icon

Finančná nerovnováha v manželstve

athia
22. mar 2025

Ahojte potrebujem sa trochu postazovat. Ked som stretla muza skoro nic nemal samozrejme zacal hned pri zacati vztahu podnikat vzdy mu pomozem ak mozem nakolko som pracovala v tej istej oblasti. Len ubehlo uz 10 rokov a uz z jeho stranky laska asi vyprsala a teraz sa mu dari a vsetko hrabe pre seba. Ja musim byt doma s malym popritom, si vzdy nieco privyrobim a mam od neho prijem stanoveny mesacny. Ale vobec nemame rovnaku financnu uroven ak chce nieco on vzdy si kupi ak ja musim dat vacsinou zo svojich uspor teraz hovorim o plastike, drahsej dovolenky a tak. Zijeme na vysokej nohe ale len podla neho. Ja mam maleho syna ktory ma znizenu imunitu a pol roka z roka je skoro doma s chorobami vzdy vsetko obhospodarujem ja a som s nim doma ja. On dostal darom aj dom aj pozemok od otca pocas manzelstva lebo si zalozil rodinu ale vzdy ked sa pochyti aby ma dal do firmy hovori mi ze do jeho majetkov ma nic neni proste hrozne chovanie. Naprklad teraz potrebujem si dat urobit zuby a napriklad nemozem si to dat z rodinneho rozpoctu ale zasa musim zo svojich uspor a pritom on ma ako podnikatel cisty prijem 10-15 tis euro mesacne. Ked sa ho spytam je ticho a len sa pohadame. Bol vzdy velmi stedry ale posledne 2 roky je uplny zgrlos uplne ma chce vysachovat a bojim sa co bude ak by sme sa rozviedli. Nevedela som ze dokaze byt takyto a som uplne vo financnej neistote. On si za 10 rokov iba nahrabal a ja som vsetky uspory len minala. Vsetko ma bud rarom od rodicov alebo na firmy. Vydeluje ma len sumou mesacne. Cakam kedy syn zacne byt fit lebo takto sa neviem na plny uvazok zamestnat. Normalne mi je niekedy na grcanie z neho ze co za netvora som si zobrala. A mam uz 41 rokov.

Strana
z3
karolinakr
24. mar 2025

no čo by som robila ja - musiš mysliet na zadne vratka, ked si minula byt kvôli nemu, toto by som sa naspäť musela dostať k peniazom.nejako
servis by som skončila v 90% začala by som sama podnikat
maš naňho nejake paky , nech ti da na začiatok 30 000 a z toho som začala mat firmu jak on a zarobila si na ten byt naspäť
ked sa chce hrať, že každy za svoje, potom musi tolerovat, že aj ty budeš v praci a prispievat na pestúnku
nemaš to ako inak riešiť
teraz ked vyletiš naňho s pravnikom bubnom na zajace, tak ti nebude davat ani tych 2000...
a dovolenky za 60 000, z toho maš polku bytu..možeš žit na vysokej nohe, ale aby si s holym zadkom odtiaĺ neodišla, ked sa on poistil v pripade rozvodu, aby si nedostala ani cent
musiš začat triezvo uvažovať, to sa neda nič robiť
inak to je hrozne ako peniaze menia charakter
v akom biznise podniká?

123profil321
24. mar 2025

@karolinakr autorka pred manželstvom podnikala a on nemal nič. Otehotnela a teraz robí synovi aj manželovi full servis. Viď môj komentár vyššie

Teraz čítam tvoj posledný komentár

tiezjedna
24. mar 2025

@athia ak nemáte upravený režim BSM, tak sa môže staviať na zadné koľko chce... že má majetok písaný na firmu neznamená vôbec nič. Daj si rande s právnikom, šikovný ho zderie z kože. A ja by som ho nechala postaviť ešte aj ten dom a do rozvodu sa pustila potom 😉 Akože takto, aby som nevyznela ako zlatokopka😇 Žiješ v zlatej klietke, čo môže byť pre mnohých wow. Ale reálne stojí taký život úplne za exkrement, pokiaľ s tebou manžel jedná ako idiot. Rok dva by som to ešte vydržala ako najväčší mílius, ale len preto, že po celú tú dobu by som sa pripravovala na rozvod.

tiezjedna
24. mar 2025

@athia jediné, čo mi v tej tvojej story nesedí sú tie dovolenky. Píšeš, že vyberá a chodí na ne sám. A potom píšeš "cestujeme, kupujeme...". Tak ako teda?? A syn má teda koľko rokov??

blonde_bella
24. mar 2025

@subartic áno? Tak ma pouc ako

blonde_bella
24. mar 2025

@tiezjedna neznamená nic?
Majetok spoločnosti nie je majetkom manželov. Pouc má ak máš iné informácie...

blonde_bella
24. mar 2025

V prípade vyporiadania majetku po rozvode je dôležité rozlišovať medzi bezpodielovým spoluvlastníctvom manželov (BSM) a majetkom, ktorý patrí len jednému z manželov. Majetok, ktorý založíte pred uzavretím manželstva, napríklad s.r.o., zostáva vo vašom výlučnom vlastníctve.

