icon

Je rozdelenie financií na dovolenke v manželstve fér?

18. júl 2025

Zdravím. S manželom uvažujeme že by sme konečne niekam zašli na dovolenku po rokoch s naším skoro 3 ročným synom. Chcem vedieť ako ste mali vy rozdelené platenie, myslím hlavne tých čo nemajú spoločný účet. Mam dojem že si manzel predstavuje že pôjdeme fifty fifty a to mi moc nepríde fér keďže stále som na rodicaku a do roboty sa vraciam az v septembri. Teda nepride mi to vobec normalne pomerovo podla toho co zarobi on a kolko smiesnych penazi dostanem ja. Dalsia vec ze nejde ani o tu dovolenku ale všeobecne sa hádame stale len kvôli financiám, furt je nervózny že platí všetko pritom to čo dostanem tak ide na dieta a takisto časť potravín, výdavkov, nezostane mi nic. Inak si rozumieme ale toto mi nepríde že ťahá za jeden povraz, je mi z toho do plaču. Pokiaľ viem tak manželia majú spoločné peniaze a nie takto stále vydelovat, veľakrát sme sa kvôli tomu pohádali. Akoze ja mam blbé zmýšľanie alebo on je sebec a chapem to správne?
Ďakujem

sense
18. júl 2025

Tak dovolenka je váš najmenší problem. Komunikácia pred manželstvom a deti o financovaní počas rodicaku nebola?
Keď si predstavuje dovolenku a nie len to na fifty fifty aj o domácnosť a dieťa sa stará fifty fifty? Aj na dovolenke sa bude starať fifty fifty?

nika23t
18. júl 2025

@anonym_autor tvoj manžel je sebec. V manželstve si takto deliť platby? Neviem si predstaviť. My máme každý svoj ucet, každý svoj príjem a všetko je naše spoločné. Keď nemám ja, požiadam manžela o zaplatenie, rovnako aj naopak. Žiadna analýza prečo, načo, atď. Všetko je naše. Ako deti, tak aj dom, auta, pozemok, účty, nákupy, radosti aj starosti.

anonym_a9024f
18. júl 2025

@anonym_autor keď čítam takéto príbehy som vďačná za svojho muža este viac,nikdy som si peniaze od neho nepýtala vždy zaplatil bývanie stravu conbolo treba...a dovolenku tu vždy zaplatil on aj výlet dokonca mi povedal ze ak by som s malounchcela ostať dlhšie doma neni problem ....som stará dobrá škola a preferujem muža ktorý sa dokáže postarať o rodinu ....a ak by tu niekto písal pred dieťaťom som.tiez chodila do práce. Ale platiť všetko na polovicu kí nepríde ôk ani vo vzťahu a nie to keď ste manželia a mate dieťa.

jana_eyre_2
18. júl 2025

Nemáme spoločný účet, ale máme spoločné peniaze.. čiže je úplne jedno kto čo platí.. neviem si predstaviť mať s niekým tri deti a riešiť že toto zaplatím ja a toto ty..

4stanka4
18. júl 2025
@sense

Tak dovolenka je váš najmenší problem. Komunikácia pred manželstvom a deti o financovaní počas rodicaku nebola?
Keď si predstavuje dovolenku a nie len to na fifty fifty aj o domácnosť a dieťa sa stará fifty fifty? Aj na dovolenke sa bude starať fifty fifty?

