Je dôležitá svadba a mať vlastné bývanie?
Ahojte, mám priateľa. Bývame spolu cez 2 roky. Poznáme sa 8 rokov. Obaja máme 30r, pracujúci. Deti nemáme. Po finančnej stránke ideme 50/50 vo všetkom, priateľ zarába viac.
A moja otázka znie. Je dôležitá svadba a mať vlastné bývanie (dom)?
Podľa mňa je to prirodzené aby sa dvaja posúvali vpred a nestáli na mieste.
Priateľovi vyhovuje podnájom v byte. Obidvaja sme z domu. Tak pre mňa je normálne sa časom presťahovať naspät do domu, už vlastného.
Ale priateľ sa akokeby z tohto miesta kde je nechce pohnúť vpred.
Keď príde na tému vlastný dom, pocúvam len samé negatíva a veľa veci prečo nie. A keď niečo vyberiem a ukážem mu čo na to hovorí, tak počúvam len, on nechce bývať v tej lokalite, on nechce dochádzať toľko do práce, on nechce toto a toto....
Ako keby žije v mylnej predstave že vyhrajte eurojacktpot. A potom si všetko kúpi.
Áno, prajem mu to...
Ale treba mať aj plán B, alebo byť trošku realista.
Mám pri takomto človeku čakať na svadbu a dom?
Príde niekedy k tomu?
V čom je problém?
Neobmedzuje ho?
Alebo on mňa?
Nerozumiem úplne tomuto, že 30 ročný chlap si nechce budovať ako keby nič. Alebo neviem ako to popísať.
Existuje niekto takto?celý život len bývať v podnájme? Je to také ružové? Či len ja to vidím tak čierno? Čo vy na to?
@anonym_autor ...boli sme mladí, sme spolu od 20r. a zásadné veci boli práve tá svadba, deti, vlastné bývanie, dohoda ohľadom toho, že muž bude vždy za každých okolností, ak sa bude dať, ten kto živí rodinu, ja zase budem tá čo sa primárne bude starať o deti a domácnosť. On by pristal aj na to, že budem v domácnosti (ale nie som).
A zase aby to nevyznelo, že makám v robote, robím fullservis a muž nepohne prstom len donesie výplatu. Išlo hlavne o to, že ak nebudem zarábať (lebo materská, lebo deti, lebo prázdniny, očrky, čokoľvek..) tak on je ten kto nás živí a musí zabezpečiť náš životný štandard (zarobiť na všetky poplatky, peniaze spoločné, prístup k účtu nonstop). A ja som tá kto primárne ostáva s deťmi keď sú choré, majú prázdniny a pod. (na neho sa obrátim keď sa to nedá zabezpečiť v mojej réžii). Nám to plne vyhovovalo. Ja som vedela, že nám nikdy nič nebude chýbať, a muž, že nemusí riešiť čo s chorým dieťaťom, či ako vykryť prázdniny. Ono to tak časom vyplynulo z rolí do ktorých sme sa dali. Teraz sú už deti dávno dospelé.
@tykat veľmi pekne, že ste od začiatku v podstate chceli obidvaja to isté, svadbu, deti, rodinu, bývanie...atď...
Pekne ste si podelili role na harmonický vzťah.
Ale možno to robí aj tá doba. Dnešný ľudia už nemajú takéto priority, aspoň väscina nie...bohužiaľ...
@reanda ďakujem za odpoveď. Ale očividne ste to vôbec nepochopila. Nie nemám pravdu a nikde to netvrdím. Len chcem vedieť ako to vnímajú iný, aký majú na tieto kroky dôvod. A čo som jediná čo toto rieši.
no a ja ti pisem, ze nie je dolezite riesit, ako to maju ini, lebo aj tak to ma kazdy inak.. dolezite je verit tomu, ze tak, ako to mas ty, ako citis, ze je to pre teba ok, tak tak je to v poriadku.. a partnera treba vyberat podla toho, aby ste to mali v sulade a nie robit kompromisy.. pises, ze 'vztah je o kompromisoch' - naozaj to tak citis? ze kompromisy su to prave, vdaka comu sa vo vztahu citis super?
