icon

Je šetrenie v rodine normou alebo obmedzením?

Dnes o 06:48

Ahojte baby, potrebujem nezávislý pohľad, lebo už neviem, či preháňam ja, alebo je toto naozaj cez čiaru. S manželom sme sa zobrali krátko po tom, čo som otehotnela. On mal už postavený dom, dobrú prácu a momentálne živí v podstate celú rodinu on. Ja som zatiaľ doma s dieťaťom. Lenže on tvrdí, že keďže všetko financuje, mali by sme čo najviac šetriť. A to znamená, že odo mňa očakáva veci, ktoré som v živote nerobila a totalne ich neznášam.
Musím pestovať zeleninu na záhrade, hoci som vyrastala v meste a záhradkárčenie ma vôbec nebaví. Tvrdí, že je škoda kupovať zeleninu v obchode. Do obchodu mi kúpil bicykel a vraj načo by som robila vodičák, keď obchod je 10 minút na bicykli. On pritom auto má, a nie práve lacné. Ja som chcela spraviť vodičák a časom kúpiť aj druhé auto, ale podľa neho sú to zbytočne vyhodené peniaze. Okrem toho mu mám strihať vlasy, kosiť trávu, lebo vraj načo platiť kaderníka, alebo kupovať robotickú kosačku, keď to zvládneme sami. A aj dovolenky vyberá vždy on. Teraz sme boli v turecku, minulý rok grécko, predtým ciprus. Ja by som chcela raz skúsiť niečo exotickejšie, napríklad egypt, alebo omán, ale tam vraj nepôjdeme, lebo on rozhodol inak. V podstate je vždy po jeho.. Ja chápem, že keď zarába hlavne on, tak chce hospodáriť "rozumne"Ale začínam mať pocit, že už nerozhodujeme ako partneri, ale že ja sa mám len prispôsobiť. Ako by ste to vnímali vy? Je to normálne šetrenie v rodine, alebo už skôr využívanie a sila mňa mať pod kontrolou? Zaujímajú ma úprimné názory, možno mi otvoríte oči.

tenerifka
Dnes o 08:03

Hlavne je fajn, ze si zacinas uvedomovat, ze toto fungovanie ti nevyhovuje a chces ho zmenit. Vsetko sa da, musis ale najprv vystupit zo svojej komfortnrj zony, ist do prace a byt sebestscna, s manzelom si vsetky ostatne povinnosti podelis na polovicu. Ono sa to nezda, ale pracovat mimo domu a zarabat je ovela jednoduchsie ako byt stale zatvorena doma pri domacich pracach a zahrade, a byt ubita pocitom, ze aj tak nic nerobis.

anonym_28b60a
Dnes o 08:05

@anonym_autor vyrastala som na dedine a čo popisuješ je normálny spôsob dedinského života pestovanie zeleniny, ovocia, presúvať sa po dedine a okolí na bicykli... Nemáš vodičský? Prečo si si ho nespravila pred dieťaťom či čakáš, že ti ho zaplatí a kúpi drahé auto?? Buď si troll, alebo vypočítavá ženská...

anonym_f7f57f
Dnes o 08:07

Neviem, mne toto pride ako ze 40r oplodnil nejaku 19r, tak sa teda vzali, on uz mal zabehnuty zivot, dobru pracu, dom, auto a teraz si mysli, ze moze rozhodovat aj o zene, ved on ma uz viac odzite a tak vie vsetko lepsie

mima595
Dnes o 08:12
@anonym_f7f57f

Neviem, mne toto pride ako ze 40r oplodnil nejaku 19r, tak sa teda vzali, on uz mal zabehnuty zivot, dobru pracu, dom, auto a teraz si mysli, ze moze rozhodovat aj o zene, ved on ma uz viac odzite a tak vie vsetko lepsie

@anonym_f7f57f alebo ona sa sťažovala, že chce ísť na dovolenku do exotiky a on jej povedal, že dobre, ale pestuj zeleninu, ostrihaj ma...atd...ušetríme a môžeme ísť do exotiky...podľa mňa troll - ale inak fajn téma, taká letná - obsahuje všetko - aj dovolenku, aj pestovanie v záhrade, aj kosenie - všetko témy k letnému obdobiu🙂))

autor
Dnes o 08:17
@mima595

@anonym_f7f57f alebo ona sa sťažovala, že chce ísť na dovolenku do exotiky a on jej povedal, že dobre, ale pestuj zeleninu, ostrihaj ma...atd...ušetríme a môžeme ísť do exotiky...podľa mňa troll - ale inak fajn téma, taká letná - obsahuje všetko - aj dovolenku, aj pestovanie v záhrade, aj kosenie - všetko témy k letnému obdobiu🙂))

