icon

Férovosť pri rozchode

hugger
9. júl 2023

Rozchádzam sa so svojou partnerkou (20+ rokov spolu) a matkou svojich 2 detí (mladšia stále býva s nami). Bývame v byte ktorý vlastním ja, ponúkol som možnosť, že v ňom s dcérou partnerka zostane bývať (budem naďalej platiť všetko čo s bytom súvisí), zostane jej kreditná karta ktorou môže nakupovať všetko čo dieťa potrebuje (plne dôverujem) + plne platím štúdium staršieho dieťaťa.

Chcem aby sa mladšia dcéra v dôsledku sporu rodičov nemusela sťahovať ( pre teenagerku môže byt striedavá starostlivosť dosť veľký zásah do života) a chcem zostať vlastníkom bytu aby bol miestom kde sa vždy budeme môcť stretnúť.

Je mi jasné, že z právneho hľadiska mám povinnosti predovšetkým voči deťom, ide mi skôr o to, či táto ponuka je férová voči partnerke z hľadiska morálneho.

Partnerka to vidí tak, že som povinný darovať byt jej alebo deťom, alebo ju vyplatiť, alebo dať nejaké záruky v písomnej podobe že tam môže zostať bývať. Môže to však byť len postoj ktorým sa snaží zabrániť rozchodu tým, že otvára tému na ktorú mám iný názor ako ona.

Zarábam dosť na to aby som sa nemusel s matkou svojich deti sporiť o každé euro ale nie som boháč ktorý môže dovoliť rozdávať nehnuteľnosti. Sám budem potrebovať riešiť svoje bývanie a budem potrebovať prenajať/kúpiť byt a možno riešiť hypotéku.

janka2273
28. júl 2023

@hugger no bacha😎ja ho mám 🔥👌🤪

karolinakr
28. júl 2023

@hugger teraz budeš atakovany peknými ženami.hm...Nechcela by som byt v tvojej koži..😅

janka2273
28. júl 2023

@karolinakr obávam sa, že to tu vôbec nemá jednoduché 🙈🙏🤪🤪 verím tomu, že mu už nejaké písali 🔥🤫

karolinakr
28. júl 2023

@janka2273 každy, kto mu písal, nech dá like

janka2273
28. júl 2023
tanyag
28. júl 2023

@karolinakr A každá, ktorej písal on, nech dá like 🤣

Ale nie, srandujem, nebijte sa tu o neho 🙂 na každú z vás príde 😁

karolinakr
28. júl 2023

@tanyag 😅

demodun
28. júl 2023

@hugger názor sme si vytvorili už dávno. 😉 Ja síce neprispievam do diskusie ale sledujem, keď mám čas. A prosím nekonči úplne túto diskusiu. Daj občas info ako sa ti darí, čo je nové.

mk22
17. sep 2023

@hugger ahoj.
Ako sa máš?

hugger
autor
17. sep 2023

@mk22 vacsinou ok, dnes bol jeden z tych horsich dni, ale nechcem riesit verejne uplne vsetko. 😌

Napisem ked bude nieco nove.

Je zaujimave ze si sa ozvala prave dnes. Ale milé 😌

mk22
18. sep 2023

@hugger skôr som myslela, čo máš nové.
Ci si sa odsťahoval, či už máte nový režim, dve domácnosti.. Nová známosť?
Alebo stále si na tom ako v júli?
Doma?

hugger
autor
18. sep 2023

@mk22

Deti, rodina, okolie už vedia, dohoda o výživnom a užívaní bytu v podstate už je, finalizujú to právnici. Bývame stále spolu, hľadám bývanie, riešiť dočasný podnájom, keď aj tak mám v pláne niečo kúpiť sa mi zdá nezmysel (sťahovanie 2x) .

Tým, že nálada je nezmenená, na úrovni studenej vojny ktorá tu bola už pár rokov a nie sme do krvi rozhádaní s penou okolo úst, nie je nič čo by ma nútilo urobiť radikálny a rýchly odchod. A nie je žiadna známosť za ktorou by som sa ponáhľal. Vlastne som ešte hľadať nezačal.

Mám pomerne náročnú prácu a toho času na riešenie osobných tém nie je veľa. Veci sa asi na MK dajú prediskutovať rýchlejšie než uskutočniť v reálnom živote, ale to je v poriadku, vedel som že to čo robím je skôr maratón ako šprint.

hugger
autor
18. sep 2023

@mk22
... a dúfam, že v nejakej inej téme nebežia stávky na to či sa vôbec odsťahujem ... 😁

tanyag
18. sep 2023

@hugger 🤭🤭🤭 čert nikdy nespí 😀 a ženy už vôbec 😉 hľadaj a možno nájdeš

demodun
18. sep 2023

@hugger 🤣🤣🤣
stávky sú uzavreté, čakáme ktorá získa bank 😉

hugger
autor
4. dec 2023

Trosku oživiim tuto temu a rad využijem vas kolektívny rozum.

