Férovosť pri rozchode
Rozchádzam sa so svojou partnerkou (20+ rokov spolu) a matkou svojich 2 detí (mladšia stále býva s nami). Bývame v byte ktorý vlastním ja, ponúkol som možnosť, že v ňom s dcérou partnerka zostane bývať (budem naďalej platiť všetko čo s bytom súvisí), zostane jej kreditná karta ktorou môže nakupovať všetko čo dieťa potrebuje (plne dôverujem) + plne platím štúdium staršieho dieťaťa.
Chcem aby sa mladšia dcéra v dôsledku sporu rodičov nemusela sťahovať ( pre teenagerku môže byt striedavá starostlivosť dosť veľký zásah do života) a chcem zostať vlastníkom bytu aby bol miestom kde sa vždy budeme môcť stretnúť.
Je mi jasné, že z právneho hľadiska mám povinnosti predovšetkým voči deťom, ide mi skôr o to, či táto ponuka je férová voči partnerke z hľadiska morálneho.
Partnerka to vidí tak, že som povinný darovať byt jej alebo deťom, alebo ju vyplatiť, alebo dať nejaké záruky v písomnej podobe že tam môže zostať bývať. Môže to však byť len postoj ktorým sa snaží zabrániť rozchodu tým, že otvára tému na ktorú mám iný názor ako ona.
Zarábam dosť na to aby som sa nemusel s matkou svojich deti sporiť o každé euro ale nie som boháč ktorý môže dovoliť rozdávať nehnuteľnosti. Sám budem potrebovať riešiť svoje bývanie a budem potrebovať prenajať/kúpiť byt a možno riešiť hypotéku.
@kristiii ano asi ma nasetrene ale neskumal som. Rovnako ako som opatrny s mojimi financiami respektujem ze su to jej uspory a nemam v plane sa do toho starat.
Je mi jasne ze keby sme sa k tomu postavili ako ku klasickemu rozvodu tak aj jej uspory by sa delili. O to sa vobec nesnazim ale ani nemozem akceptovat ze by sa moj majetok delil ako pri rozvode a vyplacal by som ju z bytu.
@hugger nie, ja sa vôbec nepytam preto, že by som si myslela, že by si ju ty mal vyplácať, prepisovať na ňu niečo ani jej dávať doživotné právo bývania a podobné hlúposti. Práve naopak, v podstate mi až teraz spätne došlo, keď som pozerala tvoje príspevky z prvých strán, že ona vôbec asi nie je taká nezabezpečená chudinka ako sa to tu začalo zdať. Nemá síce nehnuteľnosť, ale za to má asi veľmi peknú hotovosť, ktorú si zatiaľ, čo si ty financoval takmer celý váš život, pekne škrečkovala a tým pádom sa vraciam k názoru A, nech si zabezpečí vlastné bývanie, kým je to ešte reálne.
Inak neviem, prečo je toto také divné, mne to príde docela normálne, ale asi kvôli tomu, že u nás doma to tiež funguje takto podobne, manžel má o dosť väčší príjem, ja platím nejaké minimálne náklady ako svoj telefón a internet napríklad, zvyšok všetko on a moja výplata je " iba pre mňa". Kúpim sem tam niečo deťom, sem tam jemu, sem tam sebe a väčšinu odložím.
Potom nastala situácia, že si vyhliadol niečo, čo chcel kúpiť. Zvažoval dlhšie, aby sme neboli príliš natesno, kvôli tej kúpe.
Keď mi o tom vravel, že už dlhšie to chce kúpiť, mu vravím, že ale veď ja mám odložené skoro všetko zo svojej výplaty, tak to vyplatíme z toho a zase si len budem odkladať výplaty, tak sa aj stalo.
Len u nás je rozdiel, že my sme sa vzali.
Ak jeden zarába podstatne viac, dokáže utiahnuť všetky náklady a ľúbi svojho partnera, ja nevidím dôvod, prečo by to ten človek nerobil. Veď to je samozrejmé, že ak na to mám, chcem dožičiť svojim milovaným. Ale na MK je to hneď manipulátor.
Keby to bolo opačne, že je to žena, čo chce odísť, tak by všetky skákali, ako nemá dať mužovi ani 1€, lebo veď si poctivo zarobila.
@hugger Fakt je, že väčšina domácností takto nefunguje, pretože je potrebná aj ženina výplata a jednoducho nevyjdú bez nej.
Tuto to ale nevysvetlíš.
Mňa len extrémne udivujú tieto manipulátorské konšpirácie. To, že niekto nechce zle svojmu expartnerovi, ktorého x rokov ľúbil očividne nie je normálne.
@hugger mne sa paci ako si ty naivne myslíš, ze z nového chlapa tvojej ex by musela mať tvoja dcéra nejaku "traumu". Ci bojíš sa len, žeby ho nebodaj mohla mat náhodou radsej ako teba, hm? A ty už nebudeš "jej tatinko"? 😉
Mimochodom z tvojej novej priateľky traumu mat nemoze? Ci budeš čakať kým nebudes mat 21 ?