@mima595 z dovolenky sme uz nazad. a kosenie travy nema zmysel, kedze je zakazane polievat a trava nerastie a je cela vysusena. Ja chcem pocut nazor. Nie riesit ci sa teraz kosi trava.

anonym_b247b4
Dnes o 08:22

Toto s tým vodičakom je na hlavu. Vodičak v dnešnej dobe je veľmi potrebný. Ja si vôbec neviem predstaviť nemať ho. Ad jedna neviem si predstaviť s deťmi chodiť autobusom, po lekároch atd. Alebo byť lem na mužovi závislá. A akože dobre pestovanie zeleniny, je na niečo dobré. Ja tiež si rada urobím kompót, džem, zaváranie. Ale zase nepreháňam. Viem šetriť ale tiež nepreháňam. Kúpim si čo chcem na čo mám chuť. Keď viem že mám peniaze na to a viem že sa mi niečo zvýši samozrejme.
Ale za mňa toto je manipulácia. A mala by si si to vydiskutovať. A keď nie no zvažovať iné možnosti…

patrike
Dnes o 08:30
@anonym_autor

@mima595 z dovolenky sme uz nazad. a kosenie travy nema zmysel, kedze je zakazane polievat a trava nerastie a je cela vysusena. Ja chcem pocut nazor. Nie riesit ci sa teraz kosi trava.

@anonym_autor Napis, z akej rodiny si ty a co si robila v domacnosti ako decko.

minenkaa
Dnes o 08:32
@anonym_autor

@anonym_autor chyba je na oboch stranách a vlastne si ešte neodpovedala na ten vodicak

anonym_64bf1c
Dnes o 08:33

Do vzťahu nevstupuješ s holým zadkom - zaplať mi vodičák, kúp mi auto, zober ma tam na dovolenku... keď sa ideš vydávať a zakladať si rodinu, tak niečo máš - minimálne vodičák, nejaké svoje presúvadlo z bodu A do bodu B, prácu a našetrené peniaze. Toto o tvojom nezáujme o záhradu a pestovanie ste si mali vykomunikovať pred dieťaťom, než ste ho splodili. Čo sa týka dovoleniek, buď rada, že vôbec niekde ideš. Ak sa ti nepáči buď zaplať inú dovolenku, alebo zostaň doma.

natalka13
Dnes o 08:35

kolko usetrite na tej zelenine? 300€?
vodicak nemas, strihanie - co urobi ak ho neostrihas? ale zas preco nie ak to vies?

anonym_5e004d
Dnes o 08:39

ono my co cestujeme vieme ze financny rozdiel medzi egyptom a tureckom nie je, tie destinacie vyjdu plus minus rovnako. Ja si tiez myslim, ze on ma nejaku predstavu ako to bude a hotovo, zobral si ju lebo nemala nic vedel ze bude od neho zavisla a ma tazko na haku co ona chce a kedze nema ona nic tak je nutena pocuvat alebo odist s batozkom ako prisla
A zase on vedel ze nic nema takze asi mu to nevadilo respk v nej videl vhodnu obet na manipulaciu

anonym_e7d538
Dnes o 08:45

Ved si zaplat vodicak zo svojho. Hadam ti ho nebude on teraz platit, lebo zena na materskej na neho nema. Chces? Kup si to.

katica06
Dnes o 08:48

@anonym_autor ten vodičák si mohla mať aj pred svadbou asi si sa.nevydavala.v 17tich.
A ako žena ktorá nesedala doma s dieťaťom tri roky ti môžem napísať, ak ti vadí, že všetko financuje on nikto ťa doma nedrží, môžeš do práce aj ty. Kedže ste boli spolu v Grécku, Turecku aj na Cypre a ťahá ťa to do exotiky, tak asi nemáš novorodenca. Hor sa veselo do práce budeš mať príjem a môžes si dovoliť kúpiť auto, mať vodičák a chodiť autom aj do vedľajšej ulice

januska12323
Dnes o 09:14

To máš trest za to, že si sa nechala nabúchať prvým bohatším chlapíkom a rovno si si ho aj vzala len aby si sa mohla tváriť ako pani manželka.

