Férovosť pri rozchode
Rozchádzam sa so svojou partnerkou (20+ rokov spolu) a matkou svojich 2 detí (mladšia stále býva s nami). Bývame v byte ktorý vlastním ja, ponúkol som možnosť, že v ňom s dcérou partnerka zostane bývať (budem naďalej platiť všetko čo s bytom súvisí), zostane jej kreditná karta ktorou môže nakupovať všetko čo dieťa potrebuje (plne dôverujem) + plne platím štúdium staršieho dieťaťa.
Chcem aby sa mladšia dcéra v dôsledku sporu rodičov nemusela sťahovať ( pre teenagerku môže byt striedavá starostlivosť dosť veľký zásah do života) a chcem zostať vlastníkom bytu aby bol miestom kde sa vždy budeme môcť stretnúť.
Je mi jasné, že z právneho hľadiska mám povinnosti predovšetkým voči deťom, ide mi skôr o to, či táto ponuka je férová voči partnerke z hľadiska morálneho.
Partnerka to vidí tak, že som povinný darovať byt jej alebo deťom, alebo ju vyplatiť, alebo dať nejaké záruky v písomnej podobe že tam môže zostať bývať. Môže to však byť len postoj ktorým sa snaží zabrániť rozchodu tým, že otvára tému na ktorú mám iný názor ako ona.
Zarábam dosť na to aby som sa nemusel s matkou svojich deti sporiť o každé euro ale nie som boháč ktorý môže dovoliť rozdávať nehnuteľnosti. Sám budem potrebovať riešiť svoje bývanie a budem potrebovať prenajať/kúpiť byt a možno riešiť hypotéku.
@hugger podla mna ponuka max férová. Ja by som jej ponukla byt ale s tym, ze energie si plati sama. Najom ma 1€. Nech ma k tomu aj najomnu zmluvu. Kreditka neobmedzene 🤔🤔🤔 to asi nie. Mala by tam limit 500€ na vydavky pre deti alebo teda kolko potrebuju. Dôvera je pekna ale uz nebudete partnery, situacia sa moze zmenit. Ak ma plat 900€ to je musi stacit na jej vydavky. Zase sa na to pozri tak, ze co ona zbytocne minie, mozes radsej setrit dcéram a za 10 rokov im pekne našetriť. Nie je nic horsie ako míňať peniaze na blbosti.
@martinkatinka nie, on nie štedrý, on je len pekne vychcany... to je rozdiel 😉 keby bol štedrý, tak jej byt necha, resp. kúpi iny byt a nedava jej podmienky a ultimáta👌
@hugger btw, limit na tej kreditke je aký, hm? Pýtam sa zo zvedavosti, ze ked si bookne mesačný pobyt v Dubaji, či aj to veľkoryso zacvakas, alebo sa tu bavíme o nejakej bežnej réžii 200-500€?
@hugger osklbavany trulo
@martinkatinka a ona si tam dovezie druhého frajera, to im bude hej 😁
@lienka.7 je to manipulant.... Ale chce mat vsetko pid kontrolou... Kto vie ako to mali zariadene predtym
@hugger ahoj, je to galanta ponuka, ale myslim si, ze obavy ex su opodstatnene. Nikdy nemozes vediet co sa stane. Pripadne ci nestretnes slecnu, ktora bude chciet ten byt. Ak to myslis vazne, daj jej pravo dozivotneho uzivania. Tak bude mat istotu, ze tam moze byvat dokonca zivota a ked tvoja dcera sa odstahuje tak aj vtedy bude mat strechu nad hlavou.
@toskanka starsia zle, ten koncept ze za rozpad vztahu mozu obaja jej je cudzi a je na mna nastvata ako nikdy predtym. urcite k tomu prispelo ze partnerka s nou hovorila o den skor a nepovedala mi o tom. Mladsia je introvert, nic nehovori, do hlavy jjej nevidno
O dost lepsie to islo so svokrovcami a svagrinou
@hugger ja som rozvedena manzelka s dietatom. Ked som sa chcela v aprili vystahovat z bytu do prenajmu, tak ex zasiel za synom, aby sme zostali, vsak ajtak chcem dom, kym si nenajdeme mozeme ostat. Pocas pandemie. V juli nas skoro vyhodil z bytu.
