Dôchodkyne, pomáhate svojim deťom?
Od januára budem dôchodkyňa, žijem sama, mám 2 deti. Starší syn žije v zahraničí, mladšia dcéra býva 10km odo mňa. Keďže ešte celkom vladzem rozmýšľam že by som pracovala ďalej u nás vo firme alebo si našla nejakú brigádu. Predsa každá koruna sa ráta hlavne keď je človek sam.
Lenže dcére sa to nepáči. Ona chce aby som ostala doma na dôchodku a ona ráta s tým že jej budem strážiť deti keď budú choré alebo cez prázdniny aby ona s manželom mohli chodiť do roboty a nemuseli si brať ocrky a dovolenky.
Vykricala mi že každý normálny rodič pomáha deťom strážiť vnúčatá v prípade choroby a prázdnin. Že ja som sebecka keď myslím len na seba keďže by som ešte pracovala ďalej. A čo ona má robiť ked deti budú často choré.
Má 3 a 5 ročne deti.
Čo si o tomto myslíte? Pomáhate vy svojim deťom na dôchodku so stráženim vnúčat? Alebo finančné že im kupujete dary hračky alebo sladkosti? Alebo si užívate čas osamote a myslíte konečne aj na seba?
@irusa Dôchodok mi vyrátali na 450 eur, keď všetko zaplatím aj stravu veľa peňazí mi neostane. Áno som len sama no keď bude nečakaný výdavok alebo niečo tak rada by som mala aspoň nejakú rezervu. Takze dá sa povedať aj chcem aj musím ešte pracovať ďalej.
@hederamonstera Bohužiaľ nie je vymyslená.
@stvura nikto netvrdí že nemá pomôcť, ale nie takým štýlom, že bude sedieť doma na riti, žuť suché rožky a čaka ť na telefonát od dcéry, kedy ju budú potrebovať.
Boze ze 450e dochodok, to nebude o par mesiacov pri tomto zdrazovani ani na stravu stacit :( Dcera vobec rozmysla nad niecim inym, ako sama nad sebou a jej potrebami?
Toto si reálne neviem ani predstaviť ani ako dcéra, že kričím po mame,ani ako dôchodkyňa, že dcéra kričí po mne.. zrejmé si doteraz skákala,ako pískala a teraz sa jej nepáči, keď si sa vzoprela... mňa normálne ohne z tej Tvojej dcéry..jej vykrič, že normálna dcéra sa takto k rodičovi nechová,aby dávala rozkazom, čo musí/nemusí...osobne by som bola rada za mamu,ktorá je vitálna, má chuť do života, má chuť pracovať,zdravie jej slúži..a nie jej linajkovat život na dôchodku... žiaľ moja mama si z dôchodku užila jedine operácie,doktorov a smrteľnú chorobu, čo by som ja dala za takú mamu...by som ju ešte na rukách nosila a nie jej na krk rozkazom deti vešala
Ked tak nad tym rozmyslam, problem nastava, ked jedna strana nerespektuje tu druhu a chce jej nasilu organizovat zivot... ked jedna strana tu druhu vyuziva.
Myslim, ze moji rodicia vidia, ze situaciu nezneuzivam, ze ich rozhodnutia respektujem a nic im nenakazujem, ze si vychadzame navzajom v ustrety a tak s tym, aby vnucata strazili vzdy, ked je to potrebne, problem nemaju.
😊
Tak ja mam len svokru a svokra kedze rodicia moji su povysenecki a "doleziti" svoju jedinu vnucku vidia cez plot ked.ked su u sestry....co sa tyka.pomoci....vzdy je u nas kompromis svokor je na dôchodku rok raz týždenne ide do roboty plus ine roboty ma....vzdy dopredu sa opytam ake plany maju a prispôsobujem sa k nim aj ked dieta je chore...tiez nástupujem do prace ale.viac menej sa snazime vykryt sami s muzom az veelmi ked nevychadza poprosime svokrovcov...asi je zvyknuta dcera ze ste doteraz asi pomahala casto....ale aby som vykricala take veci 🙈ved to nie si vase deti ale vnucence prvoradý je rodic aby si zabezpecil nepoviem raz za cas ved aj starsi ludia maju svoje plany relax svoj zivot ;)
@medyna Teraz väčšina dôchodcov zostáva pracovať, ak nato majú možnosť. Ten dôchodok hlavne u žien nie je nejaký vysoký a ak je dobrý zdrav.stav, tak niekoľko rokov ešte robiť, aspoň na pol úväzku je celkom dobré.