anonym_5e4035
Dnes o 09:14

Pre mňa je to normálne šetrenie v rodine. Avšak podstatný rozdiel je, že ja to nemám nakazane od muža. Máme podobný pohľad na život. Zeleninu pestujeme, lebo viem čo do tej zeme dávam a ako ju pestujeme. Vodičák som si robila až keď sme sa presťahovali na lazy, dovtedy som chodila peso a na bicykli. Muž tiež. Vlasy si muž strihá sám, ja ho dostriham. Na dovolenky chodievame low-cost, sme tak obaja spokojní.

anonym_42e3ab
Dnes o 09:16

@anonym_autor S pestovanim zeleniny by som nemala ja osobne problem, hoc som mestske dieta, babka malav meste zahradu, plus druha zas mala.chalupu, takze toto mna bavilo.. ale ostatne uz problem je. Tiez som bola doma s detmi a teda jedno obdobie som mala len rodicak, ale ziadne obmedzovanie som nezazila, naopak, ja som stale tvrdila, ze nic nelotrebujem, sak som len doma, on bol rad, ked som si nieco kupila na seba, sla.do kadernictva, cvicit a pod.
Takze nie, nie je spravanie tvojho muza v poriadku a chce ta ovladat a mat pod kontrolou.

anonym_3fc14d
Dnes o 09:21

@anonym_autor ja sa mu nedivím. Prišlo jedno nesamostatné dievča, ktoré hneď otehotnelo. Nasťahovalo sa k nemu, tipujem, že si predtým moc toho nepracovala. Nie si pre neho rovnocenný partner. A to by mne neskutočne vadilo. Vadila by mi na tvojom mieste tá neistota, bývanie u neho, žiadna výplata nič len vreckové od manžela

anonym_6f4024
Dnes o 09:23

@anonym_autor Az na toho kadernika ma rozumne napady,ty mi skor prides taka rozmaznana panicka.

anonym_5de080
Dnes o 09:25

@anonym_autor tak pozri zeleninu som si začala sama pestovať aby som do prikrmov ne kupovala tescu, pestujem.aj teraz, nám to viac chutí. Za kovidu keď bolo všetko zatvorené som začala strihať muža, robí to doteraz asi 2x za rok. To je tak namáhavé? Prečo si nespravila vodiča a kúpila auto skorej ak ti na tom tak záleží? Pred tým nebolo treba kosiť len teraz?

anonym_6f4024
Dnes o 09:28
@anonym_autor

@anonym_autor Ako za mna si leniva,ved co je na tom pokosit travu,vypestovat mrkvu alebo par jabod?Ci ty len exotika a doma pri Nerflixe?Ten vodicak si si ale mohl davno urobit,ale ako na materskej nemusis mat auto,ked mas obchod 10’,aj to sa ti nechce pesi?Suhlasim s muzom az na ten vodicak a kadernika.Ale zasa ja by som nemala problem ani chlapa ostrihat,neviem ty mi prides taka rozmaznana panicka.

abbey1
Dnes o 09:42

Okrem toho strihania vlasov u nás bežia ako u vás. Ale s tým, že som si to vybrala dobrovoľne. Dobrovoľne mamám vodičský preukaz a rada jazdím bicyklom, rada pečiem, zaváram, varím. Tento rok ideme do Grécka, boli sme už opakované v Turecku. Ale dovolenky vyberám ja s deťmi! Manžel si len vytiahne plavky zo skrine a hodí do kufra. Záhradu kosí on. Toho sa nechytám.
No a bohužiaľ, šetriť ja a naše baby veľmi nevieme. Našťastie manžel peniaze vôbec nerieši. Len keď vidí raz ročne daňové priznanie. 🙂
Čiže nie je problém nič z toho, čo si vymenovala, okrem faktu, že sú to u vás len jeho rozhodnutia a príkazy smerom ku tebe. A to je vážny problém.
Bohužiaľ si zree hneď od počiatku bola veľmi submisivna a ukázala si mu, že si to voči tebe môže dovoliť. Ak má u vás nastať zmena, počítaj, že sa stretneš s odporom z jeho strany. Nastavuje postupne nové pravidlá, krok za krokom. Držím päste.

anonym_b63540
Dnes o 10:01

Zeleninu a ovocie si pestujeme doma sami, nie kvôli financiám, ale kvôli tomu, aby mali deti domáce. Muža strihám doma tiež ja, nechce sa mu chodiť kaderníkovi. V domácnosti sa snažíme rozumne šetriť, neplytvať jedlom, neplatiť za niečo čo ani nepotrebujeme. Ale, manžel nám dopraje absolútne všetko čo nám na očiach vidí. Dovolenky, výlety a výdavky si plánujeme spoločne. Môj názor je rovnako dôležitý ako jeho, a tiež som doma na RD a viac financií nosí on. Tvoj muž nemá zlé nápady, až na ten vodičák teda, ale problém je to, že nemáš žiadne slovo. To by mi vadilo veľmi. Nie si pre neho rovnocenná a podľa neho nemáš žiadne právo do plánov mu zasahovať, a to je zle.