My máme každý svoj účet ale nedelime peniaze na jeho/moje. Od manžela idú platby za dom, ja robím väčšinou nákupy. Ked som bola na RD a potrebovala som viac € tak mi povedal ze si mam zobrať koľko potrebujem a ze sa nemusím pýtať 😀 Každý si riešime aj svoje € pomimo a nikdy sme si vzájomne nevycitali ze ten minul toľko alebo toľko. Zase sme dosť finančne gramotni, vieme si peniaze vážiť tak neutracame na debiliny

pralinka25
18. júl 2025
@anonym_44f12a

@pralinka25 veď tak to má byť, o tom predsa manželstvo je. Keď je žena na MD alebo RD, finančne potiahne muž, ak príde muž o prácu, má dlhodobú PN a pod. potiahne zase ´žena. Nikde nie je napísané, že budú mať rovnaký príjem , aký majú dnes, do dôchodku. Inak poznám takého debila, jeho exmanželke zafinancovali rodičia väčšinu stavby domu, takže si nemuseli brať hypo, ona je lekárka, takže ak príjem fajn. Keď bola na RD, tak mal snahu vydeľovať jej peniaze

@anonym_44f12a ved toto. Zivot prinasa kadeco. Raz sme hore raz dole. My sme uz zazili kadeco ale som vdacna za nas model. Aj nasi to tak mali.
No jo niekto je proste charakter. Sa divim ze ho nekopla do haja.

andrejka1974
18. júl 2025

@anonym_autor ak máte ísť na polovicu tak Poľka s rodičku je 140 EUR tak si uzi parádnu dovolenku za 140 EUR to aj normálne doma plařtis polovičku z rodicaku a zvyšok je pre teba a syna no super to máš zariadené nápis mi kam si išla za 140 EUR máš muža veľkého Sebca

anonym_880774
18. júl 2025

Za toto si môžu ženy samé. Veď to aj tu čítam, aby si náhodou chlap nemyslel, že ho využíva, všetko platí na polovicu, každú kávu aj výlet, počas materskej míňa úspory, veď ona je tá super samostatná a nebude si pýtať. No a po materskej švihom makať. Nie aby "sedela s deckom doma na riti"a on ich chudák musel živiť. Je tu mnoho žien, čo sa zvrchu pozerajú na to, keď chlap dlhšiu dobu ťahá rodinu finančne. Moja mama robila počas doby môjho detstva na skrátený úväzok, dokonca s nami dvojičkami bola rok na neplatenom voľne a otec bol rád, že nie sme v jasliach.

andrejka1974
18. júl 2025
@anonym_a37292

My sme manželia, tiež zarábam podstatne viac ako on, 2x toľko. Čo sa týka dovolenky, platíme ju na polovicu. Aj všetky veci v domácnosti platíme na polovicu. Každý mesiac dáme obaja rovnakú sumu na spoločný účet, z ktorého sa všetko hradí. Rovnako to bolo, keď som bola na MD a potom manžel bol na rodičovskej.

@anonym_a37292 ano máte všetko na polovicu a keď si chcete kúpiť niečo drahšie to idete tiež na polovicu alebo ako

vladuska20
18. júl 2025

Tiez som na rd,ale chodim aj do prace.Obom pride vyplata v tu istu sekundu na muzov ucet,odkial vsetko odide v 1den.S ostatnym obaja disponujeme a platime stravu,naftu a ine koniny.Takze vreckove sme len vytiahli z uctu ale rozdelili peniaze,aj kvoli strate ci kradezi.Nech taku velku sumu nemam len ja v penazenke.Muz si dal 1000cku,ja 1000cku do penazenky.Obaja mame karty z uctu.Takze nie,nie je to normalne ani ked ste spolu zili na divoko to nebolo normalne.A tiez sa dovolenka platila z muzovho uctu.Ale to je to dnesne 50 na 50 a potom to takto dopada.

mirkam3
18. júl 2025

Wau. Nech sa na mňa hnevá kto chce, ale denne tu zakladajú podobné témy úplne nesvojprávne (?) ženy, ktoré žijú v manželských (!) zvazkoch ako nejaká “druha trieda”. To kde sme, aby mal muž a deti doslova inu životnú úroveň ako vy? Načo ste si vlastne brali takého “boháča”? Má to nejaké skryté výhody ktoré užívate?
A mimochodom, aj my mame s mužom každý svoj účet a jeden spoločný. Ale na všetkých tých účtoch sú naše SPOLOČNÉ peniaze a v živote som neriešila kto čo kedy ne/platí.

