icon

Je hanbou, ak má žena vzdelanejšiu prácu?

8. dec 2023

Prosim vás asi som sa prišla len vypísať. Ide o to, že ja mám VŠ vzdelanie, plat nič extra, ľahký nadpriemer. Môj muž ma maturitu, zarába o niečo menej ako ja ale žiadny extra rozdiel. Nikdy v živote ma ani len nenapadlo toto riešiť, skutočne som sa nad tým nezamyslela, že toto je niečo divne. Nedávno som nastúpila do novej práve a tak sme sa s kolegyňou rozprávali o živote a tak a pýtala sa kde pracuje muž tak som odpovedala. Ona na mňa taky pohľad až som dostala potrebu to obhajovať, že vlastne nezarába zas tak málo. No a odvtedy mi to vŕta v hlave. To je naozaj taká hanba, keď si vzdelaná žena nájde muža bez vyššieho vzdelania? To je naozaj muž v spoločnosti považovaný za nieco menej keď ma žena lepšiu robotu? Pri tom to tak nemusí byt vždy a aj keby bolo tak pane bože. Aký mate na to názor?

miskakyska
8. dec 2023

..predpotopný názor,nie hanba

namornicka
8. dec 2023

Myslím, že keď jeden ma strednú a druhý VŠ tak tam nie je až taký rozdiel. Čiže autorka, buď v klude 😊 Medzi ucnovkou a výškou už rozdiel je, nie v kvalite a hodnote človeka, často ani v peniazoch, skôr v takom nastavení, napr. aké knihy človek číta, alebo či chodí rad do divadla ……. proste či sú kompatibilní myšlienkovým nastavením, záujmami. Ani spoločenským postavením by som to nedefinovala, často je “miestny podnikateľ” s nižším vzdelaním viac vážený ako učiteľ 😄

prunee
8. dec 2023

A to si takuto neistotu nadobudla po rozhovore s jednou kolegynou? Naco je to dobre rozoberat, ved kazdy nech si zije ako jemu vyhovuje.

tiezjedna
8. dec 2023

Ty si kolegyni, ktorú prakticky nepoznáš, v práci, do ktorej si nedávno nastúpila, hlásila koľko zarába tvoj muž????? To vážne?!

pedro1234
8. dec 2023

Mala si jej povedať že tvoj muž je prírodou tak obdarený, že by ti to stálo za to aj keby zarábal jedno euro. PS: Pkrytcov a malomeštiakov je všade dosť netreba si ich všímať.

la_dolce_vita
8. dec 2023

Poznam taky pripad z rodiny, ex svokrovci. Ona vš vzdelana, rozhladena zena, v tej dobe nestudoval kazdy, svokor ucnovkar. Vzdy som nad tam zasla, ale vydrzali spolu cely zivot. Obaja boli pracoviti a vedeli zarobit. Svokru domacnost velmi nenaplnala, tak musel on. Vravela, ze chcela len 1 dieta a boli nakoniec 4 🙂, mala som pocit, ze svokor si je vedomy, ze ma zenu inej kategorie, ale radi sa mali..

autor
8. dec 2023

@tiezjedna keby ti poviem, že môj muž pracuje ako čašník, policajt, učiteľ etc. asi by si si dokázala urobiť obrázok o nejakom priemernom plate tej profesie aj bez toho aby som ti poslala do emailu výplatnú pásku nie ? 😂

ivangeline
8. dec 2023

Su ludia a ludia. Pre mna chcela mama urcite nieco lepsie...v tomto smere. Mne to nevadi. ;) Praca slachti cloveka,nie papier.

lelelienka
8. dec 2023

Nie je to vobec ziadna hanba, ale podla mna je lepsie, ked maju partneri rovnaky stupen vzdelania. Mozno aj kolegyna to vidi podobne. Ono predsalen VS vyformuje cloveka inym sposobom a ono to je vacsinou aj vidiet. Clovek proste riesil ine veci, ma ine okruhy znamych, diskusne temy…a tam moze vznikat nekompatibilita. Cisto len preto by som sa takemu vztahu vyhla (z pozicie ktorejkolvek strany).

