Dôchodkyne, pomáhate svojim deťom?
Od januára budem dôchodkyňa, žijem sama, mám 2 deti. Starší syn žije v zahraničí, mladšia dcéra býva 10km odo mňa. Keďže ešte celkom vladzem rozmýšľam že by som pracovala ďalej u nás vo firme alebo si našla nejakú brigádu. Predsa každá koruna sa ráta hlavne keď je človek sam.
Lenže dcére sa to nepáči. Ona chce aby som ostala doma na dôchodku a ona ráta s tým že jej budem strážiť deti keď budú choré alebo cez prázdniny aby ona s manželom mohli chodiť do roboty a nemuseli si brať ocrky a dovolenky.
Vykricala mi že každý normálny rodič pomáha deťom strážiť vnúčatá v prípade choroby a prázdnin. Že ja som sebecka keď myslím len na seba keďže by som ešte pracovala ďalej. A čo ona má robiť ked deti budú často choré.
Má 3 a 5 ročne deti.
Čo si o tomto myslíte? Pomáhate vy svojim deťom na dôchodku so stráženim vnúčat? Alebo finančné že im kupujete dary hračky alebo sladkosti? Alebo si užívate čas osamote a myslíte konečne aj na seba?
Mame takúto znamu, dcéru na neschopny, už sa aj rozvádza, roky musí riešiť všetko od rána do večera lebo maminka nestiha. Teraz deti berie aj do školy, zo školy... Na to mam jednu radu: nech sa nauci. Kým sa nenaučí, nebude sa proste flákať. Nemala si dve deti za sebou zabezpečiť, keď to nedáva. Bohužiaľ. Vôbec by som ju nelutovala. Ona teba tuez nijak extra nešetrí. Nech sa s manželom posnažia. Na welness aj opekacku vedia ísť aj s deťmi.
Ešte ich o samote napadne si 3tie spraviť... to bude zábava🙂
Ja len taku blbu otazku polozim, pozeram ze z dochodku velmi vyskakovat nemozete. Je dcera ochotna vas financne podporit, ked sa oduva ze babka nepostrazi lebo chce/musi pracovat?
áno plne rozumiem tvojej dcére, ja mám tiež 3 deti a nikdy mi ich nepomohla stráziť, našťastie sú už veľké, ale keď boli malé trápili sme sa sami s mužom, často choré bývali samé doma a moja mama 10 minút pešo od nás sa neunúvala, nato ja keď som bola malá švihla ma starým rodičom 1. júla a 31.8. si po mňa prišla, asi tak a teraz vyplakáva keď sú už vnúčatá veľké, že ju neprídu ani navštíviť
No ja sa teda zastanem autorky tiež mám dieťa ešte drobca od oboch starých rodičov sme vzdialení cez sto kilometrov a musíme si samy poriešiť a úprimne dať babke každý víkend deti by mi aj sproste bolo
Súhlasím s názorom, že dcéra je sebec. Ak nevzvlada starostlivosť o deti, nemala si ich robit. Ja mám deti 3. Manžel chodieva na služobné cesty, občas aj také, že ráno ide normálne do práce a potom mi volá, že o 13-14 letí napr. Do grécka na 2 dní.
Moji rodičia ešte nemajú dôchodkový vek, svokor je už v dôchodku dávno, ale pracuje ďalej. Nikdy, opakujem NIKDY by mi ani len nenapadlo žiadať ich aby za mňa riešili problémy kam s deťmi.
A ak už má taký skvelý nápad, nech ti mesačne prispieva 200-300€ aby si mohla dôstojne žiť počas dochodku
Ak ti bude dcera kompenzovat vypadok prijmu, kludne. Inak je jej poziadavka velmi sebecka. Nie je to tvojou povinnostou.
@nyusika presne tak !Už vidím dcéru,ako doopatruje mamu. Diktuje jej,čo vyhovuje jej a potom budú výhovorky,ak mama bude potrebovať pomoc. Lebo jej jednanie k tomu smeruje. Veď babky môžu a nemusia ...je pravda,že vnúčatá v určitom veku zbožňujú babky 🙂, venovanie drobcom má význam
Ahoj @autorka.
Napisem ti moj pohlad na vec ako dcery, ktora ma deti v takom veku ako tvoja dcera.
