Funguje polygamický vzťah harmonicky a udržateľne?
Ahojte.. zaujímalo by ma, či má niekto z vás osobnú skúsenosť s partnerským vzťahom založeným na polygamii, teda v ktorom sa vedome a dlhodobejsie nachádzajú traja dospelí ľudia v jednom vzťahu (napríklad jeden muž a dve ženy, alebo jedna žena a dvaja muži). Prípadne, či takýto typ vzťahu poznáte zo svojho blízkeho či širšieho okolia. Chcem zdôraznit, že mi nejde o sexuálny aspekt týchto vzťahov ani o provokáciu či senzáciu. Zaujíma ma, či je podľa vašich skúseností, alebo pozorovaní možné, aby takýto vzťah fungoval harmonicky, vedome a udržateľne, bez ustupkov jednotlivca. Alebo ide skôr o výnimku podmienenú veľmi špecifickými osobnostnými črtmi, vysokou mierou sebareflexie a emocionálnej zrelosti, alebo o reálnu alternatívu k tradičnému sposobu súžitia dvoch.. Ak máte osobnú skúsenosť, sprostredkovaný príbeh,alebo aj len premyslený názor,
Vopred ďakujem.
Ved aj u nasho isteho "politika" to funguje. Ma deti s viacerymi zenami. A akosi vsetko vyzera byt v pohode. Raz vyvenci jednu, raz druhu. Hermes tasky porozdaval.
Deti financne zaistil.
Krátkodobo áno, dlhodobo nie. Zvyčajne to navrhuje muž. Skúsila som to, nevydalo. Nie, že by som žiarlila na danú ženu, jednoducho mi tento model nefungoval. Ak, tak som za otvorený vzťah resp. kamarátstvo s prípadnými výhodami. Nikto sa na nič nepýta, nežiada, neuráža sa, nežiarli, nesúdi... sme spolu, keď chceme a máme čas a čo si kto robí mimo toho je iba jeho vec. Ono platí, že čo oči nevidia, to srdce nebolí 🙂
@anonym_autor som psychologicka a poviem Ti to aj na zaklade tisicov klientov..nie, neunguje to
Krátkodobo áno, dlhodobo nie. Zvyčajne to navrhuje muž. Skúsila som to, nevydalo. Nie, že by som žiarlila na danú ženu, jednoducho mi tento model nefungoval. Ak, tak som za otvorený vzťah resp. kamarátstvo s prípadnými výhodami. Nikto sa na nič nepýta, nežiada, neuráža sa, nežiarli, nesúdi... sme spolu, keď chceme a máme čas a čo si kto robí mimo toho je iba jeho vec. Ono platí, že čo oči nevidia, to srdce nebolí 🙂
@anonym_8858f6 Oči nevidia, srdce nebolí a venerologické ambulancie fungujú. Kto chce kam.... žijeme len raz...
Nedavno som o tom pocuvala podcast
https://www.youtube.com/watch?v=tjeBV7Cyq2A@anonym_8858f6 Oči nevidia, srdce nebolí a venerologické ambulancie fungujú. Kto chce kam.... žijeme len raz...
@dora281 presne tak, monogamia sa zaviedla pre ochranu ľudstva, aby ľudia nezomierali na pohlavné choroby, dnes sa síce na syfilis nezomiera, ale nie je ďaleko od nejakej pandémie, už aj nejaká je, čo zasahuje mozgy🤣
@anonym_autor ja síce skúsenosť nemám, ale myslím, že na to musí mať človek povahu aby to fungovalo respektíve všetci zúčastnení... A môže sa to ľahko pokaziť napr. budeš sa o partnera deliť s inou ženou, môže sa stať, že oni dvaja si padnú do oka a ostanú spolu a teba z tej trojice vykopnú... Neviem ja osobne by som to nikdy nechcela a nemyslím, že to končí dobre. Ale skús ak chceš, ale čakaj čokoľvek a uvidíš ako to dopadne. Budeš mať skúsenosť...
@anonym_autor Tak ak už traja, prečo trocháriť, bez urážky a irónie, prečo nie rovno deviati?
Každý vzťah môže vydržať keď to chcú všetci zúčastnení.
@anonym_autor Muzova neter takto zila niekolko rokov s inou zenounq muzom. Potom ta zena odisla a ona s tym muzom ma dieta, aj sa vzali. Ale nejake doverne info o tom obdobi v trojke nemam.
@anonym_autor podla mna sa emocionálna zrelosť a polygamia vylučujú. Urcite sa da v takých vzťahoch harmonicky existovať, no žien, ktorým nevadi ze ich muž nakladá druhu ženu je ako maku. Pripadne v opačnom garde. Ale obdivujem to, ja by som to nedokázala. V každom prípade držím palce nech najdes. Treba si to na začiatku vy komunikovať a nastaviť aby to bolo ok pre všetkých zúčastnených
@anonym_autor podla mna sa emocionálna zrelosť a polygamia vylučujú. Urcite sa da v takých vzťahoch harmonicky existovať, no žien, ktorým nevadi ze ich muž nakladá druhu ženu je ako maku. Pripadne v opačnom garde. Ale obdivujem to, ja by som to nedokázala. V každom prípade držím palce nech najdes. Treba si to na začiatku vy komunikovať a nastaviť aby to bolo ok pre všetkých zúčastnených
@anonym_7b6ac9 A poriadne širokú posteľ, keď to príde na vás troch naraz, aby ste sa z postele nešetrne nepozhadzovali. Iba nahlas rozmýšľam, nechcem nikoho uraziť.
