Férovosť pri rozchode
Rozchádzam sa so svojou partnerkou (20+ rokov spolu) a matkou svojich 2 detí (mladšia stále býva s nami). Bývame v byte ktorý vlastním ja, ponúkol som možnosť, že v ňom s dcérou partnerka zostane bývať (budem naďalej platiť všetko čo s bytom súvisí), zostane jej kreditná karta ktorou môže nakupovať všetko čo dieťa potrebuje (plne dôverujem) + plne platím štúdium staršieho dieťaťa.
Chcem aby sa mladšia dcéra v dôsledku sporu rodičov nemusela sťahovať ( pre teenagerku môže byt striedavá starostlivosť dosť veľký zásah do života) a chcem zostať vlastníkom bytu aby bol miestom kde sa vždy budeme môcť stretnúť.
Je mi jasné, že z právneho hľadiska mám povinnosti predovšetkým voči deťom, ide mi skôr o to, či táto ponuka je férová voči partnerke z hľadiska morálneho.
Partnerka to vidí tak, že som povinný darovať byt jej alebo deťom, alebo ju vyplatiť, alebo dať nejaké záruky v písomnej podobe že tam môže zostať bývať. Môže to však byť len postoj ktorým sa snaží zabrániť rozchodu tým, že otvára tému na ktorú mám iný názor ako ona.
Zarábam dosť na to aby som sa nemusel s matkou svojich deti sporiť o každé euro ale nie som boháč ktorý môže dovoliť rozdávať nehnuteľnosti. Sám budem potrebovať riešiť svoje bývanie a budem potrebovať prenajať/kúpiť byt a možno riešiť hypotéku.
@andreatytler Ale ak by jej ho daroval a ona by sa napríklad v budúcnosti ešte vydala, povedzme za chlapa, čo má tiež deti a zomrela by skôr, tak jej nový manžel by po nej dedil príslušnú časť a po ňom zase jeho deti. Čiže autorove dcéry by sa teoreticky mohli ocitnúť v situácii, že by z toho bytu vyplácali ďalších v podstate cudzích ľudí. Viem, že to je prakticky nulová šanca, keďže autorova žena sa vydávať nechcela ani zaňho, tým menej si bude chcieť vešať na krk iného chlapa na staré kolená. Ale jeden nikdy nevie, môže ju niekto zblbnúť, stáva sa všeličo v živote. Ja by som na autorovom mieste byt nedarovávala nikomu. Bývať v ňom môžu, aj keď bude stále naňho písaný.
@h2 Veď on jej navrhol tam bývat zadarmo 10 rokov, či ako to bolo. Lenže ona to nechce, ona chce, aby byt daroval deťom. Myslím, že takto to bolo ešte na začiatku, takže mu dala jasne najavo, že buď prepíše byt na dcéry alebo ona sa odsťahuje do mensieho s 15 ročnou a psychicky ho zničí...vyhrážaním sa, že dokáže, že nie je schopný vychovávať, že dá na súd o zverenie, že to a to...a pritom tam už ani nie je koho vychovávať, keďže dievča má 15 rokov, to už je určite vychovaný rozumný človek, už len treba usmerňovať.
Čiže v konečnom dôsledku ex dosiahne to, čo chce od začiatku a on sa môze aj na hlavu postaviť, bude za zlého.
@h2 Hej stat sa moze cokolvek. Ja by som urobila hlavne take riesenie pri ktorom by som sa uz nemusela nikdy dohadovat s ex. Ukoncit s nou tahanice a obmadzit kontakt len na nevyhnutnu starostlivost o deti.
@tanyag Ano, ale je to rozpad dlhorocneho zvazku, to bude asi podobne..ja som sa rozvadzala po dlhorocnom manzelstve..(chodili sme od r.2000, 2004 svadba, 2019 som poziadala o rozvod, 2022 rozvod )nikdy predtym by som nepovedala, co sa z mojho byvaleho vykluje a ako sa zachova, najma ked toho cloveka poznas viac ako polovicu svojho zivota..
@h2 moja reč
@h2
Cieľom poskytnutia bytu je zabezpečenie bývania pre dceru.
