Ideme sa rozvádzať. Cítim sa ako zlý človek
Ahojte,
rada by som Vás poprosila o Váš názor, úprimnú radu, pretože sa veľmi dlho trápim a potrebovala by som názory nezaujatých ľudí. Som vydatá 3 roky, ale s manželom sme spolu už 12 rokov. Stále ho ľúbim, ale žiaľ, ideme sa rozvádzať. Viem, že za rozpadom vzťahu sú vždy dvaja, preto to skúsim opísať z môjho prežívania.
Zo začiatku bolo všetko OK, asi ako v každom vzťahu. Mali sme sa radi, s rodinami sme obaja vychádzali. Časom mu rodičia nechali starý domček, že si to môžeme prerobiť a bývať. Veľmi som sa tešila. Lenže zistila som, že môj priateľ má pár exekúcií, pretože ako mladý urobil pár chýb. Mala som ho rada a tak som si zobrala 1. úver, z ktorého sme začali prerábať, lebo jemu by úver nedali. Vyplatili sme časť jeho dlhov, a keď som si našla prácu aj ja (študovala som), všetko išlo do prestavby, domácnosti, jedlo a podobne. Nie som náročná žena, vedela som ušetriť, bavilo ma zariaďovať si bývanie. Lenže začala som si všímať, že muž by radšej namiesto práce sedel na káve s kamarátmi. Do života mu vstúpil jeho dávny kamarát, poviem narovinu veľmi bohatý, a odvtedy sa náš vzťah úplne zmenil. Ponúkol mu prácu (stavby) a začali tráviť každý deň spolu, po práci chodievali do hotelov na kávy, domov sa neponáhľal, pretože by som na neho tlačila, že treba urobiť toto a ešte hento atď. S peniazmi to nebola žiadna sláva, hoci opak by som čakala. Nenosil riadny výplatu, často nedoniesol aj 3-4 mesiace, inokedy doniesol zase peknú čiastku. Keď mu niekto zavolal, či ten kamarát alebo ktokoľvek iný, vždy mu dal prednosť predo mnou, vraj to musím chápať, práca je dôležitá. Hovorila som si, že to zvládneme. Pred svadbou som si zobrala 2. úver (stále sme vrážali do domu), mužovi medzitým prišlo ešte pár exekúcií. Teraz už viem, že som sa mala spamätať už vtedy, ale ako vravím, ja som ho ľúbila a robila som všetko s láskou. Po svadbe sa to však zhoršilo. Síce nechodil do krčmy, ale celý deň bol v práci, cez víkendy tiež, chodila na stretnutia do kaviarní, do drahých reštaurácií, večer len sedel pri telke s mobilom v ruke alebo sa hral s bratom na x-boxe, zatiaľ čo ja som si večer predstavovala inak. Keď som mu volala kedy príde domov a čo robí, tak mi povedal, že ho stále len kontrolujem. Že len čo príde domov, tak je znechutený, lebo furt len ziapem. Že je na reťazi, že s ním len zametám, že nič nemôže, že kamaráti sa svojich žien na nič nepýtajú, chodia si kde chcú a kedy chcú, že som ako fúria. Áno, posledné roky som už s nervami na dne. Snažila som sa o to, aby bolo nakúpené, navarené, chodila som do práce, rýlovala zahradu, sadila, kosila, kúrila, ukladala drevo, odhŕňala sneh, proste robila som moju ženskú prácu aj jeho prácu. Snažila som šetriť peniaze, vymýšľať spoločný program (ktorý on väčšinou zrušil kvôli práci alebo sa mu nechcelo robiť to či ono). Vyčítala som mu veľa vecí, ale on si z toho nič nerobil. Každá vec ma už vytáčala, bola som podráždená, potom som sa naštvala a ziapala po ňom. Keď sa mi ešte vyškieral do tváre, začala som byť už vulgárna, vedela som mu nadať škaredo, čo ma mrzelo, ale skoro nikdy som sa mu neospravedlnila. On bol skôr ten prvý, kto sa prišiel udobriť, ale bez komunikácie. Nemal rád rozhovory o problémoch a pocitoch. Chvíľu to bolo fajn, ale hneď nato sme boli v starých koľajách. Peniaze domov nedoniesol od marca tohto roku, len sem tam 50 €, celá domácnosť je na mne, všetky účty platím ja, jeho splátku exekúcie, z výplaty mi ostatne 60 €. Mám na starosti všetko. Neviem sa na neho v ničom