Čiže kedy založil sro?

subartic
24. mar 2025

@blonde_bella už som to opísala v predchádzajúcom príspevku, ale zrejme som si nevšimla že začal podnikať pred manželstvom . Naozaj je dôležité kedy bola založená s.r.o . Osobne si však myslím že má nárok na podiely na zisku , ak tam sú počas tých rokov .

subartic
Autor odpoveď zmazal
mantilka
24. mar 2025

Autorka, nehnevaj sa ale predať byt aby si si udržala štandard ...nenormálne. Najväčšia chyba tvojho života.
Môže byť v tom aj milenka...dve náročné financovat nie je sranda, preto musí regulovať.
Asi až také zle to nebude, lebo dovolenky platí.
Nerozumiem prečo si narokujes na spolocnictvo vo firmách...ja sa mu v tomto nedivím, že s tým nesúhlasí. Ono to vyznieva škaredo, ale pravda bude asi niekde v strede. Aj keď on zarába veľa a nedáva ti polovičku, neupracuje ťa o štandard. Pri takýchto palkach,čo zarába, treba rozmýšľať o investovaní a nie plastiky a ideme všetko rozhádzať.

tiezjedna
24. mar 2025

@blonde_bella tak ja ťa teda poučím. Ak založil s.r.o. až po svadbe, patrí táto s.r.o. do BSM. Preto píšem, že šikovný právnik dokáže posúdiť, čo je majetok, ktorý on používa na výkon svojho podnikania, a teda by sa nezapočítaval do prípadného povyporiadania, a majetok, ktorý by v ňom mal byť zahrnutý. Ak je živnostník, tak tam už vôbec nie je o čom.

athia
autor
24. mar 2025

@blonde_bella sro vsetky co ma zalozil pocas manzelstva tie co mal pred manzelstvom uz predal

athia
autor
24. mar 2025

@tiezjedna nie nepochopila si chodime na ne spolu so synom lebo on chce a plati si aj drahe dovolenky s kamaratmi ja ked som chcela ist na ayurvedu ja sama velky ohen na streche a chcel aby som si to zaplstila z uspor

karolinakr
24. mar 2025

@athia a čo robite? byty predavate? ty vieš podnikať?

tiezjedna
25. mar 2025

@athia v tom prípade jeho s.r.o. spadá vo vášho bsm. Ako som napísala, ak to chceš riešiť radikálne, obráť sa na právnika, určite to budú dobre investované peniaze, ktoré sa ti vrátia. A nie, spoločnosť, ktorá vynáša veľké peniaze, sa nedá šmahom ruky priviesť do straty, súdy nie sú blbé, ako by si možno tvoj muž želal.

petkavka
10. apr 2025

@athia ono podľa toho čo píšeš - tak sa cítiš, že máš právo byť vyživovaná. Ono to je ale z psychologického hladiska nešťastné. Muž má potom často pocit, že tvojou jedinou rolou, je čakať na jeho peniaze {čo je pravda). A jeho jedinou rolou je tieto peniaze zarobiť - takže je z pohľadu muža taká "kasička na peniaze" {čo je tiež pravda)......a je úplne jedno o akej sume sa bavíte - tento model často vyústí do vzájomného nerešpektu (on má pocit, že dáva veľa, ty máš pocit, že dáva málo). A ako z toho von? Ja by som navrhla, aby si skúsila sama podnikať (áno, i pri dieťati) a keďže píšeš, že jemu firma beží sama, tak sa može postarať o malého v prípade choroby (áno, kľudně dlhšie}. Ak nechceš (synovo zdravie ti je prednejšie), posobí to, že skor hľadáš dovod, prečo nepracovať. .... Ak sama skúsiš podnikať a syna dáš manželovi - tak sa kľudne može stať, že ti sám povie, že no, ale takto to nepojde a že budeš mať základ na diskusiu a vyššom príjme. A možno to pojde a ešte ťa podborí .....každopádne musíte von z toho, že on je tvoja kasička na peniaze a ty máš pocit, že sa z nej sype málo 🙂

123profil321
10. apr 2025

@petkavka prosím ťa, prečítaj si jej prvú diskusiu. Muž jej dáva 2 000€, sama má našetrené 200 000. Odmieta malého vyzdvihovať zo školy a platiť opatrovateľku. Sorry not sorry, ale robí zo seba chuderku zbytočne

karolinakr
10. apr 2025

@123profil321 som sa pytala v akom obore podnika, kde to tak sype, ani ozvena...chapem, že chcu byt prvi na trhu, ale ked uz tolko ludí jej radi, mohla by aj ona povedat, nielen lutovať sa, že ma 200 000

karolinakr
10. apr 2025

@123profil321 pisala, že pochadza z vysšej vrstvy, oni su na iny standard zvyknutí
pre niekoho je 2000 suma na pol roka, niekto minie ako vreckové
musiš sa inou optikou na to pozerať

123profil321
10. apr 2025

@karolinakr ale príde mi to smiešne, keď niekto, kto má 200 000 na účte, povie, že sa nemôže rozviesť lebo by nemala kam ísť. V tom prípade nech tu nevyplakáva, lebo má hromadu možností. Môže si aj byt kúpiť, aj operku zaobstarať... 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ A výborný základ na nový začiatok 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

karolinakr
10. apr 2025

@123profil321 jaj, tak to som.nezachytila 🙂

123profil321
10. apr 2025

@karolinakr ona tu mala už jednu diskusiu

karolinakr
10. apr 2025

@123profil321 každý máme iné starosti 😀, ked dostava 2500 od muža a sama by si našla robotu za 3000, to má tych 5500, čo chce od neho a za to si môže vziať hypotéku, kúpiť byt a neodide s holým zadkom..síce s ňou pekne vypiekol, ale šikovny človek sa nestratí, ani ked je na dne..takže vlastne sme to vyriešili a všetko skončilo happy endom👍

Strana
z3