Férovosť pri rozchode
Rozchádzam sa so svojou partnerkou (20+ rokov spolu) a matkou svojich 2 detí (mladšia stále býva s nami). Bývame v byte ktorý vlastním ja, ponúkol som možnosť, že v ňom s dcérou partnerka zostane bývať (budem naďalej platiť všetko čo s bytom súvisí), zostane jej kreditná karta ktorou môže nakupovať všetko čo dieťa potrebuje (plne dôverujem) + plne platím štúdium staršieho dieťaťa.
Chcem aby sa mladšia dcéra v dôsledku sporu rodičov nemusela sťahovať ( pre teenagerku môže byt striedavá starostlivosť dosť veľký zásah do života) a chcem zostať vlastníkom bytu aby bol miestom kde sa vždy budeme môcť stretnúť.
Je mi jasné, že z právneho hľadiska mám povinnosti predovšetkým voči deťom, ide mi skôr o to, či táto ponuka je férová voči partnerke z hľadiska morálneho.
Partnerka to vidí tak, že som povinný darovať byt jej alebo deťom, alebo ju vyplatiť, alebo dať nejaké záruky v písomnej podobe že tam môže zostať bývať. Môže to však byť len postoj ktorým sa snaží zabrániť rozchodu tým, že otvára tému na ktorú mám iný názor ako ona.
Zarábam dosť na to aby som sa nemusel s matkou svojich deti sporiť o každé euro ale nie som boháč ktorý môže dovoliť rozdávať nehnuteľnosti. Sám budem potrebovať riešiť svoje bývanie a budem potrebovať prenajať/kúpiť byt a možno riešiť hypotéku.
Za mna viac ako ferove
@martinkatinka toto nebude nas pripad, s peniazmi jej doverujem
@dadis precitaj si to po sebe este raz… “vyplat jej polovicu zaplatenych splatok a dohodnite sa na vyzivnom na deti, z ktoreho si zvladne platit hypo a nech si kupi 2i byt… za mna trosku hardcore 😂 uz vidim, ako by sa ti penazenka ochotne otvarala, keby si bola v jeho situacii 🫠
Ona nema narok ani na tu polovicu splatenej hypo, takze uz to by bolo extra stedre. Vyzivne na nezaopatrene deti samozrejme ano, ale do toho nespada hypo. Naozaj netreba na tych chlapov pozerat ako na chodiace bankomaty, treba sa aj sama trosku starat, nikdy nevies, co zivot prinesie…
@dadis byt nebol na hypoteku, kupil som ho za cash sam. Moja obava je ze ked sa vzdam vlastnictva stratim moznost stretavat sa s dcerou. Som velmi opatrny v ocakavaniach ako si dcery zvyknu v mojom novom byvani. Ale vnimam aj tvoj postoj ze tvoj ex mal vlastne dve domacnosti. Na druhej strane ocakavam ze aj ja bujem musiet niekedy pomoct s technickymi vecami v domacnosti mojej ex.
@zuzanka.zuzu ak ich donutiˇ odstahovat sa nikto, ani dcery ani todina sa so mnou uz nikdy nebudu rozpravat. Niekomu by to bolo jedno, mne nie.
@dadis prepáč, ale ona nebola jeho manželkou... A šla do toho dobrovoľne
@hugger ako vsetko pekne, ale na toto tak doplatis 🤷♀️ za mna normalne urcit vyzivne sudom (vobec to nemusi byt ziadny cirkus, mozete sa dohodnut a sud dohodu len schvali), ked ju chces silou-mocou nechat v byte, tak nech si normalne plati naklady (ved pracuje a nie je nemohuca) a kreditku vobec nevytahuj.
Medzi dobrakom a idiotom je velmi tenka hranica… a uprimne, ked raz stretnes zenu, s ktorou budes chciet novy vztah a ona zisti, ze ty vlastne kompletne dotujes zivot svojej ex, tak nastanu dve moznosti
1.bude chciet rovnaky standard pre seba
2.kopne ta do prdele, lebo pochopi, ze ty si sa s exkou vobec nerozisiel.