spoľahnúť. A prednosť ma stále ktokoľvek iný. Pred 3 mesiacmi som si refinancovala úver tretíkrát. Posledné mesiace už so mnou nespával, viac ma ignoroval. Nemali sme už žiadne spoločné aktivity. Nakoniec som sa dozvedela, že chodí na zoznamky, kde sa cudzím babám sťažuje, že má doma zlú ženu...môj brat ho videl sa s jednou bozkávať na parkovisku v aute. Povedali sme mu to a brat to povedal aj rodičom. On to všetko poprel a odišiel z domu. Keď sa vrátil, chcela som ho opustiť, ale moje city boli veľmi silné, chcela som neveru prekonať, lenže on ma sa mi úplne vyhýbal, že on sa o tom baviť nechce, že nevie čo chce, že ma má rád, ale že sa neprenesie cez to, že to brat povedal rodičom. Plakala som každý deň, ale nechala som mu priestor. Jediné, čo som chcela bol on, jeho čas so mnou, byť milovaná, mať rodinu a zostarnúť. Po mesiaci som si povedala buď alebo. Opýtala som ho či chce so mnou byť, že ja ho ľúbim. On na to, že veľa rozmýšľal ale že už nechce pokračovať, nevie či máme spoločnú budúcnosť, že pre neho je manželstvo len zdrap papiera, že on sa nezmení a ani ja, že ho nik nedonúti zostať vo vzťahu, ani nestojí o záchranu vzťahu a že pre neho to skončilo, vraj už pred svadbou už cítil ochladenie a viac mi k tomu nemá čo povedať. Chce sa rozviesť. Odvtedy spím na gauči, neodišla som, hoci ma to veľmi bolí tam byť. Dôvod? Všetky moje peniaze a úspory, peniaze mojich rodičov a všetko čo som kedy zarobila je v tom dome, navyše prácu mám asi 500 m od domu. Nemôžem odísť len s jednou igelitkou. On ma ignoruje, chodí domov neskoro, cez víkendy je preč, doma nič nerobí, len je na telefóne. Včera ma nazval fúriou lebo som ho nepozdravila. Vnútri sa cítim veľmi zle. Odkopnutá, využitá, nechcená, zlá, škaredá, nevhodná, hlúpa. Skoro každý deň plačem, trápim sa, vnútri mám pocit, že som si to pokazila sama svojou povahou, že som ziapala, až si musel hľadať niekoho lepšieho. Že som mu musela veľmi ublížiť keď sa ku mne takto správa. Ku človeku, ktorého pozná 12 rokov. Naozaj mám pocit, že som veľmi zlý človek. Prosím o názor alebo rady, na duši ma to veľmi bolí. Ďakujem Vám.
@bebbina dievca zlate, neublizovala si ty jemu, ale on Tebe. Netrap sa nad tym. Toto vyznie kruto, nechcem Ti nakladat, ale on sa kvoli Tebe nikdy netrapil a netrapi. Nic si nevycitaj, ani tie stratene roky. Stalo sa, zivot ide dalej. Budu to smutnejsie Vianoce, ale mas rodinu, strav ich s nimi a tie dalsie vianoce uz budu pekne. Tiez som posledne 4 vianoce mala smutne a tento rok sa karta konecne obratila. Si silna zena, odstrihni sa od neho a casom laska vyprcha a ty si nakoniec povies ako som mohla zit s takym clovekom. Mysli na to, co Ta v zivote este pekne caka, novy muz, dietatko. Urcite bude😉
@zuzanka.zuzu hneď v prvej vete som napísala, že potrebuje právnika, aby jej s tým pomohol.. Nebudem sa tu dohadovať ci sa dá alebo nedá žiadať vrátenie daru darcami - lebo dá, len treba vedieť ako. Preto sa väčšinou robí kupno predajna zmluva za symbolické euro, aby to bolo osetrene a nerobili sa prevody cez darovacia zmluvu..
@rosalie1411 samozrejme, že sa dá žiadať vrátenie daru, no v tomto prípade v podstate nereálne 😀 a sorry ale vieš prd... ak niekto napíše "kupno predajná zmluva" tak mi je jasné, že sa tomu moc nerozumie 😉
@bebbina Ako môžeš dať tému, že si zlý človek?Ten chlap čo ho máš doma resp.viac nemáš doma ako máš, ten je zlý človek!!! On nie je vôbec rodinnne založený, lepšie to už nebude. Peniaze naspäť už asi nedostaneš. Osobný bankrot treba vyhlásiť, aby si nemusela splácať úvery na jeho dom.