Chlap by mal financne vediet zabezpecit rodinu, zena vytvarat teplo domova. Chlap nech plati byvanie, zena moze zaplatit napr. Pausal, vylet, odlozit na dovolenku, robit mensie nakupy co treba. Ale vravim, to som ja, ja vlastne osobne ani nepoznam chlapa kt. To neberie rovnako.
Inak ked uz je tema o tom, viac krat tu bola diskusia kde pisali zeny na materskej/ rodicaku ze ich chlap aj pocas tohto obdobia vyzadoval od nich 50-50 pritom ony samozrejme prisli o prijem vsak sa staraju o ich spolocne dieta. To je strasne chrapunstvo. Zvykli si tak fungovat a natrvalo uz beru ze to tak ostane
@ivik4 máte veľmi pekný názor. Ja som zrovna na opačnej strane, kde si u veľa párov všímam, že toto nie je ich priorita, takže ani neviem či taký muž s takýmito prioritami ešte existuje 🙂
Súhlasím s vami, ženy ktoré prišli o príjem z nejakého dôvodu a chlap od nich vyžaduje polku....áno je chrapunstvo.
@reanda ďakujem za odpoveď. Ale očividne ste to vôbec nepochopila. Nie nemám pravdu a nikde to netvrdím. Len chcem vedieť ako to vnímajú iný, aký majú na tieto kroky dôvod. A čo som jediná čo toto rieši.
@anonym_autor do velkej miery suhlasim s reanda. Ak chces dom, tak si chod za svojim snom. V otazke byvania (a v dome dokonca) sa tazko robia kompromisy. Hladaj takeho, co chce zit v dome.
A zbytocne financne nedotuj tohto. Peniaze sa Ti zidu na dom.
no a ja ti pisem, ze nie je dolezite riesit, ako to maju ini, lebo aj tak to ma kazdy inak.. dolezite je verit tomu, ze tak, ako to mas ty, ako citis, ze je to pre teba ok, tak tak je to v poriadku.. a partnera treba vyberat podla toho, aby ste to mali v sulade a nie robit kompromisy.. pises, ze 'vztah je o kompromisoch' - naozaj to tak citis? ze kompromisy su to prave, vdaka comu sa vo vztahu citis super?
@reanda obidvaja robíme kompromisy. Vzťah je aj o tom...áno aj...
Vy ste nikdy nespravila s partnerom žiadny kompromis? Či všetko čo ste povedala muselo byť po vašom? Inak dovidenia?
@anonym_autor do velkej miery suhlasim s reanda. Ak chces dom, tak si chod za svojim snom. V otazke byvania (a v dome dokonca) sa tazko robia kompromisy. Hladaj takeho, co chce zit v dome.
A zbytocne financne nedotuj tohto. Peniaze sa Ti zidu na dom.
@zltalienka my sme sa zhodli v dome. Obidvaja schéme dom. Len ja asi skoršie než on 😄
@anonym_autor možno len nechce ist do domu. Predsa len tam je pre chlapa stále nejaká údržba a tak… čo hovorí na vlastný byt?
@anonym_autor Pre mna je vo vztahu dolezite to,aby sme mali rovnaky pohlad na zivot. A to vy nemate. Jemu staci prezivat v prenajatom byte zatial co ty sa chces usadit vo vlastnom domove,budovat si domov a posuvat sa niekam. Podla mna s nim stracas cas.
Vy ste nikdy nespravila s partnerom žiadny kompromis? Či všetko čo ste povedala muselo byť po vašom? Inak dovidenia?
nie, nemusi byt vsetko po mojom.. musi byt tak, aby boli spokojni vsetci zucastneni.. ak to nejde, tak dovidenia
@anonym_autor ale aj prijmy boli iné. Nemôžeš na ceny vtedy pozerať dnešnou optikou.
@letfenixa áno, tomu rozumiem.
Môj názor je taký, že je dnes horšie.
