Je normálne, že svokra volá vnúča trdlo?
Je podla vas normalne, ze svokra vola svoje 10 rocne vnuca trdlo? Co by ste jej povedali, ked ani otec dietata (svagor) na to nereaguje? Nezastali by ste sa dietata? Minule sme boli u svokry na navsteve, a mala tam svoje 10 rocne vnuca. A asi 2 krat za dve hodiny, mu povedala, ty trdlo. Nikto na to nereagoval, nic jej nepovedal. Ale ved trdlo znamena, hlupak. Ten chlapcek sa normalne hral, nikomu nic zle nerobil. My s manzelom mame 3 rocne dieta, a tak rozmyslam, ked raz tak nazve nase dieta, asi sa neovladnem a vynadam jej, ze ona je trdlo.
To, ze ti google vyhodi slova, ktore "mozu" byt pouzite ako nahrada slova trdlo, neznamena, ze presne to dany clovek mysli od hora dole vyznamovo... skutocne kazde jedno slovo, ktore das do googla a vyhodis synonyma daneho slova, vzdy ti vyjde aj nieco absurdneho uplne mimo vyznamovo...
Súhlasím s tebou autorka neznášam to a vôbec mi to nepríde zlaté a vtipné, svorka používala na dcéru slová ako ty torta, ty knedľa, ty šmotka, ty šprndel, motovidlo, plačko, trdlo, nešika a podobne, neznášam to akože dieťa začne chodiť a volať ju zato šmotka? Alebo si sadne a hneď že sedí ako knedľa
Totálne no go pre mňa
Moja dieťa má meno netreba ho oslovovať takými nálepkami
A ono to dokonca ani nie je tvoje malé zlaté trdlo? 🤔 Som to teraz prečítala ešte raz.
Nepovedala to tvojmu dietatu a rodicom toho chlapca to zjavne nevadilo, alebo aj ked vadilo, tak to prekusli a nekomentovali. Nemyslim si, ze to stoji za nejake rozoberanie. Ak sa to bude tykat tvojho dietata, zareagujes tak, ako v tej chvili ty uznas za vhodne.
Aj ja môjmu niekedy hovorím, že je moje trdlo/trdielko makové. Vôbec tým nemyslím, že je hlupák
@galganka Ja nemam trdlo. Ale ty mas zrejme 3 trdla. Pekny dnik.
Aj moja mama tak občas povie deckam a aj ja. Nie je to žiadna hanlivá nadávka. Musí byť radosť, mať Ťa za nevestu.
Trdlo nie je nadávka. Ak bude tvoje dieťa oslovovať nevhodne zasiahneš. Rodičia chlapca majú očividne názor ako väčšina koňa.
My doma tiež "trdlo" neberieme ako "hlupák", či čokoľvek hanlivé (a snáď sa tu nebudeme oháňať slovníkmi). Trdlo poviem dcére napríklad, keď sa obleje pri jedení, že "juj, ty moje trdlo". Myslím, že riešiš niečo, čo absolútne netreba riešiť. Keby ho volala "ty blbec, somár, debil atď", to by bolo hodné zamyslenia, nie trdlo 😂
Tu z mojho pohladu ani nejde o to,ze jej dieta nerozumelo, ale o to, ze je to ponizovanie dietata. A ja by som sa ozvala. A tiez ak by babka pouzivala slovicka ako nemehlo, gramblavec,nesikovnik...Tieto slova znizuju sebavedomie dietata vo svoje schopnosti. Ak dietatu budete hovorit ze existuje zubkova vila, santa, bobo, strasidlo atd. dieta vam uveri lebo voci najblizsim ma 100%dvoveru. Ak mu budu hovorit, ze je trdlo...uveri tomu.
Mám. Občas riadne trdlá makové. Inokedy lásky, jaškrblinky alebo aj moje malé nervy. 🤷🏼♀️ A vieš čo, už aj tá najmenšia, trojročná vie, že ak sa jej niečo nepáči, trebárs aj ako nejeaké oslovenie, tak sa ozve a uvedie veci na pravú mieru.
No zbohom taku nevestu vyfasovat 😁
pre krista 😂 žena ty fakt hľadáš problémy tam kde nie sú… my sme sa aj s mužom kedysi v našich začiatkoch nazývali “trdlo, trdielko” a žijeme, nevidím na tom nič hanlivé ani urážlivé, očividne si len ty veľmi precitlivená 🙈 ak ťa toto dokáže uraziť a nahnevať, neviem si predstaviť čo robíš v závažnejších situáciách…
@januska12323 Mamu tam ten chlapec nemal, kedze su uz roky rozideni s otcom chlapceka. Takze ona ani nevie ako babka jej dieta oslovuje. Chlapcek tomu osloveniu nerozumie, nie je slovak.
@zuzinka888 🙄🙄
Ako malo by to vadit rodicom dieta. Rozumiem ze sa Ti to nepaci ani mne by sa to nepacilo.Ja sa svojho dietata zastanem ked nastane situacia s ktorou niesom ok a je mi jedno co si kto o tom mysli. Ale moj nazor je sa ozvat keby sa jednalo o tvoje dieta.
