Je môj manžel držgroš?
Mám manžela, sme spolu 6 rokov, zosobášení 3 roky, budúci rok si chceme brať hypotéku. Deti neplánujeme, kvôli mojim zdravotným problémom.
Donedávna sme platili všetky výdavky 50/50, aj keď mal manžel vyšší príjem, s tým, že peniaze sú spoločné, ale úspory boli prevažne na jeho účte. Ja som napriek tomu dokázala nasporiť približne 30%, tak mi to nevadilo, lebo som mala aj úspory na svojom účte. Máme spoločný účet, ale aj každý svoj.
Budúci rok si ale chceme brať hypotéku, čo bude znamenať, že ak budem platiť polovicu hypotéky, tak celý môj príjem pôjde na hypotéku a bežné výdavky, a už sa mi nebude dariť sporiť tých 30%. Manžel nechápe, prečo mi to vadí, keď sme zosobášení a úspory budú na jeho účte. Mne to vadí, lebo predsalen mám rada svoje peniaze, a nakoľko mi nikdy nič neplatil, neviem ako budeme fungovať, keď mi na sporiacom účte nič nezostane. Nie som zvyknutá pýtať si peniaze na oblečenie atď.
Povedala som teda, že by mi vyhovovalo platiť menej ako 50/50, nech si aj niečo nasporím a mám niečo na svojom účte, manžel je ale proti.
Mám možnosť zmeny práce, kde môžem zarobiť viac, bolo by to ale za cenu voľného času a psychického zdravia. Nechcem meniť prácu, keď tie peniaze máme, len sú skôr na účte manžela. Čo by ste robili? Poprosím o trochu súcitu, nebudťe ku mne zlé, ja viem že to nie je dobrá situácia, ďakujem za slušné odpovede.
Keď máte úspory na jeho účte tak nech časť úspor dá na tvoj účet .
Vsetky peniaze su spolocne, dajte si spolocny ucet s pristupom oboch - aj bezny aj setriaci. Ak ma s tym problem, tak to rieste, ale ak nie, pokojne od neho peniaze pytaj, ved pytas zo svojich, aj keby to malo byt na kadernika, ci kabelku. Potom zistis, ci je lakomy. Ale pokojne zober tu lepsiu pracu, nie je to nic proti nicomu, budete si moct dovolit viac, nemate deti, tak to vyuzi a zo zarobenych penazi si ucivajte zivot plnymi duskami..
ja by som skusila navrhnut dva modely manzelovi a dat mu z nich vybrat
1. Platit pomerne z platu tj na spolocny ucet date kazdy 70% zo svojej vyplaty a 30% vam ostane na vasich sukromnych uctoch (zaklad pre % je jasne u kazdeho iny tj on bude menej setrit)
2. Ist tak ako doteraz 50 :50 v nakladoch ale nasledne si uspory delit na polovicu tj on ti musi mesacne poslat polovicu z toho co usetri z vyplaty
Daj mu z tohto na vyber daj mu cisla nech sa rozhodne
Ja by som navrhla spolocny ucet, takto:
Pojdu tam obe vyplaty, odtial sa bude platit hypoteka a domacnost, a kazdy dostane sumu aj na vlastne potreby na vlastny ucet, a sumu co si odlozi na sporenie. Takto to bude transparentne pre oboch a disponovat so spolocnymi peniazmi mozu obaja. Odporucam zalozit aj spolocne sporenie, odkial sa budu platit dovolenky apod, vacsie naklady.
Alebo, kazdy mat vlastny ucet kam chodi vyplata, a dohodnete sa na sume co kazdy plati na spolocny ucet, odkial pojde hypoteka, poistka, naklady na domacnost. Ale, je treba sa dohodnut tak, aby aj tomu menej zarabajucemu zostalo vreckove a sporenie.
V tomto pripade teda musi byt hypoteka v takej vyske, aby si ju mohol dovolit menej zarabajuci.
V ziadnom pripade by som nepokracovala, pokial by ste toto nedoriesili, a nedala sa vtiahnut do vysokej hypoteky s momentalnym nastavenim financii (ale to vies 👍)
Hrozné, hrozné a ešte raz hrozné to aj nákup si delíte presne na polovicu? Benzín?, veď to je choré, ja by som dala na výber bud bude tak ako ja poviem alebo dovidenia, čo ťa pri ňom drží? Absolútne nič, nezniesla by som nemať peniaze na svojom účte a určite by som kvôli debilovi nemenila robotu
@zuzubb007 tak my máme spoločný účet, kde obaja prispejeme na začiatku mesiaca rovnakú sumu, a z toho sa už všetko platí. Keď ideme napr. na dovolenku, tak prispejeme na ten spoločný účet viac.
