icon

Dôchodkyne, pomáhate svojim deťom?

23. okt 2023

Od januára budem dôchodkyňa, žijem sama, mám 2 deti. Starší syn žije v zahraničí, mladšia dcéra býva 10km odo mňa. Keďže ešte celkom vladzem rozmýšľam že by som pracovala ďalej u nás vo firme alebo si našla nejakú brigádu. Predsa každá koruna sa ráta hlavne keď je človek sam.
Lenže dcére sa to nepáči. Ona chce aby som ostala doma na dôchodku a ona ráta s tým že jej budem strážiť deti keď budú choré alebo cez prázdniny aby ona s manželom mohli chodiť do roboty a nemuseli si brať ocrky a dovolenky.
Vykricala mi že každý normálny rodič pomáha deťom strážiť vnúčatá v prípade choroby a prázdnin. Že ja som sebecka keď myslím len na seba keďže by som ešte pracovala ďalej. A čo ona má robiť ked deti budú často choré.
Má 3 a 5 ročne deti.
Čo si o tomto myslíte? Pomáhate vy svojim deťom na dôchodku so stráženim vnúčat? Alebo finančné že im kupujete dary hračky alebo sladkosti? Alebo si užívate čas osamote a myslíte konečne aj na seba?

irusa
23. okt 2023

@kvetinka75 ale autorka nepíše, že od nej chcu dennú starostlivosť o deti

irusa
23. okt 2023

@nyusika kde toľko stojí ????

1ryba
Odpoveď bola odstránená
martul
23. okt 2023

Ešte nie som starý rodič, ale poviem svoj názor. Pomáhať svojim deťom s vnúčatami je a bude pre mňa prirodzené a budem to robiť rada. ALE!!! Toľko koľko budem môcť, chcieť a dobrovoľne.
Určite nie príkazom od dcéry a ešte aby na mňa zvyšovala hlas a urážala sa.

nyusika
23. okt 2023

@irusa bratislava a okolie, bezne aj inde. nepisem o statnych zariadeniach, kde by som ani susedovu macvku neumiestnila. ale o slusnych domovoch seniorov - to je bezna cena

irusa
23. okt 2023

@nyusika tak potom nech autorka ešte pracuje..peniaze bude potrebovať

sasa1310
23. okt 2023

@roja01 a rodičom sa pomáhať nemá? Prečo by si autorka nemohla privyrobiť a prečo by jej dcéra nemohla ísť na OČR? Veď neostane bez peňazí.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
kvetinka75
23. okt 2023

@irusa a ako vieš ako to skončí? Vieš koľko majú deti prázdnin a koľko rodičia dovolenky? + choroby. Niektoré deti týždeň v škôlke a doma aj dva. Autorkina dcéra čaká, že jej mama bude doma a čakať a hneď ako bude treba zavolá a mama dobehne. Toto je akože v poriadku? celý život žena robí, vychová svoje deti a na starobu, kedy si môže ešte prilepšiť a zlepšiť kvalitu života, lebo dcéru asi veľmi nezaujíma ako jej mama žije príp. čo by chcela, čo jej chýba, má byť na špagátiku podľa toho ako sa jej to bude hodiť?

irusa
23. okt 2023

@1ryba tak potom sa nemôžeme čudovať , ak pôjdeme my do dôchodku v 70....pretože máme kopec vitálnych dôchodcov

kvetinka75
23. okt 2023

@irusa keď sa človek o seba stará tak je vitálny. Ale na to potrebuje aj nejaký príjem, oddych a aj svoje záujmy aby zostal aj psychicky aj fyzicky v kondičke.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
irusa
23. okt 2023

@kvetinka75 kým sa začneš pajediť čítaj s porozumením, čo som napísala : ,, Ak to máš poriešené, tak nevidím dôvod, aby ti niekto niečo diktoval,,,

sasa1310
23. okt 2023

ja som asi z iného cesta, ale jednoducho keby moja mama na dôchodku nevyžila a musela ísť kvôli tomu na brigádu, tak by som jej určite finančne pomáhala a nie ešte čakala od nej pomoc. Niektorí dnešní mladí už nemajú absolútnu úctu k starším. Bývať u nich, najlepšie ešte aj peniaze zobrať pokiaľ rodič dáva, a keď konečne rodič má mať svoj kľud, tak aj to je zlé, že nepostráži vnúča. Nechápem. Nech si už konečne mladí riešia deti samé. Na to existuje predsa OČR

tanyag
23. okt 2023

Moji rodičia sú na dôchodku, mama má 76 rokov, otec 78 rokov. Síce sú vitálni, ale odmietajú sa "starať" o moje dieťa...ak treba postrážiť, postrážia na hodinku, dve...ale ak je choré, nehrozí, že s ním budú a nevyčítam im to. Sú na dôchodku, je to ich zaslúžený čas, majú oddychovať, venovať sa tomu, čomu chcú a nie behať za mojím 5 ročným deckom.
Ale poznám aj mamu jednej kámošky a tá síce ostane s vnukom, ale jej dcéra jej musí dať 20 eur na deň 🤭

kvetinka75
23. okt 2023

@irusa píšem svoj názor, neviem odkiaľ máš že sa pajedím.

irusa
23. okt 2023

@kvetinka75 veď aj ja...

evinqua
23. okt 2023

Aj svokra dcére tak pomáha pidla nariadenia? My mame babky ďaleko, nikdy mi nikto dieta nestrazil na základe môjho chcenia. Nechápem tie očakávania deti od rodičov, na oplátku sa tak o Teba stara aj ona? Vybaví, pomôže?

dskjhfdlkdjhl
23. okt 2023

Ty si si svoje deti uz vychovala, dcera nech sa o tie svoje tiez stara. Mne ani svokra, ani mama ani raz deti nestrazili a prezili sme.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
beronsche
23. okt 2023

Spravanie dcery a jej ocakavania rozhodne nie su v poriadku. Samozrejme, ze to nie je tvoja povinnost jej pomahat. Je to na tebe, ako sa rozhodnes..