Strašne sa prežívate 😀 Vaše dieťa/deti nie sú stredom vesmíru, pomenovaním "trdlo", "motáčik" neznižujete ich sebahodnotu, ani nenarážate na znížený intelekt. Sebahodnota sa buduje úplne inak. Treba uvažovať v súvislostiach a nie vytvárať závery z jedného nevinného pomenovania. Babka to určite nemyslela nijako urážlivo. Aj takéto oslovenie vie byť myslené láskavo. Autorka je evidentne extrémne vzťahovačná.
aj pre mna je osloveneie trdlo (skor trdielko) ok, ale samozrejme kazdy z nas je iny a kazdemu vadia ine veci. buchta, knedla, bojko, vadia aj mne, takze viem pochopit, ze tebe vadi trdlo. len to nie je tvoje dieta, tak by to mal riesit jeho otec, ktory tam bol? a tomu ked to nevadi, tak asi nic s tym nespravis. ty sa mozes ohradit, ked tak oslovi vase dieta.
inak my sme mojho syna volali ze krpec a jedneho dna vyhlasil (mal asi 2 roky), ze jemu sa to nepaci a ze ho tak nemame volat. tak uz ho tak nevolame. ale napr ho laskyplne volame patvor a to mu nevadi 🙂 kazda rodina je ina, kazda ma v tomto ine zvyklosti a treba sa skratka dohodnut. a ano, stari rodicia by mali respektovat rodicov.
@a_alexandra_a keď ho bude pravidelne tak oslovovať ver tomu že si to to dieťa vezme k srdcu...
@brunetkas Ano aj ja som bola ticho v tej situacii. Ale rozmyslam, ze ak tak raz nazve nase dieta, ze ako mam zareagovat, lebo to jej tolerovat nebudem. A tie nazory ako tu tiez zeny volaju svoje deti trdla ma nezaujimaju. Ja si o takych zenach myslim svoje. Pre mna je moje dietatko najvacsi poklad, a nedovolim aby svojkra tak nazvala nase dieta.
@a_alexandra_a tiez si dovolim nesuhlasit a suhlasit s @natall113, hlavne ak ide o prezyvky, ktore maju "vystihovat" nejaku vlastnost dietata, napr. motacik je nesikovny alebo nesustredeny a pod. to dieta si to nakoniec stotozni so sebou.
autorka, ked ta chvila pride, tak jej asertivne, milo a slusne povies, ze nechces, aby tvoje dieta tak volala. a zrejme to budes musiet parkrat zopakovat. moj otec volal syna krpec, aj ked ten sa az hneval, ze to nechce, a musela som zasahovat. aj za cenu vymeny nazorov. postupne si zvykol. to iste bolo pri "chlapci neplacu" a "daj pusu". kym sa dieta nevie branit, tak ho branim ja, a pritom ho ucim, ako to ma zvladnut v buducnosti sam.
Ja si predstavujem takú poriadnu krcmovu bitku kde po sebe zjapu chlapi "ty trdlo!!!" "Ja ti dám, ty mameluk!" 🤣🤣
Ked bude mat tvoje dieta 10rokov ktovie ako mu potom povies…
Kazdopadne trdlo nie je od -trdelnika? Ze je to proste nieco “dute” prazdne?
Aspon u mas sa zvykne pouzit vyraz-trdlo makove.
Ale zase isto by som to nebrala ako hlupak. Skor-ja hlava derava…. Co ja pouzivam na seba takmer denne.
Mam to presne ako ty.Ty si mamka avojho dietatka Ja si chcem svojho syna vazit aj ked je este malicky a tiez sa nestotoznujem s tymi nazormi no tolerujem ale nie na svojom synovi .Takze ta chapem.Ja som sa aj nedavno svojho syna zastala ked ho niekto kritizoval nepravom a odisli sme z navstevy.Povedala som ze sa mi to nepaci a ze si to nezelam druha strana to vzala ale aj tak sme odisli prec lebo som videla aj na synovi ze mu to nebolo prijemne.
Autorka, neprehanaj. Ty volas svoje TROJROCNE dieta zlaticko. Jasne, ved ma tri roky. Ked bude mat 10 plus a dobre ta naserie, tak mu asi zlaticko nepovies. A inak, trdlo nie je ani nadavka ani nejake skarede pomenovanie. A nechapem, pises svokra povedala, cize Slovenka, svojmu vnukovi, cize minimalne polovicnemu Slovakovi, ak ako ze jej nerozumie. To uz je problem rodica, ze ho po slovensky nenaucili. Potom by dieta rozumelo a vedelo aj co to znamena. A ak by sa mu nieco nepacilo, v 10 rokoch uz ma vlastnu hlavu a vlasty nazor, moze si otvorit usta.
No takto: ono záleží akým tónom to povedala, lebo povedať: ty trdlo moje ...jemným hlaskom z ktorého cítiť lásku k vnucatu
Alebo ty trdlo !! Hlasom zvýšeným a vážnym čo dieťa pochopí ako nadávku
@maryetta waw, naozaj na seba pouzivas " sebazhadzujuce" vyrazy? Samu seba pred ostatnymi znevazujes vetami ako - ja nemehlo, ja hlupana? (Alebo inak?) Tak potom uz chapem, jde sa beru diskusie - Manzel si ma nevazi, Deti ma nerespektuju, kolegyne sa po mne vozia....- toto myslim vseobecne, nie na teba.

Ja, tiež volám svoju dcéru láska, srdiečko, pokladík, ale niekedy jej poviem trdlo makové, alebo koza Roza a ver mi , že nikto za tým nehľadá nič negatívne alebo hanlivé.