Ako ti tu už napisali, veľmi.okato sa tu snažíš mat všetko doslova pod palcom. Asi si bol zvyknutý unblock.o všetkom rozhodovať ty, ale to už skončilo. A čím skôr si to uvedomíš a prijmes, tým lepšie pre vás všetkých.
@denisah6 preto som sa ho ale pred chvíľou pýtala, či ona tie jej šetrené peniaze aj na niečo míňala. Alebo on len míňal, míňal, míňal (na všetkých) a ona len šetrila, šetrila, šetrila (pre seba). Ak to bolo takto, tak nech teraz tieto svoje našetrené peniaze pre seba aj použije a zadováži si konečne vlastné bývanie a nie od neho drankať jeho byt alebo vyplatenie.
Manipulátorstvo bolo spomínané v súvislosti s niečím úplne iným.
@hugger Je veľmi ťažké si o tvojej partnerke vytvoriť názor. Na jednej strane píšeš, že je to rozumná žena, s ktorou ste vyše 20 rokov fungovali a jediný problém je ochladnutie a jej nezáujem o sex. Na druhej strane o nej píšeš, že sa dožaduje vyplatenia z bytu, aj keď žila v podstate zadarmo, nesplácala hypotéku, opravy, atď. a peniaze si šetrila pre seba. Tak neviem teda.
@toskanka no a nie je rozumná 😅? Však žila zadarmo, šetrila si a ešte z toho skúša vytrieskať aj jeho byt, prípadne vyplatenie. Začínam si myslieť, že ona v konečnom dôsledku na tú jeho pôvodnú ponuku aj s radosťou prikývne. Ale chcelo by to počuť aj opačnú stranu a jej verziu ich spoločného života.
@kristiii no a ide mat ustlané na ruziach a to len preto lebo ju prešiel chuť na sex, dôvod ochladenia..
Jedine co by ju malo mrzieť je ze vo vyššom veku nemá vlastné bývanie.
Ak pristúpi na prenájom v byte za všetky poplatky, akože fajn ale keď bude musieť byt opustiť, nebude mať nič.
Ja ak by som mala takéhoto milého ústretové ho ex kt sa ponúka takmer všetko hradiť.. Volila by som možnosť nech mi teda prispeje na kúpu vlastného bytu.
Je to riešenie do budúcna.
@hugger ok, to musel byt skvely vztak, ked zan dolkazala usetrit (co ja viem - 20 litrov max? mozno ani to nie - ked mala slabu vyplatu ... )zili ste de facto manzelky zivot, zial - pre tvoju zenu- nie na papiery. ano, v pripade rozvodu by sa delili aj jej nepomerne nizsie uspory. vsak si s nou sadni a dajte si cisteho vina. ponukni jej adekvatnu pomoc s kupou novehop byvania, alebo sa dohodni, v akej - rozumnej - sume ta moze vyplatit z bytu. zrejme tu sumu nema, tak zistite, ci ma na hypoteku a hotovo. ziadne podmienky na 5, ci 10 rokov, ziadne poidmienky ze musi tam zit sama, aby dcera mnemala traumu. ak sa chces hrat na spravodliveho az granta, tak daj taku ponuku ... nie ponuku, co zasahuje do jej zivota manipulativnymi podmienkami. ak si zvladol na 100 opercent platoit vydavky rodiny (cui 95) tak bud hrant a povedz, ze jej predas byt za - ja neviem - 50litrov? tolko hypo snad s vyzivovacou povinnostou dostane. najma, ked cast ma nasetrene. ty budes mat zaklad na hypo na nove byvanie, dceru si nekupis spolocnym sledovanim netflixu na gauci "u teba doma", kde nebude vlastne doma nikto ....
alebo jej ponukni striedavku a pri dcere v byte sa striedajte a hotovo.
naozaj by ma zaujimal pohlad druhej strany, preco by zena 20r odmietala manzelstvo - najma v pripade, kde viditelne taha za kratsi koniec. nevieme vsetkjoi, zdaleka vsetko.
@denisah6 Pre mna absolutne neakceptovatelne ani keby som bola v pozicii muza ani keby som bola v pozicii zeny.
Napriklad ak by muz vsetko financoval, nemala by som moralne pravo rozhodovat o tom co sa kupi a co nie. To by mi velmi vadilo, lebo mam rada domacnost zariadenu podla seba.😀
Ale to co si opisala je trochu ine ako ma autor. Ty povazujes svoje uspory za rodinne peniaze, nie vylucne svoje. Neviem ci tvoj muz vie ze kolko tam mas, ale vie ze s nimi moze pocitat do buducna. Ono to co robite vy je skoro to iste akoby ste davali vsetky vase peniaze na spolocny ucet.