@anonym_autor no a práve preto je môj ex, ex...
Lebo co bolo moje, bolo aj jeho, ale do jeho účtov som nevidela. Poza môj chrbát si otváral rôzne účty, všade posielal peniaze a ja som musela žobrať na blbý chlieb. Lebo on očakával že ja budem platiť aj kupovať, aj variť a najlepšie mať 2 práce zároveň, aby sa on mal dobre. Pritom zarobil 2x toľko co ja.
Ani cent nedal navyše. A po rozvode som zistila, že tie účty mal pootvarane na iné mená, čiže vsrtko mu zostalo, lebo tvrdil, že to im splacal co si požičal. Hajzel.
Teraz s manželom mame spoločný účet, on ma aj svoj firemný, ale mam prihlasovacie údaje, ako aj on kartu od môjho účtu. Vieme, koľko mame, kde co platime a aj hypotéku platíme z jedného účtu. Ani by mi nenapadlo ísť s manželom pol na pol. Mne by v takom prípade bolo jednoduchšie byť slobodná. Žiadne záväzky, žiadne spoločne účty, hypotéky.
Tak potom si delte aj domácnosť na 50 percent, čo pochybujem že tak je, žena menej robí a zarobí, ale robí väčšinu prác v domácnosti, muž viac robí a zarobí ale v domácnosti a pri varení pomôže len občasne...
@anonym_autor nechápem takéto fungovanie. My máme rozdelené že napr ja platím energie atd, manžel hypo, keď jeden alebo druhý dačo chce a nemá toľko pošleme si bez slova jeden druhému plus sporíme z manželovho lebo zarába podstatne viac. Keď chcem oblečenie atď normálne si pýtam ak nemám. Toto 50/50 je fakt detinské delenie. Žijete spolu či každý má svoju polku bytu ohradenú?
správny model neexistuje - každý to má nastavené inak ...
ja napr. zarobím oveľa menej ako muž. máme oddelené účty. platím inkaso, svoj telefon, keď bolo dieťa doma platila som mu vreckové - zvyšok ostáva mne na moje zábavky a sporenie. všetko ostatné platí muž - teda dieťaťu školu, dovolenky, hypo čo sme mali, novú kuchyňu, auto, všetko ...
Jemu vadi dat ti peniaze spolocne,tebe vadi,ze ich ma vsetky na svojom ucte.Tak zruste ucty,majte len 1 ako 1 domacnost,obe vyplaty tam,vsetko ked odide si dajte obaja rovnake vreckove ako to tu pisali a hotovo.Obaja karty z uctu,tak isto aj sporiaci spolocny.
My mame 1 ucet muzov,obaja karty.Vyplata pride 7dneho,vsetko co treba odide 10teho,komplet vsetky platby,len tel.mi chodi neskor a ten platim cez ib,co ma iba muz v tel.ja mam zase sms v mojom tel.A zo zostatkom obaja hospodarime.Nemame vreckove,ale ked si jeden z nas chce nieco kupit tak to len oznami tomu druhemu,ziadne povolenie.Iba oznami.
Uvazovala by som nad zmenou manzela a kupila si vlastny byt. Dieta nemate a neplanujete, tak naozaj neviem naco si sa prilepila na vadny kus. Vsak red flag ta uz fackaju. Zufalstvo? Tu bude problemov trochu viac nielen peniaze…
Ano ani ja to nechápem, ja som vydatá 14 rokov ale teda s mužom by som nezniesla žiadny spoločný účet načo? Chcem kúpim kedy čo za koľko chcem a nebudem sledovaná a riešiť peniaze nonstop, máme to proste rozdelené on platí úvery, auta, krúžky deťom, elektrinu a podobne, ja platím deťom školu čo treba, oblecko a nákupy robíme kadiako kto kedy zaplatí absolútne to nemám zrátané pomerovovo ale teda možno platim 20-30 % vsetkeho🙈, keby som mala platiť pol na pol a preratavat už nieje mojim muzom
toto je manzelstvo? takto ziju mladi ludia na intraku ktori zdielajus polu izbu a nemaju nic ine spolocne...osobne v tom nevidim ziadne plus pre teba
ako niekto vyssie radil, prispievat 70percent z platu na spolocny ucet z ktoreho sa platia spolocne vydavky ...ak s tym nebude suhlasit tak adios amigo
@zuzubb007 ja by som zasa nezniesla samostatne ucty - spolocny ucet je spolocny lebo obaja k nemu pristupuju spolocne a nemusim ratat nic a ani nic delit - kupim co potrebujem a neriesim
mate velky rozdiel v prijme? u nas plati muz hypoteku
Nie je drzgros, je vychcany 🙂 my platime vsetko na polovicu ale je to mozne prave preto, ze zarabame porovnatelne. U vas to mozne nebude, takze by som presne sla pomerovo - 70% z oboch prijmov na spolocny ucet (ty posles menej, on viac) a so zvyskom si robte co chcete.
