Je môj manžel držgroš?
Mám manžela, sme spolu 6 rokov, zosobášení 3 roky, budúci rok si chceme brať hypotéku. Deti neplánujeme, kvôli mojim zdravotným problémom.
Donedávna sme platili všetky výdavky 50/50, aj keď mal manžel vyšší príjem, s tým, že peniaze sú spoločné, ale úspory boli prevažne na jeho účte. Ja som napriek tomu dokázala nasporiť približne 30%, tak mi to nevadilo, lebo som mala aj úspory na svojom účte. Máme spoločný účet, ale aj každý svoj.
Budúci rok si ale chceme brať hypotéku, čo bude znamenať, že ak budem platiť polovicu hypotéky, tak celý môj príjem pôjde na hypotéku a bežné výdavky, a už sa mi nebude dariť sporiť tých 30%. Manžel nechápe, prečo mi to vadí, keď sme zosobášení a úspory budú na jeho účte. Mne to vadí, lebo predsalen mám rada svoje peniaze, a nakoľko mi nikdy nič neplatil, neviem ako budeme fungovať, keď mi na sporiacom účte nič nezostane. Nie som zvyknutá pýtať si peniaze na oblečenie atď.
Povedala som teda, že by mi vyhovovalo platiť menej ako 50/50, nech si aj niečo nasporím a mám niečo na svojom účte, manžel je ale proti.
Mám možnosť zmeny práce, kde môžem zarobiť viac, bolo by to ale za cenu voľného času a psychického zdravia. Nechcem meniť prácu, keď tie peniaze máme, len sú skôr na účte manžela. Čo by ste robili? Poprosím o trochu súcitu, nebudťe ku mne zlé, ja viem že to nie je dobrá situácia, ďakujem za slušné odpovede.
Toto je tá emancipacia žien kde je pod ich úroveň zdieľať s manželom spoločný účet
Toto je tá emancipacia žien kde je pod ich úroveň zdieľať s manželom spoločný účet
@anonym_294ea8 necitas co pise, oni nezdielaju ucet, peniaze su na JEHO ucte. preto ma autorka problem. zdelat ucet s rovnakymi pravami vlastnika sa uz v dnesnej dobe neda (uz len stare ucty su takto nastavene), jeden je teraz vzdy majitel, druhy disponent. Ak ma ale rovnake prava a vsetko by mohla platit co chce tak by zrejme problem nemala. Ale asi toto nie je ten pripad, preto sa pyta co ma robit
No ja by som sa rozviedla. Vlastne, nikdy by som si nezobrala chudaka ktory ide do vztahu/manzelstva 50/50. Nedaj boh este tvoja situacia ze Ti nadrzovku povie ze NIE !!!!!
Ked tak chces byt s nim a vobec Ti nevadi akeho mas muza, tak sa aspon ozaj papierovo rozved a hypo nech si berie len on sam
Fuj
@anonym_autor Kazdemu paru vyhovuje nieco ine, ale mna by porazilo, keby sme vsetko museli delit 50:50. Mame vsetky ucty (bezny, sporiace) spolocne, absolutne neriesime to, co si kto kupi, takze takto nam to vyhovuje. Samozrejme, to chce, aby obaja boli financne gramotni a neali pred sebou tajnosti. Nejako nechapem, ze preco by moj manzel nemohol vediet kolko stali moje saty, alebo ja, kolko napr. jeho pocitac. Ale tak my takto fungovat vieme, niekto asi nie. Rozhodne treba mat taky system, ktory vyhovuje obom a ked to jednemu nevyhovuje, tak si to treba v klude predebatit.
@anonym_autor Pekne ta odr*al. Takze spoločne peniaze, aj tie na jeho úcte, ale ty sa k ním vlastne nemáš ani ako dostať. Máš kartu k jeho uctu? Vedela by si si vybrať hoci len 10€? Asi nie však. Takze ake spoločne peniaze?
Prečo je proti, ked su to spolocne peniaze? Ako ti to vysvetlil?
Ja som mu presne toto hovorila, aký mám potom ja z manželstva benefit, keď si takto delíme všetko 50/50. On tvrdí, že v prípade núdze by sa o mňa postaral, a zároveň tvrdí, že finančný benefit v manželstve hľadajú zlatokopky, že manželstvo má byť partnerstvo, nie že ja hľadám ako budem zo vzťahu profitovať 😳 zároveň tvrdí, že keď mu dôverujem a chcem s ním ostať, tak prečo nemôžu byť penize na jeho účte… 😭
Ja som mu presne toto hovorila, aký mám potom ja z manželstva benefit, keď si takto delíme všetko 50/50. On tvrdí, že v prípade núdze by sa o mňa postaral, a zároveň tvrdí, že finančný benefit v manželstve hľadajú zlatokopky, že manželstvo má byť partnerstvo, nie že ja hľadám ako budem zo vzťahu profitovať 😳 zároveň tvrdí, že keď mu dôverujem a chcem s ním ostať, tak prečo nemôžu byť penize na jeho účte… 😭
@anonym_autor a co tak model: obaja si z výplaty necháme podľa dohody 300/400/500/neviem koľko na úplne osobne veci, ako konicky, darceky, a tak. Zvyšok na spolocny účet. Z neho platiť všetko, benzín, lieky, hypo, dovolenky. A úspory na tomto spoločnom účte tiež. .. delenie 50 na 50 v manželstve je smiešne. Ked chce byť spravodlivý, tak na obed zje tiež len 1 rezeň? Alebo viac, ako ty?
