icon

Je oslovenie "stryná" v rodine staromódne?

3. jan 2025

Ahojte , aký máte názor na oslovenie - stryná v dnešnej dobe? Totižto mňa tak oslovuje manželov brat s deťmi a mne to vadí a príde mi to strašne staromódne a divné a pritom vedia že mi to prekáža. Menom majú zakázané mi vravieť a oslovovať ma teta taktiež nemôžu.

Strana
z2
alienkami
3. jan 2025

My sme vždy rozlišovali - a aj stále rozlišujeme - či ide o uja alebo strýka. Je to praktické najmä ak majú rovnaké krstné meno. Ujo je mamin brat a strýko otcov. Priznám sa, že stryná nepoužívame. Všetko sú to tety (asi preto, že majú rôzne mená. Keby boli menovkyne, možno by sa aj to zachovalo.) Mne osobne by oslovenie stryná nerekážalo. Aspoň myslím 😅

autor
3. jan 2025

@alienkami možno keby som mala viac rokov by mi to nevadilo ale takto mi to prekáža lebo mi to príde v dnešnej dobe staromódne také oslovenie a tobôž od jeho brata co má 27 rokov

ema22270
3. jan 2025

Fuha no chapem ta je to strasne oslovenie, poznam ho z minulosti ale keby ma tak niekto volal tak odpadnem asi

xenia65
3. jan 2025

HM... no ale prečo Ťa švagor volá strina, to nepochopím. Ja by som ho volala stryco...

autor
3. jan 2025

@xenia65 on ma oslovuje stryná aby sa to jeho deti naučili a opakuje im to lebo pre neho a jeho ženu je to normálne

aaadkaaa
3. jan 2025

Jasne by som povedala,ze si to nezelam a na taketo oslovenie by som ani nereagovala. Akoby s tebou ani nehovorili, ked povedia stryna, uplne ich ignoruj.

janickacrazy
3. jan 2025

A ty ho ako voláš? Švagor?

autor
3. jan 2025

@janickacrazy ja ho oslovujem menom

cimage
3. jan 2025

Ja by som sa asi rehotala keby mi niekto takto povedal. Ja sa smejem aj ked mi cudzie deti na ulici povedia teta. Normalne by som sa zasmiala a povedala detom, ze takto ma nevolajte, volam sa Maria. Svagrovi by som to povedala tiez.

heln
3. jan 2025

ale fakt, potom by som svagra oslovovala stryco.

zuzitko74
3. jan 2025

@oli18 História je aj román Františka Hečka, Červené víno. A už tam hlavný hrdina hovorí svojim rodičom tatenko a mamenka. Takže tiež nič nové na svete, len sa tie zdrobneniny líšia podľa kraja.

autor
3. jan 2025

@cimage aj mne aj mojej rodine príde smiešne že ma oslovujú stryná
@heln áno budem musieť aj ja ho nejako oslovovať

laila22
3. jan 2025

Autorka, čo si nesvojpravna? Povedz švagrovi, že si neželáš aby ťa tak oslovovali a vec vyriešená...

autor
3. jan 2025

@laila22 som svojprávna , už som sa k tomu vyjadrila a nedá si povedať oslovuje ma naďalej stryná

dagas
3. jan 2025

Kokos mňa by nasral..by som mu povedala nech si strčí do riti celú strynu 🫣

maranco
3. jan 2025

Skús mu hovoriť dever.

alienkami
4. jan 2025

Vieš čo mi ešte napadlo? Skús sa s ním ešte raz porozprávať v zmysle - chápem, že chceš deti vychovávať tak aby mali v úcte starších, a teda aj mňa, ale tým, že používaš oslovenie, o ktorom vieš, že mi vyslovene vadí, mi veľa úcty nepreukazuješ.
Ak mu aj tak netrkne, tak už neviem.

laila22
4. jan 2025

Ja by som spravila s ním taký bordel, že viac by ma stryniou nenazval.

kvetinka_2
4. jan 2025

Ja všetkých súrodencov mojich rodičov oslovujem menom a tykám. Len jednu sestru - moju krstnú mamu, volám krstná, pretože má tak naučili ešte v detstve a príde mi zvláštne to meniť, pretože už to tak mám zaužívané. Ak Vám prekáža, že Vám hovorí stryná, skúste sa ešte raz porozprávať a vysvetliť.

janetinka27
4. jan 2025

Stryná znie naozaj staromodne, este horsie znie ujčiná 😄
Povedala by som, prosim, volajte ma zuzka. Povedala by som to opakovane.

Strana
z2