@anonym_autor
Manželstvo je jedno z najdôležitejších životných rozhodnutí. Preto ak to človek tak nevníma, netreba do toho ísť len preto lebo aktuálne spolu chodíme.
Čo sa týka domu, na to fakt človek musí mať veľa peňazí. Nepíšeš koľko zarábate, ale tam musí sa človek už pohybovať v iných číslach. Nemyslím tým domy v lokalitách, kde je to na prd
@anonym_autor Pre mna je vo vztahu dolezite to,aby sme mali rovnaky pohlad na zivot. A to vy nemate. Jemu staci prezivat v prenajatom byte zatial co ty sa chces usadit vo vlastnom domove,budovat si domov a posuvat sa niekam. Podla mna s nim stracas cas.
@marca12 ďakujem za názor.
@anonym_autor je dôležité mať vlastné bývanie, nie je dôležite mať svadbu.. vlastné znamená tvoje, nie spoločné ... Ja keby som mohla vrátiť čas, nevydám sa .. a to sme sa brali po 17 rokoch tuším, čo sme boli spolu ...
nie, nemusi byt vsetko po mojom.. musi byt tak, aby boli spokojni vsetci zucastneni.. ak to nejde, tak dovidenia
@reanda takže tým pádom kompromis. Aby boli všetci spokojný.
@anonym_autor vzťah je aj o kompromisoch, ale ver mi, že časom ťa to prestane baviť, stále len robiť kompromisy, dohadovať sa, prosiť sa atď ...😉 skúsenosti
Po finančnej stránke ideme 50/50 vo všetkom, priateľ zarába viac ... toto podľa mňa nie je šťastný model, lebo potom príde napr. taká materská, či skôr rodičovský príspevok a zrazu sa žena čuduje, že chlap stále požaduje 50/50 a už to nevychádza.
Aj môj zarába viac, o dosť viac a nikdy, naozaj nikdy sme nešli 50/50, ale pomerom k svojmu platu. 2/3 on, 1/3 ja. Nikto nemal pocit, že dopláca na druhého. On veľké výdavky, ja menšie. Dokonca sme šetrili na mojom účte, nie na jeho.
Už máme dieťa, 7-ročné a finančne sa toho veľa nezmenilo. Svadbu som nechcela, tak nebola. Ak by som chcela, nenamietal by. O všetkom sme sa rozprávali hneď na začiatku. Každý vedel, do čoho ide a žiadne vyčkávačky, že teraz nie, hento nie a neskôr a furt nejaký problém..
Keď má stále nejaký problém, často je lepšie zísť z kratšej cesty a nájsť niekoho kompatibilnejšieho s Tebou.
S takýmto chlapom a v takomto vzťahu by som nebola. A nie kvôli svadbe. Tá nie je dôležitá ani pre mňa. Vlastné bývanie je základ. Ten tvoj je teda riadne lenivý úplne vo všetkom
@anonym_autor
Manželstvo je jedno z najdôležitejších životných rozhodnutí. Preto ak to človek tak nevníma, netreba do toho ísť len preto lebo aktuálne spolu chodíme.
Čo sa týka domu, na to fakt človek musí mať veľa peňazí. Nepíšeš koľko zarábate, ale tam musí sa človek už pohybovať v iných číslach. Nemyslím tým domy v lokalitách, kde je to na prd
@zmrzlinka2021 samozrejme, aj ja to vnímam ako veľké rozhodnutie. No podľa môjho názoru, ak z niekým som tak dlho a bývame spolu už nejaký čas, nie sme najmladší...tak už by človek mal vedieť či chce posúvať vzťah alebo nie...
Priateľ chce oooobrovsky dom, samozrejme financie naňho nemá, no mne stačí aj menší, to by sme zvládli ..