@anonym_autor samozrejme, že manželstvo má byť benefit - pre oboch. Prečo by inak ľudia do manželstva išli, aby sa mali horšie ako za slobodna? 😀
Neexistuje dôvod, prečo by spoločné úspory mali byť na jeho účte. On ti dáva kázanie o dôvere - a kde je jeho dôvera smerom k tebe?? Okrem toho nie si 5r decko, aby ti on musel spravovať úspory.
Teraz ťa vlastne drží v šachu, lebo ak by si sa chcela rozviesť, tak vlastne prídeš o svoju časť úspor. Nie je totiž nič ľahšie, ako ich vytiahnuť zo sporiaceho účtu a na súde povedať "minul som", nie je čo deliť... Máš vôbec prehľad, koľko je na tom účte reálne našetrené?
Sa cudujem ze si s nim co i len chodila, nie ze si si ho vzala. Pre boha to preco
Ja zarábam 2,5 x viac ako manžel? Čiže on nemá dávať skoro nič, zvyšok si nemá nechať na účte ako úsporu a ja mám ťahať všetko? Hypo, inkaso, domácnosť, dovolenky apd?
@anonym_autor autorka, tvoj manžel je vychcany a manipuluje s tebou. Keď je taký múdry, “veď ste zosobášeni a je to jedno” a on predsa tiež dôveruje tebe, nech pošle všetky úspory na tvoj účet. Veď je to predsa jedno, nie? 🙂
Mne osobne stačilo - ideme 50/50 aj keď zarába omnoho viac. Ešte povedz ze v domácnosti robí hovno ako klasicky 50/50 fanúšik dnešnej doby plnej fuj fuj zlatokopiek.
Samozrejme ta miluje a on sa o teba postara a vsetky peniaze su spolocne, ale budu na jeho ucte, lebo ON sa takto rozhodol 😄😄😄 snad si to nenechas
Ja zarábam 2,5 x viac ako manžel? Čiže on nemá dávať skoro nič, zvyšok si nemá nechať na účte ako úsporu a ja mám ťahať všetko? Hypo, inkaso, domácnosť, dovolenky apd?
@anonym_e52739 a ako to máte podelené?
Určite by si nemala byť finančne odkázaná na partnera. Spoločné úspory by mali byť na spoločnom účte kde máte obidvaja prístup a dispozične právo. Spoločné úspory nemajú čo robiť na jeho účte. Ak s tým bude mať problem viac by som na jeho účte nesporila. Budete si kazdy odkladať sam. Ak by hypotéka znamenala že musis robiť na úkor zdravia aby si niečo mala k dobru ja by som s ním do toho nešla. Píšeš že on zarába vyborne. Nemal by teda mat problém prispieť viac a dopriať vám. Ma divny prístup k veci ja by som si určite dávala pozor
@anonym_autor ak mi doverujes tak mi dáš peniaze na účet je podobná veta ako ked chlap hovorí 17 r ak na ľúbiš tak ten sex bude. A mamičky na materskej? Sú zlatokopky? Tiež im padne príjem a začas to ťahá manžel. Partnerstvo je aj o tomto. A keď mi niekto povie daj peniaze na môj účet raz sa o teba postarám tak by mi bolo jasné že ma chce iba ojebabrat to sú také reči
My máme tiež dva účty, ale nikdy sme si takto výdavky nedelili. Ja som bola na troch materských a môj príjem, teda rodicovsky príspevok bol minimálny, ledva to stačilo za základné potreby ohľadom deti. Všetko ostatné platil muž, aj celé dovolenky. Po poslednej materskej som sa zamestnala a bez problémov som zatiahla teraz komplet celú dovolenku sama, ak treba kúpim gumy na auto a pod, teda platím aj vyššie výdavky ktoré platil predtým len môj muž a nikdy nikto nikomu nevycita, ani nedeli na polovicu. Proste keď trebalo ťahal viac muž, teraz ťahám viac ja, to je manželstvo, v dobrom aj v zlom a nemusíme mat ani jeden účet.
