako si kočikujú deti a ja bohvie ako dlho budem musieť na to čakať a môže to trvať dlho kým otehotniem. Príde mi ako ako keby môj manžel to dieťa nechcel a nechápe, že mňa už tlačí vek. Čo si o tom myslíte? Máme čakať na zázemie alebo spraviť si dieťa keď aj zatiaľ do podnájmu alebo ísť k rodičom? Samozrejme keby som bola tehotná určite by sa moji rodičia potešili, len tiež si myslia, že najlepšie bude pre nás keď budeme mať postavený dom, ale ako som vravela je to ešte nadlhšie a pochopila som, že sa neoplatí dávať si podmienky čo chcem stihnúť dokedy budem mať dieťa, pretože roky mi utekajú a nie vždy ide všetko podľa plánu. Záleží aj od rozhodnutia manžela, on zatiaľ nechce aby sme sa snažili furt kondómy používa
veď práve že nevieš kedy sa zadarí...
takže začnite čím skôr ...
Z môjho mužského pohľadu sa nemáte kam ponáhľať. Viem, že po dieťati túžiš a horóny ti hučia aby si sa stala matkou...
My máme tri deti, jedno sme mali v čase, kedy sme bývali vo svojom byte. Keď sme začali stavať tak druhé bábo malo 2 mesiace. Bolo to pre mňa osobne najťažšie obdobie v živote. Skĺbiť milión povinností okolo domu (aj keď ti to realizuje firma, stále je toho milión - pokiaľ teda nie si milionárka, že si nájdeš niekoho kto ti zabezpečí aj inžiniering okolo stavby). Chodil som do práce nevyspatý (lebo deti plakali), stále mi zvonil telefón od stavbárov, doma manželka nervózna z detí aj z toho, že nie som doma nakoľko som musel na stavbe riešiť veci, fyzicky pracovať atď. bolo to doslova 30 sekúnd pred rozvodom. Celé to trvalo po nasťahovanie viac ako rok (a to nehovorím ani o finančnej a stresovej stránke tohto obdobia). Taktiež som si druhého syna vôbec neužil v za prvý rok jeho života.
Pre porovnanie tretie dieťa sme mali dva roky po nasťahovaní a zabývaní sa v dome. Aj keď sme mali doma už dvoch "škrekľúňov" a plaču a nočného vstávania bolo viac ako pri prvých dvoch deťoch, toto obdobie je krásne a nevymenil by som to na nič za svete mať takúto "veľkú" rodinu.
Rozhodnutie je na Vás dvoch ale ja si myslím, že Vám nemá čo utiecť. Momentálne sú stavebné úrady veľmi zahltené a ak nemáte ešte stavebné povolenie, môže to byť kľudne tak, že so stavbou začnete až o rok...
Držím palce!
bol som s manzelkou v tejto situacii, no zacali sme sa snazit, az ked sme uz mali dom skoro dokonceny... bolo to stresujuce obdobie - vela veci naraz, totiz nie je to sranda popri praci riesit este okolo domu milion veci a na pozemku... neviem si predstavit, ze by sme do toho mali este male dieta. Na druhej strane, po roku snazenia sme zistili, ze asi je nejaky problem a sli sme do CAR, kde nas vysetrili a este trvalo pol roka, kym sme si dali veci zdravotne do poriadku a mame prvy pozitivny test (snad to aj dobre dopadne). Takze chapem teba, chapem tvojho manzela, no ste este relativne mladi, pokial sa s tym domom do dvoch-troch rokov pohnete natolko, ze uz budete finisovat a pomaly sa stahovat, pockal by som na vasom mieste.
Tiež som dlho chcela dieťa, roky. Ale čakala som pokiaľ nebudeme mať svoj byt. Si ešte mladá. Či budeš rodiť ako 30 ročná alebo 33 ročná to už je fakt jedno
ja som tiež počúvala názory že som mladá načo chcem dieťa a to som bola už vydatá a mali sme byt - mala som “len” 25 rokov . A nakoniec to aj tak dopadlo že riešime adopciu momentálne aj CAR a od toho času ako sme to spomenuli až po teraz už sú tri roky . Čiže nikto ti nevie povedať ako reálne to bude trvať možno stihnete aj dom spraviť 🙂
@ninus1996 Ja som cakala, kym nebudeme mat dokoncenu prerabku domu, takze suhlasim s manzelom. Starat sa o male dieta a popri tom riesit stavbu domu je velmi narocne, muz bude chodit do roboty a potom riesit stavbu, budes na vela veci sama. Vela zien to dost potapa, vztah moze utrpiet. Samozrejme mnohi to aj zvladli, ale ja by som radsej pockala.