Ja mam starych rodicov daleko. Nikto mi ich nikdy nestrazi, ked su chore, vsetko si musime zariadit s muzom na striedacku. Pocas chorob deti ma nikdy nechceli uvolnit z prace, jedni stari rodicia este pracuju, takze prist nemohli a druhi su sice na dochodku, ale su stari a nechcu to od deti chytit, comu uplne rozumiem. Ja ako matka mojich deti, ktore su mojou starostou, musim prijat fakty a prisposobit sa tejto situacii. Byvam z toho sice vecne v strese, no je to moj problem, nie problem starych rodicov. stale tu bol predsa aj moj muz, s ktorym sa dalo dohodnut. Su to aj jeho deti, vsak? 🙂)
Myslim, ze ak im strazis deti kazdy vikend, tak im pomahas dost ;) dcera mala pravdepodobne urcitu predstavu, s ktorou ratala a ty si jej ju "zburala".
Ja by som na tvojom mieste uistila dceru, ze nema mat preco dovod mysliet si, ze s detickami jej nikto nepomoze. Pripomenula by som jej, ze 2 dni zo 7 jej strazis deticky ty, co povazujes za pomoc a jednoducho pracovat musis, aby si vyzila. Isto treba povedat, ze to nie je rozmar alebo sebectvo, to je realita, ktoru treba z jej strany prijat.
Ona ti argumentuje vysokou hypotekou, ty jej argumentuj nizkym dochodkom a skuste si sadnut a dohodnut sa, ze ked budu deti chore, prve dni s nimi moze byt raz ona, raz muz na ocr a pri doliecovani, a ked uz deti nebudu infekcne, si mozes ocr zobrat aj ty 🙂
Hladajte kompromisy by som asi navrhla. Drzim palce 😊
@autorka
Este by som mozno dceru zapojila do rozhodovania, ako mas riesit situaciu ty, ktora nebude mat dostatok penazi na prezitie. Mozno zacne riesit aj ine problemy, ako tie svoje a zacne sa na to pozerat aj tvojimi ocami. Verim, ze to nie je lahke pre obidve. Ale znies velmi racionalne a rozumne a s dcerou to budes vediet nejak vykomunikovat. ;) nebala by som sa ani argumentu, ze deticky maju aj dalsich starych rodicov a mozno si zacne inak budovat vztahy so svokrovcami ;)
@akje no nie som si istá v tomto prípade či rozhovor pomôže. Ak dcéra vykričí matke, že je sebecká a myslí len na seba, tak asi iný argument ani neprijme. Ale už toto správanie dcéry by ma veľmi sklamalo.
Nemusis pomahat, zariad sa ako to tebe vyhovuje. Dcera ma teraz male deti a pomoc by jej bodla. Splacaju hypoteku? Kazdy vypadok prijmu je pre nich zly. Detto pozicia v zamestnani - ak vela vymeskava koli detom, nie kazdy zamestnavatel a spolupracovnici su ustretovi. Mozno je uz z toho dost na nervy ked vidi, ze inym okolo pomahaju.
Na drhej strane - ak jej nepomzoes teraz, nemozes od nej cakat, aby ta potom opatrovala, ked budes na tom zle. Nik nevie, co ho na starobu postretne. Bude sa starat o deti s ktorymi jej nik nepomoze a este aj o teba?
@kvetinka75 a tak mohlo ísť proste len o výbuch emócií ktoré prišli potom ako sa dozvedela že to bude inak ako si plánovala.. možno už teraz normálne komunikujú, alebo sa na rozhovor s ospravedlnením pripravuje..
Každý z nás môže niekedy reagovať neprimerane a nepremyslene..
@jana_eyre_2 tak to áno. Vybuchnúť môže každý ale mne sa ešte v živote nestalo, a to už mám 48r aby som vyletela na rodičov kvôli niečomu, čo sa mi nepáči. Vždy si poviem svoje ale bez výbuchov a vykričania.
No dobre, možno v puberte, všelijaké nálady boli ale potom už ani nie. Sme ľudia, treba sa trošku kontrolovať a rozmýšlať, komu čo a ako poviem.
@sissik a to že dcéru vychovala, doteraz s deťmi pomáhala a potrebuje mať nejaký príjem to je pre dcéru nič? Akože zabudnuté? To sa bude starostlivosť o rodičov merať ich starostlivosťou o vnúčatá od určitého obdobia?