euka210
8. dec 2023

Moj s maturitou zarabal viac ako ja s Vs v skolstve 😁 Ste spolu spokojni a stastni, tak hlupych ludi s takymito predsudkami ani neries...nie je to vooobec ziadna hanba...komu len toto moze napadnut...🤔 ..."pekne" kolegyne veru mas, asi si este uzijes...

rorino
8. dec 2023

Nie je to hanba,skôr tuposti a nadmerné ego tých,čo si to myslia,môžu mať aj tri VS ale múdrosť im chýba 🤷🤷🤷

bluka2
8. dec 2023

Nie je to hanba, ale dá sa rozumieť aj prekvapeniu kolegyne, je takých párov proste menej

petamich
8. dec 2023

@lelelienka uz som to tu pisala manzel ma vysoku skolu a nie jednoduchu, ja mam strednu hotelku a cuduj sa svete aj tak sme skoncili obaja v tej istej IT firme a ja dokonca v manazmente - ja ti neviem, asi sa rozvediem, ved my sme vlastne absolutne nekompatinilni ako tu citam a nemame si co povedat 🤷‍♀️ a schvalne prehanam (nemyslim to v zlom), lebo za mna vysoka skola negarantuje absolutne nic - uz len, ked sa pozries na kvalitu (nie je jednej vysokej skoly na Slovensku), pre fungujuci vztah su dolezitejsie veci ako to, ze obaja maju rovnaku uroven vzdelania

lelelienka
8. dec 2023

@petamich k tomu len, ze vynimka potvrdzuje pravidlo a super ze mate krasny vztah, doprajem ti to 😉 na mojom nazore to nic nemeni.

veronicka88
8. dec 2023

Môj ocino s SOU chemickým založil úspešnú firmu,mamka má ekonomickú VS. Dovolím si tvrdiť že otec je jeden z najrozhladenejsich ľudí v mojom okolí. Má svoje muchy 🤣ale ja ho obdivujem a navždy budem obdivovať rovnako ako maminu. Sú spolu 35 rokov. Mojej mamke keď povieš vtip nezasmeje sa ani keď jej ho vysvetlia🤣to len na odlahcenie

tttbb
8. dec 2023

Ja suhlasim s lelelienkou, ano optimalne je super ked maju obaja podobnu uroven vzdelania aj statusu v spolocnosti, ale treba povedat nie je to ciernobiele. Nikdy nevies cim si kto presiel v zivote, to do velkej miery formuje aj vyber dalsieho partnera. Mozes mat VS ale ked raz budes mat skusenost so sebeckym, vychcanym, manipulativnym clovekom tak v dalsom vztahu uz budes sledovat uplne ine parametre a radsej si zacnes s "normalnym a obycajnym" chlapom/zenou, ktory ti jednoducho donesie do zivota klud a bude pre teba oaza pokoja ako nahanat VS a vyplaty. Cim je clovek starsi tym viac to plati. Velakrat aj tie pary, ktore su na prvy pohlad odlisne spolu funguju z takehoto nejakeho dovodu.

jakoma
8. dec 2023

Ja ked som si vyberala v 17tich frajera, nechcela som z ucnovky a nasla som si takeho, co chodil v tom case na strednu priemyslovku, ja na gymnazium. Kamoska bola sokovana, ze ona by si V ZIVOTE nezacala s niekym, kto nie je na gymnaziu. Kazdy ma ine poziadavky a inak mu na tom zalezi, je to normalne. Horsie to je u mojich svokrovcov, svokra si po 20 rokov urobila vysku a svokor (on ma len maturitu) to nepredychal a on casto upozornuje na ten rozdiel vo vzdelani.