Ty si vlastne chces kupit dceru a exkinu rodinu… to ta vobec nemaju radi, za tych 20 rokov ste si nevybudovali normalne vztahy, ked musis robit toto aby si si udrzal ich priazen?
uzavri s nou aspon mediac u dohodu zaplat mediatora ak to nebude fungovat da sa ist na sud
treba si stanovit pravidla a ja by som sa pytala najma dcer ako by im to vyhovovalo (kolko ma vlastne rokov)
@andreatytler velmi ocenujem ze sa nazameriavas na materialnu stranku problem
AJ keby si jej ten byt rovno dal, tak stale nevies, ci si ju tym kupis. Hned po prepise moze poziadat na sude o take vyzivne, ze sa z toho pos.ies a deti aj tak na teba postve. To je nevyhoda takychto dohod. Ze hned ako splnis svoju cast dohody, nevies, co spravi ten druhy. Ci sa ti nevysmeje do tvare ...
@hugger čítam komenty a žasnem nad ženami tu na MK🙏🙈😎
Mnohé tu v kútiku duše závidia tvojej partnerke,zjavne preto ti radia nenechávať kartu, byt atd atď 🤔
Vobec nepochopili, že vzťahy nie sú len o peniazoch a delení sa po rozchode/rozvode .
Určite ste za 20 rokov spoločného života zažili vela pekného a bolo by fajn dať partnerke nejaké istoty do budúcna. Pokiaľ jej veríš a vieš, že to neotočí v tvoj neprospech,tak konaj nie len rozumom,ale aj srdcom 😉
Želám ti veľa šťastia , máš ešte kopec rokov života pred sebou,tak nech sa ti podarí ho prežiť v láske 😘😘
@hugger sorry, ale aj tak ti neverím. Jednoducho chceš ex kontrolovať aj po rozchode, to je všetko. A schovavas to za dcéry. Také trosku honenie si svojho ega, vsak? Keď ta mladsia dorastie, tak potom co? Vyhodis ex z bytu co ja viem v 55tke, hm?
Mimochodom, teraz budeš bývať kde? Byt teda nepotrebuješ, či ako? Kde a ako budeš bývať s novou priateľkou ktorú evidentne planujes?
Sorry, ale za mňa si jeden veľký spekulant a manipulator, ktorý chce pred ostatnými navonok vyzerať OK. vzťahy s rodinou ex môžeš mať aj tak v pohode, je normálne ze ked sa 2 ľudia sa rozidu, nemusia za sebou popaliť všetky mosty a pohľadať dá do 5 kolena so všetkými. Btw, ja sa s rodinou môjho ex uplne v pohode navštevujem doteraz. Hoci nám 2 to nevyšlo, sme rodinné stále v kontakte "nasi" si perfektne rozumejú, dokonca tak ze raz za čas "strihnu" spolu aj dovolenku. O tom, ze si volajú ze co vnúčatá ani nehovorím.
@hugger kámo, celkom som ti fandila, kým si nenapísal toto:
Preferujem aby ostala s mamou (aj ked nevylucujem ze sa o nu mozem starat aj ja) kvoli tomu ze nechcem zostat sam a casom do mojho zivota nejaka zena urcite pride. Teenagerke nechcem pridavat traumu navyse ze si bude zvykat na novu osobu.
Takže rataš s tým, že ak žena prístupi na tvoju "štedrú ponuku", zostane sama a dcéra nebude z jej strany znášať žiadnu novu osobu, ale ty chceš začať v pohodičke nový život s niekým. Akože sorry, ale spoznať sa s tebou a povieš mi to tak ako tu, tak ťa ženiem (je mi jasné, že na spoznávanie nových žien si vymysliš lepšiu story). Áno, materiálne je tvoja ponuka viac než štedrá, ale morálne...? Zamysli sa trošku, či si dcéru naozaj nevieš udržať aj iným spôsobom.
@mamina7070 dcery 15 a 21
Zeny a vy by ste toto prijali? 20 rokov vo vztahu bez zvazku a potom zrazu aky chce byt stedry, nechá ju zit v jeho byte a vsetko zaplati, dá jej kreditku?

@sissy27 s platenim bytu a kreditkou vobec nemam problem, beriem to ako formu uhradzania vyzivneho.
Preferujem aby ostala s mamou (aj ked nevylucujem ze sa o nu mozem starat aj ja) kvoli tomu ze nechcem zostat sam a casom do mojho zivota nejaka zena urcite pride. Teenagerke nechcem pridavat traumu navyse ze si bude zvykat na novu osobu