Záleží to od viacerých vecí, nejako to zladiť, že by im pomáhal napr. cez dovolenku alebo víkendy.
Fuu, tak keby mi mama mala sama zo 450e vyzit, tak jej rozhodne financne pomaham.
No pri takom dôchodku treba robiť ďalej a niečo si aj odkladať.
@beronsche moja svokra má o pár eur viac ale poviem ti, ak sa jej niečo pokazí, alebo potrebuje niečo doma opraviť, tak platíme to my. To už by nedala z toho dôchodku
Mne mama pomaha s detmi dobrovolne a svokra vobec takze, kazda je ina, osobne nesuhlasim s touto modernou vspocitavostou deti, ze rodic na dochodku je im povinny strazit vnucata...
Tebe s deťmi nikdy nikto nepomahal?
@simona20201309 možno jej mama, svokra, nemali taký nízky príjem alebo nežili samé. Alebo prišli keď mohli, nie vždy. To je tiež veľký rozdiel. Očividne dcéru vôbec netrápi, z čoho bude mama žiť a keď im nebude kupovať darčeky a pod. tak tu môže byť ďalšia téma, že vnúčatá nič nedostanú. Ale prečo, touž nikto nepovie.
Pisem z pohladu matky, ktora nema pomoc so strazenim deti od starych rodicov, kedze nie su poruke. Vsetky choroby, prazdniny musime s muzom vykryt sami. A obaja pracujeme vo firmach, kde sa "nenosi" cerpanie OCR, dovolenku v lete mame max 2-3 tyzdne, zvysok vykryvame homeofficom. Nemusim vysvetlovat, ake je narocne pracovat, chodit na conference cally a popri tom strazit deti, navarit im a vymysliet program, aby sa nenudili a nerusili nas pri praci. Nehovoriac o tom, ze po skonceni materskej robim na skrateny uvazok, aby som deti stihala vyberat zo skolky/skoly. Zvladame to, no je to o hubu, pomoc by obcas bodla. Myslim, ze ak obe strany chcu a zdravie to dovoli, da sa najst kompromis. Aj stari rodicia raz budu potrebovat pomoc deti a vnucat. Plati: co das, to dostanes.
@kp7333 a zase ďalšia, čo meria starostlivosť o svojich rodičov ich starostlivosťou o vnúčatá. To, že teba rodičia vychovali, platli ti krúžky, výlety, prázdniny, školu - to nič pre teba neznamená? A že matka by potrebovala finančne pomôcť, pretože bude mať nízkydôchodok, to by ťa tiež nezaujímalo? Keď bola dcéra malá, babky ešte pracovali. Takže na OČR sme sa s mužom striedali, či sa to už iekomu páčilo alebo nie. dieťa nemohlo byť samé. a prázdniny - dohadovali a striedali sme sa s kamarátkami, keďže nie každé prázdniny mohla mať každá voľno. Neskôr sme to riešili tábormi, aj dennými. Neskôr, keď boli babky na dôchodku občas pomohli, keď sa cítili dobre. Ale to už bola dcéra väčšia, takže nemuseli behať za 3 ročným dieťaťom. Predsa len je rozdiel byť zodpovedný za 3 a za 8 ročné dieťa. Ale nezneužívali sme to a nebrali to ako samozrejmosť. V prvom rade sme boli my aby sme si to zariadili a až potom starí rodičia
@anjelicek26 moji su na dochodku uz dost dlho, ocino tento rok oslavi 70, mamina v tesnom zavese za nim, zaciatkom buduceho roka tiez. A nemaju viac. No ale su zatial dvaja. V domove dochodcov mame 93 rocnu babicku, ocinovu mamu, tej sa musime skladat aj na doplacanie uz.