indiankaindi
8. dec 2023

Keď som chodila na VŠ a bola single, tvrdila som, že môj frajer musí mať taktiež VŠ, pretože keby mal "len" strednú, tak neviem o čom by som sa s ním bavila. Dnes sa za tento svoj názor hanbím ako pes. Spoznala som chalana, ktorý študoval na VŠ, ale ani ju nedokončil, našiel si fajn zamestnanie a nepotreboval riešiť VŠ, ani ho to nebavilo. Veľmi rýchlo som pochopila, že titul nie je absolútne patent na spolužitie. Dnes sme manželia, máme spoločnú firmu, v ktorej je naozaj potrebné ani nie mať titul, ako mať tie vedomosti. Môj muž nemá VŠ dokončenú, ale dám obe ruky aj hlavu do ohňa za to, že ak by šiel rovno na PhD štátnice, skryl by všetkých do vrecka. Bez prípravy. A ani na začiatku vzťahu, ani dnes medzi nami žiadne problémy a rozdiely nie sú. Sme spolu 20 rokov a nikdy sme nenarazili na nekompatibilitu, a to ani v čase, keď on pracoval (bez vš) a ja som si ešte dokončovala VŠ. Je to o človeku a nie o jeho titule. Moja babka nemá ani dokončenú strednú a rozumom a logikou a uvažovaním (aj v ekonomických oblastiach - nie financie ale doslova ekonómia a filozofia) by strčila do vrecka odborníkov. A naopak, koľko ľudí má aj dve VŠ a sú to tupé hovädá, pri ktorých uvažujem, ako vôbec dokončili ZŠ.

tiezjedna
Autor odpoveď zmazal
sima234
8. dec 2023

Ja mám VŠ, môj manžel nemá ani maturitu. Nikdy som to neriešila, nie každého baví škola, to neznamená, že je ten človek hlúpy, alebo menejcenný. Odhliadnuc od toho, že zarobí viac ako ja.

zmrzlinka2021
8. dec 2023

@petamich z môjho pozorovania, ak muž má vzdelanie a je fakt aj inteligentný, potiahne dopredu aj ženu, ktorá má učilište a je proste jednoduchšia. Ale ak je to naopak, vzdelaná žena má tendenciu upadať pri takom mužovi. A áno, rokmi je mu podobná, lebo inteligencne nerástla. Prostredie dokáže ženu veľmi formovať.

lindus_esterka
8. dec 2023

Ja mam vysku, on ucnovku, pritom hlupy absolutne nie je. A platovo- nezarabam zle no aj tak je to len polovica z toho co zarobi on.

tiezjedna
8. dec 2023

@zmrzlinka2021 z mojej skúsenosti presne naopak. Muž takejto ženy má tendenciu chovať sa ako kretén, pretože žiarli a nedokáže prekusnúť jej úspech. Takže časom rozvod/rozpad, a to je dobre. Pre tú ženu.

zmrzlinka2021
8. dec 2023

@sima234
@lindus_esterka dievčatá a čím to je, že máte také slabé platy? Zlý výber školy? Vaša kapacita na náročnejšiu a lepšie ohodnotení prácu? Chýbajúca opora v partnerovi? Výber slabého povolania?

zmrzlinka2021
8. dec 2023

@tiezjedna no jasné, buď sa prispôsobí žena jeho mentálnej úrovni alebo sa môže rovno zbaliť. Ale to je len môj subjektívny pohľad na základe toho čo vidím.

tiezjedna
8. dec 2023

@zmrzlinka2021 mám len dve kamarátky s nešťastným výberom a som rada, že obe ich zvládli elegantne kopnúť do zadnice. Fakt to boli kreténi.

katka700
8. dec 2023

Prosím ťa čo riešis, môžeš mať u r**i čo si myslí kolegyňa, hlavné je že si vy dvaja rozumiete.

behulka
8. dec 2023

@zmrzlinka2021 niekedy stačí už len to, že si žena https://www.europarl.europa.eu/resources/librar...

nikiki29
8. dec 2023

To nie je o vzdelaní. Ja mám VŠ a manžel SŠ a on zarába 2x tak ako ja 🤷🏻‍♀️ no keď chlapi zarábajú menej, spoločnosť sa na to pozerá tak, že živiteľ rodiny by proste mal zarobiť dostatočne v prípade materskej atď 🤷🏻‍♀️