@bebbina pane boze,tolko si toho prenho urobila a ty sa nazves zlym clovekom? Na koho je pisany dom? Nie je moznost ho predat,nech ta vyplati? Kazda normalna zena by ziapala,ved tym,co ti robil cele roky dlhy,exekucie kazdej by z toho rupli nervy. Dakuj bohu,ze nemate deti. Vobec o sebe nepochybuj,spravila si az prilis a on si nic nevazil. Ani ja by som neodisla,kym by sme sa majetkovo nevysporiadali. Este to tak.nadrela si sa tam a teraz mas uvolnit miesto nejakym jeho milenkam? Poplac si,posmut,ale hlavu hore a chod dalej. Cakaju ta tazke mesiace
@zuzanka.zuzu myslím, že táto téma neslúži na to, aby sa tu niekto vyvysoval nad druhých alebo dokonca niekto niekoho urazal. Neviem, možno si mala zlý deň alebo máš zlý celý život a potrebuješ sa odreagovať.. Ale vždy sa dajú príspevky napísať aj slušne, ak máš pocit, že niekto dáva mylne informácie. Ja si za svojimi tvrdeniami stojím a nemám potrebu ich pred tebou obhajovať ani ti ich vysvetľovať. Prajem pekný večer.
@bebbina " Nechcem, aby bol pri mne nešťastný, len ma veľmi bolí, ak naozaj bol pri mne nešťastný a ja som mu nevedomky ubližovala a ponižovala.."
To naozaj toto Ťa trápi najviac????ty ho ešte ľutujes???tvoj chlap nie je chlap!!narobil exekúcie ty 3x berieš či navysujes hypo kvôli jeho neschopnosti?Tebe by malo byť ľúto seba a nie jeho.To, že on je nevyzrety jedinec, ktorý potrebuje chodiť po kavach, stretávať a túlať sa s bohatým kamarátom je detinské.
Takéhoto nepotrebuješ a akokoľvek Ti to je ľúto buď rada, že ste nemali deti.Vy ste si vymenili role už vtedy Ti mala blikať kontrolka, keď si sa dozvedela o exekuciach a potom o ďalších.Je to už jedno nebudem Ti nakladať to sa už nezmení.
Aby sa Ti nestalo, že sa dozvies o ďalších exekuciach a iných dlhoch a budeš ich splácať znova ty.Cim skôr k právnikovi sa poradiť čo ďalej a o dom by som bojovala zubami nechtami.Spravila si obrovské chyby a on je obyčajný parazit.Kolko máš rokov?
Ber to ako veľkú životnú chybu a nikdy neber mužovi to, že je muž a má sa postarať a byť zodpovedný.Ty si spravila zo seba muža, pokým si ty pracovala a robila na dvore on si užíval.Nevazis si samu seba a on to len využil a zneuzil.Dievca zlaté vyvaruj sa tohto v ďalšom vzťahu.Ak by mu rodičia nedali dom kde by bol?
Jediné šťastie v nešťastí, že dali na švagrinej slová, ale teba to samu nenapadlo či tvojich rodičov?dať peniaze do niečoho čo nie je tvoje?
@rosalie1411 len ich dávaš ZLÉ chápeš? preto je dôležité ťa opraviť a nie aký som mala deň 🙄
@bebbina Nechceš presnú polovicu domu? Chcem veriť, že si taká dobrá a nie naivná. A čo tvoje peniaze, ktoré si ty minula na jeho exekúcie, dlhy a živila si ho, aj keď ti nedal pár mesiacov peniaze? Skús napísať pravdivo, čo je na ňom také príťažlivé, že taká schopná žena dokáže urobiť kvôli nemu zo seba zúfalú trosku? Nemyslim to zlé, len prosím vzchop sa a ukáž mu, že sa máš rada. Lebo vyzerá to tak, že jeho máš radšej ako seba.
@bebbina no asi takto, to že on nedoniesol domov peniaze, neznamená, že nedostal vyplatené...začo si myslíš, že by kávičkoval, chodil s kamarátmi a na drahé obedy a pod.. ? Riadne ťa zmanipuloval, bohužiaľ aká si dobrá, taká si naivná a on to sprosto využil, bol s tebou len kvôli peniazom. Sestra mala podobného vypočítavého chlapa na krku, a tiež jej trvalo kým sa jej otvorili oči, tiež zaňho platila skoro všetko, len ju využíval celé tie roky, prišla o kopu peňazí, dom musela predať, o vlastné dieťa sa začal zaujímať, až keď dostal pozvánku na súd, a to len za to aby robil sestre prieky a robí jej ich cez malú doteraz..buď rada, že s tým tvojím nemáš deti.