anonym_635587
Dnes o 10:12

Vy ste všetci v poriadku? To o čom jej tu tliachate?
Žena nie je príživník. Práca okolo dieťaťa a domácnosti má obrovskú finančnú hodnotu. Ak by si na tieto činnosti (pestúnka, upratovačka, záhradník) najali firmu, stálo by to tisíce eur mesačne. To nie je šetrenie, ale finančná kontrola, čo robí ten jej manžel. Ak muž jazdí na drahom aute, ale partnerke odopiera vodičský preukaz a núti ju bicyklovať s nákupmi, nejde o šetrenie. Ide o vedomé obmedzovanie jej nezávislosti a mobility. Manželstvo má byť rovnocenný vzťah dvoch dospelých ľudí. V tomto prípade sa muž správa ako šéf alebo zamestnávateľ, ktorý jednostranne určuje pravidlá a prideľuje prácu svojej manželke. Odopieranie vodičského preukazu matke s malým dieťaťom na dedine, alebo na predmestí je nebezpečné. V prípade lekárskej pohotovosti alebo potreby socializácie je žena odrezaná od sveta a plne závislá od neho.
Mne príde strašne smutné, koľko ľudí tu obhajuje správanie manžela len preto, že nosí domov peniaze. Žena na materskej nie je neplatená domáca slúžka ani otrok. To, čo robí on, nie je rozumné šetrenie, ale čistá ekonomická kontrola a manipulácia. Sám jazdí na drahom aute, ale jej zakazuje vodičák a núti ju bicyklovať s nákupmi a deckom? Kde je jej sloboda a osobná nezávislosť? Starostlivosť o dieťa a dom má obrovskú finančnú hodnotu. V normálnom partnerstve sa o financiách a životnom štýle rozhoduje SPOLOČNE, nie direktívne z pozície sily. Táto žena investuje svoj čas a energiu aj do JEHO dieťaťa a JEHO domu, no nemá žiadne slovo. Nie, toto nie je normálne a nie, autorka vôbec nepreháňa.

anonym_67c335
Dnes o 10:23

Akoze normalne neverim, co tu citam za komentare…To niektore naozaj tak uvazujete, ze ked je zena na MD/RD, tak nema mat doma slovo?? Alebo, ze ked si nieco chce kupit, tak “ved chod do prace a kup si”? 😳 Myslite si, ze tento chlap by prevzal polovicu domacich povinnosti, ak by sa ona rozhodla dat dieta do jasli (btw nevieme ake male je dieta) a ist pracovat? Ja mam silny pocit, ze nie…takze okrem vsetkeho, co sa od nej ocakava teraz, by jej pribudla este praca, super…Ale teda ja si nemyslim, ze autorke vadi vyslovene to, ze musi sadit zeleninu alebo ist na bicykli, ale skor to, ze jej nazor sa doma nerata, a to urcite NIE je v poriadku. Maju fungovat tak, nech su OBAJA spokojni, a nie len chlap, a to len zato, ze chodi do prace…

anonym_67c335
Dnes o 10:25
@anonym_635587

Vy ste všetci v poriadku? To o čom jej tu tliachate?
Žena nie je príživník. Práca okolo dieťaťa a domácnosti má obrovskú finančnú hodnotu. Ak by si na tieto činnosti (pestúnka, upratovačka, záhradník) najali firmu, stálo by to tisíce eur mesačne. To nie je šetrenie, ale finančná kontrola, čo robí ten jej manžel. Ak muž jazdí na drahom aute, ale partnerke odopiera vodičský preukaz a núti ju bicyklovať s nákupmi, nejde o šetrenie. Ide o vedomé obmedzovanie jej nezávislosti a mobility. Manželstvo má byť rovnocenný vzťah dvoch dospelých ľudí. V tomto prípade sa muž správa ako šéf alebo zamestnávateľ, ktorý jednostranne určuje pravidlá a prideľuje prácu svojej manželke. Odopieranie vodičského preukazu matke s malým dieťaťom na dedine, alebo na predmestí je nebezpečné. V prípade lekárskej pohotovosti alebo potreby socializácie je žena odrezaná od sveta a plne závislá od neho.
Mne príde strašne smutné, koľko ľudí tu obhajuje správanie manžela len preto, že nosí domov peniaze. Žena na materskej nie je neplatená domáca slúžka ani otrok. To, čo robí on, nie je rozumné šetrenie, ale čistá ekonomická kontrola a manipulácia. Sám jazdí na drahom aute, ale jej zakazuje vodičák a núti ju bicyklovať s nákupmi a deckom? Kde je jej sloboda a osobná nezávislosť? Starostlivosť o dieťa a dom má obrovskú finančnú hodnotu. V normálnom partnerstve sa o financiách a životnom štýle rozhoduje SPOLOČNE, nie direktívne z pozície sily. Táto žena investuje svoj čas a energiu aj do JEHO dieťaťa a JEHO domu, no nemá žiadne slovo. Nie, toto nie je normálne a nie, autorka vôbec nepreháňa.

