Finančná nerovnováha vo vzťahu. Je partner na voľnej nohe problém?
Napríklad obaja podnikame, ja mam mesačný príjem z ktorého viac menej žijeme, muž je stavbar a od začiatku projektu po jeho koniec nemá ziadne peniaze. Napr.teraz dokončuje projekt na ktorom robí 14 mesiacov, preraba nehnuteľnosť a peniaze budu až keď sa nehnuteľnosť predá. V podstate sme spolu 20 rokov a takto to je stále. Áno donesie jednorazovo väčší balík ale ja sa neviem zbaviť pocitu že ho živým a niekedy mu to aj vykricim. Aj keď v podstate ked sa to prerata, tak zarábame približne rovnako. Len to ze rok skoro všetko platim ja, letenky, dovolenky atď.. vadilo by vám to?
Pred notárom vieš byť vylúčiť z BSM. Ale to nic nemeni na tom, ze si do jeho domu investovala. A nie je to fer, ze nechce prepisat. Zrataj si tu sumu investície. Ja som dom tiez nadobudla pred manželstvom, uz sme spolu zili v mojej inej nehnuteľnosti. Ale tiez do mojho domu zainvestoval peniaze, plus ma vyplatil z podielu , takze este pred manželstvom som prepisala na neho polovicu. Mozno si niekto tukal do cela, ze som sisi. Ale isli sme sa zobrat a žili spolu niekolko rokov, pre mna bolo fer aby bol dom aj na neho. Cize ty si zrataj svoju investíciu a povedz mu, ze bud byt, ktory sa vylúči z BsM alebo ti da podiel na dome. Lebo takto to nie je fer.
@autorka prepáč, ale si hlupa a keď začneš "vyskakovat" , zbali ti tvoje 2 igelitky a môžeš ísť 👌 nechápem načo toto robíš. Dostane na konci projektu peniaze? Ok, tak takú a takú sumu ti proste vyplatí naspäť. Len tebe, keďže mimo to sa nepodiela. Neexistuje, aby som ja dookola všetko platila. A dovolenky tobôž. Keď panko nema, tak nech necestvuje, nedovolenkuje...
A len taka (recnicka) otázočka... ty si platila zatepľovať, keď on stava domy? Tak toto som ešte teda nepočula, lebo všetci čo poznám co maju stavebné firmy tak toto majú "uhradené " z firmy. Nemáš pocit ze ta tak trošku vyuziva?
@lienka.7 ale ked neviem na akú sumu si mám nárokovať, ..občas nákup potravín zaplatí aj on, ..energie, mobily, poisstky, phm, opravy auta platí on. Materiál som platila, on spravil prácu..
Tak tu by som sa zastavila a nedala do domu žiadne peniaze:
manžel sa vyjadril že, nechce na mna dom napísať ..
Pred notárom vieš byť vylúčiť z BSM. Ale to nic nemeni na tom, ze si do jeho domu investovala. A nie je to fer, ze nechce prepisat. Zrataj si tu sumu investície. Ja som dom tiez nadobudla pred manželstvom, uz sme spolu zili v mojej inej nehnuteľnosti. Ale tiez do mojho domu zainvestoval peniaze, plus ma vyplatil z podielu , takze este pred manželstvom som prepisala na neho polovicu. Mozno si niekto tukal do cela, ze som sisi. Ale isli sme sa zobrat a žili spolu niekolko rokov, pre mna bolo fer aby bol dom aj na neho. Cize ty si zrataj svoju investíciu a povedz mu, ze bud byt, ktory sa vylúči z BsM alebo ti da podiel na dome. Lebo takto to nie je fer.
@betulinka1 on neznáša tieto témy, hned začne čo kalkulujem či som dakde bola na rozumoch a chcem sa rozísť .
takže keby som mu vyplatila ja podiel domu, povedzme polovičku, tak by ho mohol na mňa prepísať...
@betulinka1 čiže netreba súd na zrušenie BSM ked pred notárom, tak to by mala byť rýchla záležitosť..?
neviem ako zrátať čo všetko, od kedy tu žijem sme ho rekonštruovali 2 x, komplet, nové zábradlia, terasa, bazén, sauna, tretia nová kuchyňa, kožený gauč, nábytok na mieru, dubová jedáleň, záhradné sedenie, lehátka, vstavená skrine, nový spálňový nábytok, deti izby ikea, nová fasáda, zateplenie, okná, terasové okná...naceniť a vydeliť dvoma?
viac by mi vyhovoval byt mimo BSM ked si domček nárokuje len on, nevadilo by mi to vlastne ani, nech je len jeho.