Ten sestrin tiež sa tváril, že nemá peniaze, alebo dostáva málo, alebo ho nevyplatili -v skutočnosti po celú tú dobu (keď pracoval) škrečkoval pre seba, po súdoch sa to prevalilo, on si odkladal, ale vlastnému dieťaťu nič nekúpil od narodenia za celé 3 roky až raz topánky, aj to po súde, lebo ho samotná sudkyňa sprdla za to.
Urob tak ako ti dobre radia ostatné žienky, zožeň si dobrého právnika a neber to v zlom, ale asi by si potrebovala aj psychológa, pretože ty tu nie si tá zlá! Po tom všetkom, čo si preňho urobila, by ti mal ruky nohy bozkávať a nosiť ťa na rukách, namiesto toho ťa len zneužíval. A keď si mu to začala vyčítať a zo zúfalstva časom vykrikovať, tak odrazu ťa už nechce -nepotrebuje - dosť možné, že má už dosť peňazí bokom, takže už ťa nepotrebuje ako pred tým- a asi ešte čaká, že ty odídeš a jemu ostane prerobený dom a pekná záhrada, pretože si je vedomý ako veľmi ťa zmanipuloval a spolieha sa na to, aká si dobrá a že ho stále miluješ a ľutuješ, tak mu sprav škrt cez rozpočet a nedaj sa - súď sa o všetko, čo ti právom patrí. Držím ti palce, nech to pre teba dobre dopadne.
A mať seba samu rada je síce ťažké ale verím že po tomto ti to dá len silu zvládať všetko ľahšie a s nadhľadom.... Predstav si ako on seba sám má rád keď toto robí...
@bebbina To mi je veľmi ľúto čo prežívaš. Môj mal tiež dlhy a rôzne problémy, takže viem čo to je. Ustáli sme, ale aby si ma takým očividným spôsobom nevážil, chodil kade tade, to by som isto neustála. Verím že to zrejme za podpory tvojich rodičov prekonáš a pôjdeš ďalej. Hlavne manželovi prestaň zo svojho platiť dlhy a aj keď to znie tvrdo- rozvod čo najskôr!
za rozvod mozu vzdy dvaja ?? ach nie veru
@bebbina Napíš nám prosím, ako si túto situáciu vyriešila. Dnes som náhodou natrafila na tvoj príspevok, no je to úplný šok. Pripadáš mi ako inteligentná žena, vzhľadom na vyjadrovanie.No tvoje reálne Číny sú niekde na opačnom konci. Takto jednajú silné zmanipulovaní jedinci.
Ty si dokonca v tom štádiu, že berieš vinu a výčitky na seba. Ten niktoš ťa úplne prasproste využil. Vedel čo robí,
@bebbina oprava...reálne činy..
Vedel čo robí, zabezpečil si zdroj peňazí, splácanie exekúcií, úvery na tvoju osobu, slúžku v domácnosti.
Prvý krok, návrh na súd na rozdelenie BSM, ešte počas trvania manželstva,
v prípade exekúcií požiadať o neodkladné rozhodnutie.Druhý krok žiadosť o rozvod. Keby tieto príbehy čítali ženy, čo majú aj najmenšie podozrenie vo vzťahu.
.
@marce63 Ahoj marce63, s odstupom času mi všetky nové informácie, ku ktorým som sa dostala (hlavne preto, lebo ľudia veľmi radi všetko riešia), dávajú celkový obraz o mojom mužovi aj o mne samej. Žiadosť o rozvod podal on, hoci doň napísal, že si ma bral z lásky, ale časom sa prejavili naše rôzne povahy a spoločne ani nehospodárime..no na smiech...na rozvod sa nedostavil, ale sudkyňa nás rozviedla aj tak...cítila som sa veľmi ponížene, že som mu nestála ani za to, aby to prišiel ukončiť aspoň takto...neviem či si čítala môj druhý príspevok o tom, že má milenku, s ktorou čaká dieťa...narodil sa im chlapec asi mesiac po rozvode, ale keďže ona nebola rozvedená, ani sa nevolá po ňom, ale po jej manželovi...jeho rodina sa mi viac neozvala, iba exsvokra, ktorá mi vyplakáva, koľko veľa majú nájom, že sa tam tlačia s tromi deťmi atď...jednoducho citové vydieranie, uvedomujem si to...v celej rodine vraj riešia to ako ma dostať z bytu preč, pochodila všetkých právnikov a hľadajú spôsob ako to zariadiť. Ich návrh je 20000 €, to mi vraj musí stačiť a mám ísť do prdele (to vraj povedal môj exsvokor)...každopádne, bývam v našom nakomplet prerobenom byte, žijem svoj život pomaličky, hojím sa...