ukgirls
18. júl 2025

kazdy bozi den ta ista tema ten isty problem a ziadne riesenie..pred deckom bol rovnaky vtedy ti nevadilo 50:50 vsetko ok este si ho v tom iste podporovala potom proide decko a cudujes sa ze to chce zmenit .. peniaze sa riesia pred dietatom uz vredy musis vediet ci je schopny teba a deti zabezpecit a tento to nevie-napriek tomu s nim mas dieta .. a nie uz ho nezmenis .. bud si vyknes alebo odides... este mu mozes dat dieta nech je s nim teraz doma on a ty chod do roboty aby vedel ake to je ..

luliu
18. júl 2025
@anonym_a37292

My sme manželia, tiež zarábam podstatne viac ako on, 2x toľko. Čo sa týka dovolenky, platíme ju na polovicu. Aj všetky veci v domácnosti platíme na polovicu. Každý mesiac dáme obaja rovnakú sumu na spoločný účet, z ktorého sa všetko hradí. Rovnako to bolo, keď som bola na MD a potom manžel bol na rodičovskej.

@anonym_a37292 absolútne choré takéto hospodárenie

natalka13
18. júl 2025

Mame kazdy svoj ucet, vsetky dovolenky plati muz aj tie kam idem bez neho.

mk1111111111
Autor odpoveď zmazal
klementinka58
18. júl 2025

ja by som na mieste autorky normalne povedala, ze nemam peniaze na dovolenku, ze nech ide s malym

vladuska20
18. júl 2025

A pockaj ked este zacnes chodit do prace,tvoj pan je s tych,co doma ani prstom nepohnu,ze???Nie este sa starat o maleho,kym by si ty bola v praci.Nas maly si vzdy vyberie grcky,hnacky ked ja som v robote a muz doma.Uz sme si zvykli na to,aj ja zasmejeme,ze som sa opet tomu vyhla.No moj muz sa o neho dokonale postara,vsetko poutiera,vymeni aj maleho prezlecie,prebali,poda lieky ak treba.Toto tvoj muz bude odmietat.Tebe je taky muz uplne na 2 veci,ani ako otec ani ako manzel.Mali by ste sa lepsie bez neho.Prakticky o 1 krk menej by si zivila.O to by si mala viac peniazkov pre vas oboch aj s vyzivnym.Alebo si ho urci uz teraz sudom a aj rovno na seba a potom mu povedz tak a teraz teda mozme ist pol na pol,ked mam z coho konecne.

karolinakr
18. júl 2025
@andrejka1974

@anonym_autor ak máte ísť na polovicu tak Poľka s rodičku je 140 EUR tak si uzi parádnu dovolenku za 140 EUR to aj normálne doma plařtis polovičku z rodicaku a zvyšok je pre teba a syna no super to máš zariadené nápis mi kam si išla za 140 EUR máš muža veľkého Sebca

@andrejka1974 🤣 na Šíravu

kaca222
18. júl 2025

Máme oddelené účty aj jeden spoločný na takéto výdavky a posielame tam obaja rovnakú čiastku. Čiže áno, dovolenky platíme fifty-fifty. Kým som ale bola na RD, prispieval tam len manžel. Nedáva zmysel, aby ste platili dovolenku 50:50, ak ty nechodíš do práce a nemáš teda príjem. To si ako predstavuje? 😀

kaca222
18. júl 2025
@klementinka58

sme dlhorocni manzelia, peniaze mame oddelene, dovolenku platime na polovicu aj ked ja zarabam viac.

@klementinka58 nevadí to manželovi? Len to zvedavosti sa pýtam, lebo väčšinou keď muž zarába viac, odporúča sa prispievanie nie rovnakou čiastkou, ale pomerovo k výplate. Či on je s tým ok?

kaca222
18. júl 2025
@anonym_a37292

@anonym_a37292 rovnaká otázka ako na klementinku, muž je s tým ok?
My fungujeme rovnako, ale máme aj rovnaký príjem

klementinka58
18. júl 2025
@kaca222

@klementinka58 nevadí to manželovi? Len to zvedavosti sa pýtam, lebo väčšinou keď muž zarába viac, odporúča sa prispievanie nie rovnakou čiastkou, ale pomerovo k výplate. Či on je s tým ok?

