Je možné byť vyčerpaná v prítomnosti jedného človeka?
Ahojte, uz dlhsie, opakovane pozorujem, ze sa mi toto stava pri mojom manzelovi, je dost kritický, povaha typu in vsetko robí najlepsie, co urobim ja nikdy nie je dost …. Uz dlhsie na sebe pozorujem, ze realne ked sme doma a je doma aj on, ja poriadne nedokazem vstat a nieco robit, uplne som vycerpana, demotivovana, proste cele zla a uz viackrat som si vsimla, ze on odide napriklad do obchodu, niekam ide jednoducho a ja normalne v momente mam energiu 100%, lietam zrovna dom ako motorova myš, spravim za tu polhodinu, co je prec viac ako za dva dni ked som s nim doma, najskor som si vravela ze to je nahoda, ale uz da mi to opakovalo viackrat, pride mi to az neuveritelne … neviem ci to je ze ma fakt jeho pritomnost nejako fyzicky vycerpava alebo ci mam pri nom nejaky blok kvoli jeho povahe …. Ďakujem za skusenosti
Ano volaju sa upiri.mozu to byt blizki aj uplne cudzi ludia.niektori si toho nie su vedomi ini chodia vyciciavat vedome..zazila.som to asi 5x za zivot 3x.ako casnicka pritomnostou a.2x.ako.maserka dotykom neuveritelne ma vyfluslo prespala som 20.hodin pritom zena prijemna konverzacia uplne v pohode po tej masazi som uz viac nebola.schopna fungovat.
Zaraza.ma ale.ze je to manzel predtym si to nepocitovala?nezmenilo sa nieco.poslednu dobu?vela je toho aj v hlave.viem ze vela ludi na to neveri ale skus sa poradit s ludmi co sa zaoberaju energiou kamene kristaly a podobne vy ste nuteni spolu zit.
Ja som mala takeho muza zo zaciatku bol ok ale casom mu vsetko vadilo na vsetkom videl chybu proste si musel do mna rypnut akokeby ma zhadzoval a daval tym najavo ze je viac vobec mi nebol oporou a niekedy som sa citila doslova ako rohozka. Vedel ma verejne urazit aj na navsteve a vobec ho to nesralo. Proste bol taka povala teda aj je ale uz spolu nie sme 10 rokov. Nakoniec sme sa rozviedli o dceru sa staram ja a som rada ked s nim nemusim komunikovat. Sice zijem len s dcerou ale ten pokoj na dusi je nenahraditelny. Neviem ci si este nejakeho muza pustim k telu tak trochu to zanechalo vo mne nasledky.
A akým pravom všetko komentuje a hodnotí, čo ty robíš? Tak nech to robí on všetko, ty nemusíš nič. Alebo nech si zavrie ústa. A on dokáže prijať kritiku, keď mu tak ty budeš chodiť za zadkom a kontrolovať ho?
Psychicky ťa raz úplne zdeptá, on si o sebe myslí, že je nadčlovek?
Áno, je to možné, to sa stáva. Len je smutné, že je to tvoj manžel, človek, ktorý by ti mal byť jeden z najbližších. Čo sa s tým chystáš robiť? Lebo toto je neudržateľné ☹
@saxana000 tak ono asi taky bol od zaciatku ciastocne, nie az tak, to kritizovanie, hodnotenie z jeho strany sa samozrejme casom zhorsuje, najhorsie ze mame male dieta a ja som z neho vycerpana a nemam ani kedy spat pomaly, syn je fixovany na mna a on mi z nicim nepomoze, ale teda ked odide energiu mam, ti je zaujimave
@asanti55 ano presne taketo to mam, kritika, zhadzovanie a teda z jeho pritomnosti uz som unavena, ako keby citim tu zlu energiu, to jeho hodnotenie, sledovanie vsetkeho co robim …. My mame syna jedneho, a teda presne on odide a je to uplny pokoj, zrovna mam energiu …. Neviem ci sa to da zmenit, lebo jeho mama je taka ista, svokor to iste, ubity, ked je bez nej uplne iny, asi to maju v sebe
@katkami123 ano, mne to pride, ze on si mysli, te vie vsetko najlepsie, je to asi v nom, lebo aj jeho mama je taka, tiez tak svokra stale komentuje, ked vidim ju voci svokrovi, je to to iste co on voci mne … najhorsie je ze by som aj kaslala na jeho reci, ale ta energia pri nom, nula bodov
@ysseba presne, to si hovorim, ze to sa neda z dlhodobeho hladiska …. Neviem ci dokaze zmenit nieco on alebo ci ja dokazem zmenit nieco co by ovplyvnilo jeho spravanie, rozmyslam, co by som mohla ja inak zacat robit
Pracuje asi mimo domova a chodí na dlho preč. Keď sa vráti, tak Ti lezie na nervy, lebo si si zvykla na to že nie je doma a je kľud.
niečo podobné som mala i ja so svojím mužom. Proste akokoľvek som sa snažila,vždy bolo iba zle a zle. A tiež odliv energie,nevládala som ani vstať z postele. Do mňa sa ešte aj svokra navážala. Za všetko som mohla vždy iba ja. A ešte som si to dávala za vinu,že sa musím viac snažiť.
