icon

Dušu mám rozbitú na kúsky

20. jan 2022

Ahojte, potrebujem dostať von zo seba svoj príbeh,pretože mi je ťažko....
Bude to dlhé...

Mám za sebou 10 ročný vzťah s priateľom. Tvrdo sme makali na svojom vzťahu, za 10 rokov sme si toho pre skákali veľmi veľa. Samozrejme, že sme zažili veľa pekného ale aj ťažkého a zlého. Žiadna podpora od rodiny ani z jednej strany no láska nás živila, žili sme jeden pre druhého, makali sme na sebe a milovali sa. Stáli sme jeden pri druhom. Dokončili sme si obaja VŠ, na šetrili si, vzali hypotéku a zariadili si vlastný byt. Prišla corona a mi sme obaja ostali doma bez práce hypo sme ledva vedeli utiahnuť z brigád, no dosť nám pomohli naše našetrené peniaze. Vraví sa, že peniaze nie sú všetko ale nimi to začalo... Dosť sme si ako mladí odopierali kvôli financiám, žiadne dovolenky, žiadne večere, výlety. Šetrili sme na vlastné bývanie.Začali sme sa viac hádať, prišli stresy z platenia účtov, nemali sme na seba čas. Nemali sme čas na vypnutie. Na to aby sme sa starali o náš vzťah. Chodili sme po brigádach, po nočných aby sme vedeli zaplatiť účty.Do toho sme ochoreli na covid raz ja raz priateĺ a som rada, že sme to prežili. Doteraz si dávame dokopy zdravie ja i on. (zhoršený zrak, potravinové intolerancie, bolesti hlavy, krvný tlak... Kolotoč zdravotných komplikácií trvajúci dodnes už druhý rok na oboch stranách...) samozrejme znovu financie navyše. Žiadna seriózna práca = ďalší stres plus nadlomené zdravie. Mala som narodeniny a veľmi som dúfala, že ma priateľ po 10rokoch požiada o ruku,že sa posunieme vo vzťahu zase o kus ďalej napriek tomu, že sa nám žilo momentálne ťažko. Nestalo sa tak.... Dostala som kvet so slovami všetko najlepšie. Priznám sa, že ma to zasiahlo ani neviem, kde sa to vo mne zobralo. Povedala som mu v slabej chvíli, škaredé slová, že či mu nestojím zato aby mA
a po 10rokoch požiadal o ruku a kúpil mi posratý prsteň. Bola som povrchná, a povedala mu, že je neschopný a, že za 10 rokov nenašetril ani na kúsok zlata. Podotýkam za 10 rokov sme žili veľmi veľmi skromne boli sme raz na dovolenke a to len na pár dní (4dni) tu na SK. Financie čo vám poviem... Nikdy som mu to nevy čítala. Až do tej chvíľke. Snažili sme sa ako sme vedeli a som nato hrdá čo sme dosiahli.Všetko čo máme sme si nato zarobili samy bez akejkoľvek pomoci. No akosik som už ťažkú životnú situáciu nezvládla a spustila všetko na neho co som mala na srdci. Boli to moje najhoršie narodeniny. Neviem kde sa to vo mne zobralo, vykričala som mu, že ako sa chce postarať o naše budúce dieťa keď teraz už živoríme a, že takto to už nejde, že nevládzem.... chcela som aj ja kúsok materiálneho niečo pre seba..... Kopu kamarátok, spolužiačok sa zasnúbilo, vydalo, porodilo...bolo mi to ĺúto. Dni ubiehali a fungovali sme ako keby sa nič nestalo, no náš vzťah ochladol začala som spávať na gauči a on v spálni. Sex sme nemávali vôbec, ani Pusy ani objatia. Iba sme fungovali v jednej domácnosti ako 2ja.Naskytla sa mi práca v odbore, ktorý som vyštudovala lenže bola 200 km od domova nuž financie chýbali (stále sms platili všetko spolu a aj doteraz platíme). Nemala som na výber zbalila som kufor a odišla. Úprimne veľmi som sa potešila, pretože už som nevedela kam z konopí, žiadalo sa mi zmeny a hlavne som dúfala, že s príjmom peňazí sa nám bude ľahšie dýchať a táto ťažká doba nás opustí. V práci som bola spokojná, šťastná, všetko išlo tak ako malo ísť. Dokonca i priateľ si našiel novú prácu v mieste bydliska. LENŽE ešte viac sme sa odcudzili, nevolali sme si a prestali sme si chýbať.... V práci som sa zamilovala do kolegu no nič som neriešila, pretože som bola stále vo vzťahu samozrejme i keď asi rok nefungujúcom. Domov sa mi podarilo prijsť po 2,5 mesiaci a sadla som si s priateľom a úprimne mu povedala, čo sa mi stalo. Povedala som mu, že neviem čo mám robiť, že mám v hlave zmätok a chcem byť k nemu úprimná. Že som sklamaná z nášho vzťahu, že sa chem v živote posunúť ďalej. On mi povedal to isté a dohodli sme sa, že si dáme pauzu. Plánovala som sa odsťahovať do miesta, kde som mala prácu avšak chcelo to čas. (zatiaľ som bývala v izbe čo som si prenajala, takže sa mi nedalo odsťahovať si hneď veci) domov k expriatel ovi som prišla ešte raz na víkend fungovali sme ako kamaráti... V meste kde som pracovala som konečne žila. S kolegom, sme sa dali dokopy,, teda aspoň som si to myslela. Vyspali sme sa spolu raz a vykašlal sa na mňa. Hlúpo ma využil a ja som sa využiť nechala ako nejaká násťročná naivka... No žiaľ zaľúbila som sa... No čo čert nechcel v práci ma prepustili a mne ostali oči pre plač. Zaľúbená, bez práce, 200km od,, domova,,. Nemala som sa kam vrátiť.... Prišla som nazad, povedala som všetko expriateľovi, čo sa stalo, že som za zaľúbila do kolegu, že som sa sním vyspala a on ma len využil, že som prišla o prácu, a že ho chem poprosiť, či by som mohla ostať v spoločnom byte kým si nenájdem nové zamestnanie. Nenamietal, ale videla som, že ho to zasiahlo aj keď sme boli rozijdení. Povedal mi, že môžem ostať koľko len chcem pretože je to i môj byt. (ešte sme nestihli, doriešiť kto koho vyplatí) Bolo to veľmi nepríjemné a pre mňa i bolestivé takto sa vrátiť no nemala som na výber...
Prešli 3 týždeň čo som,, doma,,. S ním.. Hľadám si prácu, snažím si čím skôr zariadiť život. Žijeme spolu v jednej domácnosti a ja sa cítim hrozne, prázdna. Zničená životom. Myslím, že expriateľ je na tom rovnako. Sme ako dvaja ľudia bez duše. Opýtal sa ma, či to nechcem dať dokopy,či to neskúsime znovu. Že chce zabudnúť na všetko, čo sa stalo a on tiež nie je bez viny, nepýtala som sa čo sa stalo kým som bola preč... Boli sme od seba predsa.... Nevedela odpovedať, nečakala som túto jeho otázku. Neviem dokedy to takto tu vydržím, mám dušu na kúsky.
Chcela som svadbu, dieťa, dobrú prácu a človeka čo má bude milovať, a život ma takto skúšal a skúša.
Ďakujem, ak si to niekto prečíta a pochopí ma.