čo sa týka rozdelenia majetku a podobne, s právnikom vyčkávame, nechávame ich tak, chce ich nechať sa povariť vo vlastnej šťave, ale je pripravený riadne zasiahnuť ak to bude treba. Ponúkol mi veľa možností, aj také, keby som chcela byť sviňa voči nim...čo samozrejme nejdem rozoberať. Čo sa exekúcií týka, exmanžel si to spláca...jeho nová partnerka dostala peniaze od svojho muža, takže si to možno aj všetko splatí...s tým čo píšeš, že si beriem vinu na seba, bola zmanipulovaná (povedala by som, že mi chýbala sebeláska a sebahodnota) máš pravdu, bolo to tak a aj teraz si uvedomujem, že predsa nie som dokonalá a robila som v manželstve chyby. Lenže moje svedomie a jeho svedomie nie sú totožné, jeho rozhodnutia a činy a moje neboli rovnaké. Keby som mohla niečo odporučiť iným ženám, tak to, aby verili svojmu inštinktu a nenahovárali si, že sa muž zmení alebo časom sa veci zlepšia...môžete dať jednu druhú šancu, ale dávať viac šancí je úplná strata času a energie...keď bude muž skutočne milovať, poznáte to a budete to vedieť, neuspokojte sa s omrvinkami, ja som cítila, že láska z jeho strany tam nie je, no dúfala som, že sa zase objaví, ak budeme bojovať...bojovala som sama...a potom som si siahla na svoje vlastné dno, ale aj keď mi toto všetko veľa zobralo (duševnej pohody, času, sebúcty, peňazí...) zistila som, že som silnejšia ako som bola a verím, že všetky ženy sú silné a dokážu všetko, aj keď si to o sebe možno nemyslia...
@bebbina Ahoj, som rada, že
sa situácia vyvíja v tvoj prospech. Po takom trápení sa človek spamätáva dlho. Buď šťastná, že máš túto životnú kapitolu za sebou. Ja som mala hlavne obavy, aby on nevzal počas manželstva ešte ďaľšie pôžičky a ty by si musela splácať jeho exekúcie.
Takých prípadov je žiaľ dosť. Čo sa týka tvojich investícií do prehrávania bývania, splácania jeho pôžičiek a všetkých nákladov, to si pekne vyúčtuj a samozrejme nielen finančné náklady, ale aj tvoju vyloženú prácu.
Máš na to morálne právo. Je veľmi rozumné, že to riešiš s právnikom. Treba dať nehnuteľnosť ohodnotiť súdnemu znalcovi a tvoju časť žiadať vyplatiť. Svokor ex, môže hovoriť čo chce, v tomto prípade sa nenechaj oklamať. Ty si napríklad mohla investovať pred x rokmi určitú sumu, plus tvoja práca ktorou si sa podieľala, ale ceny nehnuteľností stúpajú veľmi prudko, čiže tam nejde o to, že dajme jej 20000. Od roku 2020 sa možno len trhová cena toho domu zvýšila o 20000. Ty musíš uvažovať, že si budeš musieť zaobstarať byt a ceny v roku 2022 budú zas oveľa vyššie. Čiže rozhodne dať vypracovať v roku 2022 znalcom aktuálny odhad.
Keby si si za svoje peniaze, úvery ktorými si splácal jeho dlhý a pod. V tej dobe kúpila byt, rozhodne by si investovala oveľa menej, ako napr. v roku 2022. Takže si to dobre premysli, aby si aj ty mala budúcnosti peniaze na slušné bývanie. Prajem veľa šťastia.
@marce63 dakujem za odporúčania, presne toto som sa snažila exmanželovi vysvetliť, že keby som odišla z nášho bytu, on sa nasťahuje do prerobeného, zavrie za sebou dvere a v kľude si žije a čo čaká mňa? Mám sa vrátiť k rodičom? Na to som už dosť stará...musím si život zariadiť úplne nanovo, ale oni to nevidia. Dúfam, že sa to postupne bude riešiť, hlavne dúfam, že v kľude a slušnosti

Nie je lepšie si zaplatiť 2 alebo 3€ na centrálnom registri exekúcii ako potom doživotne splácať dlhy nejakého KKT? Ach, ženy ženy, aké ste niektoré hlúpe. Láska neláska, musí byť niekde blikajúca kontrolka "zatiahnuť ručnú brzdu", pri podozrivom správaní. To, že sa niekto zamiluje neznamená, že zahodí zdravý rozum do koša.