Podla mna je dolezite si zabezpecit svoje byvanie. Aj ked trendy na zapade su skor podnajmy. Ja neviem ale ked budete mat dochodkovy vek, ak sa ho dozijeme ovsem haha, z coho budete platit tie vysoke najmy? To je napr jeden dovod. Potom pre mna ako zenu, zariadit si a zveladit byvanie, neinvestivat do cudzieho. Ale aj za mna najdolezitejsie resp najhorsie je to delenie 50:50, nechapem tomu, v stabilnom vztahu je jedno kto co kedy a kolko zaplati, pytat si a riesit polovicu z kazdeho vydavku si neviem predstavit. Ale kazdy sme iny 🙂
@anonym_autor vzťah je aj o kompromisoch, ale ver mi, že časom ťa to prestane baviť, stále len robiť kompromisy, dohadovať sa, prosiť sa atď ...😉 skúsenosti
@jesenzima ďakujem za skúsenosti 🙂
Podľa toho čo píšeš mam dojem, že on sa nechce posunúť nikam, takto mu to vyhovuje, žije si pohodlne, ušetrí, nemá záväzky, lebo nemá. Vie, že keď sa posunieté do vlastného tak by si začala reč o ďalšom posune, možno svadba možno dieťa, on je buď pohodlný a nechce prísť o komfort, alebo čaká na niečo lepšie, aj takí sú. Ale to je iba môj dojem, a myslím si to preto, lebo si napísala, že jasnú odpoveď ti nedal. Však chlap, ked nechce dom lebo nechce robiť údržbu a starať sa on to povie rovno a vybavene.
Po finančnej stránke ideme 50/50 vo všetkom, priateľ zarába viac ... toto podľa mňa nie je šťastný model, lebo potom príde napr. taká materská, či skôr rodičovský príspevok a zrazu sa žena čuduje, že chlap stále požaduje 50/50 a už to nevychádza.
Aj môj zarába viac, o dosť viac a nikdy, naozaj nikdy sme nešli 50/50, ale pomerom k svojmu platu. 2/3 on, 1/3 ja. Nikto nemal pocit, že dopláca na druhého. On veľké výdavky, ja menšie. Dokonca sme šetrili na mojom účte, nie na jeho.
Už máme dieťa, 7-ročné a finančne sa toho veľa nezmenilo. Svadbu som nechcela, tak nebola. Ak by som chcela, nenamietal by. O všetkom sme sa rozprávali hneď na začiatku. Každý vedel, do čoho ide a žiadne vyčkávačky, že teraz nie, hento nie a neskôr a furt nejaký problém..
Keď má stále nejaký problém, často je lepšie zísť z kratšej cesty a nájsť niekoho kompatibilnejšieho s Tebou.
@angelheart ďakujem za názor.
Veľa ľudí v dnešnej dobe nie je takých otvorených ako ste boli vy...
S takýmto chlapom a v takomto vzťahu by som nebola. A nie kvôli svadbe. Tá nie je dôležitá ani pre mňa. Vlastné bývanie je základ. Ten tvoj je teda riadne lenivý úplne vo všetkom
@doriiis ďakujem za názor
@reanda takže tým pádom kompromis. Aby boli všetci spokojný.
@anonym_autor nie, za mna nie kompromis.. teda ak chapeme kompromis rovnako, ako ze kazdy v niecom ustupi, zlavi zo svojich narokov, prisposobi sa.. za mna ide o zosuladenie.. aby nikto nemusel ustupovat a potlacat sa.. ale to nejde vzdy.. a prave, ked to nejde, tak potom plati to dovidenia.. ty, podla toho, co pises, robis tie ustupkove kompromisy.. a ocakavas ich aj od ostatnych.. no a skus si teda sama odpovedat, ci si v tomto svojom kompromisnom vztahu stastna a spokojna.. a ci je v tom spokojny tvoj partner..
@zmrzlinka2021 samozrejme, aj ja to vnímam ako veľké rozhodnutie. No podľa môjho názoru, ak z niekým som tak dlho a bývame spolu už nejaký čas, nie sme najmladší...tak už by človek mal vedieť či chce posúvať vzťah alebo nie...
Priateľ chce oooobrovsky dom, samozrejme financie naňho nemá, no mne stačí aj menší, to by sme zvládli ..
