Doprajete si čas pre seba vo vzťahu?
Zdravím, ako to máte s vašimi polovičkami? Trávite spolu všetok voľný čas alebo si doprajete aj chvíle samoty? S manželkou sme spolu už 11 rokov, dve deti Zš a Mš. Žena momentálne nepracuje a je doma neustále. Na nakupy ide len keď som v práci, pripadne keď som doma musím ísť s ňou. Nemám žiadne koníčky ako futbal alebo krčmove sedenia s kamarátmi. Buď som v práci alebo doma, keď nieje nič na praci tak sedíme na gauči a surfujeme na nete.. Pred pár rokmi som si našiel koniček a venoval som mu tak hodinu denne, ale nestretlo sa to u rodiny s veľkým pochopením. Proste keď ste v niečom amatér a oni čakajú profesionálnu prácu. Tymto moje počiatočné nadšenie opadlo a dostal som blok. Potrebujem byť na svoje hobby sám doma. A to mi nieje dopriate. Mal som z toho všelijaké stavy a keď som sa manželke na jej naliehanie zdôveril, odbila mňa, že to je môj problém a nebude koli mne odchádzať z domu. Už to trvá asi 2 roky a začínam byť nešťastný v manželstve. Som stále bez nalady, do toho zmeny v práci. V poslednej dobe banujem, že som sa vôbec oženil a zakladal rodinu. Ženu a deti milujem ale v vnútri cítim že nežijem, len prežívam. V poslednej dobe mňa prepadaju depresie.
A čo to je za koníček? Nemôžeš ísť ty s tým koníčkom von ? Prepáč, ale ja by som tiež z bytu nedochádzala kvôli manželovmu hobby
Ano samozrejme mame kazdy cas pre seba a cas na svoje konicky alebo cokolvek...ak by ma manzel kazdy den posielal na hodinu denne z domu, aby mal cas na konicek, na ktory potrebuje byt sam, by som si potukala po cele (to aj s detmi ma akoze ist)? Kedze si ani neviem predstavit, co to moze byt za konicek, takze ani neviem, ci je mozne, aby si ho robil inde.
Inak moj muz by si tiez potukal po cele, ked by som mu povedala, ze ma kazdy den zobrat dieta a ist s nim niekam, aby som si ja mohla doma neviem co.
A ak kvoli konicku mas stavy a lutujes, ze si sa ozenil a mal deti, tak konicek a to, ze ho nemozes realizovat, asi nebude tvoj jediny problem.
Každý by mal mať svoj osobný priestor na realizáciu ci konickov.....alebo pohodlia. Aši dosť závisí ako mate riešený byt alebo dom...kedze na koníčky niekto potrebuje aj miestnosť.....
Ahoj, no v prvom rade prezivanie v zivote, vo vztahu… treba zacat nieco robit. Aj pre seba aj pre rodinu/ zenu. Byt len praca / na gauci ved to je na palicu.
Nie vsetok volny cas spolu spolu netravime, ja doslova potrebujem byt sama. Mam to rada, roky som zila single a proste som rada sama so sebou napr, + taktiez nemame 15 a vieme ze si musime robit aj “kazde svoje” .
Ale zase.. spolu lyzujeme, bezkujeme, cela rodina chodime von, obyc veci ako vylet / prechadzka mestom , zajdeme si posediet / s deckami niekam na cokoladu, sportujeme, lebo endorfiny treba aby clovek nemal taketo stavy.
Samozrejme kazdy si musi najst co mu robi dobre.