Vyzera to tak ze nedôjde k dohode o užívaní bytu zadarmo na 10 rokov, tak navrhnem inu alternatívu:

1. Byt darujem dcéram
2. Dohodnú sa s mamou ze tam moze bývať, predpokladam ze za cenu energii a poplatkov, dcery nemaju príjem aby mohli chod bytu financovať
3. Platím štandardne vyzivne, pri mojom prijme to nie je malo

Vas nazor? Výhody? Rizika?

barbora01
4. dec 2023

@hugger ty si už kedy zdvihneš svoje gule, čo ti tvoja partnerka za tie roky zadupala do zeme? Reálne je byt tvoj, prečo sa ho silou mocou chceš zbaviť? Už si navrhol všetko možné svojej partnerke a jej nie je nič dobré, ako to chce vyriešiť ona? Čo navrhla? Zatiaľ len kritizuje, ale jej riešenie je aké? ( sorry nemyslím to v zlom na teba, len nemám rada nespravodlivosť a ty si ju na sebe páchaš sám)

hugger
autor
4. dec 2023

@barbora01 drsne ale chapem ze chces pomoct, dik

Problem je ze ma moznost manipulovať deti co je postup ku ktoremu sa nechcem znížiť.

andreatytler
4. dec 2023

@hugger Nie je ani to zly napad, ale co ak tam dcery nebudu chciet byvat. Budes platit energie, alebo budu dcery nutene ho predat?

barbora01
4. dec 2023

@hugger jasné, že to myslím v dobrom, lebo ty máš nejakým zvláštnym spôsobom nastavené myslenie, že musíš vyriešiť partnerkine bývanie, ale ona je dospelá a svojprávna, ona si ho má vyriešiť, ale aby som ti zodpovedala na tvoje otázky, nech nie som len hnusná. Výhody to nemá žiadne. Nevýhody: ty prídeš o byt a svojim dcéram posunieš bremeno zabezpečenia bývania ich matke. Ony budú len formálne vlastníčky, ktoré budú mať na krku matku, ktorú im bude pravdepodobne ľúto vyhodiť z bytu a teda z toho bytu nebudú mať nič, až do jej smrti. To si ho rovno nechaj a zdedia ho aj tak.

kristiii
4. dec 2023

@hugger ja osobne nemám nejaký extra problém s darovaním svojho bytu počas života a pri zmysloch komukoľvek, však nech si každý nakladá so svojím majetkom ako chce, ale v tvojom prípade súhlasím s príspevkom vyššie...a síce dokedy chceš svojej budúcej ex vo všetkom ustupovať? Nadobudol si ho ty, ty máš právo o ňom rozhodovať, nie tvoja ex, ktorú si roky rokúce v podstate živil. Toto naozaj nie je dobrý a zdravý príklad do života tvojim dcéram.

tanyag
4. dec 2023

@hugger Ako sa dajú zmanipulovať 15 a 21 ročné deti? (teda ak si dobré pamätám vek - nechce sa mi to hľadať). Veď jedna je už dospelá a druha na prahu dospelosti. To nemajú vlastný rozum, že sa nechajú zmanipulovať matkou? To za tie roky nevideli ako to medzi vami dvoma je? nevideli, že kde je chyba? alebo ste na tie deti hrali divadlo? a teraz je ocko zlý, lebo chcs rozbiť rodinu a odísť? Myslím, že by si si mal posadit obe dcéry a vysvetliť im to ako dospelým ľuďom, povedať im pravdu, ako tvoj vzťah s ich matkou celé tie roky fungoval. Tá 21 ročna určite o sexe vie toho viac než ty (neber to v zlom) a tá 15 ročná by už tiež mala vedieť...ak k nim budeš úprimný a otvorený, určite to pochopia a nenechajú sa zmanipulovať, teda ak majú svoje hlavy.

Tvojej žene ide o ten byt a to je jasné. Chce to mať vo svojom vlastníctve, alebo nech je vo vlastníctve tvojich deti. Veď to bol jej prvotný návrh nie? Dobre pamätám? Takže tak či tak dosiahne to, čo chcela. Na tvojom mieste jej poviem, že nech si hľadá podnájom, ty si byt nechaj, ona s dcérou nech odíde, ty dcére nechaj izbu v pôvodnom stave, môze tam ísť kedykoľvek bude chcieť. Tvoja partnerka by sa mala vedieť postaviť na vlastné nohy, ale jej bolo takto super, celé tie roky, veď si sa o všetko postaral, financoval si, nevyžadoval si od nej vlastne nič ani po sexuálnej stránke, jej bolo super a jej aj super bude a ty trp za svoju hlúposť. Prepáč, ale musela som to napísať.