Moja mamina je od jesene oficialne na dochodku, no pracuje dalej (skolstvo). Chcela uz ostat doma, ze mi bude takto presne pomahat, no ja som ju presvedcila, nech pracuje, viem, ze ju praca s detmi bavi, aspon je v kolektive, neupada , ,,cvici,, si hlavu a co by robila sama doma v byte?ved je to psycho, aj tak nam pomaha ako moze hlavne cez prazdniny.
Ostante v pravi ak Vas bavi a udrzujte sa v kondicii , deti vyrastu o dva tri roky a kto sa potom o Vas postara?
Ja ti poviem z druhej strany. Sama mam male dieta a ked niekde poviem, ze som zvedava ako vykryjeme choroby a tak, kazdy automaticky, ze ved babky pomozu. Uz sa to berie tak automaticky, ze normalne sa bojim nastupu do prace, lebo mne babky nepomozu. Zamestnavatelia s tym rataju, ved babky pomozu. Akoze je super, ze babky pomozu. Lenze mne to uz nepripada, ze babky pomahaju, ale babky preberaju povinnosti rodicov. Rodicia si to maju zariadit, dobrovolne mali deti. Kazda pomoc je sice vitana a je skvele, ked su stari rodicia k dispozicii, ak je nieco surne. Ale nieze automaticky, ako povinnost a vzdy.
A ja sa uz skoro hnevam na ochotu a obetu vsetkych babiek, aj ked je to slachetne. Lebo na niektorych vidim, ze ich to nici zdravotne, ale chcu pomahat, nepovedia nie. A potom v praci aby mal clovek problemy, lebo ako to ze nema ochotnu babku. A babky tiez by mali vediet zit aj vlastny zivot a nie ostavat fixovane na celozivotnu obetu pre druhych a nasa generacia sa naopak obetovat casto az tak nevie, lebo sak ked sa nam nechce, babka vyriesi, postrazi.
Ja si myslim, ze pre vnuca je najvacsie bohatstvo zdrava ale aj psychicky oddychnuta babka, ktora ma aj vlastny zivot a vlastne zaujmy.
Je sice tazka doba a je tazke to zladit, ved to sama vidim na sebe. Ale ze sa pozaduje ako samozrejmost, ze babky musia strazit deti, to je uz prilis.
@kvetinka75 tak viem si predstavit ten stres, ktory preziva dcera. Mas vysoku hypoteku, dve malicke deticky, chodis do prace, deticky su stale chore. Tlacia na teba v praci, aby si nebola stale doma na ocr, ze neodvadzas dostatocny vykon, ze ti ponizia mzdu, ze mas zapajat starych rodicov, ze si to mas doma zariadit, aby si viac pracovala. Z prace pri takychto dvoch malickych musis stihat domacnost, ulohy, ich volny cas. A jedine vykupenie, ktore mas v hlave je babicka, ktora bude coskoro na dochodku. Ta ti oznami, ze dochodok sa odklada. Plna frustracie si vybijes zlost na nespravnu osobu kvoli situacii, v ktorej si a absolutne v tom momente racionalne neuvazujes.
Podla mna ked dcera vychladne a bude mat cas popremyslat nad inym riesenim, akou je babicka, sa s nou bude dat porozoravat..
Ale tak predpokladam. Jej dceru nepoznam..
@akje lenže na to treba myslieť, keď si robím deti a rozprávať sa aj s babkou ak teda ja mám takú predstavu že mi bude na dôchodku strážiť deti. A nie že ja chcem dve deti OK, mám ich, veď mama pôjde do dôchodku, postráži a zrazu bum. Ja ju chápem ale takto sa veci neriešia. Ja si robím čo chcem - deti, hypo, prácu a nezaujíma ma druhý? Ten musí mne vyhovieť, pretože to potrebujem?
@kvetinka75 tak ktovie v akom rozpoložení sa nachádza, aký má život to ťažko súdiť.. možno na ňu tlaci muž aby sla späť do práce, možno jej už z práce vyvolavaju, alebo možno jej niektoré matky vycitaju že je doma (to je skôr joke, totiž ja som bola doma dlho práve z toho dôvodu že choré deti nemali kde byť a nechcela som byť večne ocr kolegyňa.. tak viem ako sa pozerá spoločnosť na ženy doma) resp. Ani neviem či doma je, to som nezachytila.. možno jej v práci ocr vyčítajú..
ja tak tiež nereagujem, avšak ktovie či by som nevedela vybuchnúť voci mame v dospelosti, to už nezistím..