Zúženie BsM vie spravit notar. Googli. Netreba ist na sud. Ale ty mu nemas co vyplácať, ste spolu 20 rokov. Ty zrataj kolko si do nehnutelnosti dala ty. A ked sa spyta, Ano bola som po rozumoch. Vsade je to okolo mna a ja chcem mat veci na poriadku. Skor ty sa mi zdáš divny v tom, ze po 20 rokoch nechces prepisat cast domu na mna ako manzelku. Hoci do neho davam aj svoje peniaze, taham celu domacnost a nemam nic na seba. Cize vidim, ze ty si robis nejake zadne vratka.
Zúženie BsM vie spravit notar. Googli. Netreba ist na sud. Ale ty mu nemas co vyplácať, ste spolu 20 rokov. Ty zrataj kolko si do nehnutelnosti dala ty. A ked sa spyta, Ano bola som po rozumoch. Vsade je to okolo mna a ja chcem mat veci na poriadku. Skor ty sa mi zdáš divny v tom, ze po 20 rokoch nechces prepisat cast domu na mna ako manzelku. Hoci do neho davam aj svoje peniaze, taham celu domacnost a nemam nic na seba. Cize vidim, ze ty si robis nejake zadne vratka.
@betulinka1 dakujem..budem googliť..
Áno, vadilo by mi to. Sadla by som si s ním a vysvetlila mu svoju pozíciu - nech to pochopí. Nech polku domu prepíše na mňa, po 20r. spolužitia a budem pokojná. 🤷. Ak nie, tak poďme teda naozaj sakra to prerátať, kto koľko dáva do tej domácnosti a koľko mu ostáva na konci. Lebo keď mne nič, ale on má barak, plus investuje do SVOJHO podnikania zvyšné prachy, tak sorry, ale áno, chápem, že ten pocit krivdy sa počas rokov zberká a zberká... A výbuchy hnevu budú častejšie a častejšie.
chapem ta. on zije z tvojich penazi a svoje toci do dalsej investicie?
z toho co on zarobi, ty mas co? co mate zo zisku, ako s nim nakladate. Verim ze nejdu peniaze do JEHO domu.
odkladate da co na spoerenie? ved musi dostat nemale peniaze pri takejto praci...za tak dlhu dobu..
Odhadom vies kolko sa do toho dalo. Ved to nemusi byt na cent. Ale zase musite mat predstavu, ze za kolko ho kupil a aka je asi hodnota teraz. Ta hodnota je vdaka tomu, ze sa rekonštruoval. Aj za mna je lepsie mat vyluceny byt z BSM ako sa dotahovat ako spoluvlastník. Objdednaj sa notárovi a on ti vsetko vysvetli, ze co a ako postupovat ako by to bolo pri rozvode a tak. Potom uz iba muzovi povies, ze takto a takto to chces spravit.
chapem ta. on zije z tvojich penazi a svoje toci do dalsej investicie?
z toho co on zarobi, ty mas co? co mate zo zisku, ako s nim nakladate. Verim ze nejdu peniaze do JEHO domu.
odkladate da co na spoerenie? ved musi dostat nemale peniaze pri takejto praci...za tak dlhu dobu..
@balerina2025 áno presne tvoja prvá veta on si točí peniaze a žije sa z mojich...
tak prvé roky, boli len na bežný život, ..teraz tvoríme rezervu, lenže hm..niekedy ked sa pustil do niečoho väčšieho a prerátal sa,tak rezerva šla zas na pokrytie jeho podnikania..už mi to začína poriadne vadiť..nikdy som takto nepremýšľala a vždy všetko dala..ale mám 45 a uvedomujem si, že celý život robím, snažím sa a nič fakticky nemám..
..a bojím sa opätovného rozhovoru s ním, lebo on sa urazí že to zas vyťahujem..
neviem či mu mám navrhnúť kúpu 1, 2 alebo 3 izbového bytu..spokojná by som bola asi z 2 izbovým.
neviem či mu mám navrhnúť kúpu 1, 2 alebo 3 izbového bytu..spokojná by som bola asi z 2 izbovým.