Ak tvoj manzel dieta nechce tak ma pocit ze to ani vyslovit nemoze. Takze htate spolu taky folklor ze on ti vzdy ukaze "mrkvu na palicke" v nejasnej buducnosti aby si ty mala aspon pocit ze to urcite bude. Skus sa ho opytat ci bi bol ok keby ste sa nemat dieta rozhodli dobrovolne - uvidis jeho reakciu ak mu vymenujes vyhody bezdetneho zivota.Bude s tebou suhlasit alebo ta pisle do kelu? To ze ty zvatlas nonstop o deckach je stara pesnicka na ktoru ma nacvicenu reakciu tak aby bol pokoj
my sme byvali v podnajme, ked sme sa rozhodli zalozit rodinu. aj po porode sme boli v podnajme. teraz mam dve deti, 30 rokov a vlastne byvanie. prave cez sfrb - v case ked som pracovala, sme poziadali o uver. vykazujes zarobok za poslednych tusim 6 mesiacov takze aj tehotna vies on poziadat.
naozaj som rada ze najmladsie dieta ma uz vyse 2 rokov a starsia je mlada slecna. neoddalovala by som to. u nas boli toez myslienky nech je najprv byvanie, lepsie auto.. nevedeli sme ci chceme zostat na SVK… ale vedeli sme, ze chceme dieta a zivot pojde, veci sa prisposobia. stale je riesenie.
samozrejme, ked sa s dietatom nemusis stahovat atd je to pohodlnejsie ale ide o jednorazovu zalezitost 🙂
@ninus1996 byt matkou nie je sutaz, aby si sa musela vyrovnat kamaratkam.
Ci to bude pred 30 alebo po, nie je zasadny rozdiel. Ci ale dieta pride do nejakeho zazemia a chcene oboma rodicmi, alebo do podnajmu, nedajboh do tvojej detskej izby k tvojim rodicom, tak to uz rozdiel je. Lebo sorry, ale z jedneho platu s deckom na krku a od rodicov sa velmi tazko ziada o hypo, stavia dom a buduje vztah.
A hlavne - tvoj muz nechce, takze hlavou proti muru by som nesla. To by som skor rozmyslala nad vymenou partnera ako nad tym, ako ho donutit k dietatu…
Nasilu sa nasťahovať k rodičom/svokrovcom, lebo JA chcem dieťa do 30-tky! Tak toto rozum ani nemôže zobrať ako realitu.
Boze tieto dristy cudzich ludi o case a mat dieta neviem kedy, mas cas, mas aj 5rokov cas a neviem kolko..😒
Vsak z textu jasne vidiet ze autorka dieta chce teraz v tomto veku, nie inokedy, tak ako to vyhovuje Vam,druhym. Napriklad v 35tke.
K otazke,nevidim problem mat dieta hoc aj rok v podnajme, vsak ked mate z coho platit tak preco nie. Vies ze to nebude na furt. Keby na najom nemate,nepoviem pol slova.A ano ako pises,nevies kedy sa zadari
@ninus1996 ak je to financne Ok, ze vam daju uver aj ked ty budes na rodicovskej a vsetko potiahnete s jedneho platu, stavbu, uver, najom, tak chod do toho aj teraz. Kym pridu na rad ženské prace ako je upratovanie domu v štandarde, tak dieta bude mat aj 2 roky. Cize za mna by to bola otazka penazi. Ak je to Ok, kludne aj teraz.
Prwco si to robis? Ak porodis v 31 nic sa nestane. Sama na seba si vytvaras tlak pricom to nezalezi od teba. A potom si nestastna. Miesto prehovarania manzela zapracuj na svojom nastaveni. Druha vec mozno budes tehotna hned ale na rizikovom. Co potom so stavbou?
Prwco si to robis? Ak porodis v 31 nic sa nestane. Sama na seba si vytvaras tlak pricom to nezalezi od teba. A potom si nestastna. Miesto prehovarania manzela zapracuj na svojom nastaveni. Druha vec mozno budes tehotna hned ale na rizikovom. Co potom so stavbou?