@anonym_635587 Presne, ja tiez cumim, ze co to tu citam…Ale toto vacsinou pisu zeny, co maju doma rovnako mizerneho chlapa…

anonym_635587
Dnes o 10:30
@anonym_67c335

@anonym_635587 Presne, ja tiez cumim, ze co to tu citam…Ale toto vacsinou pisu zeny, co maju doma rovnako mizerneho chlapa…

@anonym_67c335 Smutné je, že mnohé ženy majú tak nízko nastavenú latku, že im toto príde normálne. Neuvedomujú si, že partnerstvo zaniká v momente, keď jeden začne diktovať podmienky z pozície sily a peňazí. Autorka príspevku obetuje svoju kariéru a nezávislosť pre rodinu, a namiesto vďaky a partnerstva dostala len zoznam príkazov a zákazov. Som rada, že aspoň niekto tu vidí realitu.

sissy27
Dnes o 10:37

@anonym_autor nuz, dava ti najavo, ze ty momentalne do vztahu financie neprinasas, tak mas byt ticho a suchat nohami a “zbytocne” neminat.
Zeleninu by som kludne pestovala - nech mi navozi zeminu alebo porobi vyvysene zahony, ja si pojdem nakupit planty paradajok, paprik, k tomu nejaku uhorku, cuketu, melon… 😃 ostrihat? Nevidim problem, len ci nebude potom ciapku potrebovat 😂 kosenie travy mi nepride ako problem, aky mate velky pozemok?
Auto by som si kupila za svoje peniaze (snad teda mas nieco aj nasetrene), ani by som sa nepytala, to iste vodicak.
Dovolenky kludne nech vybera ked ich plati, podla mna vybral fajn destinacie. Predpokladam, ze vsetko all inclusive a z rezortu ste sa pohli tak max na nejaky fakultativny vylet a miestnu promenadu. To nie je ziadny extra rozdiel oproti tvojmu vysnivanemu egyptu a omanu. Ked budes zarabat, tak zaplatis dovolenku podla vlastneho vyberu sama.
A ano, suhlasim aj s tym, ze ak zijete z jedneho prijmu, tak je na mieste aj setrenie v zmysle tvorenia financnej rezervy. Co ak sa jemu nieco stane, z coho budes platit ucty?

biba_18
Dnes o 10:41
@minenkaa

@anonym_autor chyba je na oboch stranách a vlastne si ešte neodpovedala na ten vodicak

@minenkaa čo potrebuješ počuť o vodičáku?? ja som mala 30+ keď som si urobila vodičák ... kamoška tiež už mala 3-ročné dieťa keď si robila ...

minenkaa
Dnes o 10:47
@biba_18

@minenkaa čo potrebuješ počuť o vodičáku?? ja som mala 30+ keď som si urobila vodičák ... kamoška tiež už mala 3-ročné dieťa keď si robila ...

@biba_18 prečo si ho už dávno nespravila ,už máš dosť rokov ,tak je to dosť času čo si si ho robila,teraz si ho decka robia hneď na strednej skole

simsalabim
Dnes o 10:47
@anonym_635587

@anonym_67c335 Smutné je, že mnohé ženy majú tak nízko nastavenú latku, že im toto príde normálne. Neuvedomujú si, že partnerstvo zaniká v momente, keď jeden začne diktovať podmienky z pozície sily a peňazí. Autorka príspevku obetuje svoju kariéru a nezávislosť pre rodinu, a namiesto vďaky a partnerstva dostala len zoznam príkazov a zákazov. Som rada, že aspoň niekto tu vidí realitu.

@anonym_635587 nielen karieru, ale aj vysku dochodku…