Neviem co sa konicek mas, ak je to o tom ze vtedy potrebujes byt sam.. - zena to komentuje? zosmiesnuje ta pri tom? … tak skus to robit inde ak sa da ( neviem o co ide..), alebo sa zavri do spalne na tu hodinu a rob co musis 😀
a nemôžeš si nájsť iný koníček? alebo začať cvičiť, v posilke, s trénerom ( čo aj tak budeš potrebovať čím ďalej tým viac)… úplne bez koníčkov ale aj bez akýchkoľvek aktivít mimo domu je to na držku, nečudujem sa že začínaš byť frustrovaný… takže sadnúť, zvážiť všetky možnosti - a už len sa rozbehnúť… btw, ako píšeš že musíš byť doma so ženou - no, nemusíš. ak by mala pripomienky že ideš niekam do posilky - nech ide s tebou. alebo do lesa. na bedbinton. do šachového klubu. niekde. proste jej daj na výber - buď pojdeš sám alebo pôjde s tebou. ale ty doma neostávaj…
No ved ako som napisala, problem nie je v hobby a hudobnom nastroji a ze nemas hodinu denne cas 🤷♀️
a prečo nemôžeš trénovať na tom hudobnom nástroji keď sú doma? čo jej vadí? že sa nevenuješ deťom?
Vedieť si slušne presadiť aj svoje hranice....ak je žena zrelá pochopi..... ak to tak cítiš, ze je doma aj vtedy kedy by si ocenil aby bola na prechádzke, komunikujete to s nou......jej to možno ani nedochádza......
Hm..neviem...Aši by som sa pokúsila prekonať ten blok...véd ty si doma a máš sa cítiť ôk....je jedno ze hráš a trénujem na hudobný nástroj.....
.. bolo obdobie keď som sa cítila neustále obklopená ľuďmi, síce blízkymi, ale ja som taký človek, že potrebujem aj čas sama pre seba, celý byt sama pre seba, proste fakt samotu (tiež aj na hobby, ale aj tak všeobecne)... a v tom čase mi to nebolo dopriate.. extrémne ma to frustrovalo, ubíjalo a ničilo mi to psychiku.. chápem ťa... mrzí ma, že to žena nechápe lebo viem ako bolo/aj je pre mňa dôležité, aby túto moju potrebu muž chápal.. našťastie vždy s tým bol v pohode a vždy ma kľudne nechal napr. aj samú v byte, napr. šiel zatiaľ nakúpiť alebo sa prejsť alebo čosi. Aj keď teda my sme veľmi často spolu, lebo spolu aj pracujeme, aj hobby máme aj spoločné, ale ja tú samotu skrátka vyžadujem a potrebujem pre psychické zdravie.
Na tom bloku by určite bolo skvelé popracovať, to určite áno. Ale ak si ako ja, tak to nie je "len" o tom čo sa dialo, a teda "len" o tom bloku, ale skrátka aj o potrebe byť chvíľu len sám so sebou...
Ak to žena nevie pochopiť a nepomáha komunikácia... neviem ako ste na tom finančne, ale nedalo by sa ti nejaký priestor prenajať? Hoc garáž alebo niečo iné vhodné na tvoje hobby.
tak ak je to klavír - dá sa hrať na elektrickom na slúchadlá, či? budeš hrať a nikto to nebude počuť iba ty…
Malo kto vie rešpektovať....ja kým som si presadila svoje...trvalo roky.....ono nečakaj hneď zmenu.....ale už vôbec ze odišla na hodinu mimo je fajn.....ano deti sú také. .tie nevedia.....a manželka ich asi nestrazila....nevzdávaj to....ak ta to baví rozvoj a hranie na hudobný nastroj
Obaja máme čas pre seba.
Neviem si predstaviť byť ako dva cecky, stále spolu.
Aj ja aj priatel mame cas aj na seba,na svoje zaluby a kamaratov
Ja sa vyjadrim len k tomu hudobnemu nastroju. Predpokladam, ze si samouk. Pokial si sa nenarodil ako Mozart, je vysoko pravdepodobne, ze v tvojom hrani nie je ziadna muzikalita, je to len zahratie tonov. Nehraj pred rodinou, ono sa to naozaj neda pocuvat. Odporucam ti, aby si si nasiel ucitela, ZUS maju studium pre dospelych. Viem aj o jednom 80 rocnom studentovi, ktory chodi 3.rok….takze vzdy sa da zacat. Ucitel ti postupne opravi nespravne navyky a ak vydrzis, tak po rokoch sa tvoje hranie bude dat pocuvat bez posmechu rodiny 🙂
Neda mi, ale odporucam ti aj navstevu psychologa.