autor
21. jan 2022

@liljana veruže sme za tie roky boli aj v zlých časoch o čom ty nemáš ani poňatia, nesúď toľko ak nemáš pekného slova. Krivdíš mne ajj jemu. Toto teraz vôbec nepotrebujem počuť a hlavne keď to nieje pravda......

autor
21. jan 2022

@elizabet173 ďakujem <3

asocial
21. jan 2022

tak ja ti napisem takto, vacsina vztahov po 10 rokoch dospeje do stadia, ked je to nejaky stereotyp. No, len treba si uvedomit, ze ten stereotyp bude s kazdym po urcitej dobe. Vo vasom pripade vidim hon za majetkom a peniazmi na ukor vasho vztahu. Pretoze, moja teoria je, ze vztah (aj rodinu) utuzuju spolocne zazitky. Samozrejme, nie v style, ze rozflakam vsetky peniaze, ale s mierou. Ani my nechodime na Seychelly, ale ako ti niekto vyssie napisal - SK, CZ, SLO, HR sa daju financne. A mali by ste spolocne zazitky, mali by ste sa fajn, mali by ste sa o o com rozpravat a na com stavat. Je fakt, ze aj mna by mrzelo, keby ma po 10 rokoch nik nepoziadal o ruku, ale predpokladam, ze to bol tvoj prvy priatel, ty jeho prva priatelka a zial, taketo vztahy casto po vela rokoch skoncia. Budes mat pocit prazdnoty este dlho, ale to, ze ste spolu pod jednou strechou vasu situaciu iba zhorsuje. Toto ked vyriesite, mozete ist dalej.