@kvetinka75 samozrejme, mas pravdu. Ocividne sa o tom s babickou nerozpravala 🤷🏼♀️
v praci, ked som vzdy oznamila, ze deti su chore, bolo mi povedane, ze si to mam zariadit so starymi rodicmi no. Vsade na to tlacia, cela spolocnost to v tebe zivi. Asi jej to ani nenapadlo, ze by to malo byt inak. Mas pravdu, ze sa treba aj viac zaujimat a neratat so vsetkym automaticky.
Ona príde o prácu,keď bude stále na OČR.Je normálne pomôcť občas svojim deťom.
@akje lenže v dnešnej dobe musia kolegovia a zamestnávatelia rátať aj s tým že babičky ešte pracujú. Už neodchádzajú do dôchodku po 50tke ale o 10 rokov neskôr a mnohé si musia ešte privyrábať. TAk isto ženy majú deti neskôr, takže aj babičky budú staršie a aj v horšej kondícii, budú mať zdr. problémy. Doba sa mení, pre mnohé rodiny nebude automatické mať po ruke babičky
@wella47 lenže ona občas vypomáha. Jej dcéra chce, aby sa vzdala všetkého a venovala sa iba vnúčatám keď to budú potrebovať. A v tom je ten problém
V živote som nechcela od rodičov, aby mi strážili choré deti. Ešte by niečo od nich mohli chytiť. Vždy sa striedame s manželom, aj keď to býva náročné. Sú to v prvom rade naše deti. Ak sa rodičia ponúknu, som len rada, ak si ich zoberú napr. na víkend alebo prázdniny. Ale nikdy som to nebrala ako samozrejmosť. Keď aj potrebujem postrážiť, vždy sa spýtam, či môžu, neberiem to automaticky.
Naši ešte nie sú na dôchodku no nepracujú "štandardné"majú viac voľného času,decká tam boli veľa cez letné prázdniny lebo sa dohodli oni spolu a nie preto že sme MUSELI!svokra len na nevyhnutný čas a aj to len výnimočne...manželovi keď sa rozčuľoval doma tak ako tvoja dcéra som povedala:sú to NASE DETI!Starí rodičia by mali CHCIET byt s deťmi,keď nechcú MY ICH nemôžeme nútiť.bodka punktum.sibdospela takisto ako tvoja dcéra.mas právo sa zariadiť ale aj ona potom keď pomoc budeš potrebovať ty🤷jednoducho to je ten kolobeh. To že ťa nenechá v stychu keď nebudeš vládať bude len a len jej voľba,tak ako je moja a manželovi že neustále pomhamae ale nie štýlom:niečo za niečo. Takto som ja vychovaná nebola.
no takto .. samozrejme nie je vašou povinnosťou strážiť vnúčatá .. ale .. napríklad ja , ako matka troch detí sa nemôžem ani zamestnať lebo nemám tie deti jednoducho kam dať .. mama sa odsťahovala do zahraničia kvôli lepšiemu zárobku, 2,5 roka už u nás ani nebola, svokrovcov ani súrodencov nemám , manžel pracuje od 6 do 17tej a mne nemá kto deti vodiť ani vyberať zo školy zo škôlky a už vôbec ich nemám kde dať v prípade choroby či prázdnin .. tiež by som uvítala pomoc .. je to snáď normálna vec že starí rodičia pokiaľ môžu a vládzu tak pomôžu .. mladej rodine s malými deťmi treba takisto peniaze a je často nemožné sa normálne zamestnať žene s viacerými malými deťmi pokiaľ nemá pomoc so strany rodiny .. opakujem ale, vašou povinnosťou to nie je, je to na vašej dobrej vôli a vašom rozhodnutí 😊 ..

Máš môj obdiv. Tiež som babka, pracujúca , do dôchodku mám ešte ďaleko. A teda úprimne, neviem si predstaviť mať vnučku každý víkend. Strážime pomerne často, aj u nás prespáva , rodičia fakt nemajú problém ísť do kina,na koncert, kam chcú. Úplne od malička ju mávame. Ale teda chodiť celý týždeň do roboty a cez každý víkend mať vnúča, to fakt nie.