Na druhej strane, moji cca 200km vzdialeni rodicia mi pomahaju, lebo chcu. Dokonca robia z vlastnej iniciativy take "sialenosti", ze otec pride na otocku vlakom, aby odviedol dieta na kruzok, ked nam to s muzom naozaj kvoli praci nevychadza..
Vidim, ze to veru nie je standard ani len nahodou.
A som im velmi, prevelmi vdacna. Neberiem to Ako samozrejmost.
Verim, ze im to raz cele oplatim a tiez planujem byt raz takto napomocna vlastnym detom. Tento vzorec spravania rada zopakujem. 🙂

katulienkax
23. okt 2023

kedze moji rodicia byvaju 300km daleko, takze ziadne strazenie pocas chorob nehrozi. Ale zas pomahaju cez letne prazdniny, kedze su na dochodku, Vies si najst taku brigadu, zeby si im pomohla aspon s prazdninami?

roja01
23. okt 2023

@1ryba, mne moje mama a svokra pomohli, ja sa snazim pomahat mladym. To povazujem za normalne vztahy. Ked vidim tie unavene mamicky pri malych detoch, viem ze potrebuju aj trocha oddychu. Avsak ziadna strana to neprehana. To je zaklad spokojnosti.

janinah
23. okt 2023

Budem v dôchodku o 2 roky.Planujem si užívať.cestovat.hrabat sa v záhrade.na ktorú teraz nemám energiu ani čas.A áno.bufem sa starať aj o vnucatka.ale nebudem babka na zavolanie.nebudem doma sedieť a nemať svoje plány a čakať kedy niektoré vnúča ochorie.aby som pribehla ako psík.Budeme komunikovať a pomôžem.ak budem môcť a vládať...to je plán.tak uvidíme.

majkamasar
23. okt 2023

Aj moja mamka to tak urobila. Na dochodku si najprv nasla brigadu a potom ked som ju poprosila zostala doma a strazila mi deti ked boli chore.

poslednepogo
23. okt 2023

Nie som dôchodkyňa, mám malé deti ešte v čase keď mama a svokra nie su na dôchodku, nevyžadujem to od nich..

heymissg
23. okt 2023

No u nás sú rodičia na dôchodku, deti si veľmi radi berú, pracovať už nechcú. U nás je skôr problém ako pomerne rozdeliť medzi starých rodičov detí, aby boli všetci spokojní.. a som im za to neskutočne vďačná. Keď rodičia ešte robili a nemohla som zostať doma, mali sme opatrovateľku...bohužiaľ mám v okolí aj ľudí, ktorí považujú za "psiu" povinnosť starých rodičov starať sa o vnúčatá. Za mňa to takto nie je... máš svoj život a ty si rozhodneš ako ho stráviš... ja by som ešte kým sa dá pracovala a možno si trošku užila života. A keď máš záujem o vzťah s deťmi, tak sa primerane venovala aj vnúčatám

michaela412
23. okt 2023

Ja si tiež moje dieťa strážim sama, keď je choré. Moji rodičia pracujú a svokra sa stará o svojho muža, tak im nebudem dávať ešte moje dieťa na starosti. Keď majú voľno, tak si sami prídu pre malú a idú na výlet, alebo sú doma. Neorganizujem druhým život ...

solange7
23. okt 2023

Je mi to luto. Z prispevku mam pocit, ze si chces uzit aktivity podla seba a mat cas pre seba. Mas na to pravo.
Ani by som nerozmyslala kym este vladzes a mas chut.(mam nieco cez 30r)

kvetinka75
23. okt 2023

@tanyag fúha, tak to je pekné v takomto veku byť ešte vitálny. V mojom okolí už sú ľudia po 70tke väčšinou s vážnymi zdr.problémami alebo mnohí po onko ochorení. Málo ich je tak vitálnych, žeby dokázali postrážiť také 2-3 ročné dieťa na celý deň. A tie onko ochorenia tiež nepridajú na ,,kondičke.. Mám kamarátky, ktoré sú babkami - majú cez 50 . Všetky ešte pracujú. Keď strážia vnúčence, tak už teraz sa sťažujú, aké je to niekedy náročné. Ešte také pol ročné, postrážia, prebalia, nakrmia, idú na prechádzku, ale už pri takom 3 ročnom a viac, treba viac energie. A samé povedia, že niekedy sú také unavené keď po celom dni odídu. Okrem toho si potrebujú aj doma porobiť, navariť, upratať, na záhrade porobiť. Kamarátka tak synovi teraz povedala, že nebude strážiť vnučku každý víkend, lebo cez týždeň je v robote a cez víkend si aj ona potrebuje oddýchnuť. Jasné, nepáči sa mu to, lebo doma ďalšie dieťa, polročné. A ktomu ešte aj cez týždeň im berie tú staršiu von. No kedy si má oddýchnuť? To tých mladých vôbec nezaujíma?

medyna
23. okt 2023

no, určite máš právo zariadiť si "jeseň" života podľa svojho uváženia. Ak to tak cítiš a chceš ísť ešte pracovať, tak určite choď. Správanie dcéry radšej nekomentujem, ja keby som toto povedala mojej mame, tak mi iste priletí jedna vzduchom chladená... ale ja to ani nemám možnosť otestovať, toto by som si v živote k rodičom / svokrovcom nedovolila. Nárokovať si od nich ich voľný čas ...