@autorka jaj, cize po 20 rokoch ti navrhol, že ti prepise pol domu, keď ho vyplatis z jeho aktuálnej trhovej hodnoty a po zateplemi, co si platila vlastne ty, hm? 🤣🤣🤣 a ty ešte platis materiál, ktorý si on vie zahrnúť inde??? To si platila jemu alebo objednávala alebo ako? Ešte raz, netahala by som nič. A ked si nevieš spočítať, kolko ti ma vlastne zaplatit, tak to nechaj tak aj naďalej a nerieš
My žijeme podobne. Tiež dostávame peniaze nárazovo, nie každý mesiac. Naučila som sa vnímať financie v ročnom horizonte, nie mesačnom. Takže to robíme tak, že môžeme minúť za rok len to, čo sme za minulý rok zarobili. V podstate je to tak isto, ako ostatní žijú z mesiaca na mesiac, my žijeme z roka na rok. Muž tiež točí peniaze, ale nie, že všetko. Vie, koľko približne potrebuje na ďalšiu investíciu, zvyšok dáva do rodinného rozpočtu.
Tvoj partner sa tuším len vyhovára na prácu, ale zisk si dáva niekam bokom...
@autorka jaj, cize po 20 rokoch ti navrhol, že ti prepise pol domu, keď ho vyplatis z jeho aktuálnej trhovej hodnoty a po zateplemi, co si platila vlastne ty, hm? 🤣🤣🤣 a ty ešte platis materiál, ktorý si on vie zahrnúť inde??? To si platila jemu alebo objednávala alebo ako? Ešte raz, netahala by som nič. A ked si nevieš spočítať, kolko ti ma vlastne zaplatit, tak to nechaj tak aj naďalej a nerieš
@lienka.7 nie nenavrhol mi aby som mu vyplatila, ani mna ani jeho toto " riešenie nenapadlo" ale jedna pani tu opisala to ako sa ona zachovala..on mi povedal už dávno že dom je jeho a nenapíše ho na mna, lebo ho mal pred manželstvom a je to jeho právo..a je to mestský dom..sám si ho postavil, sám si nan zarobil, maka od 18
My žijeme podobne. Tiež dostávame peniaze nárazovo, nie každý mesiac. Naučila som sa vnímať financie v ročnom horizonte, nie mesačnom. Takže to robíme tak, že môžeme minúť za rok len to, čo sme za minulý rok zarobili. V podstate je to tak isto, ako ostatní žijú z mesiaca na mesiac, my žijeme z roka na rok. Muž tiež točí peniaze, ale nie, že všetko. Vie, koľko približne potrebuje na ďalšiu investíciu, zvyšok dáva do rodinného rozpočtu.
Tvoj partner sa tuším len vyhovára na prácu, ale zisk si dáva niekam bokom...
@tilly moj manžel sa podla mna púšťa do projektov na ktoré sa zdá že má, no dosť natesno a ked sa preráta tak siaha na tu rezervu ( ktorú zarobil z predchádzajúceho projektu). A ja mám pocit že všetko platím a nič nemám
Ked Ti dal najavo uz davno ze dom na Teba nenapise, preco si nadalej a opakovane pokracovala vo financovani toho domu, nechapem
Všetko ide hore, niekedy sa stavba nedá odhadnúť. Plus teraz vyššia DPH, vymyslená daň... tiež sa nám ťažko robí. My nerozdelujeme moje tvoje, takže neriešim, či všetko platím ja alebo on. Raz potiahnem ja, inokedy on. Ja som mala teraz dva dosť zlé roky, tak teraz, keď má on horší, musím potiahnuť všetko ja.
Ak sa na to pozrieš z ročného uhla pohľadu. Vieš, koľko dal on a koľko ty? Veď určite nevraza všetko do ďalšieho projektu, to by nemalo zmysel.
no tahas za kratsi koniec.. predpokladam,ze aj firma je len jeho .. povedz mu ako sa citis,a ze kvoly neistote ta napadaju zle myslineky o buducnosti i napriek tomu,ze ho milujes... do domacnosti kup veci zaplat naklad ale nekupuj veci ani opravy nic- to nech sa odozi z jeho penazi - ved je to jeho dom.. a co usetris si bud odkladaj alebo si kup vlastne a daj do podnajmu .. kludne aj ako investiciu pre deti do buducna ..