V rámci dohadovania o zmluve o poskytnutí bytu tam moj právnik pridal znenie ze poskytnutie konci ak by sa dcera osamostatnila, získala vlastnú nehnuteľnosť alebo odišla študovať mimo mesto. Chcem mat moznost presmerovať financie ktore by som dával do bytu dcére priamo.
Ex to vyhodnocuje ze som porušil sľub a chcem ich z bytu dostat. Vysvetlit si to neda. Mali sme hádku ze som si musel dat dva lexauriny🙁
@hugger No vidis, ona z bytu nechce, ani teraz ani o 10 rokov..to teatralne "tak sa teda stahujem adeti neuvidis" je len utok na tvoje city, aby si prepisal byt dceram - oni by ju z bytu nezvladli vyhodit (ved kto normalny by vyhodil svojho rodica bez obydlia)..musis teda cuvnut a byt jej uz neponukat..ona si to rozmysli a tvoju ponuku nakoniec prijme..toto je len take vydieranie..inak fakt by bolo lepsie ju teraz vyplatit, nech si nieco kupi a mat od nej pokoj..a dcery k tebe budu chodit..
@kristiii súhlasím, byť si nechať, až na to že ex nech ide do svojho.
Ako chce, do toho od rodiny dočasne, kým si nájde vhodný byt,poriešiť hypotéku a všetko okolo.
@hugger - nedaj sa okaslat, os.rat, tvoja má možnosť riešiť svoj bytový problém, ty si svoj byt nechaj, v žiadnom prípade ho neprepisuj na dcéry, nepožičiavaj žene , lebo aj tak budeš ten zlý, aj keby si byt vymaľoval na zlato. Keď dcéry pochopia, realita sa ukľudní, budú sa mať kam vrátiť, budú mať u teba slušne a hlavne známe prostredie , zázemie, nenechaj sa túto výhodu pripraviť. Keď pochopia, budeš pre ne dobrým otcom, ale hlavne im to riadne vysvetli.
Tiež zdieľam názor žien, že príliš žene ustupujes, necháš sa manipulovať, vydierať. Ale tvoje dcéry nie sú sprosté, vidia kto sa správa racionálne a kto hucká.
@hugger Hej, ziadne klauzuly o ukonceni poskytovania bytu ona neprijme, lebo tam chce zit navzdy.
Toto podla mna nevyriesis aby si bol aj ty aj ona spokojna. Fakt blbe. Je mi luto.
@hugger Ale prečo sa od bývalej nechávaš zastrašovať? No a čo, že požiada o zverenie dcéry do výchovy? Rátal si snáď reálne s tým, že dcéra bude bývať s tebou? Dcéra bude s matkou a ty sa budeš s ňou stretávať podľa dohody medzi tebou a ex, prípadne podľa dohody medzi tebou a dcérou, alebo podľa rozhodnutia súdu. Nemáš sa prečo báť, že s dcérou nebudeš môcť byť v kontakte. Väčšinou tu utešujem vystrašené mladé mamičky malých detí, ktorým sa muž vyhráža, že vysúdi deti a oni ich viac neuvidia, že je to blbosť a nič také sa neudeje. Že budem v rovnakej veci musieť presviedčať chlapa v tvojom veku, otca jednej dospelej a druhej 15 ročnej, by mi teda nenapadlo. Tvoja ex to robí preto, lebo to na teba zaberá! Lebo keď ti povie, že ťa pripraví o dcéry, ty si z toho hotový, na nervy. Ale ona to reálne nemá ako urobiť. Tvoje dcéry nie sú malé deti, ktoré by nevedeli a nevideli, čo sa deje. Neustupuj jej, v snahe byť za dobrého, to už aj tak v jej očiach nebudeš, ani keby si jej odovzdal list vlastníctva na zlatom podnose. Keď chce odísť, nech ide. Aspoň nebudeš musieť kupovať pre seba nový byt. Dcéram nechaj ich izby v takom stave, v akom ich majú, s tým, že môžu kedykoľvek prísť. A ona nech si ide, keď jej nie je dosť dobré to všetko, čo si pre ňu chcel. A nebolo to rozhodne málo.
