Férovosť pri rozchode
Rozchádzam sa so svojou partnerkou (20+ rokov spolu) a matkou svojich 2 detí (mladšia stále býva s nami). Bývame v byte ktorý vlastním ja, ponúkol som možnosť, že v ňom s dcérou partnerka zostane bývať (budem naďalej platiť všetko čo s bytom súvisí), zostane jej kreditná karta ktorou môže nakupovať všetko čo dieťa potrebuje (plne dôverujem) + plne platím štúdium staršieho dieťaťa.
Chcem aby sa mladšia dcéra v dôsledku sporu rodičov nemusela sťahovať ( pre teenagerku môže byt striedavá starostlivosť dosť veľký zásah do života) a chcem zostať vlastníkom bytu aby bol miestom kde sa vždy budeme môcť stretnúť.
Je mi jasné, že z právneho hľadiska mám povinnosti predovšetkým voči deťom, ide mi skôr o to, či táto ponuka je férová voči partnerke z hľadiska morálneho.
Partnerka to vidí tak, že som povinný darovať byt jej alebo deťom, alebo ju vyplatiť, alebo dať nejaké záruky v písomnej podobe že tam môže zostať bývať. Môže to však byť len postoj ktorým sa snaží zabrániť rozchodu tým, že otvára tému na ktorú mám iný názor ako ona.
Zarábam dosť na to aby som sa nemusel s matkou svojich deti sporiť o každé euro ale nie som boháč ktorý môže dovoliť rozdávať nehnuteľnosti. Sám budem potrebovať riešiť svoje bývanie a budem potrebovať prenajať/kúpiť byt a možno riešiť hypotéku.
@kroska18 byt bol v prvom rade zaobstaraný výhradne z peňazí autora. A jeho dedičmi budú predsa jeho dcéry. Nikde zatiaľ ani nespomínal (ale možno mi ušlo), že by plánoval ešte ďalšie deti. A ak by aj, bolo by fér, aby po ňom jeho byt dedili len prvé dve dcéry a ďalšie dieťa/deti by s ním žili v podnájme a nededili nič?
@kristiii ono ale naozaj zena, o ktorej sa tu bavime, je trocha mimo ... udajne odmietalka svadbu (autorove slova "ona nechcel")-zrejme si 20rokov hovorili, ze papier nam netreba, ale zrejme ma ozaj pocit, ze byt nadobudli spolocne v case spoluzitia. keby boli manzelia, tak ju vyplaca, zial, neboli ... on zaraba nadstandartne, netusim, co robi ona, ked ma VS vzdelanie, ale biedny prijem daleho od ekonomickej, prava atd ... mozno je umelkyna, mozno pracuje s postihnutymi, detzmi, nezoskovke a pod .... ak sa poznaju 20 rokov a este sa tam da hovorit o novom vztahu a novom zivote, budu to styrydsiatbnici, co randia od vysokej a on popri nej vyrastol na dobre zarabajuceho chlapa. mozno aj vdaka nej, ze mu robila zazemie atd ....
jeho dovody "aby dceru mohol navstevoivat volne v byte" su pokrytecke. ano, neboli manzelia de jure, nema narok na nic, ale asi by sme sa cudovali, keby nam ona dala svoj pohlad ....
@ukulela však to som aj ja písala, že by to chcelo počuť aj jej pohľad na ich život. Takto sa ale držím toho čo uvedie autor. Aj s tými návštevami vo svojom byte súhlasím s tebou, resp. nesúhlasím s autorom. Keď ju tam chce nechať bývať tak so všetkým súkromím, aké k tomu patrí.
Na druhej strane je to ale stále žena, ktorej život 20 rokov dotoval partner (aj ich dvom deťom). Ona pritom nebola žena v domácnosti, ale zarábala a peniaze si odkladala len pre seba. Takže tiež mi nepríde z jej strany fér žiadať prepisovať byt a podobné somariny.
V každom prípade, zaujímavá rodinka.
@ukulela Ja som pochopila, ze ich vzťah bol vo viacerých smeroch neštandardný, dlhodobo funkčný, avšak nespecateny manželstvom. Je tam však stále hlboka dôvera a snaha vzájomne si neskodit, preto je ťažké zabuchnut za sebou tieto dvere a začať nový vzťah s čistým štítom, ako tu mnohé ženy píšu. Verím, že je to ťažké.
@hugger - dcéru zober niekam von na výlet a vysvetlí jej dôvody prečo sa "rozvádzate" a hlavne jej povedz pravdu, nie je už malé dieťa. Chvíľku potrvá kým to spracuje a kým opadne jej zlosť voči tebe. Dôležité je mať s ňou spoločné aktivity, robiť spolu to čo ste spolu robili aj pred rozchodom. V očiach detí nebudeš lepší otec keď im necháš všetko zadarmo ale dobrým otcom budeš keď sa im budeš venovať a budeš tu pre nich keď ťa budú potrebovať a budú môcť k tebe prísť na návštevu a môžete si spolu niečo zahrať, pokecať ... Máš môj veľký obdiv, môj ex sa dokázal zachovať slušne povedané po finančnej stránke nefér voči žene čo sa o neho postarala keď mal rakovinu, podstúpila 5 umelých oplodnení aby mohol mať deti , vďaka mne a mojej rodine sme mali kde bývať a mohla by som pokračovať, dokonca po pôrode mi povedal že sa chudáčik musel obetovať aby sme mali deti _ napriek tomu deti proti nemu neštvem a myslím, že majú vzťah v pohode, tiež sú decká už v kritickom veku ak je tvoja ex normálna vzťah medzi tebou deťmi sa upraví, chce to len čas.