Až som sa jedného dňa naštvala. A na jeho klasickú spŕšku načo robím hento,keď by som mala tamto, a ako nie som schopná ani toto a ani tamto, pritom som celý deň lietala okolo dieťaťa, upratovala,varila...proste s vyplazeným jazykom. Tak som mu s kľudnym ale ráznym hlasom pođakovala za jeho "usmernenia". Ale že mi úplne pripomína jeho bezchybnú matku a jeho udupaného otca. A že či si takto predstavuje on svoj život,že bude po mne dupať a komandovať ako to robí jeho matka jeho otcovi. Lebo ja som si svoj život s ním takto nepredstavovala. A že mám zbalený kufor a kedykoľvek to môžme i ukončiť a nech si nájde takú, ktorej toto komandovanie nebude vadiť a hlavne jeho matka s ňou bude spokojná. A že si potom prídem pozrieť tú samú dokonalosť, s ktorou bude i jeho matka spokojná. Alebo ešte lepšie riešenie, nech sa odsťahuje a źije so svojou dokonalou matkou. Že sa nebojím vziať dieťa a ísť žiť nazad k rodičom.A že ak sa mu niečo nepáči,tak tiež môže zdvihnúť riť a namiesto mudrovania to ísť spraviť.A že robí presne,čo jeho matka. Leží na gauči a komanduje. Odul sa na 2 mesiace. Lebo to bola pravda. Predsa len, ťažko sa počúva niečo na svoju matku. Sám mi raz povedal,že je zhrozený ako sa chová jeho matka k otcovi. Potom nekomunikoval,občas čosi vyštekol. Ale aspoň prestal komandovať. Ale videla som ako sa to v ňom bije. Že na jednej strane mal nabulikanú predstavu od jeho matky, ako by to malo vyzerať aby bolo všetko tip top a aká som zlá. A na druhej strane neznášal matkino "chovanie a la generál". Potom sa samozrejme ukľudnil a začali sme normálne fungovať. Teda aspoň sme riešili technické veci a postupne už bolo dobre. Takže mne pomohlo toto 😉. Potom ho ešte občas chytil rapel,ale to už sú tzv. obrusovanie ostrých hrán.😁👍Ale bolo to hrozné obdobie. Ale nevzdala som sa a ohradila.
Áno tomu sa hovorí energetický upír - ako bolo už spomenuté - na nete je viacero návodov ako sa pred nimi ubrániť ( keď nie je možné vzdialiť sa - napr od šéfa
Pozri si tento link, autorka :
https://www.youtube.com/watch?v=64jYifnlInoA ešte toto, je to síce dlhšie, ale veľa vecí pochopíš
@kocurikpupcek ono u nas je horsie ze jeho mama je pre nehi vzor, cize on velmi nevnima jej spravanie za negativne, i ked cele okolie ano, takze na neho toto moc nezaberie
@katkami123 ďakujem ďakujem, mrknem to 🙂 myslis ze je narcista? Že ten sa takto sprava?
@anketkarka nepracuje mimo, praveze je doma kazdy den ako ja, len teda niekedy ide ja neviem na futbal, do obchodu, a vtedy vnimam uplnu pohodu a energiu u seba
Len takto z prvej ruky- je narcis? Pozri si Trochu inak s Adelou v archíve RTVS. Myslím, že posledná, išla včera, či predvčerom...Či tam svojho muža nenájdeš...
Ok, ale skús sa ho s kľudom spýtať,že ci chce takto žiť? Či je toto, to čo vždy chcel. Byť ten čo má vždy na vrch. Lebo že ty chceš aby ste boli rovnocenní partneri, ktorí sa navzájom podporia a pomôźu si. A nie sa dupú. Možno sa uvedomí.🤷♀️
Začni robiť to čo on tebe,kritizuj ho za všetko čo urobí a nastav mu zrkadlo aké to je med to robí tebe.a neboj sa byt asertivna a nahuč na nho.on si na teba dovoľuje lebo mu to dovolíš.keď sa ozves už to robiť nebude.
@evulienka26 Alebo bude ešte horšie, a to už by mali svietiť všetky kontrolky...
Ja mám toto dlhé roky pri otcovi. Keď nie sú všetci doma, mám aj ja kľud. Keď sú všetci doma, môžem byť aj sama zavretá v izbe, necítim sa dobre. Môj otec roky ponižuje, zhadzuje, uráža a ešte horšie veci.. . Keď je veľmi zle, občas nevládzem v robote a ľahšie sa nechám rozhodiť.