No a my ani nechcem vediet, ake budu tie "socialne istoty", ked v 70-ke pojdeme do dochodku, co nam vyrataju...😔
Fuha tak v prvom rade si myslím, že sa o tom sa porozpravat aj inak ako takýmto štýlom. Ďalej si myslím, že ty svoje deti máš odchovane a sú to jej deti a ty nie si jej pestunka zadarmo. Hlavne keď sa správa takto. Určite starý rodičia pomáhajú ale preto lebo chcú a nie preto že ich dcéra núti.
@kvetinka75 cize, ked tvoje dieta dospeje, tvoj zaujem o neho a snaha mu pomoct, opadne?
Nie, nemeria sa starostlivost o rodicov ich starostlivostou o vnucata, ale, ci sa nam to paci, ci nie, ono to spolu suvisi..
Pretoze je to o najma vztahoch..
Ked su vztahy dobre a vsetci zucastneni chapu, co je to zodpovednost a maju priority zoradene spravne, tak to ide automaticky..
Tak, ako stary rodic chce pomoct svojmu dietatu a vnucatu, tak chce dospele dieta pomoct starnucemu rodicovi.. velmi nad tym neuvazuju, konaju.
Ale toto nie je jednosmerka. Ked niekto len berie a berie, je to uz problem..
Ja mam tri deti a moja mama sa zamerala iba na jedno z nich. To mohlo byt u nej kedykolvek, akokolvek dlho a kupila mu, co mu na ociach videla, vzala si ho bez problemov na prazdniny, alebo ho strazila cely tyzden, kym som napriklad ja bola s druhym v nemocnici na operacii. Prveho syna rada nemala, myslim, ze az teraz, ked uz je dospely si nasli k sebe cestu. Este mam tretieho syna 8 rocneho a jemu babka chyba..hoci rodicov mam, nezaujimaju sa, nemajú uz k detom vztah vobec. Je pravda, ze su to ludia po 70-tke, chcu svoj klud a uplne im staci, ked prideme sem tam na hodinku a uz vidim, ze maju dost. Preto im nic nevycitam, sú to proste take povahy, ten nulovy vztah k detom sme citili aj my s bratom pocas detstva. O to viac viem, ze takou babkou byt nechcem a nehovorim, ze postavim vnucata na piedestal a pojdem sa kvoli nim zlamat, ale iste si s nimi budem budovat vztah taky, aby sa ku mne radi vracali a aby sme mali pekné spoločné chvíle, na ktoré budu spominat, ked uz tu ja nebudem..presne tak, ako ja spominam na svoju babku a hoci zomrela pred 15 rokmi, stále mám pocit, akoby to bolo pred týždňom, nedá sa zabudnúť. Takým človek tuzim byt v zivote svojich deti a vnucat, nezomriet poslednym vydychom, ale zit nadalej v ich mysli, srdciach a spomienkach.
Ja mám tiež v práci kolegyňu-dôchodkyňu. Chodí robiť len na občasné záskoky dlhodobých pn. Tiež sa to jej deťom nepáči, je im príjemné, keď majú babku k dispozícii nonstop pre prípad potreby. Ale babka ide rada do práce zaskočiť, lebo doma sa jej striedajú vnúčatá a už má toho aj dosť.
@kvetinka75 Myslim, ze si moj prispevok nepochopila. Ja som zial uz svoju mamu dopatrovala, bola som pri nej 24/7, ked ochorela a zomierala. Ako pisem, starostlivost o deti my nastastie vieme pokryt, aj ked je to narocne. Mozno to nie je pripad autorkinej dcery alebo inych, nie kazdy ma moznost robit z domu. Vzdy sa vsak da najst kompromis, poznam rodiny, kde deti doplacali starym rodicom uslu mzdu a ti im pomahali s detmi. Kazdopadne vztah s vnucatami sa buduje len na zaklade spolocne straveneho casu, to sa darcekmi, ani inak neda kupit.
autorka...tak potom fakt musíš pracovať... či sa Ti to páči, či nie...veď povedz svojej dcére, či Ti bude ochotná platiť nečakané výdavky, lebo fakt zo 450e je ťažko vyžiť a uvidíš jej reakciu... keby si napísala výšku dôchodku hneď na začiatku, tak myslím, že aj iné reakcie by tu boli....lebo toto je fakt smiešný peniaz, keď máš sama všetko utiahnúť...a fakt odložiť pri dnešných cenách je to ťažké a nie ešte kupovať vnúčatám darčeky
Napisala by som dlhu spravu, ale napisem len strucne, ak dcera chce strazit deti aby s muzom mohli pracovat,nech Ti kazdy mesiac prispieva nejakou ciastkou kedze dochodok budes mat nizky . Ty budes mat viac a ona zas pomoc.