Ona šetrna, sporovliva, nechce ryžovat, len byť dobra matka a manželka, on galantny, štedry, velkorysy a obetavy- idealna dvojica, vam je škoda
sa rozisť..
@hugger sa mi paci ako tu postupne "davkujes a upresnujes" iste veci a informacie. V podstate podľa toho čo ti tu píšu ostatné, poopravis, doplnis a pod., aby si bol aj naďalej chrumkavy. ..fakt ti to ide priam ukážkovo, to sa musí nechať 👌👏 z 15 ročnej.dcery robíš nesamostatneho idiota bez vlastného názoru a možnosti rozhodnúť sa co a ako chce. Staršia uz je teda zmanipulovana matkou. Čím to asi bude ze jej uverila (nech už jej teda povedala cokolvek), a na bomba súpis tatinka sa vykaslala? Mimochodom, pokial maju so sestrou normalny vrucny sestersky vzťah, tak už o všetkom dávno vie, nemusis sa pred ňou pretvarovať. Ale tak možno si ju ešte niečím kúpiš, aby si bol pre ňu topka.
A ex ma teda nasetreny balík peňazí, ale teda byt si nekúpi... no normálna telenovela ti poviem 👍🤣👏
@karolinakr tych veci ktore nas rozdeluju je len zopar ale pre mna su zasadne
Dakujem za” galantny, štedry, velkorysy a obetavy”
Mohlo to byt aj “ naivny trulo”
@hugger 🤣👍
@andreatytler tomu verím aj ja. otvoria sa im oči.
aj moja nevlastná dcéra bola (najviac vo veku cca 13- 16) neskutočne huckaná proti otcovi, proti jeho rodine aj proti mne, nejaký čas zazerala, nejaký sa s nami nebavila ignorovala, ale potom sa spamätala, pochopila.
Takže ak bol hugger dobrý otec. dcéry si to uvedomia a aj napriek ťažkej situácii a prudkým zmenám, pochopia,že otec otcom zostáva, ale ako rodičia dvaja dospeláci spolu nebudú.
toto obdobie je lowest point psychickeho zdravia v mojom zivote a aby som prezil musim hladaj aj humorne stranky.
Dat do jedneho prispevku frazy:
"Klobuk dolu pred tebou ze si za 16 stran nepovedal na adresu svojej priatelky jedinne zle slovo" a "Chod za tym psychologom"
by sa dalo pochopit ze nekydat na ex je stav ktory si zasluzi odbornu pomoc 😂
Ale rozumiem ze si to myslela inak 😊
@hugger 🤣🤣
@kristiii novej panej bude jedno kedy sa zarobilo na byt, ale pre deti ho bude chcieť (rovnako ako táto teraz). A tých machinácií ako vyviesť majetok z dedičstva je veľa. Takže stará partnerka chce mať pre seba a deti svoje doma.
Ja uznávam, že tatko môže majetok v budúcnosti potrebovať pre seba (choroba, strata zamestnania), nejde len o to, že by ho prehajdakal alebo presmeroval do novej rodiny.
@kroska18 veľa ľudí tu zrovnáva tento vzťah s manželstvom, pretože trval dlho a majú spoločné deti. Ja nie. Prečo? Pretože v manželstve sú všetky financie spoločné. Nielen chlapove, resp. toho, kto zarába viac, ale všetky. Oni čo sa týka financií za mňa ako manželia nikdy nefungovali. Lebo aby jeden skoro všetko platil a druhý si len odkladal pre seba, pričom prvý ani nevie koľko, môže len hádať, podľa mňa nie je v súlade s manželstvom. Preto ani ten byt nevnímam ako ich spoločný. Ako s ním naloží, je na ňom. Tak to vidím ja.
@hugger Nie😀
Za psychologom ta posielam koli dceram, nie koli tebe.
Uz som o tom pisala skor ze on ti poradi ako vnimaju deti rozchod rodicov a co im povedat a co nepovedat a vobec ako sa chovat. Mozes byt neskutocne vnimavy a chapavy rodic ale je tazke pochopit ich pohlad na vec ak si to nezazil na vlastnej kozi.
@sheila121 Ale oni takto fungovali aj 14 rokov co zena pracovala.
@sheila121 kde som ja napísala, že nevidím rozdiel medzi dlhoročným vzťahom a manželstvom? Prosím ťa, čítaj s porozumením. Písala som, že mnoho ľudí ten ich vzťah tak berie, ale ja nie.
A k ženám, ktoré na MK plačú alebo sa chvália som sa nevyjadrovala vôbec, len k manželstvám, ktoré poznám osobne. Ani v jednom sa nevydeluje ani neťahá všetko jeden (okrem času na RD samozrejme).

@kroska18 Preco zase, ved na to je tu ta stranka. 🙂 Nikto nie je najmudrejsi, ani nepozna vsetko a v diskusii sa dozvie, aj co nevedel.
Jediny problem je, ak niekedy pridu neprijemni ludia, co za iny nazor zacnu urazat. Kym je slusna diskusia na urovni, tak za mna super.