Cely vas system 50:50 je divny. Ja som s muzom 20r. a nikdy sme si takto choro poplatky nedelili. Mame to zavedene tak,ze muz plati povinne platby,teda aj hypo,bezne nakupy a ked uz mu nevychadza nastupujem ja, pretoze mam ovela nizsi plat. A tak ja neviem,zaplatim zopar velkych nakupov,oblecko pre deti, co treba. Ale v zivotem8 nedal ucet,ze zaplatil som 60e za nakup, 30 mi vrat🤦♀️ Vsak to ani nie ste manzelia ale priatelia.
my mame tiez oddelene ucty, ale mame dane, kto co plati..manzel zarobi 2 krat viac ako ja, takze plati celu hypo, energie, auto a poistky..ja sa staram o domacnosti, cize strava, drogeria, oblecenie pre syna..oblecko pre seba, mobily a zabavu si platime kazdy zo svojho...ked ideme niekam spolu von, tak plati manzel..takto nam to vyhovuje, aj si nasetrime kazdy
Kamoska ma tak, ze kazdy ma svoj ucet a spolocny. Na spolocny prispievaju urcite % z platu. Muz viac, ona menej. Tam sa im tvori aj rezerva na dovolenky. Netusim ako k tomu % dospeli. On si buduje karieru, robi neskoro do vecera, zsrobi slusne. Ona bola na md, starala sa o deti, rozvlekala po kruzkoch a domacnost. Tak sa tazko zarabaju vacsie peniaze. Samozrejme, ze to je na dohode oboch a musi im to obom tak vyhovovat.
Vsak mu povedz, ze z vyplat si budete nechavat taku istu sumu na svoju zabavu, a ostatne peniaze date na spolocny, z ktoreho sa budu platit vsetky spolocne naklady a aj si setrit 🙂 🙂
Spýtaj sa ho,z akého dôvodu by mali byť všetky úspory iba na jeho účte? Veď nech je polovica úspor na tvojom a polovica na jeho..Ak by chcel s týmto nesúhlasil,skončila by som s ním na mieste..Výdavky majú byť 50/50 aj keď on zarobí viac a našetrené peniaze majú byť len u neho? No takú ešte nehrali..V dnes je dobe si nikdy nemôžeš byť istá,či si zo dňa na deň nenájde nejakú inú a k tým peniazom sa už nedostaneš..
@anonym_autor no a práve preto je môj ex, ex...
Lebo co bolo moje, bolo aj jeho, ale do jeho účtov som nevidela. Poza môj chrbát si otváral rôzne účty, všade posielal peniaze a ja som musela žobrať na blbý chlieb. Lebo on očakával že ja budem platiť aj kupovať, aj variť a najlepšie mať 2 práce zároveň, aby sa on mal dobre. Pritom zarobil 2x toľko co ja.
Ani cent nedal navyše. A po rozvode som zistila, že tie účty mal pootvarane na iné mená, čiže vsrtko mu zostalo, lebo tvrdil, že to im splacal co si požičal. Hajzel.
Teraz s manželom mame spoločný účet, on ma aj svoj firemný, ale mam prihlasovacie údaje, ako aj on kartu od môjho účtu. Vieme, koľko mame, kde co platime a aj hypotéku platíme z jedného účtu. Ani by mi nenapadlo ísť s manželom pol na pol. Mne by v takom prípade bolo jednoduchšie byť slobodná. Žiadne záväzky, žiadne spoločne účty, hypotéky.
@anonym_f9ae4a U nas to bolo podobne...mlada, blba..tieto veci o manzelstve, peniazoch, zakladnych pravnych a financnych otazkach vo vztahoch by mali ucit na skolach..
@dadis a ste este spolu?
...bud nech si vyberie , ze bude spolocne vsetko a tebe da z uspor polovicu a nech adekvatne a umerne platu hospodarite.. alebo sa ho zbav ...ja by som vzhladom na to co o nom pises volila to druhe ...nemate deti , najdi si normalneho muza ..hrozne toto ..
V tomto prípade chvalabohu, že nemáte deti, lebo sa budeš môcť od takéhoto pacienta úplne odstrihnúť. Čo ti radím urobiť čím skôr.
@binarypete myslis tie supory ktore si odlozil vdaka tomu , ze isli 50/50 ? prepocital kazdy cent ? v manzelstve ? zjavne si autorka mala dat "zauctovat" aj energiu vynalozenu ked varila, prala atd ...skoda casu a energie na toto individuum..

@stvura a ja uplne rozumiem co chces povedat ty a suhlasim zasa ja s tebou - model delime sa vie fungovat vtedy ak zarabate porovnatelne a zaroven vtedy ak hovorime o dvoch rozumnych jedincoch, ktori maju tieto veci idealne vopred vydiskutovane (priklad zarabame s manzelom porovnatelne, delime sa 50/50, pocas rodicovskej dovolenky ale platil vsetko manzel a este mna "dotoval", lebo som prisla o prijem, lebo som doma s dietatom...)
@petamich ano, ale oni nikomu tych 30 percent nedavaju, su ich. to je uz "riziko" podnikania ze kazdy ma inu mzdu. to uz zrovna mozu spravit tak ze len fixne platby predelit na polovicu (najom, energie, telka, internet) a vsetko ostatne si kazdy riesi vo vlastnej rezii.
@petamich ano, presne, len bohuzial asi 80percent zien ma nizsi plat ako muz...ako ja tento model nechapem a ako pisem uz sme to x krat preberali aj s mojou kamoskou kde sme uz pristupili k spisovaniu pre/proti ako by to bolo ak by zila sama....ci by to bolo rovnake alebo horsie. len tam je este jedna nahodila premenna - muz dakedy prispeje/dakedy nie a preto je velmi tazke jej odist kym su deti este male.