icon

Je hanbou, ak má žena vzdelanejšiu prácu?

8. dec 2023

Prosim vás asi som sa prišla len vypísať. Ide o to, že ja mám VŠ vzdelanie, plat nič extra, ľahký nadpriemer. Môj muž ma maturitu, zarába o niečo menej ako ja ale žiadny extra rozdiel. Nikdy v živote ma ani len nenapadlo toto riešiť, skutočne som sa nad tým nezamyslela, že toto je niečo divne. Nedávno som nastúpila do novej práve a tak sme sa s kolegyňou rozprávali o živote a tak a pýtala sa kde pracuje muž tak som odpovedala. Ona na mňa taky pohľad až som dostala potrebu to obhajovať, že vlastne nezarába zas tak málo. No a odvtedy mi to vŕta v hlave. To je naozaj taká hanba, keď si vzdelaná žena nájde muža bez vyššieho vzdelania? To je naozaj muž v spoločnosti považovaný za nieco menej keď ma žena lepšiu robotu? Pri tom to tak nemusí byt vždy a aj keby bolo tak pane bože. Aký mate na to názor?

Strana
z6
matkamirko
Autor odpoveď zmazal
blanblan
11. dec 2023

Za mňa, prišla som do veku, keď ma to tiež prekvapí. Pritom sama som v takom vzťahu a keď nad tým niekto krútil hlavou keď som mala 25, nechápala som čo koho do toho vlastne. Ono to išlo veľmi postupne a pomaličky kým sa tie rozdiely začali objavovať a neskôr prehlbovať. (a kovid to úplne zaklincoval, ale to zrejme nie je prípad autorky a snáď ani nikdy nebude)

zmrzlinka2021
11. dec 2023

@blanblan v čom rozdiely u teba?

blanblan
11. dec 2023

@zmrzlinka2021 neviem to definovať alebo povedať nejaké konkrétne príklady, vo všeobecnosti chlap by ma mal ťahať skôr hore ako dolu, mal by mať na vrch aby mal môj obdiv a dôveru. A toto mi pri ňom chýba, ale zozaciatku som to nevnímala, klapky na očiach...🤷🏼‍♀️

vinkel
14. jan 2024

Ja mám vysokú môj muz ma strednú s maturitou a zarába o polovicu viac ako ja :(. Čiže je jedno aké máš vzdelanie.

blanblan
15. jan 2024

@vinkel ale tam nejde len o peniaze ale o celkové spolužitie, každodenný život.

muchacici
15. jan 2024

Ja mám tiež vysokoškolské vzdelanie a manžel má iba trojročnú, už nešiel na nadstavbu kvôli určitým okolnostiam. On mňa v mojom štúdiu vždy podporuje, ale sám nemá také ambície, je skôr šikovný a zručný. Stále zarába niekoľkonásobne viac ako ja, je dobrý s peniazmi, celkovo veľmi zodpovedný a spoľahlivý partner do života. Sú medzi nami rozdiely, ale už sme spolu vyše osem rokov, a ja ho celé roky veľmi milujem a on je to najlepšie, čo ma mohlo v živote stretnúť ❤️

sofia1979
Autor odpoveď zmazal
Strana
z6