A nemôžeš hrať keď sú doma alebo si zahrajú keď sú spolu vonku
ja si myslim ze ten klavir je len spickou ladovca ze mate problemy v zakladnom fungovani. komunikacii prijati atd. ja by som radila manzelsku poradnu alebo aspon ty sam k psychologovi. my si s manzelom navzajom poskytujeme me time a akeby aj hral na saxofin kazdy tton mimi tak ja ho podporim. to je proces ucenia. podporovala som ho ked mal hokej obdboie
A prečo žena nepracuje? Každý má mať svoje hobby ale teda , ja by som tiež neakceptovala keby musíš opustiť byť len preto že chlap chce mať pokoj. A samozrejme ratas zrejme aj s tým že má zobrať deti..
Nepíšeš o aký nástroj sa jedná ale ak chcete byť pri Tom sám prenájmi si niekde miestnosť alebo garáž na trénovanie. Prípadne si nájdi učiteľa a teda pokiaľ nebudeš ozaj dobrý tak hraj len sám pre seba. Môj brat sa učil sám na gitaru ale prenajal si "skúšobnú" a tam si chodil brnkat
Samozrejme, ze mame kazdy cas, ktory travime osamote ci uz na svoje hobby, stretnutie s kamosmi, alebo len ked mame chut na chvilu vypadnut z domu. Obaja sportujeme, takze mame podelene dni kedy kto chodi prec. Okrem toho mame psa, s ktorym treba pravidelne chodit von, takze sa striedame na prechadzky s nim, resp ideme spolu. Uprimne sa necudujem, ze mas depku, bez akehokolvek casu na seba a svoju realizaciu by ma porazilo.
K tomu klaviru, neskusali si v okoli pozriet ci nemas moznost ist na nejaky kurz/ k niekomu co by ta ucil? ZUSky zvykli mavat kurzy aj pre dospelych, a pre teba bude idealne vypadnut z domu. Tvoja zena nema potrebu travit cas aj sama/s kamoskami alebo niecim co by ju naplnalo? Ak este aj nepracuje a cele dni je doma, je ona tak spokojna?
Momentálne chodíme každý po svojom keďže máme bábätko a nechcem otravovať maminu aby ho strážila..aj keď teraz máme pomenej času tak raz za čas ide on ,potom zase ja. Muža baví turistika,lyžovanie,beh a tak..ja som skôr za kino,wellnes občas nejaka zabava..alebo zoberem niekam dcéru a on je doma s malým. Je to fajn..aj keď už sa teším keď pôjdeme zase niekam spolu

My máme malé bábätko, ale každý mame aj svoj čas pre seba. Manžel ide 3x do týždňa do posilky, ja si zacvičím doma kým sa manžel stará. Keďže kojím, tak sa na dlhšie z domu nedostanem, ale sme dohodnutí, že keď sa bude dať, budeme sa striedať, aby som si mohla ísť zabehať/ist do posilky alebo na yogu. Podľa mňa je veľmi dôležité mať nejaký koníček, kde vypneš a prídeš na iné myšlienky. Je to určitá forma psychohygieny a ste si aj vzácnejší. Aký koníček si mal ty, že by manželka musela odísť z domu? Nedá sa robiť niekde inde? Ono ak nemala v tom čase nič na práci, tak bude čakať na ulici? 😀 skôr by som sa snažila poriešiť si miesto z tvoje strany a dohodnúť si nejaký režim, aby ste obaja mali príležitosť vypadnúť z domu a oddýchnuť si od povinností. Väčšinou toto ženy nemajú a potom sú nervózne; preťažené a nevidia dôvod, prečo by manželia potrebovali oddych, keď ony zabezpečujú chod domácnosti. Skús prísť s riešením a kompromisom pre obidvoch a uvidíš.