Je hanbou, ak má žena vzdelanejšiu prácu?
Prosim vás asi som sa prišla len vypísať. Ide o to, že ja mám VŠ vzdelanie, plat nič extra, ľahký nadpriemer. Môj muž ma maturitu, zarába o niečo menej ako ja ale žiadny extra rozdiel. Nikdy v živote ma ani len nenapadlo toto riešiť, skutočne som sa nad tým nezamyslela, že toto je niečo divne. Nedávno som nastúpila do novej práve a tak sme sa s kolegyňou rozprávali o živote a tak a pýtala sa kde pracuje muž tak som odpovedala. Ona na mňa taky pohľad až som dostala potrebu to obhajovať, že vlastne nezarába zas tak málo. No a odvtedy mi to vŕta v hlave. To je naozaj taká hanba, keď si vzdelaná žena nájde muža bez vyššieho vzdelania? To je naozaj muž v spoločnosti považovaný za nieco menej keď ma žena lepšiu robotu? Pri tom to tak nemusí byt vždy a aj keby bolo tak pane bože. Aký mate na to názor?
Za mňa, prišla som do veku, keď ma to tiež prekvapí. Pritom sama som v takom vzťahu a keď nad tým niekto krútil hlavou keď som mala 25, nechápala som čo koho do toho vlastne. Ono to išlo veľmi postupne a pomaličky kým sa tie rozdiely začali objavovať a neskôr prehlbovať. (a kovid to úplne zaklincoval, ale to zrejme nie je prípad autorky a snáď ani nikdy nebude)
@blanblan v čom rozdiely u teba?
@zmrzlinka2021 neviem to definovať alebo povedať nejaké konkrétne príklady, vo všeobecnosti chlap by ma mal ťahať skôr hore ako dolu, mal by mať na vrch aby mal môj obdiv a dôveru. A toto mi pri ňom chýba, ale zozaciatku som to nevnímala, klapky na očiach...🤷🏼♀️
Ja mám vysokú môj muz ma strednú s maturitou a zarába o polovicu viac ako ja :(. Čiže je jedno aké máš vzdelanie.
Ja mám tiež vysokoškolské vzdelanie a manžel má iba trojročnú, už nešiel na nadstavbu kvôli určitým okolnostiam. On mňa v mojom štúdiu vždy podporuje, ale sám nemá také ambície, je skôr šikovný a zručný. Stále zarába niekoľkonásobne viac ako ja, je dobrý s peniazmi, celkovo veľmi zodpovedný a spoľahlivý partner do života. Sú medzi nami rozdiely, ale už sme spolu vyše osem rokov, a ja ho celé roky veľmi milujem a on je to najlepšie, čo ma mohlo v živote stretnúť ❤️