liljana
21. jan 2022

Otazka je, ci chces iba polutovat, co ti nepomoze vyriesit ani tuto ani podobnu situaciu v buducnosti. Alebo chces pocut triezve a nestranne nazory, aj ked sa ti nepacia.
To nie je kritika. Vsetko casom preboli a bude dobre, obrat list, pouc sa v dalsom zivote.

autor
21. jan 2022

@zojazoja ďakujem

autor
21. jan 2022

@luccija ďakujem ti <3

autor
21. jan 2022

@asocial práveže neboli to naše prvé vzťahy... môj druhý a jeho neviem ktorý. Ja mám 31 on 36.

goodidea
21. jan 2022

Si sa ho pytala prečo si ta nechce vziať? A rozprávali ste sa o deťoch? Skratka rozprávali ste sa niekedy o budúcnosti vášho vzťahu v zmysle že kedy svadba kedy deti

sono2
21. jan 2022

Ja nechcem byť zlá, ale všetko celé ponaťahovane, obaja bez roboty? Naraz? 10 rokov vsťah.. môj názor je, že už po štyroch sa má človek niekam posunúť ďalej, podľa mňa ste veľmi akoby nezrelí obaja, ty si raz v robote, raz bez, raz zaľúbená potom nie. Z corony neverím, že máte také zdravotné problémy, proste ste ľudia takí domotaní prepáč. Príde mi to ako story nejakej 15 ročnej. Nočné. Veď ste mladí a čo? To tak píšeš, akoby ste v bani robili, čakáš na prsteň 10' rokov. Celé zle
Potom dieťa a vlastne zistíš, že neni nič, ako by si chcela.
A zničená životom niesi. Veď si mala jedného priateľa.
Podľa mňa úplne zlý začiatok. S priateľom ste sa mali do 5 rokov zobrať, potom kupovať byt. Bola by si tohoto všetkého ušetrená

zanettsur
21. jan 2022

jedine na co by si sa mala teraz sama seba pytat je to, ci s nim chces ostat ak by bolo vsetko fajn ci si to vobec este vies predstavit a od toho sa bude odvijat vsetko dalej

autor
21. jan 2022

@sono2 chodili sme na VŠ on i ja, byt sme kúpili pred 3 rokmi. Takto sme to cítili takto sme mali plány...

sono2
21. jan 2022

No veď to som všetko pochopila.

petulda333
21. jan 2022

A mozno to tak malo byt,aby ste k sebe nasli cestu a obnovili vztah. Dlho ste stali na jednom mieste a odcudzili ste sa. No toto vas mozno da dokopy,ze si uvedomite co v tom druhom mate. Niekto tu pisal,ze on je neschopak. Nemyslim si to. Vsak si pisala,ze ste si nasetrili. Cize to nebolo tak,ze on nezarabal..a ze chlap ma zivit rodinu,no s tym tiez nesuhlasim,o to sa musia postarat obaja... hold korona zasiahla viacero domacnosti. Treba najst pracu,na zaciatok hocico. A skusit zabojovat.

luccija
21. jan 2022

@liljana v prvom momente poviem, že nie, ale všetko je možné.V koľkých vzťahoch sa to stane, koľko ľudí sa rozvedie a znova sa dajú dokopy.Ludia ľahko stratia hlavu, ale ja by som hlavne nebola s niekým bez dieťaťa 10 r bud teraz cíti, že chce nového chlapa, a úplný nový život, alebo cíti niečo k partnerovi.Tazko povedať čo cíti, keď sa zamilovala inde.Ale, ak bolo tých 10 r dobrých nehádzala by som to za hlavu.A nikdy by som nezivorila štýlom, že žiadna večer, výlet toto je práve to, čo vzťah udržuje, aby to nesklzlo len do toho čo je na večeru a či sa zaplatili účty.

zmrzlinka2021
21. jan 2022

@autorka
Preco ste sa pocas vasho vztahu od zaciatku nebavili o vasich predstavach, o manzelstve, o detoch?