@kaca222 zatial sa nestazoval....a ja urcite nebudem tuto variantu navrhovat😃

ja som aj na materskej mala viac 🙂 ako on plat ...takze mna sa nastastie nedotykala situacia som na md, rd a nemam peniaze, kedze som pracovala aj popri dietati, rodicovskej....

vladuska20
18. júl 2025
@klementinka58

@kaca222 zatial sa nestazoval....a ja urcite nebudem tuto variantu navrhovat😃

ja som aj na materskej mala viac 🙂 ako on plat ...takze mna sa nastastie nedotykala situacia som na md, rd a nemam peniaze, kedze som pracovala aj popri dietati, rodicovskej....

@klementinka58 a tvoj muz ta rad podpori a je s tym uplne ok,hlavne aby si ty bola stastna.A tak je to spravne.Tiez mame plus,minus rovnake platy.Ja si este budujem priemer,robim kratko a az po celom roku budem mat narok na rozne priplatky.Ale na 13ty plat som mala narok aj ja.Ja som mala 2200eur v cistom,muz 2500eur bez danoveho.A tu je ten priemer vidiet,aj 13ty plat mensi.

slavomira236
18. júl 2025

@anonym_autor by som srala jeho dovolenku.

anonym_9b2dee
18. júl 2025
@klementinka58

ja by som na mieste autorky normalne povedala, ze nemam peniaze na dovolenku, ze nech ide s malym

@klementinka58 ja by som na mieste autorky povedala nech mi pošle polovicu svojej výplaty na účet lebo je podla zákona aj moja a z toho uhradím svoju polovicu dovolenky. A pekne by som sa podla delenia napoli riadila aj doma, upratovala varila prala a žehlila iba sebe a detom. A radim nieco podobne urobit aj autorke inak zle skončí. Dufam ze byt je tiez 50:50 alebo klasicky mk model vsetko písané na muža ale žena plat polku?

alenka58
18. júl 2025

ak si máš dovolenku zaplatiť tak chod s niekým iným

eff007
18. júl 2025
@4stanka4

My máme každý svoj účet ale nedelime peniaze na jeho/moje. Od manžela idú platby za dom, ja robím väčšinou nákupy. Ked som bola na RD a potrebovala som viac € tak mi povedal ze si mam zobrať koľko potrebujem a ze sa nemusím pýtať 😀 Každý si riešime aj svoje € pomimo a nikdy sme si vzájomne nevycitali ze ten minul toľko alebo toľko. Zase sme dosť finančne gramotni, vieme si peniaze vážiť tak neutracame na debiliny

@4stanka4 my to mame presne ako vy

doriiis
18. júl 2025

Takže môžeš čakať,že keď začneš zarábať,tak začneš platiť ešte viac.Smutne

anonym_84a130
18. júl 2025

Ja teda asi pojdem proti prudu, u nas je to podobne ako u vas ALE nehadame sa kvoli peniazom, ani to nie je tema mne pride normalne zaplatit za seba ubytko alebo cestu na dovcu (chodime autom do chorvatska tak to nie je taka polozka). Samozrejme polku all inclusive za tisice e by som nevedela zaplatit…Zas on plati vsetko hypoteku, energie, vydavky na dom, auto atd. Ja obcas zaplatim stravu, drogeriu a kupujem oblecko, hracky atd pre maleho. To co usetri sa vzdy pouzije spolocne, vacsinou nieco do domu si kupime. Takze mame rozdelene ucty ale aj tak idu tie peniaze vo vysledku do rodiny, byvania…

natalka13
18. júl 2025

Inak to mate normalne manzelia splitwise apku pocas apky?😀