A on kde chodi pre rozumy?za 5r mu prdne v bedni a ty budeš riešiť kde budeš bývať.Pises, že vždy si odloží na energie na rok a potom, že keď nemá platíš ty.Evidentne tahas za kratší koniec on má firmu, dom a ty?Áno, rok ide za rokom a zistíš, že si v nevýhode a vo veku kedy by ti robili dosť problém s hypotékou.Ja si myslím, že keď mu povieš, že chces nech kúpi 2 izbový byt stratí slová a hneď to zmetie zo stola.Ked on je bez hypo kvôli bytu do toho nepôjde, našetrené toľko asi nemá....toto bolo treba riešiť skôr, prenajať a mali by deti, alebo ty, ak by sa niečo stalo.
A on kde chodi pre rozumy?za 5r mu prdne v bedni a ty budeš riešiť kde budeš bývať.Pises, že vždy si odloží na energie na rok a potom, že keď nemá platíš ty.Evidentne tahas za kratší koniec on má firmu, dom a ty?Áno, rok ide za rokom a zistíš, že si v nevýhode a vo veku kedy by ti robili dosť problém s hypotékou.Ja si myslím, že keď mu povieš, že chces nech kúpi 2 izbový byt stratí slová a hneď to zmetie zo stola.Ked on je bez hypo kvôli bytu do toho nepôjde, našetrené toľko asi nemá....toto bolo treba riešiť skôr, prenajať a mali by deti, alebo ty, ak by sa niečo stalo.
@luccija on jej nekupi žiadny byt, to je utopia na to vôbec co i len pomyslieť. Za 20 rokov nič nemá. Môže ju to tak akurát zozierst a súčasne sa modliť, aby v 50tke neskončila dakde pod mostom. Asi tak
@luccija on jej nekupi žiadny byt, to je utopia na to vôbec co i len pomyslieť. Za 20 rokov nič nemá. Môže ju to tak akurát zozierst a súčasne sa modliť, aby v 50tke neskončila dakde pod mostom. Asi tak
@lienka.7 zial mas pravdu. tento svet je na hlavu, nemozes uz verit nikomu, aj vlastna krv ta zradi
@lienka.7 áno, tiež si to myslím, ale tak nech je fér, keď vie, že ho potiahla x rokov, investovala do domu a nech na ňu prepise % na LV.Ved on má istotu ona ani toho bývania nie, kde dala nemálo peňazí.
Osobne by som radsej isla do zuzenia BSM a do vlastneho byvania. Sice si sa zobudila neskoro ale mozno este nieco zbuchas… pre mna je red flag, ze sa opovazi sa pri tejto teme opytat kde si si isla pre rozumy … asi ta nepovazuje za najostrejsiu tuzku v peracniku … investujes do domu, kde Ti nic nepatri a nikto nevie ako je odpisany material atd co si kupila, aby si dostala svoje investicie naspat a to 20 rokov 🤷🏻♀️ zabezpec sa skor nez mu prepne aby si nesla s igelitkami …
Takže podnikaš, máš asi po 40tke a nemáš vlastnú nehnuteľnost? A peniaze vražaš do domu ktorý nieje tvoj? 🤦
"niekedy je platovo neschopný par mesiacov a musím platiť ja, napríklad teraz od júla kym nebude mať peniaze budem platiť trvalé príkazy ja."
Toto nie je dobre.
Hned ako dokonci projekt a preda ho, toto vsetko co Ty tahas financne by mal vynat z podnikania a vratit do rodiny. Ziadne navysovanie podnikania.
Odporucam, aby ste si spisali mesacne vydavky za 12 mesiacov plus nepravidelne vydavky za rok k tomu a tuto sumu vynat z podnikania a vlozit do rodinneho rozpoctu. Bude to vas rodinny financny vankus.

Tak ked teraz po 14.m.preda " dielo" nech ti zo zisku kupi 1.i.byt. Celkom vazne. Robi si z teba dojnu kravu a ked sa mu zunujes, najde novu. Kto poctuje, ten gazduje, ty davas do domu, ktory je jeho, neda ti ani symbokucku desatinu. Za kratucky koniec tahas, dievca. 🍃
@ahhola to nebude taký vysoký zisk, on si v prvom rade prevedie na účet aby mal pokryté výdavky inkaso na 1 rok dopredu, časť minieme, akože na rozmar,,..časť dá do spoločnej rezervy a ostatné si zoberie do podnikania a navyšuje kapitál..ale že to robí pre nás