@liv1 samozrejme pani psychologička, ďakujem za tvoju analýzu👌
S chlapmi nemam zial žiadny problém, teda len s vychcanymi manupilatormi, ktorí sa skrývajú za svoju akoze pohostinnosť a stoj čo stoj chcú svoje podmienky diktovat aj po rozchode/rozvode. Koniec koncov bol na to naučený 20 rokov, ťažko sa to asi bude prekusavat, ze ex už nebude "poslúchať na slovo" ako bol zvyknutý doteraz. 👎
Veľmi rada by som fakt počula aj stanovisko druhej strany, co je vlastne pravda a co a ako bolo a ako nie. Lebo podanie autora tu vyznieva ako dokonalá rozprávka, kde muz vsetko platí a žena si užíva a šetrí.
@toskanka
@kristiii
Musim upresnit nach sa na moju ex nezosype nezasluzena kritika:
Setrna zena, vzdelana vo vednom odbore ktory ma daleko od matematiky a pravnej a financnej spravodlivosti. Mozno trovhu odtrhnuta od reality ako vedci byvaju
Ak ziada viac nez co by mala dostat nie je to tym ze by chcela ryzovat alebo mi uskodit, len ma snahu zabezpecit pre dievcata co najviac.
@hugger hmm. Uplne absurne co mate doma. Zena ma svoje vlastne 14 rocne uspory ku ktorym prisla len preto ze muz financne zabezpecoval rodinu na 90% a ona si teraz robi narok na tvoj byt.
Klobuk dolu pred tebou ze si za 16 stran nepovedal na adresu svojej priatelky jedinne zle slovo aj napriek tomu ze urobila na teba take podpasovky ako je rozhovor s dcerou bez tvojej pritomnosti.
Chod za tym psychologom a za pravnikom. @cacianka ti tu dala nezaplatitelnu radu ohladom toho vyzivneho vs. neobmedzena kreditka. Pravnik ti mozno povie este ovela viac veci na ktore treba mysliet pri rozchode.
@lienka.7 Ako chce autor kontrolovat svoju priatelku? Kde?
Ma byt z ktoreho odchadza ale nechal ho k dispozicii mladsej dcere aby nemusela menit prostredie a aby mal on miesto kde by sa mohol s dcerou stretnut. Kedze dcera ma len 15 a pravdepodobne ostane zit s matkou, navrhol priatelke ze ona tam moze zostat tiez byvat. Ale jasne vravi ze to bude jeho byt a pride si do neho kedy chce a nechce aby si priatelka vodila do jeho bytu nove znamosti ak nejake bude mat. Z tohto je mne jasne ze toto je docasne riesenie. On dava priatelke cas na to aby si hladala svoje vlastne byvanie. Kazda rozumna zena by to brala vsetkymi 10timi.
Tato ponuka je nadstandartna. On nic z toho nemusel robit. On nenuti priatelku do tohoze ze musi ostat v jeho byte a trpiet jeho neohasene navstevy. Ona ma uplne slobodnu volbu, tuto jeho ponuku odmietnut s tym ze jej to nevyhovuje a najde si svoje vlastne byvanie.
@andreatytler ten rozhovor s dcerou bezomna ma fakt mrzi
@hugger To urcite, ale zial priprav sa na to ze pravdepodobne budu este ovela horsie veci☹. Ale na druhej strane som si ista ze ak si bol doteraz ferovy otec a manzel, dievcata si k tebe urcite najdu cestu aj keby im priatelka nahovorila neviem ake veci.
@hugger "Ak ziada viac nez co by mala dostat nie je to tym ze by chcela ryzovat alebo mi uskodit, len ma snahu zabezpecit pre dievcata co najviac."
To je pekne. Ale ak chcem nieco zabezpecit pre deti, tak sa to robi aj (nielen) vlastnym pricinenim a nie sa zobudit v 40-50tke a poziadavkou, aby na mna niekto napisal hotovy a splateny byt.
@kroska18 Vacsina ludi cez skolu a na zaciatku po skole prvych 5-10 rokov riesia byvanie sharovanim bytov,... Je to lacne a flexibilne. Nie si viazana, dnes si tu, o 2 mesiace mozes byt v Prahe,... atd. Samozrejme najma v mestach, kde su aj vysoke skoly. Ludia cestuju za pracou na tyzdnovky,... tiez potrebuju cez tyzden niekde byvat. A ti co prenajimaju, robia to iste. Kupia v rodnom meste, kam sa chcu vratit, ale medzitym byvaju v zahranici, v inom meste. Ked zacnu mat pocit, ze uz sa chcu vratit, zrusia prenajom a byvaju tam sami. Celkom dobre vyrieseny kolobeh.

@hugger nečítala som všetky komentáre, len niektoré, ale tiež mi to pripadá tak, že ta tvoja akože férovosť nemá nic spoločné s veľkorysosťou. Skôr svoju ex potrebuješ mať pod kontrolou aj po rozchode a to za každú cenu. Ona predpokladám že nemá na výber a tebe to úplne vyhovuje. Snáď si nebudeš hľadať novú partnerku, lebo takto nemáš ani najmenšiu šancu.