vikss1
21. jan 2022

Ja to tiez beriem ako posun vo vasom vztahu. Mozno to tak malo byt, aby ste sa Vy posunuli niekam dopredu. Poznam take pary, ktore sa tiez museli najskor rozist, aby si uvedomili, ze vlastne len spolu budu ozaj stastni

liljana
21. jan 2022

@luccija Suhlasim. Ale aj tak si myslim, ze ked tam nie su deti, velke zavazky (3 rocna hypo nie je velky zavazok, skor bude boliet vyplacanie z dnesnej nafuknutej trhovej ceny toho, kto si necha byt), tak malokto chce byt ta druha volba, nahradny diel z nudze. Kazdy chce byt jedinecny vo vztahu a nie zaplata, lebo nic lepsie sa nenaslo.

luccija
21. jan 2022

@liljana ale, ak by nechcel byť záplata tak to nenavrhne🙂

number19
21. jan 2022

Ja neviem pochopit 2 VS vzdelanych 30 rocnych slobodnych ludi financne zivoriacich.
Ved ste mladi a bezdetni. Tak sa posuniem tam kde zarobim a nezivorim - nie je to idealne ale nebudem zivorit v nejakej hladovej doline (pokial tam nemam ine zavazky).

alazala
21. jan 2022

No podľa mňa vás vzťah je už “prechodený”, nemá význam obnovovať. Nájdi si novú prácu, nové bývanie, spoločný byt predajte. Teraz ho môžte predať za dobrý peniaz a budete mať na nový začiatok . Zaklad je práca , píšeš že máš vš, neviem aký odbor ale snad by nemal byt problém nájsť si niečo teraz. Potom sa to už rozbehne a bude super 😊

zmrzlinka2021
21. jan 2022

@number19 mnoho ludi toho nie je schopnych... kupia si v hladovej doline lacnu chajdu, ci byt, vobec nerozmyslaju dopredu a v suvislostiach. Tito aspon si nespravili dieta - jedine stastie.

number19
21. jan 2022

A este by som dodala len jedno. Je dobre sa vyplakat a padnut na kolena. Ale si mlada a mas len 30 rokov. Najlepsie roky pred sebou. Zivot ide dalej. (Este budes aj na ten sex s kolegom spominat. Islo mu len o sex, no tak sa snad z toho teraz nepolozis. Aj ty si si snad uzila nie?).
Ja som v tvojom veku presidlila tisicky km (bol to risk a dopadol dobre) a na tu skusenost nedam dopustit.
Tak sa vyplac ale pozviechaj sa a pekne dalej. Terajsi priatel nie je velky tahun do vztahu. Asi by som zacala od totalneho zaciatku.

sono2
21. jan 2022

@liljana a načo vyplcať? Predať a peniaze rozdeliť. Bóže.
Nemajú deti mladí ľudia. Sa zoberiem idem iné robiť.
Mat také 2 deti na krku potom by bola hlava v smútku. Toto je absolútne riešiteľna situácia, z dňa na deň ak sa chce. Rodičia žijú určite atď atd

number19
21. jan 2022

@zmrzlinka2021 Ja fakt taketo zivotne rozhodnutia nechapem. Mozno nejaka nostalgia, ale aj tak.

sono2
21. jan 2022

@alazala presne!Ja vôbec nechápem, čo dievča rieši. Veď by už čo to mohla o živote vedieť

zmrzlinka2021
21. jan 2022

@number19 Vies co, ani ja, ale na druhej strane rokmi som prijala v tomto smere taky zaver, ze proste nemozu vsetci ludia robit dobre rozhodnutia, uvazovat racionalne a v pripade, ze urobia blbe rozhodnutia tak uvedomit si to, a neopakovat.
Vzdy to tak bolo a aj bude, ze bude urcita cast ludi, ktora bude mat zivot jednu velku sracku.
Nie je problem spravit kiks, blbost, robime to vsetci, problem je z toho kiksu vinit cely svet a seba vidiet ako "obet" a lutovat sa. A toto vacsinu ludi brzdi. Mnohi ani nechcu hladat riesenia pre svoj zivot.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
sono2
21. jan 2022

@zmrzlinka2021 Toto je pravda

autor
21. jan 2022

@zmrzlinka2021 ako som písala vyššie bavili sme sa aj sme mali plány 8 rokov bolo super napredovli sme i keď sme si museli odriekať s coronou sa to posledné 2 roky pokazilo aspoň ja to tak vnímam.

21oktober
21. jan 2022

vieš plány sú plány , ale chlapa chlapom robia činy . Aj tých 8 rokov bolo veľa na to aby ste sa neposunuli svadbou .