Ono aj tak pravne je prijem spolocny, bez ohladu na to na koho ucte koncia uspory.
@stvura ale ani toto nie je celkom fér aj keď sa na prvý pohľad zdá ... je rozdiel nechať si na seba 30% z 800 a z 3000 ...
@biba_18 no to je studentsky zivot co ona pise, oni tak ziju, to nie je manzelstvo, ved kazdy si ide svoje, nemaju deti, nemaju zviera, takze proste "zdielaju" byvanie a stravu
@biba_18 no to je studentsky zivot co ona pise, oni tak ziju, to nie je manzelstvo, ved kazdy si ide svoje, nemaju deti, nemaju zviera, takze proste "zdielaju" byvanie a stravu
@stvura preco by to nebolo manzelstvo, manzelstvo je to iba vtedy, ak mate spolocny ucet a idealne vsetko plati ten co viac zaraba? Verim, ze manzelstvo definuje nieco ine ako to, kde konci prijem a kto za co plati (ja by som napr. jeden ucet nechcela, to neznamena, ze nezijem v manzelstve) 🤷♀️ aj ked v pripade autorky je mozno problem aj niekde inde, nielen v sposobe akym hospodaria
Ja sa priklanam k tomu, ze by ste mali prispievat % podielom zo svojho platu.
No hovoríš že máš zdr. problémy.... čo ak budeš dlhodobo na PN, a vypadne ti príjem? Celé nastavenie veľmi divné ale poznám viacero takýchto párov ktorí fungujú takto, no len väčšinou žena ťahá kratší koniec
@petamich isteže - lenže toto nie je pre mňa podstata toho byť spolu - to je biznis model - dať 70% ... kde je starostlivosť o domácnosť, trávenie času a náklady na to ... proste, ak mne ostane 30% z 800 mám oveľa menšie možnosti ako niekto komu ostane 30% z 3000 - a pritom sme rodina ... wtf ... teda čo, ja budem buď sedieť doma alebo chodiť v deravých topánkach lebo mi ostalo málo?
Ja sa priklanam k tomu, ze by ste mali prispievat % podielom zo svojho platu.
@anonym_e52739 Toto ale fungule len vtedy, ked maju obaja celkom dobre vyplaty.
Lebo naozaj ak ma zena 800 eur, z toho ma poslat 70%, zostane jej naozaj malicko.
Ak to iste spravi chlap co zaraba 3000, tak je tam velky nepomer aj ked percentualne to je vyrovnane.
Pri velkom nepomere platov by som sla formou fixneho "vreckoveho" pre kazdeho, zaplatit domacnost, a prebytok na spolocny setriaci ucet.
@stvura preco by to nebolo manzelstvo, manzelstvo je to iba vtedy, ak mate spolocny ucet a idealne vsetko plati ten co viac zaraba? Verim, ze manzelstvo definuje nieco ine ako to, kde konci prijem a kto za co plati (ja by som napr. jeden ucet nechcela, to neznamena, ze nezijem v manzelstve) 🤷♀️ aj ked v pripade autorky je mozno problem aj niekde inde, nielen v sposobe akym hospodaria
No ako to napisala tuzi mat nejaku rezervu/uspory len pre seba a tu nebude mat ak si nezvysi prijem...a tu rezervu nema sancu mat ak si navysia hypoteku, takze je nespokojna. Proste jej aky taky komfort co ma teraz pominie - takze aky je vyznam manzelstva ak neplati v dobrom aj v zlom?
@petamich isteže - lenže toto nie je pre mňa podstata toho byť spolu - to je biznis model - dať 70% ... kde je starostlivosť o domácnosť, trávenie času a náklady na to ... proste, ak mne ostane 30% z 800 mám oveľa menšie možnosti ako niekto komu ostane 30% z 3000 - a pritom sme rodina ... wtf ... teda čo, ja budem buď sedieť doma alebo chodiť v deravých topánkach lebo mi ostalo málo?