@anonym_autor lenže tvoj priatel nemusí byť presvedčený, že chce záväzok s tebou. Takto si žije free. Dnes večer sa pohadate, zajtra sa zbalí a už sa v živote nevidíte.
Podla mna je dolezite si zabezpecit svoje byvanie. Aj ked trendy na zapade su skor podnajmy. Ja neviem ale ked budete mat dochodkovy vek, ak sa ho dozijeme ovsem haha, z coho budete platit tie vysoke najmy? To je napr jeden dovod. Potom pre mna ako zenu, zariadit si a zveladit byvanie, neinvestivat do cudzieho. Ale aj za mna najdolezitejsie resp najhorsie je to delenie 50:50, nechapem tomu, v stabilnom vztahu je jedno kto co kedy a kolko zaplati, pytat si a riesit polovicu z kazdeho vydavku si neviem predstavit. Ale kazdy sme iny 🙂
@venom19 Aano, nad tým dôchodkovým vekom som uvažovala. Asi sa ho nedozijem, ale dajme tomu že áno 😄
Nie, neviem ako budem platiť nájom. Tak ísťo som toho názoru, že sa podnájmu budú šplhať cenovo vyššie...a to už bude dosť náročné.
Áno. Priateľ bol zo začiatku s holým zadkom, takže bolo všetko na mne. Ale teraz už zarába omnoho lepšie. A áno, tak fungujeme.
Podľa toho čo píšeš mam dojem, že on sa nechce posunúť nikam, takto mu to vyhovuje, žije si pohodlne, ušetrí, nemá záväzky, lebo nemá. Vie, že keď sa posunieté do vlastného tak by si začala reč o ďalšom posune, možno svadba možno dieťa, on je buď pohodlný a nechce prísť o komfort, alebo čaká na niečo lepšie, aj takí sú. Ale to je iba môj dojem, a myslím si to preto, lebo si napísala, že jasnú odpoveď ti nedal. Však chlap, ked nechce dom lebo nechce robiť údržbu a starať sa on to povie rovno a vybavene.
@som_realistka Ďakujem za názor, tiež som nad tým uvažovala. No neviem kde konkrétne je problém.
A s tou údržbou domu, je veľa možností v dnešnej dobe. Nie len vlastne opravy.
@anonym_autor nie, za mna nie kompromis.. teda ak chapeme kompromis rovnako, ako ze kazdy v niecom ustupi, zlavi zo svojich narokov, prisposobi sa.. za mna ide o zosuladenie.. aby nikto nemusel ustupovat a potlacat sa.. ale to nejde vzdy.. a prave, ked to nejde, tak potom plati to dovidenia.. ty, podla toho, co pises, robis tie ustupkove kompromisy.. a ocakavas ich aj od ostatnych.. no a skus si teda sama odpovedat, ci si v tomto svojom kompromisnom vztahu stastna a spokojna.. a ci je v tom spokojny tvoj partner..
@reanda zosúladenie je očividne kompromis, len to každá voláme inak.
Nie ja za svojho priateľa nebudem hovoriť, ja nie som on.

ano, vyvoj je prirodzenou sucastou zivota.. vyvoj ale u kazdeho moze vypadat inak, nie je to dialnica so smerovkou VPRED .. u vas by som tipovala najlespi smer vyvoja ist od seba, lebo kazdy mate o zivote ine predstavy, ine priority a na tom budovat partnersky vztah je dost hlupost.. hlupost za mna je aj to, co evidentne ocakavas ty, ze partner sa k tebe prida na tvojej ceste za tvojou sipkou, lebo ty mas predsa pravdu.. a teraz ides zbierat argumenty, aby si mu tu svoju pravdu co najefektivnejsie dokazala.. to je za mna smer do peknej pr... 😝
takze radim nasmerovat sa k otvoreniu sa vhodnejsiemu partnerovi.. a taktiez k vacsej dovere v seba a svoju pravdu, bez toho, aby si si ju musela potvrdzovat u inych.. lebo tvoja pravda bude vzdy pravda, aj keby si vsetci mysleli nieco ine.. co ale neznamena, ze to, co si myslia oni, pravda nie je 😉