Aj opatrovatelku by platila keby potrebuje
Nám nikto nepomáha a tu sme. Na všetko sme sami. Dcéra ma troška moc pekne predstavy. Tak ale u nás sa aj vyjadrili ,,trápili sme sa my, trapte sa aj vy,, a potom ,,nie si sám,, ...ale my sa o pomoc neprosíme.
@kvetinka75 lenže mne tu ta posledná veta ,, Alebo si užívate čas osamote a myslíte konečne aj na seba?" trochu nehrá...
Tak čo vlastne autorke vadí? Ze si chce privyrobiť? (Premýšľa ci ostať ci nie, takže odkázaná na to zrejme nie je) . . Alebo to, že nechce mať s vnucatami starosti?
Mňa to trochu zamrzelo, pretože mne sa o dcéru pomaly bijú... ak je chorá, prídu obe babky. Prosia ma aby som jej robila ,,modre" pondelky...A potom človek tu číta ako jedna babička ma výlevy že : ,,konečne si chce uzivat pokoj"
Niekde asi nastala chyba a vôbec sa potom nebudem čudovať, keď ta istá babička prida o pár rôčkov príspevok, že sa o ňu nemá kto postarať a ako sa k nej dcéra zachovala
Niekedy to bolo úplne bežné- rodina si navzájom pomáhala. Starki o vnúčatá a potom deti dochovali svojich rodičov. Je mi ľúto, že nie každý má také šťastie a pritom aké skvele, ze sa babička dožije vnúčat a dôchodku. Ideálna príležitosť
No keď chyba vnútorné chcenie a prirodzená láska k vnucatam, nie je o com.
Dcéra to mohla podať aj slušne. Držím prsty nech ma detičky co najmenej choré aby tu ,,obetavu" babku nikdy nepotrebovali
necitam vsetky komenty. nasi byvaju par minut od nas, ale chore dieta by som im strazit nedala. normalne si berie muz ocr alebo sa staram ja (som szco, tak potom robim po veceroch). oni sa predsa v chorobe starali o mna, ked som bola mala. ked je syn zdravy, tak ho vezmu von/prespat, cize pomahaju podla mna viac nez dost 🙂
@simona20201309 Ja som vyrastala s babkou, rodičia mi zomreli už dávno. Keď sa mi narodili deti babka už bola staršia chorlava, doopatrovala som ju a starala sa o všetko sama s manželom. Nemala som pomoc od nikoho.
@ivik4 To som jej navrhla no nechce mi prispievať, že ony majú vysokú hypotéku aj malé deti tam potrebuju peniaze.
Ja napíšem len z pohladu dcéry. Nikdy som neočakávala, že by mi mali rodičia strážiť deti. Nie sú to ich deti. O deti sa staráme sami hoci by naši rodičia boli ochotní pomáhať 🤷♀️ My im vravime, že ich radi uvidíme ale preto, aby sa potešili vnúčatami. Nie preto, že by sme vyžadovali pomoc.
Tvoja dcéra je dosť sebecka. Nehnevaj sa. Chce aby si skákala ako iná píska (nie že by so to iste nerobila dosť keď si mala deti malé). A prečo by si ty nemala mat svoj program (akýkoľvek) a mala byt vždy k dispozícii? A Ona chce priniesť viac peňazí do ich domácnosti (OČR nebude musieť byt) na úkor tvojich financií (že by si ty mala viac) a tvojich moznoze dalších možnosti vďaka ním.
Určite ak sa na to cítiš, ostan pracovať 😊 Dcére by som slušne odkimunikovala, že máš aj svoj život a chceš ho mat podľa seba. Že o svoje deti si sa starala. Že im deti rada postrazis, ak ti to práve bude tvoj čas dovoľovať. Ale že toto je po všetkých tých rokoch tvoja zaslúžená voľba toho, čo robiť budeš.