hugger
autor
5. dec 2023

@andreatytler kym tam bude mladšia s mamou bývať bude musiet energie platit mama. Ak sa rozhodnú ho predať problem s energiami zaniká.

hugger
autor
5. dec 2023

@barbora01 prave preto ze ho zdedila nemam problem ho darovať. Som si vedomý toho bremena ze tam bude ich mam byvat, toto je nieco co nemam este v sebe vyriešené.

dadis
5. dec 2023

@hugger Neber na nu ohlady, po rozvode je uplne normalne, ze klesnu obom expartnerom zivotne urovne (tebe tym, ze platis vysoke vyzivne, jej tym, ze si bude platit hypoteku). Hypoteku platim aj ja..beriem to tak, ze teraz tazsie, ale do bucnosti obom detom budujeme nejaky majetok (aj ex, aj ja). A bola som aj v najme. Nic traumatizujuce pre nas, mame na to pekne spomienky. Ak sa clovek nechce mat po rozvode zle, ma ostat v manzelstve a snazit sa, aby fungovalo. Tato situacia je aj jej zasluha, musi sa pozviechat a nieco so svojim zivotom porobit...

dadis
5. dec 2023

A niekto tu yz vyssie pisal, iba to bremeno oddalujete, cim bude ta zena starsia, tym bude vacsi problem si zabazpecit byvanie, teraz moze aspon 20r splacat..ked darujes ten byt dceram, je to prenesenie bremena na dcery - s bytom i tak dom smrti matky nebudu disponovat, lebo ta na nich da psie ocka 🥹 a radsej, akoby vlastnu mamu vyhadzovali z bytu, tak sa zariadia same. Ked si tvoja ex kupi teraz maly bytik, tvoje dcery budu mat v buducnosti byty 2

andreatytler
5. dec 2023

@hugger Podla mna sa kludne moze stat ze ex odmietne platit energie a bude nutit do toho teba. Bude ti robit cez ten byt problemy.
A ked ho budu dcery musiet predat, nebude to take lahke. Neviem ci maju dost rokov na to aby to psychicky zvladli.
Tymto krokom mozes zatiahnut do vasej vojny aj dcery a to je podla mna to posledne co chces.
Jedine ze by ti dcery vyslovene povedali ze by boli radi ak im byt darujes, ze ho chcu a su si vedome moznych komplikacii.
Ak im ho darujes tak uz by si nemal do toho bytu volny pristup a nebolo by to miesto kde by si sa mohol stretavat s mladsou a tebe tusim ide hlavne o to.
Ak si ho urcite nechces nechat, tak ho predaj a peniaze rozdel medzi dcery a mozno nieco male daj ex ak potrebujes koli svedomiu.
Vies co, toto je nova kapitola vo vasich zivotoch. Obrat list a vsetci zacnite odznovu. Kedze ty si zdroj financii, ty mas tu moc obratit list pre vas vsetkych. Musis najst odvahu to urobit.

adkoalauri
5. dec 2023

@hugger nečítala som celú diskusiu, skôr pár strán tvojich reakcií a hlavne tú poslednú. Ja by som to nedarovala deťom, nech tam ostanú bývať, kým sa mladšia neosamostatní a potom nech si milá ex hľadá bývanie. A ty ho môžeš darovať jednej či druhej, ak ich bude štvať proti tebe, ani jednej - to uvidíš ako sa zachovajú keď nepôjde podľa ich plánu. Ak im byt dáš, pri ich zmanipulovaní sa predá, rozdelia si na 3 časti peniaze a nikto nič nebude mať do pol roka. A dcéry zaklopú na tvoje dvere. Ja by som nebola taká veľkodušná. Ale ty vieš...

moonlight1210
5. dec 2023

@hugger neviem, necitala som to cele, ale ak je partnerka manipulator a ty darujes byt dceram a oni ho nebudu vediet obhospodarit, presvedci ich, ze najlepsie riesenie bude, ak ho oni daruju nasledne jej.
To uz ten byt mozes rovno napisat na nu.

Ibaze by dcery chapali, ze dostali do ruk financie cez ten byt a neboli na toto ochotne pristupit, ze ich tak lahko z ruk pustia darovanim matke.

hugger
autor
5. dec 2023

@tanyag

Dajú. Ex sa vyhráža že odíde do malého bytu ktorý vlastni jej rodina a že dcéra pôjde s ňou. Že da si dá urobiť psychologický posudok že nie som schopný vychovávať teenagerku a požiada súd o zverenie do výchovy. Mojim hlavným cieľom všetkého čo robím je zachovanie si kontaktu s deťmi, ak by sa dcéra odsťahovala (čomu sa chcem vyhnúť aj pre jej vlastne dobro) išlo by to proti tomuto môjmu cieľu.