Tak ale si zoberme Krausova, Kraus, Chylkova, Roden.
A teraz pripad Krausova, Roden a jeho dieta s matkou.
Tam boli neustale 3ky, 4ky, cele prepletene - popletene.
@dora281 Ja som netvrdila, ze je to pravidlo. Ja som napisala, ze taky par poznam a fungovalo to. Do detailu neviem, ale cely zivot tam neboli dramy.
Chlap vychoval s dvoma zenami viac vlastnych deti.
@anonym_e30fb9 Veď ani ja, tvrdil som, že sa jedná o výnimku, ktorá potvrzuje pravidlo.
@anonym_e30fb9 No hej, ale to sú umelci, žijú v paralelnom svete, majú inú morálku a nie je to žiadny proletariát a chudoba, majú na to, ako náš inseminátor... Niekto si to môže dovoliť aj u nás, mať viac partneriek, ako v arabskom svete..
Poznala som 3 takéto páry, ale ani v jednom prípade to nevydržalo
@anonym_7b6ac9 A poriadne širokú posteľ, keď to príde na vás troch naraz, aby ste sa z postele nešetrne nepozhadzovali. Iba nahlas rozmýšľam, nechcem nikoho uraziť.
@dora281 ked sa dvaja/traja ľúbia, predsa sa potisnu aj na menšej posteli 😅
@anonym_autor samozrejme, že to funguje, ale nie v európskych podmienkach. A na Slovensku? Preboha, až mi zle došlo, keď si predstavím taký vzťah medzi Slovákmi.
@anonym_e30fb9 Když tu není tá, kterou mám rád, tak mám rád tu, která je tu....
@anonym_autor polygamia je vzťah jednoho muža a viacerých žien. To, čo ty opisujes, je polyamoria.
@anonym_autor taketo vztahy su u bohatych a vplyvnych myslim uplne bezne. prestiz, meno, firmy roky budovane, spolocne v manzelstve.. ak si chlap vo vyssom veku najde milenku, ktora netlaci na to, ze chce byt jedinou, resp.ak sa chlap nezamiluje natolko, ze chce stratit vsetko, co roky budoval, tak je trojuholnik na svete. manzelky vo vyssom veku su radi, ze su zabezpecene, ze ich chlap neotravuje castym sexom - kazdy zo zucastnenych moze byt spokojny. ja som to tu uz myslim aj pisala, uz pred 25 rokmi som na strednej skole som mala spoluziacku, ktorej otec fungoval v 2 vztahoch sucasne. s jej mamou bol v manzelstve, mali spolu 3 deti a neskor si nasiel milenku, s ktorou mal 1 dieta. fungoval ako chlap aj otec v oboch domacnostiach. zili od seba par km. ani deti, ani zeny sa spolu nestretavali, ale vedeli o sebe a vedelo to cele okolie. nam to ako pubertiackam uz vtedy prislo cudne a to bolo 25 rokov dozadu. ta moja spoluziacka to brala uplne normalne, vyrastala v tom, zila v tom, prislo jej to normalne. on bol uz v tom case velkopodnikatel. v takomto vztahu fungovali fakt dlhe roky, ci funguju este aj teraz neviem. teraz uz su urcite v dochodcovskom veku. ale pred cca 12-13 rokmi, ked sa ta moja spoluziacka vydavala, na svadbe bola aj ta otcova milenka, aj ta jej nevlastna sestra.
@anonym_autor nefunguje to a je to choré.
@anonym_autor nefunguje to a je to choré.
@anonym_d15e08 čo je na tom choré?
@anonym_autor možno dve bisexualky a chlap by mohli fungovať? 🤔 to len premýšľam
Viaceré tu pisete, ze to nevydržalo. Ale ono to nema vydrzat. Polyamoria je o tom spoznávať novych ludi. Cize jedna základná jednotka a ostatni prichadzaju a odchádzajú. Ani nie je podmienka jednej domacnosti. Podmienka je aby o tom druha strana vedela, nesmie to byt “tajne”. Co som teda ja vydedukovala z roznych podcastov. Pre mna by to teda nebolo. Autorka popocuvaj podcasty od reálnych ludi, hlavne teda zahranicne. Pravidiel je vela, kazda jednotka si nastavuje svoje. Niektore su viac extremne, niekde je to ako striedavka, jeden tyzden tam a druhy tam.
@anonym_autor Mam v blizkom okoli taky pripad, muz, zena a milenka. Nieze by spolu zili, ale na dovolenke spolu vsetci traja boli. Funguje to tak nejako do istej miery, ale nepovedala by som, ze su tam vsetky tri strany stastne a spokojne
Hlavne u nas polygsmia je oficialne zakazana..
Cize ak manzel/ka s tym,ze budes mat milenca/mile ku suhlasi,moze to fungovst
Ja si to predstavit neviem.
A teda,pride mi to hlupe.
Ak niekoho milujem, nehladam uz nikoho ineho...

@dora281 máš ❤️❤️
@minenkaa Si zlatá, ďakujem.❤