@hugger aj podľa mňa až moc ustupuješ. Byt si nechaj, ex má kam ísť. Dcéram povedz, že majú u teba dvere vždy otvorené. To nie sú malé deti, vedia čo sa deje a toto naťahovanie vám ani jednému neprospieva. Buď chlap, urob rázny koniec. Takto sa psychicky tyrate, aj dcéru.
A pokiaľ ide o vzťah s dcérou, neboj sa. Ako všetko aj toto potrebuje čas. Keď sa môj manžel rozvadzal, deti mali podobný vek. Ja som ho síce spoznala až 3 roky po rozvode. rozvod bol drsný,ale s deťmi mal a má dobrý vzťah. Často k nemu chodili na pokec, čaj, syn nám niekoľkokrát zrušil rande telefonátom typu : tatko, príď ma odtiahnuť. 😄 A s "deťmi" sa stretávame stále, aj keď mu ex aj po viac ako 20 rokoch nevie prísť na meno.
@hugger ty vo vzťahu so svojimi dcérami ťaháš za kratší koniec už teraz, čiže toto nie je v tvojom prípade žiadny argument. Mimochodom, toto platí keď tak u malých detí, ktoré ešte nemajú svoj rozum, nie u dospelej a takmer dospelej. Tu sa stala niekde chyba už dávno počas výchovy. Tipujem, že si si dcéry (minimálne tú staršiu), podľa toho ako píšeš, naučil podobne ako aj ženu hlavne na peniaze a komfort. Lebo aby sa s tebou bavila štýlom, že ju váš vzťah nezaujíma, iba to materiálne, to ako čo je? Tak na platenie zahraničnej školy si jej dobrý a s ostatným ju neotravuj? Takto to v zdravom vzťahu s deťmi nevypadá.
@cacianka to aby v byte zostal on sme mu radili dávnejšie, ale keďže z jeho odpovedí je jasné, že to neurobí, tak je úplne zbytočné mu to písať. Samozrejme, že by to bolo najsprávnejšie riešenie. Exka by bola aspoň donútená sa konečne rozhýbať a prevziať za svoj život zodpovednosť. Ale tak načo by to robila, keď vie, že jeho stačí postrašiť deťmi a ona bude za vodou aj s úsporami na účte. Pritom on akoby si neuvedomuje, že toto by bola preňho pravdepodobne najlepšia východisková situácia aj čo sa týka kontaktu s dcérami, lebo by sa k nemu do toho bytu, v ktorom majú dlhoročné zázemie, rady vracali. Určite radšej ako keď si kúpi nejaký menší byt, ktorý bude pre ne malý a cudzí.
Prečo sa na mňa nelepia chlapi, že spravim na nich bububu a hned vytasia peňaženku, to je hrozné 🤨
@hugger Inac by ma zaujimalo ze ako to ona zdovodnuje ze ma narok na tvoj byt? Ty povies ze byt som kupil za svoje a tym padom je moj a co povie ona? Ale ja ho chcem a tak je moj? Ako to vysvetlila dceram ze ma narok na ten byt?
@hugger nerozumiem preco hladas odpovede tu, urob to tak ako to citis z mojho pohladu su tvoje rozhodnutia velmi ludske.. Mam za sebou rozvod, ktory bol velmi nepekny a trpel tym kazdy dodnes s exm nekomunikujeme ani o dietati, co je z mojho pohladu smutne, preto ja kazdemu radim cestu miernu a ludsku ak sa to da. Chapem, ze expartnerka hlada istoty, preto chce zaruky do buducna. Nic ine v tom nevidim a je na tebe ci jej tie istoty ponuknes alebo nie. 😊
@andreatytler
Nárok na byt si nerobi. Tvrdí ze ho chce pre deti. Vykresľuje ma ako depresívneho muza s krízou stredného veku ktory robi nepredvídateľne kroky a daruje svoj majetok milenke.
Mozno to nie je nárok na byt, ake ja sam vnimam morálnu povinnost riesit jej byvanie, nakoniec, boli sme spolu 20 rokov a porodila moje deti. Aj ked otvorené hovori ze nevydať sa bolo jej vedome rozhodnutie a poznala dosledky.