Mýlim, ze si už možno veľa veci neuvedomuješ a pokladáš ich za samozrejmosť, ale byť takto psychicky zničená z jedného človeka, že v jeho prítomnosti nič nezvladneš, nie je v poriadku. Toto mala moja babka z deda, v jej prípade, kedže neodišla od neho, prerastalo jej to do chronických depresií a boli dni, keď ani nedokazala vstať z postele, len ležala bez síl, vtedy jej ešte on nadával do lenivých (aj po vysvetlení lekára a rodiny to robil naďalej) a dedko je narcis, šlabikárový. Nakoniec som vybavovala domov dôchodcov pre ňu na rýchlo, vyextrémizovali sa to, lebo začali “ pády” z postele (až neskôr sa priznala, že ju pre to začal biť), on bol zvyknutý na svoj štandard čo sa týkalo domácnosti a pochopenia tam z jeho strany ku nej nebolo, mal ho iba k sebe. Takze pre toto ti dávam tie podcasty, lebo to, čo ty považuješ už za normálne a samozrejmosť vo vašom vzťahu, tak nemusí byť. Lebo, raz sa tie veci môžu vyextrémizovať, ale potom už nemusíš vladat vôbec, ani sa brániť. Ja na nejské energie neverím, ani na nejaké odoberania energií a podobné reči, verím však, že všetko má logický podklad a je to hlavne o psychike.
@marcellka32 presne
@tinapa je normalne aby komentoval aj to, co si idem dat jest? Kazdy den, ja uz sa bojim si dat nieco jest, lebo hned komenty, ako tam je v chladnicke ine jedlo a robim to nespravne a takto
@kocurikpupcek to uz som skusala, on to toci proti mne …. Ze ja jednoducho robim veci nespravne a hotovo
@katkami123 no toto je dost trefne, ja som proste v jehi pritomnosti ako keby neuvolnena v strese, citim sa stale hodnotena, kritizovana a uz preto ako keby nerobim nic a tiez som sa uz dopocula z jeho ust, ze som leniva ….
@evulienka26 asi by som to mala skusit, len o to ide ze mne to asi neni take prirodzene, ze vlastne mna to tak ani nenapadne kazdych 5 minut ho nieco kritizovat, lebo mi to je neprirodzene, on to ma v sebe a depta ma tym
@katkami123 no presne moja svokra takto funguje so svokrom, ze uz druhym je blbe na to pozerat, ale ona sa citi jak king alebo čo
To je fajn, že si skúšala. Povedzme,že to bola taká ochutnávečka pre neho. Tak mu pri komandovaní s jedlom povedz rázne: "Vladko, stačilo!" A povedz to ako Harabin😁 "STA-ČI-LO. ZAS MA KO-MAN-DU-JEŠ. VA- DÍ MI-TO!." Ale povedz to nie ako vystrašená Nastenka z Mrázika. Ale mechanicky. Bez emócií. Nabudúce znova. A potom znova a znova a znova. "No áno, no bože,tak som tvoje košele tentoraz zložila a nezavesila. Kluď. Prežiješ. Nabudúce keď budem žehliť, ti ich povešiam na vešiaky. Áno, to maslo som dala na tretiu poličku chladničky. Vadí ti to? Ok, tak bude na štvrtej poličke. Ešte niečo, zlatko?" alebo " Vieš čo Vladko, neželám si aby si ma ponižoval,ok?" Ale povedz to s kamennou tvárou.
Proste to raz nestačí povedať. Musíš prejsť do módu, kedy mu ukážeš,že nepoľavíš. ŽE TI TO VADÍ. A BODKA. VLADKO, REŠPEKTUJ TO. VIES TO POVEDAŤ AJ BEZ KRITIKY?KRAjŠIE? BEZ BLBÝCH POZNÁMOK? ĎAKUJEM!!!! Proste sa nedaj. Ale neprejav pred ním emócie ako strach, hnev, plač. To v žiadnom prípade. Pred ním jedine poker face. Uľav si plačom jedine ak ťa nevidí! Lebo to je potom voda na jeho mlyn. Sa cíti ako geroj,že ťa opäť sundal.
Je to inač taaak vyčerpávajúce. 😔Máš pocit akoby si nebola v manželstve ale vo vojnovom zákope. Ak toto jeho ponižujúce chovanie neprestáva aj niekoľko mesiacov, ber dieťa a choď preč. Lebo to už je veľa aj na koňa.Pozor iné je ak by už nastúpili urážky, nedajbože facky. To potom okamžitý odchod.

Dosť jasne sa porozprávať. Premysli si krátke jasne vety ktoré pochopí opica. Ak krátke vety nepochopí môžeš skúsiť tvoj monológ ešte raz. Zámerne pisem monológ ty povies čo sa deje a čo chces aby sa zmenilo. Ak to nezaberie zbalíš seba a dieta a pôjdete do ubytovne kým nedôjde k vysporiadanie majetku.