Premna si starostlivy otec, ktory berie do uvahy, ze 20+rokov zili ste spolu, predpokladam, ze sa o teba starala a teraz ju nechces dat na ulicu aj dietatom.
Som rada, ze nie si k.kot, ktory chce osklabat ex, aby ukazal svoju dolezitost.
@martinkatinka asi chapem kde vidis manipulaciu. Navrhni lepsi plan ako mat istotu ze sa budem vediet stretnut s dcerou. Obcas spolu hravame na elektrogitarach ktore byvaju s nou. Nechcem o to prist ani nevidim realisticky ze by som postavil druhu sadu u mna. Takychto tem je viac
@hugger daj jej byt do prenajmu za energie, sud urci výživné a stretavanie. Cela veda.
@martinkatinka tak tak. Len sa divím, ze mu na tu jeho "rozprávok o dobrote" ostatné tu tak ľahko "naleteli". Ale jasne, trosku ich aj chápem, že sú mimo z toho ze nejaký chlap nechce vyhodiť ženu na ulicu len tak. Ale nad jeho skutočnými úmyslami uz vsak nerozmýšľali. Neviem ani dokedy by trvala táto jeho "pohostinnost"
@toskanka ale on svoje dáva. Dá ex byt k užívaniu, alebo dokonca jej tam dá doživotné právo (a keď si nájde partnera, tak tam v kľude môže bývať s ňou). Dá jej kreditku, lebo jej plne dôveruje. Podľa mňa je autor buď tak naivný alebo zúfalý. Ľudia sa menia, urazene ego ľudí mení.
Nechcela by som partnera, ktorý by takýmto spôsobom podporoval ex. Nie deti, ale ex. Keby mu šlo o deti, dá schváliť dohodu o stedrom výživnom. Ale tu je to celé akési divne.
@huxy ak si mozem vybrat tak naivny😊
V com je rozdiel ci sa mojej ex a detom peniaze dostanu vo forme vyzivneho alebo vo forme poplatkov za byt? Navrhol som to tak vlastnik ma platit poplatky, chcem sa vyhnut situacii ze budem platit vyzivne, ona nebude platit poplatky a sposobi exekuciu na moj byt
Byt si nechaj jednoznacne, ved deti ho zdedi, to bez debaty ak je teda tvoj a kartu tiez, ked tak jej peniaze posielaj a vsetku tu dohodu si dajte na papaier…. Inak super pristup.
@sheila121 súhlasím.. možno sa nájde taká ktorá to bude tolerovať ale skôr si myslím že je malá šanca.. lepšie by bolo keby mal úplne čistý štít ešte predtým než si nájde nový vzťah... Môže na to doplatiť...alebo aj nie.. záleží akú ženu si nájde a čo všetko bude ochotná tolerovať..je to diskutabilné..mne by to vadilo.. chapala by som bývalý partneri spolu kvôli deťom dobre vychádzajú ale odtiaľ potiaľ...
@hugger kľudne buď naivný. A myslím že každý normálny človek vie, na čo slúži výživné. Nie na vyplatenie poplatkov súvisiacich s bytom. Ale je to len vaša vec, ako sa dohodnete.
Podstatné pre tvoju budúcnosť, keďže si sám spomenul možnú budúcu znamost-toto si dovtedy riadne dories. Lebo žiadna normálna žena nebude budovať vzťah s niekým, kto takýmto spôsobom podporuje svoju ex.

@sissy27 otvorila si dolezitu temu ako taketo usporiadanie bude vnimat mozna buduca partnerka. Budem starostlivy otec alebo osklbavany trulo?