VIES KEDY JE SPRAVNY CAS NA DIETA? VTEDY KED TO CITIS.....ja by som v dnesnej dobe neriskovala, ze po 30 sa mozete snazit aj roky...co potom...
ak si to takto jasne specifikovala neni na co cakat,
@really8 hovori drevodom, pozemok maju ,urobia žel.bet. zaklad, zbytok dovezie a zmontuje firma za kratky cas...neni o com...
Ak mate OK najom a OK prijem, za mna by som vobec nevidela tragicky, mat to dieta aj v podnajme. Ak otehotnies hned (AK) to mas 9 mesiacov a potom prvy rok to dieta realne nic nepotrebuje co sa tyka priestoru alebo nejakeho extra vybavenia okrem kocika a postielky. Proste ziadna detska izba atd.
Lebo zas reci ze mas cas a mozes rodit aj do 35ky, no to mi pride taka frajerina nechavat to cakat, a najma v dobe kedy vieme ze to nemusi byt hned a ze centra s umelym oplodnenim pomaly praskaju vo svikoch. Nehovoriac o tom ze nie kazda chce mat dieta v 35-40 (aj ked podla niektorych je to dnes uuuplne ok), no 100 ludi 100 chuti 🙂
Lebo zas nic v zlom, ale to ze mate pozemok je krasna vizia ale z celeho nasledujuceho "programu" je to velmi malo. Estelen ked sa zacnete potykat s instituciami a bankami a potom stavbarskymi vecami (aj ked to bude "len" drevodom, tak si nie som taka ista, ze to bude tak rychlo 😉 na to mam v okoli priiilis vela ukazok mladych rodin, ktore si mysleli ako rychlo bude postavene a prestahovane.
Ps: nie, k ziadnym rodicom ani k svokrovcom do detskej izby a uz VOBEC s dietatom a manzelom, by som nesla. To su take riesenia ze 🤦
Rozumiem, že po dieťati túžiš, no bývanie je prvoradé. K rodičom ci svokrovcom by som na nešla bývať. Keď už tak by som ostala v podnájme. No pre mňa je bývanie veľmi dôležité, a keď ho nemáte dokončené, počkala by som.
@ninus1996 aký vek na teba tlačí? Mnohé ženy majú prvé dieťa po 35. Kľudne máš aj tri roky čas. Ste manželmi zatiaľ kratucko, preto si to užívajte, spoznávajte sa, cestujte.. nemáte sa kam ponáhľať.
@zmrzlinka2021 nie každý túži mať dieťa až v 35 .a nieje pravidlo že sa im podarí hneď.
Takze ja by som počkala kým schvália úver a išla by som nato ale za domom by som nečakala. Predsa keď už bude úver tak to je uz najmenej a platíte tak či tak ale už máš aspoň schválenu hypo. Lebo ak by si nedajbože bola pn počas tehotenstva tak to tiež nieje skvelé čo sa týka hypo .brat kým ste obaja zamestnaní
Ak mate kde byvat, tak max rok cakat, dalej to nenatahovat. Mat dieta v 34/35, ano mas kopec parov, co otehotneju a hned sa zadari a kopec takych, co dieta tak lahko mat nebudu. Kolkym sme slubili vecicky, nemam komu uz tie tehu handry dat, nam sa zadarilo v 34 a tiez v 40 a dalsim 10 parom okolo ani neposielam tehu foto. Lebo je to bolestive pozerat na 40rocnu s bruskom v 8. mesiaci. Clovek nikdy nevie, ze ci to pojde a pod. Najhorsie otazky su „ ako to kua robite, ze viete otehotniet tak hned „, Muzi si casto myslia ako to pojde, niektori dokonca idu na spermiogram pre istotu. A potom bum, nejde to. A nikto nevie preco
@ninus1996 toto je otázka, na ktorú tu na MK nedostaneš odpoveď, pretože 100 žien má na to 100 názorov. Ale môžme ti povedať svoj názor a svoju skúsenosť. Najdôležitejšie je, aby si to cítila vnútri, mala túžbu a samozrejme ideálne obaja, nielen ty.