@biba_18 jasne ja s tebou suhlasim 🙂 len si myslim, ze by to malo byt fer voci obom stranam, ak jeden zaraba nadstandardne druhy samozrejme nema triet biedu, to je cele hlupost, na druhej strane ten jeden (a je jedno, ktory to je) nema byt len oslik potras sa - maju mat rovnaku zivotnu uroven, to v prvom rade s tym suhlasim a teda ak je rozdiel medzi prijmom zasadny, tak ten par by vobec nemal ist cestou delit si vydavy nejako striktne, lebo to nemoze fungovat (to len moj nazor)
@biba_18 jasne ja s tebou suhlasim 🙂 len si myslim, ze by to malo byt fer voci obom stranam, ak jeden zaraba nadstandardne druhy samozrejme nema triet biedu, to je cele hlupost, na druhej strane ten jeden (a je jedno, ktory to je) nema byt len oslik potras sa - maju mat rovnaku zivotnu uroven, to v prvom rade s tym suhlasim a teda ak je rozdiel medzi prijmom zasadny, tak ten par by vobec nemal ist cestou delit si vydavy nejako striktne, lebo to nemoze fungovat (to len moj nazor)
@petamich ja ta chapem co chces povedat, ano, ono to moze vsetko pekne fungovat ale chce to premysleny plan a ten autorka nema. Predpokladam ze nikdy nebol lebo zatial to vychadzalo ...lenze bude to horsie ak planuju nejake investicie do buducna a ponechaju fiftififty. Ako dieta neplanuju, tak je to OK, ale co do buducna bude si kazdy zapisovat kolko krajcov chleba kupil, vazit si jedlo co zjedol? Mam kamosku co zije podobne a je to hroza - tam su aj deti, je to sialene. Dva nevyvazene platy a manzel trva na deleni vydavkov. Ta zena zije horsie ako keby sla byvat sama a s muzom sa rozviedla.
@petamich ja ta chapem co chces povedat, ano, ono to moze vsetko pekne fungovat ale chce to premysleny plan a ten autorka nema. Predpokladam ze nikdy nebol lebo zatial to vychadzalo ...lenze bude to horsie ak planuju nejake investicie do buducna a ponechaju fiftififty. Ako dieta neplanuju, tak je to OK, ale co do buducna bude si kazdy zapisovat kolko krajcov chleba kupil, vazit si jedlo co zjedol? Mam kamosku co zije podobne a je to hroza - tam su aj deti, je to sialene. Dva nevyvazene platy a manzel trva na deleni vydavkov. Ta zena zije horsie ako keby sla byvat sama a s muzom sa rozviedla.
@stvura a ja uplne rozumiem co chces povedat ty a suhlasim zasa ja s tebou - model delime sa vie fungovat vtedy ak zarabate porovnatelne a zaroven vtedy ak hovorime o dvoch rozumnych jedincoch, ktori maju tieto veci idealne vopred vydiskutovane (priklad zarabame s manzelom porovnatelne, delime sa 50/50, pocas rodicovskej dovolenky ale platil vsetko manzel a este mna "dotoval", lebo som prisla o prijem, lebo som doma s dietatom...)
S takým človekom by som nebola nežila a ani si nebrala hypotéku píšeš všetky úspory ma manžel na účte.Príklad stane sa niečo manželovi TY nemáš žiadne peniaze a hypotéku bude platiť kto.Nikdy nevieš takže nie nebrala by som si žiadnu hypotéku TY budeš všetky peniaze davať na vydavky a polku na hypoteku budeš mať veľku figu borovu a ON grand ma vyšši prijem tak ON bude mať peniaze ešte aj na zvyšok a bude šetriť a pri rozvode nikdy enveiš TI povie že peniaze su jeho. .A nedajbože niečo sa príhodi ostaneš s holým zádkom prepáč za mna toto určite nie.Nikdy by som si nebrala s takým človekom ani len pôžičku nie to ešte hypotéku.

Hrozné, hrozné a ešte raz hrozné to aj nákup si delíte presne na polovicu? Benzín?, veď to je choré, ja by som dala na výber bud bude tak ako ja poviem alebo dovidenia, čo ťa pri ňom drží? Absolútne nič, nezniesla by som nemať peniaze na svojom účte a určite by som kvôli debilovi nemenila robotu