@hugger Ale ak ho chce pre dcery, tak preco jej vadi ze tam chces dat tu klauzulu o uzivani len do doby kedy sa dcera osamostatni? Ved byt stale bude vo vlastnictve dcer aj ked sa osamostatnia
@hugger prečo milenke? Máš milenku?
Ak nie, neuraza ta to? Zrejme ta malo pozná, keď si to o tebe mysli.. Alebo my nevieme všetko 😃
Ex môže byť rada, že hoci pravne nemá nárok na nič.. Ze ti leží na srdci jej bývanie, blaho a riešiš to.
To nie je tvoja povinnosť, mala by si to uvedomiť.
Poradím ti, v celej tejto situácii hlad aj na seba, čo bude dobre pre teba, pre tvoj vzťah s deťmi.. Bud trosku sebecký.
Dookola spomínaš vzťah a dcérami.. Nechaj si byt, je to ich domov a tam sa vrátia vždy.
A nechaj trosku rozhodovať aj ex Véd je to dospelá rozumná žena predsa.. Chce ísť do menšieho ôk, nech ide..
Co ti radi tvoj právnik?
@mk22 @andreatytler @88lienka @zuzanna33 @karolinakr
Baby nie ste normálne…. V noci treba spat 😇
@hugger Ja som 6 hodin za vami. Idem spat az teraz.😀
@hugger ja ti fakt nerozumiem. Ty spomínaš nejakú svoju morálnu povinnosť zatiaľ čo ona sa ti vyhráža deťmi, posudkami a neviem čím. To vážne nevidíš ten paradox? Ako chápala by som, keby sa snažila žena nejako rozumne dohodnúť, robiť kompromisy, ale ona ťa úplne vedome a manipulatívne zastrašuje skrz deti, ktoré tiež manipuluje proti tebe a ty jej za to ideš ešte ustupovať. Normálne si s ňou sadni, rozhodne jej predloz ešte raz tu dohodu od právnika a nech podpise alebo nechá tak. Keď nechce, môže ísť do toho jej bytu. Myslíš, že pôjde? Neverím. Ona si zbytočne zo svojho štandardu uberať nebude. A dala by som jej aj podmienku, že si popritom zadováži vlastné bývanie, aby ti tam potom nezostala na krku. Písal si, že je rozumná. Už ti to fakt verím, má to veľmi dobre premyslené. Maj aj ty trošku rozumu, lebo s takýmto prístupom naozaj nebudeš mať šancu na nejaký normálny vzťah, keď tvoja ex bude vaším nekonečným strašiakom. Treba si ju trošku upratať a nie len ľutovať. Na to fakt nevidím najmenší dôvod, veď doteraz z vášho vzťahu len ťažila. A potom ako sa chová už vôbec nie.
@mk22
nie, milenku nemám. A myslím že aj ex si je toho vedomá. Je za tým skôr jej urazené ego že som bol schopný odisť z nefunkčného vzťahu.
Naviac, tým že som to urobil predtým ako som si našiel niekoho iného, ju uberám o možnosť vyrovnať sa s tým spôsobom, že by seba označila za obeť a mňa za nezodpovedného nadržaného úchyla. Takže paradoxne tento spôsob je pre ňu ťažší.
Právnici sú zvyknutí bojovať za absolútne minimum na hrane zákona. Toto nie je cesta ktorou by som chcel ísť, uvedomujem si, že tým, že nie sme zosobášení som právne vo výhode a nemám v pláne to zneužívať. Preto celú túto diskusiu sa snažím viesť v rovine "čo je morálne a fér" a nie "čo je zákonné minimum". Napriek tomu že si uvedomujem, že ex nie vždy hrá podľa rovnakých férových pravidiel.

@h2 Presne toto sa stane. Deti sa odstahuju ale mamu tam nechaju zit a nikdy to riesit nebudu. A mama dostane presne to co chce.
Kedze autor vravi ze mu je vlastne jedno co budu dcery robit s bytom, tak by ho to az tak nemalo trapit. Ale tym padom moze jednoducho darovat ten byt uz hned teraz ex, lebo v konecnom dosledku sa to stane tak ci tak ze ho bude mat zdarma.