Je oslovenie "stryná" v rodine staromódne?
Ahojte , aký máte názor na oslovenie - stryná v dnešnej dobe? Totižto mňa tak oslovuje manželov brat s deťmi a mne to vadí a príde mi to strašne staromódne a divné a pritom vedia že mi to prekáža. Menom majú zakázané mi vravieť a oslovovať ma teta taktiež nemôžu.
@alienkami možno keby som mala viac rokov by mi to nevadilo ale takto mi to prekáža lebo mi to príde v dnešnej dobe staromódne také oslovenie a tobôž od jeho brata co má 27 rokov
Fuha no chapem ta je to strasne oslovenie, poznam ho z minulosti ale keby ma tak niekto volal tak odpadnem asi
HM... no ale prečo Ťa švagor volá strina, to nepochopím. Ja by som ho volala stryco...
@xenia65 on ma oslovuje stryná aby sa to jeho deti naučili a opakuje im to lebo pre neho a jeho ženu je to normálne
Jasne by som povedala,ze si to nezelam a na taketo oslovenie by som ani nereagovala. Akoby s tebou ani nehovorili, ked povedia stryna, uplne ich ignoruj.
A ty ho ako voláš? Švagor?
@janickacrazy ja ho oslovujem menom
Ja by som sa asi rehotala keby mi niekto takto povedal. Ja sa smejem aj ked mi cudzie deti na ulici povedia teta. Normalne by som sa zasmiala a povedala detom, ze takto ma nevolajte, volam sa Maria. Svagrovi by som to povedala tiez.
ale fakt, potom by som svagra oslovovala stryco.
Autorka, čo si nesvojpravna? Povedz švagrovi, že si neželáš aby ťa tak oslovovali a vec vyriešená...
@laila22 som svojprávna , už som sa k tomu vyjadrila a nedá si povedať oslovuje ma naďalej stryná
Kokos mňa by nasral..by som mu povedala nech si strčí do riti celú strynu 🫣
Skús mu hovoriť dever.
Vieš čo mi ešte napadlo? Skús sa s ním ešte raz porozprávať v zmysle - chápem, že chceš deti vychovávať tak aby mali v úcte starších, a teda aj mňa, ale tým, že používaš oslovenie, o ktorom vieš, že mi vyslovene vadí, mi veľa úcty nepreukazuješ.
Ak mu aj tak netrkne, tak už neviem.
Ja by som spravila s ním taký bordel, že viac by ma stryniou nenazval.
Ja všetkých súrodencov mojich rodičov oslovujem menom a tykám. Len jednu sestru - moju krstnú mamu, volám krstná, pretože má tak naučili ešte v detstve a príde mi zvláštne to meniť, pretože už to tak mám zaužívané. Ak Vám prekáža, že Vám hovorí stryná, skúste sa ešte raz porozprávať a vysvetliť.
Stryná znie naozaj staromodne, este horsie znie ujčiná 😄
Povedala by som, prosim, volajte ma zuzka. Povedala by som to opakovane.

My sme vždy rozlišovali - a aj stále rozlišujeme - či ide o uja alebo strýka. Je to praktické najmä ak majú rovnaké krstné meno. Ujo je mamin brat a strýko otcov. Priznám sa, že stryná nepoužívame. Všetko sú to tety (asi preto, že majú rôzne mená. Keby boli menovkyne, možno by sa aj to zachovalo.) Mne osobne by oslovenie stryná nerekážalo. Aspoň myslím 😅