My sme mali v tomto s manželom dosť jasno, že dieťa chceme pomerne skoro. Aj prišlo v čase, kedy sme ešte nemali svoje bývanie. Boli sme najskôr v podnájme, neskôr sme postavili dom. Nevravím, že to bolo jednoduché, ale zvladli sme to. 🙂 Chceli sme ho mať skôr, ja by som už po 33 nerada mala dieťa, organizmus predsalen starne. Keď sa malý narodil mala som 25 a neľutujem. Teraz by sme chceli druhé, ale ide to akosi ťažšie.... Takže ja by som skrze vek príliš nečakala. Ale samozrejme, musí s tým byť ok aj tvoj partner, lebo inak ti to neskôr môže vyčítať. My sme boli nastavený, že ok bábo chceme a nejako to a ním zvládneme. Naši rodičia a prarodičia zvaldli omnoho ťažšie podmienky aj s viacerými deťmi, tak prečo nie. Takže je to o nastavení. Bohužiaľ mám okolo seba pomerne dosť párov, ktorym trvalo dieťatko dlhší čas, takže ono to vôbec nemusí byť hneď ako si vy rozhodnete.
V tomto nemáš s manželom rovnaký názor, tak zbytočne ti tu budeme písať naše názory.
Ja som za to začať sa snažiť, možno sa aj stavba urýchli. Teraz sa možno až tak neponáhľate.
Hovorím to ako žena,ktorej sa dlho nedarilo otehotnieť.
Ale keď ty cítiš, se už by si chcela dieťa a manžel ešte nie, trvala by som na tom,aby sa dohodol kompromis. On chce čakať rok ,ty nie-z toho mi vychádza, že kompromis je-skúšať otehotnieť o pol roka.
No hlavne si treba premysliet to dieta aj v kontexte tej hypoteky, schvalia vam hypoteku, ked budes na materskej = minus jeden plat?
Ja osobne by som pockala. Lebo je tu nie jedna tema, kedy zena nervozna v podnajme, cela starostlivost o domacnost a dieta na nej, lebo chlap po praci utekal riesit stavbu a ostatne veci s nou suvisiace. Do toho stres z financii, ...treba sa na to pozriet z viacerych uhlov pohladu. Nie len chcem do 30 a biologicke hodiny.
A byvat k rodicom alebo svokrovcom je vo vacsine pripadov naozaj velmi zly napad.
@ninus1996 Všetko je to o tom ako vám to bude vychádzať, najmä finančne. My sme išli do kompletnej rekonštrukcie domu. A otehotnela som. Všetky úvery som musela doklepnúť do dátumu, kým oficiálne nebudem na MD. Dva týždne pred pôrodom sme opustili naše bývanie a išli do podnájmu, kým sa dom dokončí. Ale išli sme do toho s tým, že máme dostatok financií na to, aby sme okolo domu riešili čo najmenej. To sme vedeli aj bez detí, že nie sme typy, čo budú po práci "makať" na dome. Čiže mne vôbec nevadilo, že máme bábo, sme v nájme a dom "sa robí". Jasné, že sa vybavovalo, riešilo, ale napr. tým, že som bola na RD, som na veľa vecí mala čas, vybaviť ich. Keby to mal byť ten typ otročiny, že ty s dieťaťom doma, muž z práce do práce na dom a dom v nedohľadne, lebo financie, tak do toho by som nešla. Čiže netreba zas len rozmýšľať, že dieťa za každú cenu, ale keď to mate vyriešené ako by to bolo s dieťaťom, na RD, v nájme a so stavbou, tak sa to dá.
Jedine, co lutujem na materstve je, ze sme nemali dieta skor. Rodila som ako 33 rocna. 2 tyzdne pred porodom sme sa nastahovali do novostavby. Fakt by som radsej ozelela dom, resp. by sme ho mali neskor, alebo nasli ine riesenie financovania...
No naplanuj si to tak aby ti schválili pôžičku ešte predtým ako bude dieťa ,aby ti to neznížilo.mozny limit . Ostatné je asi jedno,tak budete v podnájme s dieťaťom.

@ninus1996 aký vek na teba tlačí? Mnohé ženy majú prvé dieťa po 35. Kľudne máš aj tri roky čas. Ste manželmi zatiaľ kratucko, preto si to užívajte, spoznávajte sa, cestujte.. nemáte sa kam ponáhľať.